АААААА, здравейте, още не съм се отказал. Какво свърших - ходих при още един майстор (който е сменявал вериги на мой познат със същия автомобил), човека беше много отзивчив, даже като отидох, си беше викнал и диагностик. Закачиха я, карахме, настъпвах я, грешки няма във всички електронни модули. Софтуерно, компресия има и е еднаква. Казаха ми, това което знам - дюзата на 4ти цилиндър е тръгнала, но все още не губи налягане в рейла. Човекът е сигурен, че не може да е объркано нищо в зацепването, тъй като, според него, един зъб да измести някой от разпределителните валове, ще удари клапан. Обаче обяснение за вибрацията не можа да ми даде - "това е дизел и винаги има вибрация". След което стиска маркучите на турбото и според него проблемът е там. Извини ми се, че му е счупен манометъра и ме посъветва, преди да почна да разглобявам да замеря турбото. Разказах му драмата с подгревната свещ и теорията е, че е минала през клапана и се е ударила в перката на турбината. Купих си бустметър, но не можах да измисля къде да го включа (остава за следващият уикенд) - единя вариант е с тройник в клапана на турбото, но така меря турбината и ако има пропуски по кулера и маркучите няма да ги хвана. Трябва да дупча колектора. Ако някой колега е слагал, ще се радвам да сподели. Легнах под колата, да проверя, дали не е блокирал разтоварващия клапан на турбината, беше стегнато, но не и блокирало - пръснах и раздвижих. После покарах по тангентата, появи се някаква мощност - 130 км/ч вдигнах, но бавно. Останах леко доволен, скоростта с която обикновено се придвижвам е 120км. Ще тествам с бустметъра, и ще пиша. Но вибрацията на празен ход ме вбесява, имам чувството, че имам паркинсон.... Поздрави......
Ама какво стискат маркучите на колата ,когато работи на място. На място може да вдигне половин бар, и какво ще раберете от това? Манометъра се слага на колектора, дупчиш, въртиш метчик и слагаш щуцер.Пробва ли да изолираш гейта и да видиш как се усеща по този начин. Тая процедура е малко опасна и не се прави с много газ, просто така разбираш дали драмата ти е в гейта.
За каво ти е тоя манометър? Налягането във всмукателния колектор се вижда през диагностиката.
А за да можеш да използваш манометъра, ще ти трябва и някакво маркуче, за да го вкараш в купето и да следиш какво става по време на движение.
Не очаквай турбината да вдигне кой знае какво налягане на място, без товар на двигателя.
Отделно, че през диагностиката би трябва да може да се гледа таргета на налягането и реалното налягане, което всъщност би трябвало да те интересува.
Тюх язък няма да има сделка
Лабав си човече, един капак не можа да свалиш а така исках да си мерим .......снимките! Последната снимка е жокер,да не сваляш дюза за ГМТ.
За пробата прокарваш тънко маркуче през горния край на предния капак и го пускаш през страничния прозорец.Най-обикновен манометър до 2 атмосфери ти върши работа, не е нужно да е шарен манометър с мигащи лампички кръстен бустметър.
Тюх язък няма да има сделка
Лабав си човече, един капак не можа да свалиш а така исках да си мерим .......снимките! Последната снимка е жокер,да не сваляш дюза за ГМТ.
Ще го сваля.......купих си и силикон, подготвил съм се. Скоро ще да е........ неизбежно е май - картера, който са сваляли и лепили - тече .
P.S. не виждам снимките..
След като се е установило, че има проблем с турбото (както предположих и аз) не виждам защо трябва да се разглобява каквото и да било друго. Ако колата е вървяла нормално преди смяната на веригите, означава, че проблема е някъде по турбопътищата. Нямам Соренто пред мен, но доколкото си спомням има един маркуч на бърза връзка и няколко със скоба. Ако колата в движение пуши черно (малко или много) значи има проблем точно с турбопътищата. Ако пуши синьо - значи турбината. В краен случай може да се свали кулера и да се измие, тъкмо ще се види дали е омаслен,
За каво ти е тоя манометър? Налягането във всмукателния колектор се вижда през диагностиката.
Отделно, че през диагностиката би трябва да може да се гледа таргета на налягането и реалното налягане, което всъщност би трябвало да те интересува.
Добре сте подсказали.
Дано колегата случи на грамотен чавек,че май доминира желанието за проби грешки.
Хубаво е подсказал,но не е вярно. Турбината е с уестгейт ,няма МАП ,няма и бууст преша сензор. Та на диагностиката точно нищо от налягането няма да види.Съвсем отделна тема е,че и в сервизното дават да се мери с манометър.
Различни каруци,различни решения (не съм погледнал за тая особеност). Вече не помня от колко години не ми се е налагало да ползвам манометър за диагностика на турбина..
А ако беше случил на грамотен човек, да е забравил за проблема.
Проблемът е, че не пуши никакъв цвят, но от ауспуха духа. Това ме навява на мисълта за малко нафта..... Ще тествам с бустметъра и ще пиша резултата. Стана хубава тема и съм благодарен на всички Ви за насоките
Последно редактирано от hristian37; 08-06-21, 20:42.
За малко нафта ти казах още преди 28 страници, ама не ме вярваш...
Ще видиш, че от там ще излезе.
Не знам как се проверява и с какво, аз съм далеч от модерните кошници, просто давам насока къде да се търси.
Дизели съм учил и съм се занимавал, преди доста години, когато бяха редови помпи и дюзи с пружини и без компютри. За комън-рейл, само бях чел, за да се информирам какво е и как работи. В моя случай, ще изразя едно лаишко мнение - дюзите се управляват от компютъра, а той взима инфо от датчика за коляновия вал, датчика на всмукателния разпределителен вал, датчика на температурата и дебитомера. последните два не са пипани. Остават датчиците на КВ и РВ, положението на които се определя от зацепването на веригите. Незнам, тук диагностиците ще кажат, ако им се обърка положението, би трябвало да светне лампа, но може би и оттам е и пропорцията гориво......
Има още и налягане на нафтата в рейла, датчика за него, потенциометъра на педала на газта, и сигурно още един куп неща от които може да се обърка компютъра.
Но това е именно работа за диагностиците, аз давам само общи насоки, според вътрешния ми глас.
Коментар