Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с парното на Фероза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с парното на Фероза

Нцъ, Едва ли се връзват последователно, защото тогава ако изгори едно няма да работят повече степени, пък и схемата/превключвателя ще е сложна.

1 степен - 1-1.2 ома
    2 степен - 0.6 ома
    3 степен - 0.3 ома
    4 степен - 0 ома.

Най-вероятно е 1.2 ома, но и 1 ом ще свърши работа, просто ще е малко по-мощно на първа степен. Това съпротивление вероятно отдава най-много мощност, и затова е най-често гори. Особено ако блокира вентилатора.

По електричарските магазини има бързовари - от тия-бабешките, дето върху керамична ролка е навъртян реотан. Даже и по битаците ги има, на женския пазар и т.н. Изобщо всеки втори циганин ги продава.
    Има и резервни реотани за какво ли не по електричарските магазини.
    Може и от стара потрошена електрическа печка с реотани.
    Въобще варианти бол.
    Мери се съпротивлението на целия реотан, и после се отрязва парче с нужната дължина. Ако се налага се навива на пружинка (в случай че реотана не е навит предварително).

Вариант 2: Мери се колко ток харчи на някоя степен с амперметър, и се смята съпротивлението на мотора в работещо състояние.
    Да предположим че на 3-та степен харчи 5А(сигурно е по-малко), тогава oт закона на Ома :
    14.5V=5A*(X+0.3oma)

X+0.3=14.5/5 X=14.5/5-0.3=2.6oмa

На четвърта степен (директната) е още по-лесно, защото съпротивлението излиза директно от напрежението, делено на тока. Въпроса е че повечето уреди имат обхват до 10А, който може да не стигне. За това мерим тока на най-ниската работеща степен. Там ампеража е най-малък.

Ако приемем че съпротивлението е 1 ом, общото с това на вентилатора ще е 3.6ома. 14.5V/3.6ома=4.03А
    Ще ни трябва съпротивление, което за може да отдава 4.03*4.03*1=16W грубо. (W=I*U=I*I*R)
    Отиваме в магазин за радиочасти и си купуваме нужното съпротивление за нужната мощност. Съпротивления, по-мощни от 5W обаче са доста големи, а аз не знам размера на съответното чудо, за това ми се щеше някой да го снима. Иначе струват стотинки, най-много левче.

Джипката ми е на село, и за това не мога лично да свърша тая работа.

Те-това е цялата разправия. С всичко налично поне на мен би ми отнело не повече от час.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Знаеш ли, мисля че си прав. Само, че има нещо което ми говори малко против твоята версия. Елементите са подредени по различна дебелина на жицата и в обратен ред няма да изгорят. За това реших, че е по следователно в обратен ред на дебелините. Но ще го проверя и тогава ще съм сигурен.
      Относно това от какво ще се направят съпротивленията за мен съмнение няма. Купуваме си един реотан за печка. Развиваме си колкото ни трябва, навиваме си го на един химикал и си го запояваме за мястото. То и сега е така направено. Е само дет се съмнявам, че дръпнаните очи са ползвали химикал за навиването.

Коментар

Първоначално публикуван от Deian_g Преглед на мнение
        Знаеш ли, мисля че си прав. Само, че има нещо което ми говори малко против твоята версия. Елементите са подредени по различна дебелина на жицата и в обратен ред няма да изгорят. За това реших, че е по следователно в обратен ред на дебелините. Но ще го проверя и тогава ще съм сигурен.
        Относно това от какво ще се направят съпротивленията за мен съмнение няма. Купуваме си един реотан за печка. Развиваме си колкото ни трябва, навиваме си го на един химикал и си го запояваме за мястото. То и сега е така направено. Е само дет се съмнявам, че дръпнаните очи са ползвали химикал за навиването.
        Снимай, ако можеш. Плиииз!
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Абе аз го снимах ма де е снимката. Не мога да я намеря в телефона.

Коментар

То нещото е в мен, снимах го. Ама с този телефон нищо не излиза. Съжалявам за качеството.
            Прикачени файлове

Коментар

Явно решението с реотана е най-подходящо. Само трябва да е достатъчно дебел, та да не се клямбуца много от вибрациите. От отоплителна печка мисля че ще е достатъчно.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Явно решението с реотана е най-подходящо. Само трябва да е достатъчно дебел, та да не се клямбуца много от вибрациите. От отоплителна печка мисля че ще е достатъчно.
                Решението е реотан.
                Резисторите се включват всеки по отделно, а не последователно както бях писал.
                Съответно са:
                0.9 ом - 1 степен
                0.6 ом - 2 степен
                0.3 ом - 3 степен
                0 ом - 4 степен

За да се постигне едини и същ размер на всеки елемент са направени от реотани с различна дебелина и така първата степен се е получила най-тънка. По този начин първата е най-финна и съответно най-бързо прегаря макар, че при нея тока е най-малък 12V/(0.9+съпротивлението на вентилатора)=I Предполагам че реактивното съпротивление на вентилатора е около 1ом /но тук може и да греша/. Така тока на 1 степен е около 6 ампера.

Как да се ремонтира.
                Решението е доста просто.
                Купуваме си един реотан от печка. За предпочитане да е за около 2KW за да е предвиден за около 10А и да не изгори веднага. Преди продаваха само реотани ненавити на пръчки, все едно една пружина. Така ще излезе най-евтино. След това с един ом-метър се измерва едно парче от реотана което да е с съпротивление 0.9ом, резва се, подготвят се крайщата и се запоява на мястото. Преди това естествено се разпоява старото, изгоряло, резисторче и се внимава да не се разпоят другите край него. Място много операцията е съвсем лека.
                От един реотан ще могат да се възстановят първите степени на всички ферози в българия.

Относно вибрациите:
                След като всичко е подготвено японците са залели трите реотана заедно с някакво лепило което не позволява да трептят. Не знам какво е но мисля, че и без него се тая. Ако някои много държи да си го тури може да пита по магазините за електроника. Такова нещо съм виждал и на елементи на телевизори и разни такива.

Ако има въпроси съм на среща. За сега моята фероза ще има само работещо парно прибрано на тавана за по добри дни.
                Последно редактирано от Deian_g; 22-11-07, 10:38.

Коментар

A това 0.9 как го измери? Нали липсваше уж? Или си мерил остатъците?

Резисторите се включват не всеки по отделно, а не последователно както бях писал.
                  Последно последователно, или всеки по отделно?

btw. мерси за информацията...
                  Последно редактирано от sparkybg; 22-11-07, 10:48.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    A това 0.9 как го измери? Нали липсваше уж? Или си мерил остатъците?

Последно последователно, или всеки по отделно?

btw. мерси за информацията...
                    Прочети внимателно втория ред. Ако искаш мога да отида до Мека да се разкая за грешката си.

За 0.9 го реших аз. Не съм го мерил защото не мога, прекъснато е. Които както иска така да си го направи. Може да е и 1.2 както е писано. Или ще духа малко повече или малко по малко.

Коментар

Първоначално публикуван от Deian_g Преглед на мнение
                      Прочети внимателно втория ред. Ако искаш мога да отида до Мека да се разкая за грешката си.
                      Сус де! Това беше майтап, не съм влагал нищо повече, ако нещо съм те обидил съжалявам.

Сега го прочетох ВНИМАТЕЛНО, и след като си го РЕДАКТИРАЛ всичко е наред, за което МЕРСИ. Виж ми цитата в поста по-горе, ПРЕДИ редакцията, и ще видиш че не се разбира.

Всеки прави грешки, еле па Я, така че нЕмой да се кОсиш, Оти че ти мине.

Важното е че изяснихме нещата.

Коментар

Всичко е наред. Грешката беше моя. Пиша едновременно с другата си работа и допускам грешки.

Коментар

Моята първа степен не е изгоряла, но тия покрай якото ползване на парното дни забелязвам, че в оригиналния си вариант е неизползваема. Прекалено е слаба. Така че съвета ми е, който ще си я прави, да слага по-малко съпротивление(0.9 примерно), че да е малко по-силничка от оригиналната.
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Момчета, ползвайте усилено руските сайтове, там има почти всичко.
                            Ето го всеобщия проблем със снимки дори:
                            http://daihatsu.cittel.ru/faq/index.html
                            темата е: Ремонт резистора скорости обдува вентилятора на Feroza
                            Жицата, която ви трябва се нарича кантал. Не е нужно да се заигравате чак толкова до съпротивлението й. Може и с рязане и презапояване да го направите практически по шума на ветилатора. Но "жицата" трябва да е по-тънка, за да е с по-голямо съхротивление на линеен метър и да се използва по-късичко парче /ако говорим за първата скорост/, че доста се зачервява и ако е дълга- провисва. Като дойдете до метода на запояване на кантала /че е доста твърдичък/, питайте, че сега бързам!!!
                            Успех!
                            JEEP KJ 3.7 V6

Коментар

Първоначално публикуван от Косьо Преглед на мнение
                              Момчета, ползвайте усилено руските сайтове, там има почти всичко.
                              Ето го всеобщия проблем със снимки дори:
                              http://daihatsu.cittel.ru/faq/index.html
                              темата е: Ремонт резистора скорости обдува вентилятора на Feroza
                              Жицата, която ви трябва се нарича кантал. Не е нужно да се заигравате чак толкова до съпротивлението й. Може и с рязане и презапояване да го направите практически по шума на ветилатора. Но "жицата" трябва да е по-тънка, за да е с по-голямо съхротивление на линеен метър и да се използва по-късичко парче /ако говорим за първата скорост/, че доста се зачервява и ако е дълга- провисва. Като дойдете до метода на запояване на кантала /че е доста твърдичък/, питайте, че сега бързам!!!
                              Успех!
                              До колкото знам кантала не може да се запой. Дори и да успееш съпротивленията поддържат висока температура която ще разтопи калая и пак спира да работи (на 1-ва степен примерно).
                              На повечето такива блокове за степени има и термо продпазител който гори при 142 градуса.

Коментар

Първоначално публикуван от misho22 Преглед на мнение
                                До колкото знам кантала не може да се запой. Дори и да успееш съпротивленията поддържат висока температура която ще разтопи калая и пак спира да работи (на 1-ва степен примерно).
                                На повечето такива блокове за степени има и термо продпазител който гори при 142 градуса.
                                Запоява се, но с малко повече зор. Има и специални флюсове, но аз нямам такива. Става с "колофонова баня" и търкане. Тинолът се топи при някъде към 180 градуса, така че не мисля че ще има проблем. А и така навъртян на спирала, кантала ще се нагрява повече в средата. А и все пак има въздушна струя.

Ако пък дава ядове, ще измислим нещо друго, ама не мисля че ще се наложи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X