Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обезвъздушаване на АБС модул - ДЖИЙП автомобили

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Обезвъздушаване на АБС модул - ДЖИЙП автомобили

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    Еди като опитен диагностик и механик много добре знае ама се прави на улав

Старите АБС системи са били мислени от конструктори и инженери, а новите вече са имали в екипа си търговци, поради което старите системи имат я болт, я пробка, я изцяло механични методи за обезвъдушаване в полеви условия, новите системи обаче искат дилър, ухо от новозенландска жаба, течност от дилъра и всякакви други хитрости на които да се ловят 99% съвременните хора, останалия 1% от хората са балканци, евреи и шотландци )) и те така те ))
    Адаш, точно с това не съм съгласен... Просто инженерите са преминали на по-горно ниво, докато някои майстори са останали в началото на 20 век и очакват с чук да се оправи всичко...
    Според теб кое е по-лесно - да търсиш пробката, да я отвиваш/завиваш с ключ, докато натискаш спирачката, или просто да включиш правилният уред и да избереш от менюто правилната функция и да изчакаш на менюто да се покаже ОК/Completed
    A за Еди - въобще не се съмнявам в неговият професионализъм и т.н. - аз съм просто любител. Да, изисква се правилният инструмент, но дори за да развиеш гайка се изисква правилният инструмент... Просто с времето инструментите се променят... Както се е променил и каменният чук/брадва с малко по-съвременни инструменти с времето
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Съгласен съм Адаш, така е прав си.

Да се върнем на въпроса ми - както точно работи механизма при който накладките се връщат в правилната позиция след всяко натискане на спирачката?

Как така без пружини накладките веднага се прибират и не се търкат в диска след всяко натискане, кое кара накладките мигновенно да се връщат в начална позиция?
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Какъв е проблемът да се 'трият' без да упражняват натиск? Съпротивлението на триене нали знаеш, че зависи от силата на натиск... Няма ли сила на натиск - нямаш съпротивление... Нямаш ли триене, нямаш износване...
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          Какъв е проблемът да се 'трият' без да упражняват натиск? Съпротивлението на триене нали знаеш, че зависи от силата на натиск... Няма ли сила на натиск - нямаш съпротивление... Нямаш ли триене, нямаш износване...
          Студено, не е правилен отговор.

Ако има триене има загряване, горещи спирачки са по-малко ефективни спирачки, а и дори минимално триене ще износва и накладки и дискове.
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Мисля, че след пускане на педала и връщането на буталото, нагнетената течността тръгва обратно и за момент увлича буталото, колкото да отпуснат накладките и да се осигури необходимия луфт.
            П.П. не съм сигурен дали е така
            "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

По нищо не се различават от преди 40г, в/друга нямам поглед. А и си е направено за топло/ студено.
              А тези простотии се правят от името на всички ни.
              Даника
              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                Студено, не е правилен отговор.

Ако има триене има загряване, горещи спирачки са по-малко ефективни спирачки, а и дори минимално триене ще износва и накладки и дискове.
                E да, но няма ли усилие, няма и триене... Освен това има леки неравности, вибрации и т.н., които допълнително биха отдалечили накладките...

П.С. при спирачните апарати с едностранно буталце кое връща 'пасивната'' накладка заедно с целия държач по водачите?

Коментар

Понеже аз съм хобист и не съм учил тия неща както професионалните механици, се зачетох и инвестирах няколко часа в образоване.

Три неща карат буталото и накладките да се връщат и да не трият в диска, подредени са по ефективност и големина на влияние:

1. Семеринга с квадратно сечение е причината на 80-90% за връщането на буталото след отпускане на педала на спирачката. Същия уплътнител е и виновен за самото движение на буталото, именно и само той създава плътно прилепване между буталото и спирачния апарат, когато се натисне спирачката от движението на буталото този семеринг се увлича и леко се подгъва, когато налягането спадне след пускане на педала, твърдата гума с квадратно сечение иска да се върне в нормално положение и връща буталото около или малко над 1мм. Херметичността на системата и рязкото спадане на налягането също мъничко допринасят за връщане на буталото.

2. Спирачния диск никога не прилепва плътно и идеално към хъба, освен това диска никога не е идеално гладък и равен, има минимално биене и хлабини, които позволяват след отпускане на педала, диска да отблъсне лекичко накладките, говорим за движения и отблъскване по-малко от милиметър.

3. Увличане на въздух и разни там физични закони ала бала . ефекта е някакво количество въздушна маса се натрупва между диска и накладките и тази маса има някакъв слаб но важен ефект върху отблъскването на накладки от диск.

Всичко това по-горе допринася за отблъскване в рамките на около един милиметър, никой не говори за пълно прибиране на буталото, просто за минимално отстояние на диск от накладки в рамките на 0.5 - 1 мм, това по дизайн на този вид спирачни системи с т.н. плаващ спирачен апарат.

Осбено важни неща за правилно функциониране на системата са:

Изправен семеринг с квадратно сечение - НЕ се маже с масла и греси а само със спирачна течност.
                  Чисто бутало без корозия и язви.
                  Чисти, добре смазани и без язви/корозия водачи/плъзгачи

Доста неща научих и си видях поне 1-2 фундаментални грешки в методите на работа по спирачната система, но кой се е родил научен.
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

Май не мисля правилно
                    "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

Адаш, не става въпрос за 0.5-1мм, а за стотни..
                      А за мазането на буталцето със спирачна течност, а не със смазка - пише го във всяка инструкция Но предполагам там се намесва и въпросът със съвместимостта на смазките/течностите..

Коментар

Адаш, не става въпрос за 0.5-1мм, а за стотни..
                        А за мазането на буталцето със спирачна течност, а не със смазка - пише го във всяка инструкция Но предполагам там се намесва и въпросът със съвместимостта на смазките/течностите..
                        Така е, ама понеже ремонтните комплекти идват с тубичка масло, да не посочвам майстори.... които мажат с тях и прахоуловителния маншон, и семеринга и водачите...

А за разстоянието най-често срещах 0.5-1мм за оптимално отстояние между диск и накладки, това за плаващ спирачен апарат, както казах аз съм хобист не съм ги учил тия неща не мога да споря.

А и още нещо, това(0.5 -1мм) е разстояние между диск и вътрешната накладка, тази която контактува с буталото, накладката която е от към страната на джантата е много по-близко до диска но пък тя малко по-малко участва в първоначалния контакт а и явно по-малко участва и в самото спиране и там луфта е може би по-малък, това не го прочетох но на всички анимации така е показано и освен това дисковете на коли с плаващи апарати винаги са много по-дебели от вътре от към страната на буталото.
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Не знам - не съм измервал твърдостта на накладки, но е факт, че при добре смазани и неизносени водачи, накладките се износват равномерно дори и при едностранни буталца с плаващ спирачен механизъм

Коментар

Като гледам темата е в разгара си, та и аз да попитам... или да споделя.
                            На WJ-я му сменях преди месец предни и задни дискове, накладки и водачи.
                            Понеже беше скъсан маншона на едното бутало, смених и него. Това разбира се изисква изваждане на буталото и после много въздух в системата.
                            Първия ден беше невъзможно да се обезвъдуши... но на другия... както казаха по напред - като москвич. Понеже първия път не сложих маншона добре, правих процедурата два пъти и двата пъти така успях. Предполагам че на самотек успява въздуха да се избута или нещо такова ...
                            "Когато целта е всичко и пътят е без значение"

Grand Cherokee Limited 2.7CRD

Коментар

Не пипаш ли самият АБС или над него (т.е. - да може да вкара например през изпразненото казанче въздух към АБС при нормален поток на обезвъздушаване) в общият случай (с изключение на процедури, споменати от Еди за някои марки/модели) няма проблеми - обезвъздушава си се както Москвич

Коментар

Не пипаш ли самият АБС или над него (т.е. - да може да вкара например през изпразненото казанче въздух към АБС при нормален поток на обезвъздушаване) в общият случай (с изключение на процедури, споменати от Еди за някои марки/модели) няма проблеми - обезвъздушава си се както Москвич
                                Да при WJ може и така , не е задължително и необходимо да се ползва диагностичната процедура , както и при доста други марки и модели .
                                Еди Рангелов : 0885 088 444
                                Няма незаменими има незабравими хора !!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X