Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зимни утринни неволи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Аз си имам процедура сутрин и последните 2 такива я спазвам. Преди да отворя колата натискам вратите , за да се разлепят , отварям(без да влизам вътре дори) паля и пускам подгрев на задно и предно стъкло и подгрев на седалката ми. Подгрева на предното стъкло е някакъв нагревател или реотан на радиаторчето на парното, на секундата почва да духа топло, но само на прозореца. През това време свалям снега от колата и когато стигна до предното стъкло леда вече се е поразтопил и остава да изстържа само в горната част на стъклото. Задното стъкло и огледалата не ги пипам , те сами се размразяват. С подгрев на стъклото карам първите 2-3 минути(да не запотявам стъклото като вляза отвън) , докато отлепи стрелката на водата, после си пускам парното и вече е баня. Теракана загрява доста бързо и има брутално парно , за фиестата не могада кажа същото обаче. И двете коли са с напълно изрядна охладителна система, която беше обслужена лятото - нови термостати, антифриз, промивка итн.
    Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
    Ford Fiesta 1.4 Tdci

Коментар

Миналата зима, която беше преди 3-4 години в петък, реших да покрия предното стъкло с голям парцал, да не замръзва. Както си му е реда, го защипах с вратите и чистачките и се прибрах.
      Добре, ама в събота сутринта вече беше пролет - типично варненска зима, а мен ме домързя да слизам, за да махна парцала. По някое време следобед като слязох, какво да видя - всичкото сняг станал на вода, просмукал се през парцала и се изтекъл вътре върху стелките.

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        То добре, че не е стегнало да замръзне парцалът върху стъклото... Преди мнооого години, когато още имаше зими, се наложи да свалям брезентово покривало на "зазимена" Жигула...

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Замръзнало покривало съм стъргал от джама доста след истинските зими.
        И истинска кола не беше, нито Москвич нито дори Запорожец.
        Та като има да замръзне нещо май няма значение върку какво и какво.
        Въпрос на... Липса на гараж

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      От два дена бодро се качвам в ЕДИНСТВЕНАТА кола с напълно прозрачни стъкла, паля и потеглям, докато другите стържат, чегъртат...
      Но... си загубих едната каталитична печка, явно съм я мушнал във външен джоб преди да се кача в колата и тя е паднала... Нищо, имам още три (китайски по 10 лв.). Засега ползвам по една - на пода пред шофьорската седалка. Явно при температури до минус 4-5 градуса е напълно достатъчна.
      Къде ги намираш по 10лв.? В олх най-евтината е по 20лв. Или ти говориш за поръчка от Китай?

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Купувани са поне преди три години. Някъде от български сайт.

Juiced коментира
      01-12-20, 17:28
      Аз си купих медицински бензин 8-10 часа бачка с равномерна топлина, не е като зипото ама е по-поносимо като цена. Само пълненето е трудно с това шише.
      Да, и аз направих така. Намерих около 6 пъти по-евтин от течностите-менте на "Зипо" (в квартала има 125 гр. за 6,50 лв. тази година, оригинални не съм търсил, миналата година оригин. бяха по 10+ лв.), медицинският е един литър за 18 лв., а сигурно има и по-евтино. Общо взето пресипвам със спринцовка от голямото шише в празно такова от "Зипо"-течност (капачката "с чучурче" се сваля с клещи и се набива с удар после ) и така пълня. Работи идеално. Някой пробвал ли е с "екстракционен бензин" - още по-евтин е, но в момента не искат да доставят, щото бил много запалим и трябва да се ходи на място?
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        Екстракционният е същото нещо.

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        От къде го купувате това?
        Ако може кабърче в хухъл...
        Докато пушех Зипо бензина беше ОК.
        Естествено ако не го наливах в Зипо запалка, което е като да го изливаш в канализацията!
        Имко е друга бира.
        Имах някакви подозрения, че Зипо печката ще е същата разсипия и по тази причина никога не съм я пробвал.

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        "Аптеки Фрамар" за медЕцински бензин. А екстракционен - "Валерус" ама искат да ходиш на място, че не можел да се доставя по куриер...

От "Валерус" пак са ми писали - минималното количество екстракционен бензин, което продават от склада си е 5 (пет) литра, при цена около 10 лв. за литър.
      Толкова много не ми трябва... Ако има желаещи за "коопериране", ама по куриер явно няма да стане изпращането извън София, могат да ми пишат на ЛС.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        От таз хАптека наскоро поръчах някакви хуйни онлайн и 2 дена ни вест ни кост.
        На третият им писах да не се напъват повече.
        И на това не отговориха

Иначе за бензина ме брой за член у ТКЗС-то!
        По-късно като имам клатикура под ръка ще видя къде е този Беларус и как/кога мога да бръмна до там!

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Че това е у Големото Добрутро, Дружбай.
        На един чеп место, на път ми е, още днес мога да мина и да взема 5л.
        После ми пиши на лично къде да ти пратя половината.
        На куриера ще го обява като зелев сок!

Гагич, с чорапчето ли слагаш печките или без? Без чорапа прави по-висока температура за по-кратко, с чорапа доста задушава нещото и отделената етмпература може да е нищожна за целта(особено ако е много студено)
      Ford Fiesta 1.4 Tdci

Коментар

Първоначално публикуван от Juiced Преглед на мнение
        Гагич, с чорапчето ли слагаш печките или без? Без чорапа прави по-висока температура за по-кратко, с чорапа доста задушава нещото и отделената етмпература може да е нищожна за целта(особено ако е много студено)
        С чорапа. Нали пиша, че точно нищожна разлика в температурата върши работа. Не сте ли забелязали, че ако колата е паркирана на 10-на метра от блок, не хваща скреж по прозорците? "Енергийна ефективност" Тука съм пускал снимки на огромния фикус (стига до 3-ти етаж) който расте в двора на офиса ми - сгушен между две сгради във вътрешен двор. Боднал някой преди 30-на години прекалено порасналия за апартамента му фикус навън и фикусът оцелял.

Коментар

От "Валерус" пак са ми писали - минималното количество екстракционен бензин, което продават от склада си е 5 (пет) литра, при цена около 10 лв. за литър.
          Толкова много не ми трябва... Ако има желаещи за "коопериране", ама по куриер явно няма да стане изпращането извън София, могат да ми пишат на ЛС.
          Екстрационен бензин(хексан) при нас продават на една бензиностанция, на колонка. Нещо към 2,8 литъра беше последно.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Медицинския го дават да е ПЕНТАН, EC № 203-692-4 или 265-151-9. С Esper ще купим от "Беларус" екстракционен и ще видим дали работи в каталитични печки. Медицинският определено работи добре.

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Така, реших да пиша тук, че може да е полезно.
            В Беларус се оказа, че на място си продават екстракционен бензин в стъклени бутилки от 1 литър без изискване за минимално количество.
            Гагич рече, че ще похарчи литър, аз също, тоест взех 2 бутилки от 1 литър.
            13 кинтарез и нек'ви стинки за литър по касов фиш.

@Гагич знаеш къде да ме намериш утре.
            И друг път да не вярваш к'во ти пишат.
            То какво пише и какво има нали знаеш в каква заблуда може да се вкараш?

• Asen Kushlev
            Asen Kushlev коментира
            Редактиране на коментар
            С Беларус работя отдавна, на моменти върви тегаво с имейлите. Явно на някой там не му спори от време на време.

С чорапа. Нали пиша, че точно нищожна разлика в температурата върши работа. Не сте ли забелязали, че ако колата е паркирана на 10-на метра от блок, не хваща скреж по прозорците? "Енергийна ефективност" Тука съм пускал снимки на огромния фикус (стига до 3-ти етаж) който расте в двора на офиса ми - сгушен между две сгради във вътрешен двор. Боднал някой преди 30-на години прекалено порасналия за апартамента му фикус навън и фикусът оцелял.

Гагич, не казваш работи ли бензина
          Аз го "тествах" на имко-то и си работи като истински.
          Признавам, че оригиналният зипо е по-ароматен и вдъхновяващ.
          Но 10 пъти разлика в цената е голяма за единият аромат.
          Нали все пак не сравняваме парфюми и одеколони...
          Ся чакам да дойде пак зима и да видим дали чудо ще се случи с джамците на мечката!

Враг усраине

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            И при мен работи. Оставих вчера профилактично една работеща печка в колата, на сутринта беше студена. Със "зипо"... не знам оригинално или не същата печка работеше на сутринта... Не знам, може този път да не съм я бил напълнил както трябва. Може би трябва да нося един ден със себе си, за да видя колко часа изкарва работеща.

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Ами освен да пропуша за да съм обективен
            НЗ, има вероятност да се изпарява по-бързо от този за запалки.
            Без значение дали е зипо или ронсън - там разликата не е голяма. И двата съм ползвал.
            Но преди време съм попадал на някакви луди фенове и дискусии как да се направи истинска течност за запалка в домашни условия.
            Аз като видя такова вманиячаване бЕгам с 200 обаче основният проблем беше именно това - хем да г0ри, хем да не се изпарява прекомерно.
            Знам само, че никога разхода за бензин не ми е бил проблем след като изхвърлих зипо запалката!
            Имко с едно зареждане и моето пушене изкарваше десетина дни.
            Тъпото зипо (оригинално) дори седмица никога не е изкарвало. Даже няма значение дали го ползвам или не.
            Да зареждаш зипо запалка е като да се опитваш да напълниш къртичина!

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Вчера реших да я залаля за 1 път в името на тест-а.
            Налях около 30мл екстракционен, което е приблизително 1,5 мерителни единици.
            Топли приблизително 2 часа преди да угасне.

Реших да направя сега 2 теста с екстрационен и оригинална зипо течност.
            Сложил съм и temperature logger че да не се налага да я наблюдавам непрекъснато.
            Имам подозрения, че с чистият бензин времето на горене ще бъде значително по-кратко.

Zippo пишат 12 часа макс при 1 доза с тяхна течност.
            Това е ясно, че е някаква теория ама аз постигнах едва 2 часа с доза и половина бензин.

Ще видим, де!

Интересни резултати се получиха.
          Първото палене на печката изобщо горе писах, че го направих с екстрационен и 1 + 1/2 пълни дози.
          Времето за горене беше нещо от порядъка на 2 часа но не съм записвал процеса.

Всички проби са правени в открита среда, с чорапчето, без калъф.
          В инструкциите пише да се ползва само в калъф, което вероятно забавя горенето.
          Съответно сваля температурата и увеличава времето за отопление.
          Зареждането е с количество според дозатора, не "до горе".

И между другото невъзможно е да се ползва каталитична печка без "чорапчето".

Температурите от графиките са измерени в горният край на корпуса, където са най-високи.

Второ зареждане - Зипо течност, 1 пълна доза.
          Приблизително време на горене: 5 часа

Трето зареждане - Есктракционен бензин, 1 пълна доза.
          Приблизително време на горене: 8 часа

Според мен и трябват няколко цикъла за да разгърне капацитета си.
          Враг усраине

Коментар

e, добре де, зарибихте ме, дайте актуален линк за такава печка, за бензина разбрахме

Коментар

Ако ви се изпарява бавно бензина , можете да пробвате тунинг на катализатора с допълнителен пласт вълна. Или другия вариант , евтина печка със марков катализатор също е добър вариант и се връзва на 25 кинта.
            Ford Fiesta 1.4 Tdci

Коментар

Извън печките - дълго време ползвах "охраняем" паркинг (ама го застроиха и него с блок ). Оттам ми направи впечатление, че ако колата е под навес, достатъчно "афиф", примерно 4 тЪрби с ламарина отгоре - не хваща скреж, нито дори ѝ се изпотяват отвън стъклата.

Коментар

• IvanIvanovi
                IvanIvanovi коментира
                Редактиране на коментар
                подобно наблюдавам около нашия блок от 20 години, има дни в които ако съм спрял на определени места не чистя стъкла, а 10метра встрани търкат.

Ето и самия оригиналЪ: http://landmark-bg.com/%D0%B4%D0%B6%...9%D0%BA%D0%B8/

Дожбни грейки.
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

• kameno karp
                kameno karp коментира
                Редактиране на коментар
                Самия оригинал не е ли Зипо?

• blackfirefly
                blackfirefly коментира
                Редактиране на коментар
                PEACOCK печките са от 1923г. А Зипото е от 1932г., ама май само запалките, или самата фирма. Печките не знам от кога са започнали да ги правят...
                http://hakkin.co.jp/

Благодаря на Чавдар за възстановяването на темата. Просто исках да похваля моята рецепта с каталитична печка. В случая 1 бр. на пода пред шофьорската седалка. Минус 3 градуса сутринта, всички коли наоколо със заскрежени прозорци, само "Либито" ми свети Хем мокетът на пода е подгизнал (явно запушен дренаж, седя няколко дена затрупана със сняг). Печката, оставена към 8 ч. вечерта, сутринта в 9 ч. още топлеше:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_911273.jpg
Прегледи:290
Размер:481.7 КБ
ID:6697733

Коментар

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                От печката е. Пробвал съм многократно и на много места. Със замогването (и автомобилизирането) на българското народонаселение под мъдрото управление на Знаем Кой вече едвам паркирам и то където намеря, шанс за пред блока имам само в неделя сутринта. Няма значение къде е колата (ако не е баш пред блока) - ако няма оставена вечерта печка, трябва да се стържат стъкла.
                П.П. Ти не беше ли пробвал да оставяш печка върху двигателя нощно време?

• cecoa1
                cecoa1 коментира
                Редактиране на коментар
                Е добре де, тия бензинови коли нали загряват много бързо, има ли смисъл да пълниш тая печка, пък вероятно и да ходиш допълнително вечер за да сложиш печката?

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                Редактиране на коментар
                Да правих експеримент, и уж помогна , но както се оказа в последствие , прблема не е бил от температурата и двигателя си замина във вечните ловни полета

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X