Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с парното на Фероза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с парното на Фероза

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Запоява се, но с малко повече зор. Има и специални флюсове, но аз нямам такива. Става с "колофонова баня" и търкане. Тинолът се топи при някъде към 180 градуса, така че не мисля че ще има проблем. А и така навъртян на спирала, кантала ще се нагрява повече в средата. А и все пак има въздушна струя.

Ако пък дава ядове, ще измислим нещо друго, ама не мисля че ще се наложи.
    Точно така. Няма ядове. Запоявате с обикновен тинол, колкото да се прихване механически добре, защото канталът е твърдичък. Недобрата електрическа спойка не е от значение, просто се увеличава общото съпротивление. Правите не много голяма спиралка, за да не провисва много при опита извън въздуховода- другото го прави струята на вентилатора- охлажда го достатъчно и няма проблеми. Има и вариант с монтиране на спиралката на някаква друга негорима плочица, за която се хваща посредством твърда връзка- болтчета /както спиралката, така и два по-здрави проводника, които от своя страна се запояват вече безпроблемно към общата група резистори, като тази допълнителна плочка трябва да се закрепи някак си неподвижно във въздуховода/. Аз се бях подготвил и за двата варианта, но след експеримента с първия, бях удовлетворен и така си работи вече две години.
    Успех!
    JEEP KJ 3.7 V6

Коментар

Кантала си се запоява, верно трудно но не много.
      Преди 8 години направих същата операция на един WV Golf 2. След една година му блокира вентилатора, кантала се е прегрял от липсата на охлаждане и повишаването на съпротивлението и се е разпоил. Направо беша стопил капката и се беше наддигнал. Оправих вентилатора и презапоих кантала. От тогава тоя голф се кара и всичките му степени работят /6 години близо/. Така, че ако някои ще си оправя степента да я оправя.
      На голфа има термозащита но аз я махнах тогава понеже нямах налична и така не сложих друга. На ферозата няма такава защита. Поне на моята няма.
      Относно провисването на спиралата мисля, че може да се намери от това лепило с коетое са залепени оригинално спиралите. Ползва се в доста електроники. Ама сигурно ще е скпо и трябва доста ферози да оправиме.

Коментар

Колеги аз също имах проблем с отоплението и вчера го оправих. Благодарение на тази тема си спестих доста време в търсене и отстраняване на повредата. Тенкю пипъл.
        При мен не работеше I и II степен т.е. двата от резисторите бяха изгоряли. Ето и леко обобщение на темата и от мен: Ел схемата е следната:

Стойностите на резисторите са според публикуваните в пост N16. Аз не можах да ги изметя т.к. уреда ми дава грешка на контактно съпротивление от порядика на 0.2-0.5 ома което е съизмеримо с тъсените стойности. Изгорелите резистори ги смених с парче реотан. За да измеря какво парче ми е необходимо изброих 100 навивки на реотана и имемерих съпротивлението, така нямалявам грешката от мерене на ниски стойности на съпротивление. При моя реотан се оказа че 1 навивка е около 0,1 ом. За да се презастраховам от прегряване и изгаряне, приложих следната схема за новите ресистори от реотан.

Съответно 2ома - 20 навивки, 15ома -15.
        Със запояването не можах да се справя и затова направих механичен контакт. На 1-ва и 2-ра клема пробих дупки за 3 мм болче с гайка и ги притегнах. Трето краче (контакта със здравия оригинален резистор) реотана го усуках няколко пъти плтно притиснат. Държачи не съм слагал т.к. самия реотан както и оригиналния "оживял" резистор са достатъчно твърди да се самозадържат и да не вибрират. Ами това е, само ще добавя, че при монтажа донастроих броя навивки според това каква искам да е скоростта на вентилатора за 1-ва и 2-ра степен. Сега ми работи супер и за вбъдеще е лесно за ремонт.
        Благодаря на всички споделили мнение по темата.
        Последно редактирано от iiiopo; 29-11-07, 22:03.
        О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
          Стойностите на резисторите са според данните на Спарки.
          Данните не бяха мои. Аз нищо не съм мерил. Друг колега по-горе ги беше мерил, или взел от някъде. С него предполагахме само каква стойност има най-голямото, и "спора" беше между 0.9 и 1.2 ома. Гледам че ти си ползвал 1 ом, и щом работи добре, смятам това за правилното.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Данните не бяха мои. Аз нищо не съм мерил. Друг колега по-горе ги беше мерил, или взел от някъде. С него предполагахме само каква стойност има най-голямото, и "спора" беше между 0.9 и 1.2 ома. Гледам че ти си ползвал 1 ом, и щом работи добре, смятам това за правилното.
            Да прав си редактирах се "побликувани в пост N16".
            О899 2б2 1З2

Коментар

Мисля че не е такава схемата на свързване. Но може и да греша. Мисля че плазгача на ключа е двуконтактен на всяка позиция и едновременно прешвърля и резистора и подаването на 12 волта /или масата/. При тази схема ако изгори втората примерно няма да работи и първата. То и аз се бях подвел по на горе по тази схема ама колегите ме вразумиха за което съм им благодарен.
              Последно редактирано от Deian_g; 30-11-07, 12:05.

Коментар

Ето ви и вариант за запояването:

Кантала (реотана) в двата края се почиства до блясък (търка се с нещо - ножче, фина шкурка и т.н.). Веднага се намазва с флюс (спиртен или ацетонов разтвор на колофон), или с поялника разтапяме колофона и топваме края на кантала вътре. После върху краищата се навива тънък чист меден проводник, без лак и изолация, и неокислен, през малка стъпка - 0.1 - 0.5мм. После се "калайдисва" с обилно с тинол. Лично не съм го пробвал, но мисля че е много добро решение. Тънка медна жичка може да се вземе от някакъв многожичен кабел, който не е на преклонна възраст, за да не се е окислил.

Направо се чудя как не съм се сетил сам.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Deian_g Преглед на мнение
                  ..... При тази схема ако изгори първа ще спрат всичките степени. .......
                  Не е така. Ако изгори 1-ви резистор, веригата се затваря през позиция 2, 3 и 4. Ако изгори 2-ри, ще работят само позиции 3 и 4. Ако изгори 3-ти ще работи само степен 4 (дори и резистори 1 и 2 да са здрави).
                  О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от Deian_g Преглед на мнение
                    При тази схема ако изгори първа ще спрат всичките степени.
                    Не точно. Ако изгори най-голямото няма да има само първа. Ако изгори следващото - 1-ва - 2-ра, ако третото - 1-ва, 2-ра и 3-та.

Ама няма причина да се връзва по този начин. Ако всяко съпротивление отговаря само за неговата си степен е по-добре, без нищо да се оскъпява. Пак са 3 съпротивления и пак е същия ключ, само схемата на връзване се променя - единия край на всички съпротивление се събира в едно, и там се връзва вентилатора+кабелчето за 4-та степен. в другите краища на всяко съпротивление се връзва кабела за съответната степен.
                    По този начин пак имаме 4 входящи и един изходящ кабел. Само съпротивленията се връзват различно.

Последователното свързване има само едно предимство - на ниските степени тока минава през повече от един резистор, и съответно отделената топлина се разпределя върху повече площ, демек температурата на резисторите е по-ниска (това само за 1-ва и 2-ра степен). Но това може да се предвиди и в другата схема - просто с достатъчно големи като габарити резистори.

Аз лично бих го свързал успоредно, защото е по-надеждно според мен, обаче какво точно са сътворили конструкторите не знам. Ще взема утре като ходя на село да го измеря и да туря край на предположенията.

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                      Не е така. Ако изгори 1-ви резистор, веригата се затваря през позиция 2, 3 и 4. Ако изгори 2-ри, ще работят само позиции 3 и 4. Ако изгори 3-ти ще работи само степен 4 (дори и резистори 1 и 2 да са здрави).
                      Да бе аз това се поправих. Но въпреки това мисля че не е такава схемата. Ама ако някои има време да се занимава да я мери.

Коментар

.....
                        Ама няма причина да се връзва по този начин. Ако всяко съпротивление отговаря само за неговата си степен е по-добре, без нищо да се оскъпява. Пак са 3 съпротивления и пак е същия ключ, само схемата на връзване се променя - единия край на всички съпротивление се събира в едно, и там се връзва вентилатора+кабелчето за 4-та степен. в другите краища на всяко съпротивление се връзва кабела за съответната степен.
                        По този начин пак имаме 4 входящи и един изходящ кабел. Само съпротивленията се връзват различно.

Последователното свързване има само едно предимство - на ниските степени тока минава през повече от един резистор, и съответно отделената топлина се разпределя върху повече площ, демек температурата на резисторите е по-ниска (това само за 1-ва и 2-ра степен). Но това може да се предвиди и в другата схема - просто с достатъчно големи като габарити резистори.

Аз лично бих го свързал успоредно, защото е по-надеждно според мен, обаче какво точно са сътворили конструкторите не знам. Ще взема утре като ходя на село да го измеря и да туря край на предположенията.
                        Много си прав. Паралено свързване е по-удачно. Ако ми беше дошло наум щях да го направя и аз така.
                        О899 2б2 1З2

Коментар

Търсите вие логика в тая работа и евтино изпълнение ма нещо тоз японец е имал собствено виждане и малко го е усложнил.

Вероятно си е викал кви форуми ще се вихрят след време за 3 резистора.

Ако има общ край е скрит някъде. Па може и хич да не е в колата.

Коментар

Без да съм 100% сигурен съм готов да заложа каса бира че това е схемата която се е родила в някоя жълта глава.
                            Приемам облози до 18 часа на 30.11.2007.
                            Ликвидноста на касата в Варна.
                            Прикачени файлове

Коментар

Обзалагам се. Давай секунданти. Който загуби носи бирата на другия (Варна София около 500 км).
                              О899 2б2 1З2

Коментар

Аааа писал съм аз. Ликвидноста на бирата във Варна.
                                Ма не е проблем де и в София ще доида.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X