ето и малко инфо за тази РК за която говори колегата.
The ZJ I have is a 1994 4.0 and uses the NP-249 which is a full-time transfer-case that utilizes a viscous coupling to act as a limited-slip betweed the front and rear driveshaft. One of the main drawbacks of the '93-95 ZJ version of this case is the lack of a low-range lock. In other words, if you get into a sticky situation and need both driveshafts turning to get you through, this transfer-case will only act as a limited-slip and not mechanically lock the two driveshaft to turn in unison.
на кратко тя изобщо неможе да блокира централния диф
интересува ме на лоста с който сменям 4x4Hign,4x4low и 2hign(задни бързи) между тях има едно положение "N" не съм стоял на него да видя какво става но ме интересува дали тогава мога да потегля или?за какво е тази позиция?
Аз невиждам къде човекът спомена модел или марка? Може би съм и сляп не само неразбиращ "майстор"? Според мен питащия слагаше ВСИЧКИ 4х4-та под общ знаменател иии така зададен въпроса е изключено "правилото от сенника" само на позиция N да се тегли !!!
А за ландровера ще вида тези дни как е ииии недай Боже да е така както си мисля... ще испадна в пълно разочарование!
4ао
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
А немислиш ли, че въпроса поставящ всички 4х4 под общ знаменател може да е неправилно зададен. Аз лично незнам какво пише на сенника за тегленето, но на ЛР би трябвало да пише, освен да е на "N", да се провери дали ценралния диф. не е блокиран. А ако искаш да возиш ЛР на колесар, мисля, че най разумно ще е да откачиш кардана от моста който ще се "търкаля по пътя".
Айде сега отначало.
Допускаме че човекът не ни е хвърлил димка, значи въпросът е реален. Тогава цялата работа изглежда примерно така:
Какво в потокът на трансмисията се разединява с щатните органи за управление от кабината. В какви случаи това е обичайна практика. В какви аварийна неоходимост.
Аварийните ги оставяме настрани. Разглобяването на части от джиповете вече ги правят нещатни конструкции.
Остава цял силов агрегат. По определение това е двигателят + СК +РК. Двигателят - двигател, той мотае някъв вал и толкова. СК прави същото, само с разни скорости. Свързва ги една кръгла керемида, може и да не ги свърже. СК вече е твърдо свързана с РК. Обикновенно първичният и вал е свързан с базовия изходящ през една предавка (може да има и паразитна за запазване на посоката, не е принципиално). На същият вал може да има препратка към другия мост.
После?
...Аз лично незнам какво пише на сенника за тегленето, но на ЛР би трябвало да пише, освен да е на "N", да се провери дали ценралния диф. не е блокиран...
Вярно, пак отначало..
Моля Ви, обяснете ми как точно ще позиционирате LT230* на Ленд Ровър на N, и пък и да има съмнение за блокаж на диференциала същевременно? Говорим за всички ЛР след 82г. (full time 4x4), нали? Извинете, нищо лично, но това е пълен абсурд...
За да спестя време на съмняващите се, ето тук ги има всички потребителски книжки за Дифендър (тези, дето си идват джипа), в които вярно, има само ала-бала, но поне това е описано като за идиоти. Би могло да проверите.. Радкатката е една при Дифендър/ Дискавъри 1, 2/ Рейндж Класик, така, че няма значение за кой модел става дума.
Ей сега изрових една книжка с общи експлоатационни данни за дефендер, и там наистина като за идиоти, е написано точно така както съм го написал по-горе На никой ли каращ ровър не се е случвало след деблокиране на диференциала лампата да не гасне веднага?
Yaro, немога да отворя никоя то тези потребителски книжки
Ей сега изрових една книжка с общи експлоатационни данни за дефендер, и там наистина като за идиоти, е написано точно така както съм го написал по-горе На никой ли каращ ровър не се е случвало след деблокиране на диференциала лампата да не гасне веднага?
Yaro, немога да отворя никой то тези мануали
За кой Дифендър точно става дума, защото твърде често хората наричат Дифендър моделите на ЛР от 65г. до 2005г.?
Да, лампата свети, след като изключите блокажа, и след първите два метра гасне. Въпроса беше, че няма как да сте на N (при ЛР) и да сте с блокиран диф. Аз предпочитам да гледам положението на лостовете, отколкото лампите по таблото (касаещи 4х4 режимите).
..
Книжките са архивирани с WinRAR и вероятно се опитвате да ги отворите с WinZIP..
Това и аз съм го написал по-горе, а именно, че на ЛР положение "N" на РК централният диф. не е блокиран. Книжката е старичка 92год. но определено не се отнася за 110 от 65та до 80и някояси. Пише го в раздел управление на автомобила /повтарям се - написан като за идиоти/ в частта теглене.
Днес съм свободен, ако си наблизо около Младост или бизнес парка, и имаш желание може да я видиш.
Има ли значение кога е блокиран и кога не в случая! Без значение е и при двата случая - на позиция N неможе да се кара колата на колесар! Ако можеше и беше идеалния вариянт аз щях да си сложа на задвижващия мост на колата отляво гума 33 цола от дясно гума 20 цола, защото положението е същото! И вие ще ме обедите, че няма да му има нищо.... ха-ха...
А за лампите и лостовете - лампите са далеч по-важни от това което показва даден лост! Защото лампата е направена с датчик подпиращ главната муфа и ако лоста не е на място лампата никога няма да огасне, но зъбите в кутията ще идат на пропката...
4ао
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
Напълно си прав. И на ЛР е точно така. Забавянето се получава когато трансмисията е "навита". Може даже въобще да не иска да изключи, тогава трябва автомобила да се върне малко назад. Тегленето на ЛР на"N", мисля е зада несе налага ремонт на СК ако двигателя не работи.
Yaro, в първия момент неможах да изтегля мануалите, не да ги отворя. Моя грешка Ще ми е интересно да видя такова нещо за ТЛК примерно.?
Прави са били немците като са казвали че на руските машини може само октоподи да служат (изказването е по повод на МиГ-29 останал в Луфтвафе от армията на ГДР...Това обаче не попречило на "октоподите" да бият в 9 от всеки 10 въздушни битки ) Така че не се услушвайте ами развивайте още горни крайници, ще ви потрябват
Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.
Коментар