Scrapheap,ами значи и ти си пристрастен , след като родителите ти живеят там,но аз не ти придирям?!От скромния опит,който имам със социалистическата Шкода мога само да кажа,че руските коли от това време бяха на светлинни години от гореспоменатата каручка.И по ттданни,и по здравина ,и по всичко.Преди 20 години бях таксиметров шофьор и съм карал Жигулита и Волги на които им беше взето здравето,но не бих ги заменил за нова Шкодичка , освен под заплаха за разстрел.А пък ти си обичай чехите - не ми пречиш.Аз ги мразя.Това е!
Новата Шкода е очевино новия европейски пробив в ниския клас, обаче това си е обикновена кола. Хубава - хубава. А старата (От 1000 до 120) беше верно интересна кола. Няколко години на времето карах токова чудо през ден, имах комшия който вечно закъсняваше, вечно беше не че нещо бе братче, само една водка (шише значи), и имаше Шкода Задния мотор е голяма беля на хлъзгаво и щото вече няма багажник. Явно са сбъркали грубо с мащаба, Татрата - праобраз сигурно е тежала 2 тона повече. Обаче пък верно всичко беше направено чисто. В смисъл технологично и ремонтопригодно.
Задния мотор е голяма беля на хлъзгаво и щото вече няма багажник.
Абсолютна клевета!!
Имал съм Шкоди, това бяха единствените автомобили, които НИКОГА не поднасяха през зимата..
Верно, че им замръзваше антифриза в двете тръби отпред / към радиатора /, верно е и че им се откъсваха колелата, верно е и че термостата не успяваше да отвори навреме и кипваше..
Но никога не буксуваха и не поднасяха!
Това с прегряването и аз съм го виждал. И всяка зима тренирах със задника напред, тръгваше като боздуган. Пишем го на бързането на собственика и тогавашния ми шофьорски опит
Верно, че им замръзваше антифриза в двете тръби отпред / към радиатора /, верно е и че им се откъсваха колелата, верно е и че термостата не успяваше да отвори навреме и кипваше..
Верно е друг път :x 13 литра антифриз събираше шкодата и като ти се е свидило да го сменяш така става! След това пък като те мързи да я обезвъздушиш - термостата виновен! Като ти тропа нещо отзад по един месец и не поглеждаш какво е - айде и колелата и се късали!
Всичко това важи със същата сила и за джиповете, така че внимавай!
На крив .... чехите му виновни!
И аз също съм пристрастен
Чудна работа , брей! Защо Жигулито не му трябваше да се обезвъздушава и термостата му не блокираше и вървеше с разбити карета и скъсан опорен лагер на кардана , и като е със зимни гуми и един тротоар в багажника ставаше като малък танк?Май в стремежа си да са опозиция някои се вживяват дотолкова , че са готови да изкарат Шкодата най-добрия соцавтомобил.А това са пълни глупости според мен.Доказателство-и сега има Жигулита и Лади и Москвичи , които не си знаят километрите и все още служат на собствениците си,а пък Шкодите нещо се позагубиха отдавна.
Не съм съгласен, че Skoda 105,120 са се поизгубили! Загледай се, да видиш, че доста има! А и Skoda 105,120 са по-стабилни ( не само през зимата ) от Лада ( 2101,....,2107)! Все пак този модел си е малкият брат на Porsche 911!
А, работата е хем проста, хем сложна.
Всичките тия разлики тръгват още от заданието за проектирането. В случая Шкодата е трябвало да бъде чисто шосейна кола с предполагаема експлоатация в умерен климат и в развита инфракструктура. Към всички съветски коли изискването е било друго - произволни условия и практически без поддръжка до края на експлоатационния срок. В такъв смисъл и Жигулито не е копие на Фиата 125. В кръчмарските разговори всички външни прилики на разните машини се трупат на куп, и тръгват нелепи легенди. А в същото време става дума за принципно несравними устройства. Все едно дали за коли или за ракети и пищови. Или даже за банкери и причината за така безвременната им кончина)) В инженерството има малко работи които ме интересуват, и май главното е т.нар. физически принципи на надеждността. Там има един още по-голям оргазъм - надеждността на еднократните системи, ама това е пък изобщо отделна лудост. Така или иначе принципите заложени в проектирането на съветската техника нямат нищо общо с принципите на ъъъ ... другата. Решенията на проблемите - също. Когато става дума за критична надеждност всичко проектирано от не-съветски инженери е или от дълбокото минало, или смешно. Когато става дума за битовизъм съветското разбира се е за никъде, обаче и областите на приложение в крайна сметка са различни. В мирно време харесването е въпрос на вкус, за това е и мира. А в трудно време ... То заради това е и трудно.
Добре, това прави ли Шкодата по-добър автомобил от Жигулито например?Абсолютно си прав за различните схеми по които са правени,но пречупено през потебителските ми опит и необходимости за мен през татово време/говорим за колите от този период/Жигулито е 100 пъти по-добра кола от Шкода-па била тя 105 или 120 .
А, това е то и въпроса - по-добра за какво? По ония времена беше прието да се смята че няма адекватен сервиз. Сега автосервиза е по-неадекватен даже и от соц-времето, ама за това свенливо не се говори. В такъв смисъл съветските коли остават по-добри от гаранционните лимузини. Друг е въпроса че и те се свършват, и всичко на повече от три години се оказва ретро, просто защото изобщо не може да съществува. Моите лични критерии за добрина на колата рязко се отличават от общоприетите, и не виждам причина да досаждам на публиката с мнението си. Значи остава да се поставят конкретни експлуатационни и ценови условия, и тогава - който победи. Тъжното е че паметта на хората е къса а рекламата - креслива.
О,кей спирам да досаждам на хората.Имам само един личен въпрос към теб-сподели , моля те , своите критерии за лека кола и джип -това ще е много интересно за мен,пък ако мислиш,че тук не е добре,можеш и на ЛС,в случай че не те затормозявам или отегчавам?
Хе, за когото това е отегчително сигурно трябва да ходи в друг сайт
А все едно дали е джип или малка кола, то си е механизъм. И като за всеки механизъм, за ценността му има единствен и неоспорим критерий - работоспособността в конкретни условия. Като добавка за реалната ценност - възможността за претоварвания без загуба на полезните свойства, които и да се изследват. Реално значими винаги остават недостатъчните. Това и определя границата на приложение, а в крайна сметка и смислеността на конструкцията. Майбаха без друго е свръхкола. Обаче не спасява от труповозката УАЗ-452. Йонния двигател може да докара 10% от скоростта на светлината, обаче не става за Голф. К-700 е моята мечта за асфалта, обаче не влиза под козирката на Хилтън ...
Идеалната кола е смислената. Каквито условията - такава и колата. Не случайно например Румъния е най-големия на света производител на конски каруци.
карах 120 1,5 години по онова време. с 2 торби цимент в предния багажник зимата си вървеше доста сносно. това да ти замръзне антифриз, да ти падне колелото.... ами, трябва да си много нехаен
Примерно така и изглежда чисто битово коефициента на надеждност. Предмета може да е колкото си иска лъскав, с такъв показател единица в момента на изчерпването на проектния ресурс ще рухне внезапно и без предупреждение, часовете нали са минали? Нататък сам сте си виновен господине, рекламацията не се приема. И влизаш в безкраен ремонт.
Коментар