Обява

Свий
Няма добавени обяви.

MapInfo Vertical Mapper

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: MapInfo Vertical Mapper

Въпрос към The sandman:
    Би ли определил как и координатите в каква система са обработвани в MApInfo. По-долу давам и картинка(т.е две картинки след стартиране и след избирне на Project "No Earth": Аз лично не мога да определя. Ако се определи как е работено т.е в каква система са обработвани координатите, може би ще се намери някакво решение.

100yanov изпращам ти един KMZ file. Виж дали се е подобрила с окло 30% точността. В долния 33 пост KMZ файл резултата, като че ли е по добър. Може да се види и разликата.
    Asterix85 файла е вс бгспелео директория "Trafic"

Не знам в каква система е работено. Би трябвало координатите на втората картинка да говорят за това, но координати N= 4862300 м and Е= 2970500 м, нищо не ми говорят.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от tabak; 29-12-09, 19:17.

Коментар

Отново опитах с друг файл- отворих първо празен ГМ, настроен във WGS-GEO> open>.tab>export vector KMZ
      втори опит-отворих ГМ,насроих в S-42,open .tab>export kmz
      3 i 4 opit-след като отворя таба в една проекция, изменям проекцията в друга и отново експорт кмз.
      Резултат- Никаква разлика в кмз
      Прилагам същата ситуация с друг файл-растерна геоложка карта, калибрирана в пулково, после пренастроено във WGS>export kmz, напълно коректна, и отгоре-векторен вариант на картата в мапинфо формат, пробван във всички възможни варианти, с въпросното отместване,което е некоректно спрямо реалната геология.
      asterix- благодаря,на спелеото-трафик

п.с. Ако е работено в система 50 година, гарантирано ли тя отговаря на пулково 42?
      Пробвах-наистина е малко по-добре.Проекцията ли е променена?
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от 100yanov; 29-12-09, 19:44.

Коментар

Пробвай с този "KMZ" file. Точността се подобрява с около 30%.

P.P Трансформирах координатите от система "No ERarth" от 1950 и/или 1970 към WGS84 какво ? Естествено нищо. няма нищо общо с тези които стартира файла с MapInfo.

Да проекцията е променена, но според мен това е промяна, от която не се знае какво ще последва за останалите слоеве. Може да е по-добре, но и по-зле.

E 2950500 Emax 3000000;
        N 4850000 Nmax 4900000
        То си ги показва в долния лев ъгъл
        . В Autocad, като работиш в 1970, да ни би да задаваш геиод или нещо подобно.
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от tabak; 29-12-09, 20:53.

Коментар

Ами tabak, както вече казах за първата картинка координатите са такива (СНИМКА1), което признавам си ми е непонятно що за чудо е. Без зададена координатна система какъв елипсоид (геоид, карофоид или каквото ще ) изпозва.
          За втората картинка аз също нямам идея какво е това , въпросът ми обаче е какви граници зададе на non earh.
          100yanov разликата между пулково и нашата 50та е в порядъка на 2-3 по Х и 1-2 по У, точно колко не помня, но за по-дребен от 2к мащаб може да се считат за равни. Моят съвет към теб е, щом разполагаш с миналите предпечатна подготовка карти и искаш да ги скагаш като custom maps, каквато според мен е целата (то някаде може и да го е пишело за какво са ама ...), по-добре си ползвай тях много по четими са имисля, че те са си в правилната разграфка която май я имаше готова във форума с координатите на ъглите.
          Прикачени файлове
          Последно редактирано от the_sandman; 29-12-09, 20:34. Причина: забравих снимката

Коментар

Здравей, 100yanov,
            По-долу KMZ на водарския файл, коригиран в Civil3D със стойности -143, -61,57.

Предполагам че сега всичко ще бъде наред.

И съответната картинка

Мисля, че може да се направи корекция за всички MapInfo слоеве.
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от tabak; 30-12-09, 09:01.

Коментар

Пропуснал съм да отбележа дименсията за разликата между пулково и 50, говоря за 2-3 метра.
              Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
              ... като работиш в 1970, да ни би да задаваш геиод или нещо подобно.
              Ами всъщност да задаваш я. Всяка координатна система е изградена върху различен елипсоид (естествено елипсоидите са много по-малко от координатните системи, но все пак и те не са малко), представящ най-точно формата на земята в областта, в която е изчислен елпсоида. Задавайки конкретна координатна система то елипсоида си е заложен вътре, по този начин конвертирайки от една система в друга програмата знае, че ако те използват един и същ елипсоид, то ще се променят само началноте точки на отчитане (каквато е ситуацията с пулково и 50а, в 50а на по-голямата част от Б-я Х = 8******,**, докато задаване на на същата позиция в Пулково би била 5******,**, като раазликата е само в първата цифра). Ако са ползвани различни геоиди ситуацията е по-сложна...
              Използвайки, например, както е в случея с разглежданата геоложка карта, зададена с географски дължина и ширина, то в MI се изпосва по начина, като на показаната снимка - Longitude/Latitude (WGS84) или Longitude/Latitude (Pulkovo 1942). В конкретния случай обаче надписа в скобите липсва... Не казвам, че MI "не знае" какви са тези координати, но по този начин аз определено незнам, както очеридно и GM не се справя.
              Затова за пореден път предлагам на 100yanov да отвори само геоложките слоеве в, както вече показах геоложките граници в сегашния си вид, без да бута каквото и да било (т.е. както GM си ги приема автоматично) са достатъчно точни. А най-добре да си геореферира растерните картии да си работи с тях, като си принтира и легендите им, така или иначе тяхните растери (говоря за комбинациятамеждуцвета на оцветяване и щртиховката, а не за формата, да не стават грешки, каквито е имало ) са много по-четливи за човек който би имал полза от тези карти.

Коментар

The Sanman,
                Прав си, но понеже във всички програми се задават координатни системи и съответни проекции, в Autocad това не се прави и съм останал с впечетление, че задаването на координатите в съответната географска система не се задава. Въпреки че напрактика се получават точни изображения.
                Map-tabs, могат да се коригират в CIVIL3D с изместване, което трябва да се определи спрямо някоя карта(може би от SPOT5) и мисля че нещата ще си дойдат на място. По-горе в 35# пост съм го направил спрямо картинка от GEarth

Привет

Коментар

Първо да Благодаря на tabak,че е отделил време. Ето вече има данни за отместването на слой "води"-т.е. ако се приложи с посоченият по-горе от asterix метод в ГМ, нещата ще се наместят. Тук пак имам питане към the sandman- що за екзотична геоложка проекция в мапинфо е тази с такова отместване, посочено по-горе от tabak?
                  the sandman, доколкото разбирам ,ти ми предлагаш да зарежа векторизирана от някой с много труд карта и да ползвам калибрирани растери или още по-добре-разпечатани на хартия? До сега дискутирахме по въпроса как да се коригира отместването, за да стане векторната информация използваема..

Коментар

Ами да предлагамизпозването на растерната понеже това явно е идеята и наползването, векторното може да се ползса като база данни, но тукявноне е нужно. Така или иначе тези растерни изображения са правени от векторните и явно затова не са се старали особенно с координатите, иначе картите щяха да са в удобна за работа проекция.
                    Таааа това мибеше мисълта, ама ако успеете да да ги нагласите, бихсе радвам .
                    За мен тук едно е сигурно, топографската основа е различна от геоложките данни спрямо координати, затова и никога не позвам първата.

Коментар

Здравей 100yanov,
                      За основа може да ползваш векторни топогравски данни от MapofEurope_v3, като основа. Не изглежда толкова лошо. Иначе всички Map tab могат да се трансформират в WGS84 Zone35N. По долу една картинка.
                      Втората картинка е от GMapper.
                      Третата картинка е директно експортиране само на Geo файловете в GoogleEarth.
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от tabak; 31-12-09, 12:08.

Коментар

Благодаря,tabak!

The sandman
                        Ако някой все пак се хване да прави такава карта на цяла България, ще го черпя каса бира, при успешено приключване поне 2, че преди време и аз имах такива идеи, ама като си направих сметка колко различни типове полигони ми трябват и се отказах .

Май си най-близо до касите. Сега ще пробвам как се отваря с ГМ, като настроя предварително както казваш.
                        Тази карта има ли я на фтп-то или някакъв линк от нета?

пс. Тук някъде е отговора и на въпроса защо някои текстове от Мапинфо излизат на маймуница...
                        Пробвах с ГМ-експорта в кмз пак е отместен.Мапинфо има ли подобни експорти?
                        Ми супер! Значи все пак ГМ не се справя напълно...опитвам се да намаля до минимум ГИС програмите, които ползвам, без да влизам във филми, и до сега той отговаряше най-добре на това...а сега трябва да търся лекувани Мапинфо, Мапедит....дано не и Аркгис, че...
                        Последно редактирано от 100yanov; 31-12-09, 12:46.

Коментар

Ето ти един KMZ на водите, който е коригиран с MapInfo.
                          MapInfo експортира също към GoogleEarth, но и още някакъв слой отгоре(Land).
                          Прикачени файлове

Коментар

Дали могат такива файлове да се обработват така в Мапинфо,че да могат да се отварят нормално в ГМ? Питам, защото всичко ми е в GMW и сега..говоря принципно.

А като експортнеш в кмз. от ГМ, съвпада ли с с кмз от Мапинфо?Отваряш примерно празен ГМ, настойваш в ....както си описал по-горе, отваряш примерно водарския файл и го експортваш..в кмз.?
                            Последно редактирано от 100yanov; 31-12-09, 13:15.

Коментар

В ГМаппер всички настройки( но всички - доста са) ги правиш на .cyr шрифт и всичко е както трябва.

Коментар

Любопитно ми е как си отворил табовете-поотделно или с .wor таба? В смисъл-ти ли зададе проекцията или тя е описана в него?

Весело изкарване на Новата!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X