Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бензин vs Дизел в студеното време

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бензин vs Дизел в студеното време

Бензина във всеки случай е доста по сигурно че ще запали при много студ. Това за вода в горивото е еднакво вероятно и за бензин и дизел. Дизела дори да е изправен и да има компресия, вероятноста да му се сгъсти нафтата ако стане -20 и е на ветровито място в планината е огромна.
    Ники

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
      И двете горива са течни при обичайните температури при които живеем. И двете не горят в течно състояние, а само в газообразно. Бензина се изпарява при по-ниска температура и това му дава известно предимство, но пък по-голямата част от дизеловите двигатели са снабдени с изпарително устройствo, по народному наричано подгревателна свещ, а при бензиновите двигатели такъв подход е изключение. При това положение аз залагам на това, че при много ниски температури дизела има по-голям шанс да осъществи студен старт. Преди доста години обаче съм виждал с очите си ладов карбуратор с електрически подгревател в поплавъковата камера. Предполагам че или е била някаква версия за северните райони или е било самоделка. Теоритично най-добър шанс обаче имат горивата с най-ниска температура на изпарение, а това са "газта" (LPG) и метана (CNG).
      Някой може ли да каже при какви температури се изпаряват бензин/нафта, имали някакви конкретни таблици или зависи от горивото(зимно/лятно)?

Коментар

Първоначално публикуван от TrOfi Преглед на мнение
        Някой може ли да каже при какви температури се изпаряват бензин/нафта, имали някакви конкретни таблици или зависи от горивото(зимно/лятно)?
        Въпросът хич не е прост. Принципно имат норми - до каква температура какъв % от горивото трябва да се изпари - различни за различните горива, вкл. по сезони.

Коментар

Аз няма да ви разказвам или убеждавам, а ще ви демонстрирам!

Вчера сутринта на -7 градуса:

Днес сутринта на -17 градуса:

Честита Коледа и повече да ви палят джипките през новата година!

Коментар

Браво Марто Това се вика Паляч
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Фактора палене е мнооооого разтегливо понятие.Какво значи лесно палене,кой ще го определи като "лесно".На времето 99-та 2002 имах Жигули ,степен на сгъстявяне 11,5 ,палех го само на газ без притеснение от температурата на вън,никога не е угасвало и не ме е подвеждало(изключая една бетонна ограда която го тотализира).В момента карам Тойота Корола Версо 2,2 D4D 2009 год. проблеми с паленето колкото искаш,сменяха и софтуера всички карантии които отговарят за преноса на нафта до двигатела и сега от Тойота изчакват да изтече гаранционния срок и да ме изненадат с нещо.Лошото е ,че дори и да запали не е сигурно дали ще стигнеш за където си тръгнал,щото почва да гасне в движение а при 120 да ти угасне колата зимата е меко казано гадно.Надявам се миналата зима да е било от нафтата сега чакам да застудее още и ако е пак така май ще се връща на производитела да си я кара със здраве.Но това е само за мойта,имаме още две същите Тойоти те пък без никви грижи иди,че ги разбери.

Коментар

Бензиновия двигател принципно пали по-лесно при ниски температури, защото е с принудително възпламеняване на горивото. Даже всичко да му е точно на дизела, при под определена температура, въздуха и стените на горивната камера са толкова студени, че температурата в края на такта сгъстяване не е достатъчна за самовъзпламеняване на горивото. Това дори и при добро смесообразуване и изправни подгревни свещи. А в бензиновия има ли горивовъздушна смес и добра искра, температурата и налягането не са толкова важни.Даже в празен варел от бензин да се подаде мощна искра пак ще се запалят парите. Затова и пусковия двигател на трактора е бензинов.
                Добрите дизели са предвидени да палят безпроблемно при температурите които има у нас, ама при екстремни студове, се оборудват с разни отоплители, по-мощни стартери и повече акумулатори за да могат да въртят достатъчно време за да запалят. Ето например Форд Транзит(даден като пример по-горе) е с дизел с директно впръскване и пали сравнително добре, но с два акумулатора е изпълнението за студен климат.
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                  Бензиновия двигател принципно пали по-лесно при ниски температури, защото е с принудително възпламеняване на горивото.
                  Да де, и точно това принудително палене, без което бензина може да не запали, точно зимата се случва да дава проблем. Конденз, дърти кабели, бобина и прочие.

Пълно щастие няма, просто.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Да де, и точно това принудително палене, без което бензина може да не запали, точно зимата се случва да дава проблем. Конденз, дърти кабели, бобина и прочие.

Пълно щастие няма, просто.
                    Въпроса е при коректно обслужване на всеки автомобил,кой би бил по-устойчив на голям студ?Аз съм за бензина,но си мисля,че темата ще се измени в търсенето на яйцето и кокошката.

Коментар

Първоначално публикуван от djidjo Преглед на мнение
                      Въпроса е при коректно обслужване на всеки автомобил,кой би бил по-устойчив на голям студ?Аз съм за бензина,но си мисля,че темата ще се измени в търсенето на яйцето и кокошката.
                      Еми точно при коректно обслужване разлика няма.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Чисто теоретично при доста ниски температури разпрашения бензин не започва ли да кондензира по студените стени на колекторите и горивната камера? И съответно да доведе до проблеми за принудителното възпламеняване...
                        Докато подгревната свещ е много по-непретенциозна за загряване до червено...

Практически по мои наблюдения при нашите "сурови" зимни условия е еднакво безпроблемно при добре поддържан автомобил и нормални горива, и почти еднакво трудно при занемарен такъв. Даже при дизела (ако проблема не е в замръзнала нафта) може по-успешно да му се въздейства и бае да заработи, като някой по-горе спомена. Случвало ми се е както на дизел (очевидно поиздухан) все пак да му трябва баир да запали, така и на бензинка (сравнително нова) нито допълнителен акумулатор, нито дърпане да помагат - но пък след 2 дена с прясно заредена батерия и -7, вместо -17 градуса - и никакъв проблем...

Коментар

Еми точно при коректно обслужване разлика няма.
                          Какво тогава се разисква?Колкото потребители толкова мнения във форума.

Коментар

Конденз, дърти кабели, бобина и прочие.
                            Имай предвид, че водата може и да е проводник, но ледът не е. Та кондензът е проблем в по-топло време.

Коментар

Най-големия според мен проблем е замръзването на нафтата.Колкото дизели да съм имал само това ги е спирало,с бензин никога не съм имал проблеми.

Коментар

Дизела е по уязвим при екстремно ниски температури , не са редки случаите да замръзне нафтата и в движение
                                ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X