Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Не качва бордюр на задна -- KJ 2007 3.7l auto NV242

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Не качва бордюр на задна -- KJ 2007 3.7l auto NV242

Здравейте,

Вкратце: KJ-я на full-time назад не качва предните гуми на бордюра, където е качил задните. Нещо не работи както трябва, или аз имам грешни очаквания?

Надълго:

Имам Джип Чероки / Либърти 2007, бензин, автоматик, с раздатка NV242. Обикновено го карам на full-time. Онзи ден паркирах назад и трябваше да преодолея бордюр. За да не блъскам гумите, допрях ги (първо задните, нали паркирам назад) до бордюра, подадох леко газ, гумите се качиха. Допряха предните. Подадох леко газ, после силно газ -- нищо. Колата не се качи. Помолих минаващ младеж да погледне дали се върти някоя от гумите, докато подавам газ -- не се въртеше. Включих part time, и колата качи предните гуми все едно нямаше бордюр, без никакво усилие...

Направих си експеримент -- същия бордюр го щурмувах с full-time напред и назад. В три от четирите случая, колата се качваше. Само назад, предните гуми не се качваха. Нарисувах една схема в опит да илюстрирам по-добре случая.

Та, това ли е нормалното поведение, или някъде нещо си "почива" вместо да работи?

Благодаря предварително.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0739.jpg
Прегледи:1
Размер:132.8 КБ
ID:6072322

От: Не качва бордюр на задна -- KJ 2007 3.7l auto NV242

Първоначално публикуван от sdg Преглед на мнение
    ...Помолих минаващ младеж да погледне дали се върти някоя от гумите, докато подавам газ -- не се въртеше. ..
    NV242 нали си е с диференциал в раздатката... T.e. ако диференциала не е заключен, то превъртането на коя да е от четирите гуми би довело до наблюдавания от теб ефект...
    Затова си мисля, че наблюдаващия младеж не е огледал четирите гуми (навярно ти е превъртала някоя от задните)...
    А заключиш ли диференциала, то въртящия момент би се разпределил 50/50 между мостовете и предния мост би се качил на бордюра...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
      NV242 нали си е с диференциал в раздатката... T.e. ако диференциала не е заключен, то превъртането на коя да е от четирите гуми би довело до наблюдавания от теб ефект...
      Затова си мисля, че наблюдаващия младеж не е огледал четирите гуми (навярно ти е превъртала някоя от задните)...
      А заключиш ли диференциала, то въртящия момент би се разпределил 50/50 между мостовете и предния мост би се качил на бордюра...
      Привет,

Благодаря за бързия отговор! За съжаление, продължавам да мисля, че нито една от гумите не въртеше -- това беше и на мен първото ми предположение, затова бях отворил прозорците да слушам характерното жулене на гумата/гумите, но не го чух. Е, разбира се, може и да съм пропуснал, винаги има шанс, двигателя не е от най-тихите. Пък и и двата осеви диференциала са с ограничено приплъзване (detroit truetrac, тип торсен, механични) -- може този в задния мост и той да не е сработил, макар че по баирите обикновено си работи...

Освен да ходя да си намеря пак един бордюр към края на седмицата (че сега сме разделени с джипката )...

Благодаря!

Коментар

А какво е състоянието на автоматичната скоростна кутия, кога са сменяни консумативите в нея - филтри, ATF+4? Да не се окаче, че приплъзва пакета за задна, но при по-лекия заден мост успява да завърти и Jeep-а да се качи на бордюра, а при по-тежката предница приплъзва и не ще. Намери по-стръмен наклон на пътя и пробвай как се държи автоматът при потегляне напред и назад, еднакво ли задържа автомобила на място при отпускане на спирачката и еднакво ли потегля и ускорява на първа напред и при задна предавка назад. Това при едно и също положение на раздатката.
        Успех!
        Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
        First impression is not always true. Get inspired.
        Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
        Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
          А какво е състоянието на автоматичната скоростна кутия, кога са сменяни консумативите в нея - филтри, ATF+4? Да не се окаче, че приплъзва пакета за задна, но при по-лекия заден мост успява да завърти и Jeep-а да се качи на бордюра, а при по-тежката предница приплъзва и не ще. Намери по-стръмен наклон на пътя и пробвай как се държи автоматът при потегляне напред и назад, еднакво ли задържа автомобила на място при отпускане на спирачката и еднакво ли потегля и ускорява на първа напред и при задна предавка назад. Това при едно и също положение на раздатката.
          Успех!
          Мина ми през ума, че може евентуално маслото в скоростната кутия да е малко, но не се сетих, че разликата в поведението може да се предизвиква от разликата в тежестта на мостовете (по-скоро си мислех накъде е наклонена скоростната кутия, но после си казах "глупости"). Скоростната кутия е обслужена при Дядо Владо (ново масло ATF4+, не помня марка/модел, + рециклиран филтър) лятото на миналата година, преди 20'000км. Течове не съм забелязал. Сега като се замисля, преди около месец се мъчих да карам (пак да "паркирам") на един доста стръмен баир назад, и си помислих, че сравнително трудно се движеше, но после пак си казах "въобразяваш си"... Това full-time. Та, какво би показало по-трудното катерене назад?

Мерси!

Коментар

В случая проблемът евентуално може да е в автомата, а не в раздатката. Износен /или по някаква причина приплъзващ/ пакет за задна скорост. Раздатката не би могла да прекрати предаване на въртящ момент към всички мостове. Към предия мост се прехвърля с верига, която при голямо износване и разтягане може евентуално и да прескача, /което ще е съпроводено и с ясно изразен шум/, също така и хипотетично - неправилно превключване с недозацепване, но пак ще има ясен звук от зъбите вътре. Но към задния мост няма как да прекъсне връзката.

Коментар

Благодаря за подробното описание. Нямаше "тракане на зъби", за шум от веригата не мога да определя, чуваше се по-скоро "жжж" отколкото "ррр", бих казал "нормален" шум (съжалявам за лаишкото пресъздаване). Освен от износване, от какво друго би могъл да приплъзва пакета за задна скорост?

Коментар

Зависи с коя кутия си. На някои имаше и някакви регулировки /по-старите 42RE/. При теб примерно заседнал клапан и в резултат - ниско налягане към задния пакет - Rear Clutch, а от там и приплъзване в резултат от недобро притискане на съединителя /пакета/. Ще трябва да се обърнеш към някой, който се занимава с тези кутии Дядо Владо, Стоян /ssspeed/ от Пловдив. Но като за начало провери все пак нивото на флуида в кутията, както и цвета му и има ли някакъв мирис на прегоряло.

Коментар

Ясно. Благодаря много. С "по-модерната" кутия съм. Ще направя профилактика (масло, филтър) на ск.к. и ако не мине симптома, ще планирам вивисекция.

Коментар

"Паднаха ми батериите" и не изчетох предните мнения ...... ела да го гледаме.
                    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Та, това ли е нормалното поведение, или някъде нещо си "почива" вместо да работи?
                      Нормално е за NV242.

Коментар

Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
                        Нормално е за NV242.
                        Привет, защо е нормално? Моля за повече подробности...

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                          "Паднаха ми батериите" и не изчетох предните мнения ...... ела да го гледаме.
                          Ако не ми мине Тойота път , ще звънна за събота...

Коментар

Ако наистина не ти е превъртало колело, то проблема явно е някъде из ск.кутия, а не в раздатка...
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Здравейте,

Вкратце: KJ-я на full-time назад не качва предните гуми на бордюра, където е качил задните. Нещо не работи както трябва, или аз имам грешни очаквания?

Надълго:

Имам Джип Чероки / Либърти 2007, бензин, автоматик, с раздатка NV242. Обикновено го карам на full-time.............................. Включих part time, и колата качи предните гуми все едно нямаше бордюр, без никакво усилие...
                              Пързалящ пакет ще си пързаля и на Фул и на Парт тайм Айде сега някой да разясни разликата между Фул и Парт тайм!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X