Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Голямото затъване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Голямото затъване

Колега Jr.,

прави си, че из форума има много и полезна информация. Общо взето съм я прегледал, но идеята ми е, че всичко е доста разхвърляно и ми отне не малко време. Примерно номера на спарки за ръчната не го бях срещал (не казвам, че го няма). Затова би било хубаво да има по-ситематизирана и събрана информация.
    А в личен план, карам доста по черни пътища, но не бих го нарекъл истински офроуд. Колата е що годе добре оборудвана - от гледна точка компромис "асфалт"-"черен път". Закъсвал съм, вадили са ме и всичко както си трябва...
    Случва човек да надцени себе си, пътя и/или колата (описания тук случай е много илюстративен) и да загази повече или по малко.

Коментар

Здравейте.. и аз да се включа пак..като инициатор на спора..
      Както казах в предния пост вярвам само на изпробвани неща..И по този повод реших да изпробвам описаната техника..В конкретния случай приятел с джип беше закъсал и ми се обади да му помогна. Когато отидох положението беше точно за изпробване на тази техника. двете леви гуми зацепени стабилно двете десни почти във въздуха... и си се въртят ли въртят...Викам на моя човек чакай да пробваме нещо... И пробвахме първо с ръчна после с крачна--- Единствения ефект беше че джипката в един момент е пред угасване...С две думи нищо не се получи... В крайна сметка излезе но с помощ от приятел ( в случая Аз с моята джипка отзад)...
      Не казвам че не става ...Но при нас не се получи... Явно спирачките работят добре и равномерно на всички колелета... Наистина ще е добре да има тема в която да се споделят техники и тактики от типа на как да излезем бързо или без лебедка от ситуация изискваща лебедка до ....как да се окопаем така че и трактор да не може да ни извади.....(последното не го пожелавам на никого)
      Ако човек не прави избор за нещата от живота си, друг ще го направи вместо него!

Коментар

Първоначално публикуван от nasko petkov Преглед на мнение
        Здравейте.. и аз да се включа пак..като инициатор на спора..
        Както казах в предния пост вярвам само на изпробвани неща..И по този повод реших да изпробвам описаната техника..В конкретния случай приятел с джип беше закъсал и ми се обади да му помогна. Когато отидох положението беше точно за изпробване на тази техника. двете леви гуми зацепени стабилно двете десни почти във въздуха... и си се въртят ли въртят...Викам на моя човек чакай да пробваме нещо... И пробвахме първо с ръчна после с крачна--- Единствения ефект беше че джипката в един момент е пред угасване...С две думи нищо не се получи... В крайна сметка излезе но с помощ от приятел ( в случая Аз с моята джипка отзад)...
        Не казвам че не става ...Но при нас не се получи... Явно спирачките работят добре и равномерно на всички колелета... Наистина ще е добре да има тема в която да се споделят техники и тактики от типа на как да излезем бързо или без лебедка от ситуация изискваща лебедка до ....как да се окопаем така че и трактор да не може да ни извади.....(последното не го пожелавам на никого)
        Много важно в случая е дали зацепените колела са превъртали или отново са били неподвижни.
        Ако са превъртали, значи техниката е добра, но положението е било безизходно.

Коментар

Гумите който би трябвало да мръднат си стояха така както и преди опитите ----неподвижни
          Затова уточних че единствения ефект беше че джипката в един момент искаше да гасне..
          По точно описание на опитите.....
          Първо на 1 бърза --газ да се въртят свободните гуми и плавно натискане на спирачката...до момента в който джипа почти угасва--
          После същото упражнение с ръчната----ефекта---джипа пак е готов да угасне угасне --отзад пуши черно та се къса..
          После същите 2 упражнения но на 1 бавна---ефекта същия ---само пуши по малко
          После повтаряне на упражнението но с променливо натискане на педала на спирачката пак нищо...
          Може би нашият случай е бил от тези в които тактиката не е приложима....
          Ако човек не прави избор за нещата от живота си, друг ще го направи вместо него!

Коментар

Re: Голямото затъване

За ръчната и аз не мога да си го представя, но за крачна спирачка и газ едновременно системата съм я използвал и работи. Така излязох от една пряспа миналата зима. Това е само ако колата има ABS обаче. Натискайки спирачката всички колела започват да усещат триенето от спирачките, но получава се така, че анти лок системата отпуска спирачката на гумата която не се въри, защото я смята за блокирана. В един момент, силата се прехвърля от буксуващата гума, към не бускуващата, защото едната е спряна от спирачната система а другата не. Абе като цяло може и просто късмет да съм извадил, защото не виждам причина да не се окопаеш мъжката докато "експериментираш"

Коментар

В крайна сметка каквото и да си говорим винаги 2 джипа са по добре от 1 --(или жокера --"Обади са на приятел" да е още в играта)

Коментар

Колега , ама ти и с какви гуми си тръгнал в тоя сняг .. Гумите с тази шарка на сняг ги няма никакви ..
                ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

От: Re: Голямото затъване

Първоначално публикуван от fang Преглед на мнение
                  За ръчната и аз не мога да си го представя, но за крачна спирачка и газ едновременно системата съм я използвал и работи. Така излязох от една пряспа миналата зима. Това е само ако колата има ABS обаче......
                  И какъв е тоя АБС, който работи при спрял автомобил?
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

А и друго - затъналото колело е във вода (логично- нали е затънало ) а мокра спирачка... не държи хич... поне на моето Паджеро, но не вярвам да има особена разлика... Та спирачното усилие ще е по-голямо на колелото дето е на сухо...
                    Don't hunt IF you can't kill
                    първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Re: От: Re: Голямото затъване

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                      И какъв е тоя АБС, който работи при спрял автомобил?
                      Той АБСа от къде да знае. Натискаш газта, колелата си буксуват и се въртят.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Случва се това, че подари натиснатата спирачка, буксуващата гума превърта по-трудно и се пренася повече усилие към небуксуващата.

Болшинството автоматични системи работят на подобен принцип - четат скоростта на всяко колело от ABS датчиците и преценяват дали някое буксува, и съответно започват да прилагат спирачно усилие върху него, за да може въртящия момент да се пренасочи към небуксуващото колело.

ПП: Подобен подход трябва да се използва внимателно и с мисъл. Иначе се случва и да се строши нещо.
                        Това, предполагам, важи само за джиповете, чийто ръчни не са на кардана?
                        Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

От: Re: От: Re: Голямото затъване

Аз номера за ABS - а без да искам го разбрах като буксувам и натисна рязко спирачката и педала рита яко, но неми е идвало на ум че може да има полезен ефект това.
                          Land Rover Discovery 3.9 V8

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
                            Това, предполагам, важи само за джиповете, чийто ръчни не са на кардана?
                            Да. При такъв случай ползваш нормалните спирачки. Не ръчната.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Просто сте влезли в дупката от грешната страна! Трябвало е да карате в обратна посока към дупката и сте щели да усетите "Спарки ефекта".
                              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
                              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                                ..."Спарки ефекта".
                                Мда. Свършиха ни аргументите и започнахме с "хитрините".
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X