Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Голямото затъване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Голямото затъване

Аз пък да попитам колегата, след като фадромата те извади не го ли атакува втори път, та да му натрошиш леда?
    ТЛК-120 Николай Колев
    0898521295

Коментар

Първоначално публикуван от Borizanov Преглед на мнение
      А и друго - затъналото колело е във вода (логично- нали е затънало ) а мокра спирачка... не държи хич... поне на моето Паджеро, но не вярвам да има особена разлика... Та спирачното усилие ще е по-голямо на колелото дето е на сухо...
      Веднъж се е случвало да точа от излишната нафта и да пръскам на "сухото" колело по спирачния диск. Номера стана ,
      спирачката не ловеше заради нафтата по диска..Но и другото не бе толкова "мокро".От тогава си имам флакон с ВД-40 в багажника.
      „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
        Просто сте влезли в дупката от грешната страна! Трябвало е да карате в обратна посока към дупката и сте щели да усетите "Спарки ефекта".
        Росене винаги съм те чел с интерес, но мисля, че в тази тема прекаляваш! Ако имаш аргументи изложи ги ама с това глупаво заяждане някак си ...... Мое мнение де ... ти си знаеш.
        Георги Танев (0+)
        Land Rover Discovery 1 300 TDi
        Land Rover Club Bulgaria
        0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Танев Преглед на мнение
          Росене винаги съм те чел с интерес, но мисля, че в тази тема прекаляваш! Ако имаш аргументи изложи ги ама с това глупаво заяждане някак си ...... Мое мнение де ... ти си знаеш.
          Таман се сетих - от оная дупка на сефте разходката с ферозата, дето клатихме и копахме с лопати... Освен копането, изкара ни заплесията ми. Забравената ръчна, демек. И така чак до пътя. Знаеш че ми е навик.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки да ти кажа тогава бях впечатлен от толкова други неща та изобщо не съм забелязъл забравената ръчна А по темата точно в събота ръчната ми помогна в снега, а беше дълбок и тежък. Не се и мъча да си обясявам що така, а и трябва ли?! Важното е, че понякога сработва и на мен лично това ми стига. И без това в последно време карам сам та всеки номер дори и необясним на пръв поглед, но работещ на практика ми върши работа. Та така ....
            Георги Танев (0+)
            Land Rover Club Bulgaria

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Танев Преглед на мнение
              всеки номер дори и необясним на пръв поглед, но работещ на практика ми върши работа. Та така ....
              Колега, аз си защитавам тезата с физически обосновани аргументи! Ако си изтарвал нещо по-горе е друга тема. Подобни изказвания "необясним" звучат доста НЕ сериозно от гледна точка на физиката. Това не е НЛО за да няма обяснение. Няма необясними неща, зависи от информацията, която притежават кратунките ни! В динамиката на флуиди има един доста красноречив "закон" във ваша чест и той гласи: Всеки поток, който неможе да бъде обяснен с думи прости се нарича турболенция.
              А по темата: Исках да кажа, че след като номера с ръчната не е сработил когато (примерно) десните колела са на лекото означава, че има по-голяма вероятност да го наблюдаваме ако левите застанат на лекото. А от къде Георги, ти реши, че прекалявам не ми става ясно... моля, поясни. Мисля, че съм изложил неоспорими аргументи, а не "2+2=4 съответно 5=6" като случая с формулите по-горе, дето при спирачно усилие(което се казва реактивен момент) с размер 1.5 нещо си и усилие на мотора с размер 1.5 едното "преодолява" другото. Незнам кой колко вдява от тия неща, ама има един с претенции, дето има да чете...още! Във всъщност в описания случай няма нищо освен пълен покой, което също е напълно неоспоримо. Освен, че тона ми е по-рязък, никога не говоря само и само мнението ми да е последното и миродавно по темата. Освен това, удоволствие е за мен да бъда оборен, определено разговора е ставал интересен в тези случаи!
              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Нещо май ти си изтАрвал! По горе съм написъл "на пръв поглед", а ако някой иска да разбере след първия поглед сяда, чете и си го обяснява. Достатъчно грамотен съм за да си открия в мрежата информацията, която ме интересува, но има хора, които не могат да си я намерят и за тях тази тема ще се окаже полезна поради простата причина, че е поднесена на по разбираем език, а не на сух научен език. Темата е интересна и нека си остане такава. Не са необходими термини, като "Спарки ефект" или подобни леко заядливи изказвания. Това последното обяснява от къде съм решил, че си прекалил! И сега не приемай постовете ми като заяждане. Както казах по-горе .. чета ти мненията с интерес не само в тази тема. Тези на Спарки също.
                Георги Танев (0+)
                Land Rover Club Bulgaria

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                  Колега, аз си защитавам тезата с физически обосновани аргументи! Ако си изтарвал нещо по-горе е друга тема. Подобни изказвания "необясним" звучат доста НЕ сериозно от гледна точка на физиката. Това не е НЛО за да няма обяснение. Няма необясними неща, зависи от информацията, която притежават кратунките ни! В динамиката на флуиди има един доста красноречив "закон" във ваша чест и той гласи: Всеки поток, който неможе да бъде обяснен с думи прости се нарича турболенция.
                  А по темата: Исках да кажа, че след като номера с ръчната не е сработил когато (примерно) десните колела са на лекото означава, че има по-голяма вероятност да го наблюдаваме ако левите застанат на лекото. А от къде Георги, ти реши, че прекалявам не ми става ясно... моля, поясни. Мисля, че съм изложил неоспорими аргументи, а не "2+2=4 съответно 5=6" като случая с формулите по-горе, дето при спирачно усилие(което се казва реактивен момент) с размер 1.5 нещо си и усилие на мотора с размер 1.5 едното "преодолява" другото. Незнам кой колко вдява от тия неща, ама има един с претенции, дето има да чете...още! Във всъщност в описания случай няма нищо освен пълен покой, което също е напълно неоспоримо. Освен, че тона ми е по-рязък, никога не говоря само и само мнението ми да е последното и миродавно по темата. Освен това, удоволствие е за мен да бъда оборен, определено разговора е ставал интересен в тези случаи!
                  Примера ми горе имаше за цел прако да илюстрира че дърпането на ръчна спирачка играе "изравняващ" ефект, поне процентно. А системата не е толкова проста, че да може да се изчисли с
                  2+2=4
                  Не е и идеална система, ами такава, работеща в реални условия, които реални условия не можем да предвидим до най-малката подробност.

Значи, имаме система, работеща при някакви условия. Като дръпнем ръчната или натиснем крачната, вкарваме допълнителни условия в тая система, надявайки се че тия допълнителни условия ще накарат системата да заработи по начина, по който искаме. Няма идеални спирачки, няма идеално симетричен диференциал, няма идеално симетрично LSD, няма 2 еднакви барабана, и няма 2 еднакви накладки.

Ето ти още едно възможно обяснение: Ако изначално спирчаките хващат еднакво и са еднакво мокри от гьола, през който сме минали преди 5 минути, и дръпването на ръчната доведе до по-бързо изсъхване на спирачката върху колелото, дето превърта, съответно неговата спирачка започне да действа с по-голямо усилие, защото вече е изсъхнала, това ще доведе до по-голямо спирачно усилие върху буксуващото колело и по-малко върху небуксуващото. А то дори не е толкова просто, защото и загубите по трансмисията нарастват и много други работи се случват, за които я можем, я не можем да се сетим.

Темата заприлича малко на спора за полупълната и полупразната чаша. Ти бързаш да отречеш нещо, без дори да си го опитал, аз пък казвам че понякога работи, понеже вече съм го опитал. Просто не става с 2+2, защото това не е всичко в "уравенението", което решаваме. Понякога може да има значение дори допълнителното наклоняване на двигателя при товар, може да има значение и усукването на шасито, което такова натоварване причинява. Факторите са много, и трудно предвидими. Аз никога не съм твърдял че това винаги помага. Твърдя само че е възможно да помогне. На мен е помагало, и дори всичките математици и физици на света да се изредят да ми казват че не е помогнало, все едно трудно ще им повярвам.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На мен примерно задните спирачки ми ловят повече на лявото колело, така че може ако затъна някъде да пробвам. Според мен идеята на Спарки не е никак необоснована, понякога трябва съвсем малко услилие за да излезеш, та колко е една човешка сила, има-няма 100N а каква разлика прави като има кой да бутне. А иначе за затъване, аз успявам и по Софийските улици във Витошките квартали да се окантаря вече 2-3 пъти и наблюденията ми са, че и пет блокажа да имам в такава ситуация, без копане и бутане/дърпане няма излизане, особено с тези къси бази.
                    Александър

Коментар

Номерът със ръчната на втория зъб, го пробвах за три дни три пъти, и работи. Е, имаше малко помощ и от лопата първия път, но...
                      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                        Номерът със ръчната на втория зъб, го пробвах за три дни три пъти, и работи. Е, имаше малко помощ и от лопата първия път, но...
                        Явно и 3-те пъти си уцелил да буксува гумата, на която ръчната хваща по-силно.

Коментар

Брее 3 страници теорий заради това,че една Фероза с клиренс 20см. полегнала на носачите в замръзнала кална локва.

Коментар

Еми, реално и трите пъти затъвах на едни и също място. На завойчето зад вилата. Понеже има и леко изкачване, ако не подам газ, забуксуваше по средата. Ако пък вляза много бързо, ме хвърляше с десните точила във вадата. Та, така.
                            Сега съм го утъпкал, но на 50 см сняг от няколко слоя...
                            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Май всички се оказахме на едно мнение, но то е така - в спора се ражда истината. Да сме живи и здрави!
                              Остана само да добавя, или да се извиня за "Спарки ефекта". Ако някой ми измисли личен мой ефект, макар и с лека насмешка, аз супер ще се изкефя, но явно го приехте по друг начин. Съжалявам!
                              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
                              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Няма за какво да съжаляваш! Както каза в спора се ражда истината и там понякога се палим
                                Георги Танев (0+)
                                Land Rover Club Bulgaria

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X