Обява

Свий
Няма добавени обяви.

MapInfo Vertical Mapper

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: MapInfo Vertical Mapper

    За това иде реч...за това търся под телето вол..Би трябвало да е от растерна карта 100К-пулково, но пак си е много,което я прави неизползваема. И понеже не вярвам да има такава грешка,по-скоро повредата е в моя телевизор...във wor файла има зададено някакво отместване 2,може там да е ключа
    .А да попитам това карта от геоложката картировка 100К ли е, че по колоните в атвибутната информация на нея ми прилича. Ако е тя координатите са Lon\Lat за да преминеш във WGS84 просто дай File -> Save Copy As... избери си слоя който искаш да презапишеш въвWGS84, задай му Projection и си готов
    the sandman, да, от нея е,но не разбрах коя програма визираш за презаписване на файла.Виж в спелеото.
    Поздрави
    Последно редактирано от 100yanov; 27-12-09, 12:06.

    Коментар


    • #17
      До: MapInfo Vertical Mapper

      Амиии програмата е MapInfo, нали все пак говорим за Vertical Papper на MapInfo.
      А може ли да попитам каква е идеята използвайки тази карта, топографската основа тук е по-скоро ориентировъчна за по-добро осмисляне на геоложките данни. Тези дании са генерализирани повече, от и без това недетайлния мащаб - 100К. Гарантирам - изключително често използвам тези карти. Проблема не е в ничий ТАЛАВИЗОР , на места картата е задоволително точна и при късмет може и да съвпадне с SRTM, но на други грешката е достанад 100 (допустимата за мащаба грешка). В Крайна сметка това сие геоложка карта.Геологията поне е по-добра от новата (май все-още недозавършена) 50К картировка . За пример поставям снимка на път от картен лист Одрин, съпоставен със сателитна снимка и точки от осреднени от 3 GPSа координати.
      Прикачени файлове

      Коментар


      • #18
        До: MapInfo Vertical Mapper

        Ми- интересува ме геологията в случая да не е изместена,така че питането ми си остава- в каква система са тези карти? Отваря се долу-горе на място във WGS, но долу-горе. Нямам Мапинфо,после видях, че има отделна тема за него,съжелявам. Ползвам ГМ за момента и искам да съм сигурен, че отваря геологията както трябва,или с него да конвертирам така карта, че да излиза коректно. Много от имената излизат на маймуница и дори да им слагам cirilyk, не става,но това е друга бира.
        Последно редактирано от 100yanov; 27-12-09, 15:31.

        Коментар


        • #19
          До: MapInfo Vertical Mapper

          Привет отново.
          Проблема със шрифта наистина съществува и при мен и понякога успявам да го правя друг път не (незнам как става ), тааа ако някойможе да помогне...
          Ами с 2 думи нещата в MI изглеждат така - снимата долу, т.е. при изчертаване на на картите не е дефинирана координатна система '70а която е официалната по време на картировката. При мен най-правдоподобни резултати дава при дефиниране на координатната система като '50а (като за софтуера пулково), след което да се преобърне в желаната (предполагам WGS84).
          А 100yanov може ли да попитам каква е пресечната ви точка с геологията. Питам от чисто любопитство, отговор по желание
          Прикачени файлове

          Коментар


          • #20
            До: MapInfo Vertical Mapper

            Пратих ЛС, не знам дали си го получил.Ако система 50 отговаря на Пулково 42, -пусkane na ГМ, настройka в S42, отворяне на файловете, после настройка във WGS, накрая-експорт...? Ако е така, няма промяна при мен и отместването си остава
            Последно редактирано от 100yanov; 27-12-09, 17:00.

            Коментар


            • #21
              До: MapInfo Vertical Mapper

              100yanov
              Прилагам една картинка за сравнение и оценка на точността. Синият цвят на реките са от карта на Offroad, а циана е взет MAPInfo на предложения от теб файл.
              Прикачени файлове

              Коментар


              • #22
                До: MapInfo Vertical Mapper

                tabak, точно това отместване имам пред вид. Според мен тука не става дума за грешка от генерализация.Данните имат вид на читави, за това си мисля, че е от проекцията. Ако това се оправи,теоретично би могло да се създаде слой "геология" за специализирани потребители, или най-малкото да даде отговор на въпроси от сорта "къв ли е тоя камик, дето съм си подпрел джипа,д...ба?"

                Коментар


                • #23
                  До: MapInfo Vertical Mapper

                  При задаване на ПУЛКОВО това отместване е много по-малко, генерализацията обаче си я има... но както ида е за нея.
                  Ако "карта на Offroad" е ОФРМ то там дори Събин признава (коео ме очудва ), че реките са изместени (може вече и да ги е оправил де незнам), така че не е уместно да се гледа по нея. Ако не става дума за нея се извинявам, че въобще се меся .
                  Колкото до геологията тя също си е ПУЛКОВО. Няколко пъти вече съм си правил карти за GPSa от тези геоложки такива и проблеми не съм имал. Но да напомня, че не вихаги камъка преобурнал Жипката е точно този, който е на картата ако сме близо го граница между различните литологии (скали), впредвид че по-голямата част от тези граници не са проследени на терена а, а изчислени по топографията и наклона на самите скали.
                  Ако някой все пак се хване да прави такава карта на цяла България, ще го черпя каса бира, при успешено приключване поне 2, че преди време и аз имах такива идеи, ама като си направих сметка колко различни типове полигони ми трябват и се отказах .

                  Коментар


                  • #24
                    До: MapInfo Vertical Mapper

                    Питанката ми е как само с ГМ да "мръдна" файла така, че да си отиде на мястото и при експорт в кмз да застане коректно пак на място?

                    Коментар


                    • #25
                      До: MapInfo Vertical Mapper

                      Таа значи Open Control Centar (Картинка 1), селектира се желания слой, от там Options (Картинка 2), Projection (картинка 3) и се избира DATUM според желанието.
                      Аз обаче бих препоръчал да не се прави на KMZ а в MapEdit

                      ПП Ако нещо съм пропуснал моля някой колега да ме поправи или допълни ГлобалМаппера не мие силната страна .
                      Прикачени файлове
                      Последно редактирано от the_sandman; 29-12-09, 00:54. Причина: Допълнение

                      Коментар


                      • #26
                        До: MapInfo Vertical Mapper

                        100yanov,
                        В GMapper не можеш да оправиш това изместване. Може с доста нагаждане. Картата, която е ползвана за основа сигурно е била изместена в посока североизток. От там векторизирането също. Грешна основа - грешен резултат, въпреки че векторизирането е направено както трябва.
                        Най вероятно е използвана карта 500К, което внася допълнителна грешка но не основно. По-долу картинка на слоя с водите насложен върху 500К.

                        P.P Втората картинка е с по-малка грешка и с доста по-доближаваща се точност. Оранжевия ( и/или magenta ) контур е реката от MapInfo файла насложен върху 25К.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от tabak; 29-12-09, 09:50.

                        Коментар


                        • #27
                          До: MapInfo Vertical Mapper

                          Да наистина Tabak е прав, основата е грешна от там исамата геология е нанесена некоректно. За пример показвамняколко наложени граници от различни карти (снимка 1). Червените линии са от моя картировка, като на терена са измерени с заснети точки всяка с по 2 GPSа с осреднявана точност до 2m - т.е. мога да гарантирам за точността на границите в близост до точките (останалата част естествено е интерпретация и сметки). Сините линии са непроменени данни от геоложката карта в М1:100000, а зелените от същата карта но PULKOVO 42. Както се вижда сините линии минават по-близо до червените в сравнение с зелените, като в отделни региони почти съвпадат с тях, а на едно място дори минават пре една и съща теренна (доказано вярна) точка. Следователно по-добре е геологията да не се бута. Очевидно обаче на втората снимка ситуацията е точно обратната. Точността при картата конвертирана в PULKOVO е по-голяма спрямо другата 100К карта. Изводът според мен е, че небива да се работи с целите карти а само а само със слоевете с геоложки данни или самотези от основата. В крайна сметка обаче е важно за какво ще се ползва тази карта, все пак 100к не е детайлна картировка. отместването между 2те части на картата е 129,5m, а при този мащабгрешка от 100m си е нещо нормално.

                          Пропуснахда отбележа данните са от картенлист Враца
                          Прикачени файлове
                          Последно редактирано от the_sandman; 29-12-09, 13:26.

                          Коментар


                          • #28
                            До: MapInfo Vertical Mapper

                            След доста играчка установих,че не мога по- никакъв начин да повлияя на векторните данни с ГМ,така че те да се изместят -настойвах от WGS v S-42 и обратно, сменях от geografical на UTM- нищо-все едно се сменят само показанията на цифрите и имената на проекциите, но в крайния kmz резултатите от всички опити се наслагват един върху друг.Единствено разлика се получи, когато дадох вместо UTM -TM-тогава векторите се изместиха на запад, но пак не застанаха където трябва.The sandman,не разбрах при реминаването в пулково за втората картинка за растер или за вектор става дума и с коя програма-мапинфо или ГМ, Иначе освен с аутокад не виждам как може да се постигне желаното изместване, но не знам дали цветовете ще се запазят.Относно Mapedit- нямам регистриран и за това не мога да ползвам кеша от ....за сравнение, за това ползвам кмз със известни компромиси.Като цяло-ГМ отваря някои .tab файлове от мапинфо директно в желаната проекция, други- в моментната настройка за проекция на ГМ, за трети казва , че не намира инфо за проекцията и иска да се въведе, така че двете програми май не са много съвместими една с друга
                            Последно редактирано от 100yanov; 29-12-09, 16:20.

                            Коментар


                            • #29
                              До: MapInfo Vertical Mapper

                              На всякъде говоря за вектори, сателитната снимка е само за онагледяване.
                              Лично според мен, както споменах, най-удачно е да се работи в ΜΙ, така или иначе програмата въобще не е сложна, а щом е чертано на нея, логично на нея се и дооправя най-добре. При по-често използваните координати ГлобалМапъра няма проблеми. Избирайки предварително PROJECTION - WGS84 координати без значение географски или планови, както бях описал няколко поста по-горе,където говорех за MI после по никакъв начин не би трябвало да има проблеми за GM да ги разчете и всичко да си е намястото. Въпросът е, че за основата първо трябва да се мине през PULKOVO за да приеме координати отговарящи на 50та година и после те да се презапишат като WGS84, докато за геоложката част директно трява WGS84.
                              Дано да съм обяснил ясно, че понякога и аз се обърквам какво искам да кажа

                              Коментар


                              • #30
                                До: MapInfo Vertical Mapper

                                Здравейте,

                                И се извинявам се, че се намесвам така неоснователно в темата, но просто ми стана интересно докато четях коментарите иии...дето викат хората "на всяка мандажа мерудия" ... Та мога ли да помоля и аз линк към въпросната карта, просто така за спорта

                                П.П.: Възможно е да не съм разбрал правилно въпросът на 100yanov, но принцино, както спомента и tabak, дадени вектори могат ръчно да се "нагодят" примерно към картна основа чрез тяхно селектиране в ГМ > десният клавиш > Shift (Offset) Selected Feature (s)... или Rotate/Scale Selected Feature (s)

                                Поздрави,

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X