Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Geocachе в България - играта започна :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Geocachе в България - играта започна

Първоначално публикуван от popaaa Преглед на мнение
    Здравейте,

четох доста материали по въпроса за тази игра и ми се струва доста интересна и мисля скоро да се присъединя и аз. Искам да ви попитам дали може да ми препоръчате удобен софтуер за geocaching за Symbian. Имам Garmin nuvi 250W, както и Garmin Mobile XT на телефона, но въпроса ми е дали има безплатна програма, където да мога да проверя в интернет от телефона си, дали има "съкровища" наблизо, съответно и да ми помага за намирането им. Видях само пладена програма, която може да се закупи от Ovi-store, но не мисля да давам пари, при условие, че с компас и mobile XТ мога да го намеря. Все пак ако някой по-запознат може да ми даде линк или поне име на такава програма ще се радвам.
    Благодаря предварително!

Поздрави!
    http://handheld.softpedia.com/get/GP...PX-59662.shtml

Това ти е единия вариант. Аз като бях с Нокиа ползвах него.
    Проблема е, че работи само offline. Т.е. ако имаш Premium membership на geocaching сайта, можеш да си правиш "Pocket queries" - в определен ден от теб на мейла ти идва готов gpx файл с всички кешове намерени по зададен от теб критерий (примерно всички кешове в България). Този файл си го качваш на телефона и започваш да търсиш.
    По този начин във файла ще имаш пълната информация за кешовете - описание, хинтове, последните 5 лога от търсилите го преди теб и т.н.

Друг вариант са online клиентите, но не знам за Symbian има ли такъв. На Iphone например има - когато искаш инфо за даден кеш, трябва връзка към сайта. Неудобно ако си на място без обхват примерно. А и генерира трафик.

Ако се спреш на първия вариант и имаш някакви въпроси с радост ще помагам
    Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
    Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от nick_todorov Преглед на мнение
      http://handheld.softpedia.com/get/GP...PX-59662.shtml

Това ти е единия вариант. Аз като бях с Нокиа ползвах него.
      Проблема е, че работи само offline. Т.е. ако имаш Premium membership на geocaching сайта, можеш да си правиш "Pocket queries" - в определен ден от теб на мейла ти идва готов gpx файл с всички кешове намерени по зададен от теб критерий (примерно всички кешове в България). Този файл си го качваш на телефона и започваш да търсиш.
      По този начин във файла ще имаш пълната информация за кешовете - описание, хинтове, последните 5 лога от търсилите го преди теб и т.н.

Друг вариант са online клиентите, но не знам за Symbian има ли такъв. На Iphone например има - когато искаш инфо за даден кеш, трябва връзка към сайта. Неудобно ако си на място без обхват примерно. А и генерира трафик.

Ако се спреш на първия вариант и имаш някакви въпроси с радост ще помагам
      Благодаря! Ще го пробвам "на сухо" съвсем скоро, а може би след това ще го полззвам по предназначение.

Коментар

Този сайт на практика не ти е нужен. Българските кешове си ги търси в geocaching.com като избереш България.
        И са описани на български? В крайан сметка не трябва ли да са на български? До колкото знам в geocaching.com не предлагат шкембе. Само погледнете чужди сайтове за геокепинг, напраимер geocaching.hu ili geocaching.ru. В унгария са доста напред с материала

Коментар

Първоначално публикуван от natrapnik007 Преглед на мнение
          И са описани на български? В крайан сметка не трябва ли да са на български? До колкото знам в geocaching.com не предлагат шкембе. Само погледнете чужди сайтове за геокепинг, напраимер geocaching.hu ili geocaching.ru. В унгария са доста напред с материала
          Разбира се, че не. Все пак това е международен сайт. И трябва да съдържа всичко. Аз като реша и в Занзибар да видя кешовете. А не да търся техния локален, на местен език сайт...
          Но нищо не пречи описанието да е дублирано и на български.
          На теб пък дали ще ти е приятно, ако при пътуване примерно до Норвегия трябва да се мъчиш да разчиташ на техния език кешовете?
          Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Разбира се, че не. Все пак това е международен сайт. И трябва да съдържа всичко. Аз като реша и в Занзибар да видя кешовете. А не да търся техния локален, на местен език сайт...
            Но нищо не пречи описанието да е дублирано и на български.
            На теб пък дали ще ти е приятно, ако при пътуване примерно до Норвегия трябва да се мъчиш да разчиташ на техния език кешовете?
            Както разбирам geocaching.bg e си е точно за тези които вече са в България у не им се ходи в занзибар. А като гледам някои от кешовете са дублирани в geocaching.com тъй че не са толкова изолирани. Аз все пак решавам да избера българското

Коментар

Първоначално публикуван от natrapnik007 Преглед на мнение
              Както разбирам geocaching.bg e си е точно за тези които вече са в България у не им се ходи в занзибар. А като гледам някои от кешовете са дублирани в geocaching.com тъй че не са толкова изолирани. Аз все пак решавам да избера българското
              И избираш 17 броя при над 250 на официалния сайт?

Иначе май пак не ме разбра. Опитвах се да ти обясня, че такива регионални сайтове спъват играта в международен план. Германеца, който идва тук лятото няма да знае нашия сайт, съответно няма да намери кешовете ни. Ти ако отидеш някъде също...
              Отделно какво правим със огромния брой травъл бъгове и геомонети, които не са български, но в момента обикалят из нашите кешове? Ако попаднат в такъв "български" кеш, който не фигурира на официалния сайт, как собствениците им да знаят къде се намират?
              Изобщо пък да не говорим за липсата на възможност да се свалят като файлове или query-та тези кешове...
              Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

И избираш 17 броя при над 250 на официалния сайт?

Иначе май пак не ме разбра. Опитвах се да ти обясня, че такива регионални сайтове спъват играта в международен план. Германеца, който идва тук лятото няма да знае нашия сайт, съответно няма да намери кешовете ни. Ти ако отидеш някъде също...
                Отделно какво правим със огромния брой травъл бъгове и геомонети, които не са български, но в момента обикалят из нашите кешове? Ако попаднат в такъв "български" кеш, който не фигурира на официалния сайт, как собствениците им да знаят къде се намират?
                Изобщо пък да не говорим за липсата на възможност да се свалят като файлове или query-та тези кешове...

Като начало са 17, за травел бъговете си прав, но все пак сайта има връзка с официалния, за сваляне на файловете и аз не видят и питах един от админите и ми казаха, че се готви нещо за GPX или както там беше формата, а и на сайта пише beta, това предполага развитие. Последните седмици го наблюдавах и се промениха доста неща. Все пак света не е бил направен за един ден
                Има какво да се иска няколко дена трябваше да схвана идеята на фотокешинга но мисля че някъде попадах из нета на нещо такова.
                Последно редактирано от Pacific; 06-11-09, 14:48.

Коментар

Първоначално публикуван от popaaa Преглед на мнение
                  Здравейте,

четох доста материали по въпроса за тази игра и ми се струва доста интересна и мисля скоро да се присъединя и аз. Искам да ви попитам дали може да ми препоръчате удобен софтуер за geocaching за Symbian. Имам Garmin nuvi 250W, както и Garmin Mobile XT на телефона, но въпроса ми е дали има безплатна програма, където да мога да проверя в интернет от телефона си, дали има "съкровища" наблизо, съответно и да ми помага за намирането им. Видях само пладена програма, която може да се закупи от Ovi-store, но не мисля да давам пари, при условие, че с компас и mobile XТ мога да го намеря. Все пак ако някой по-запознат може да ми даде линк или поне име на такава програма ще се радвам.
                  Благодаря предварително!

Поздрави!

Друга прогромка за Нокия е и геокашенавигатор от geocachenavigator.com
                  поздрави!!!

Коментар

До: Geocaching - какво е това?

Първоначално публикуван от PavelGr Преглед на мнение
                    Може да изтегли същата карта като се регистрирате в сайта и изтеглите файла за google earth.
                    Предварителни извинения, че отмествам темата доста встрани.

Та на въпроса - на атачмента има карта на България с няколко кеша на нея. Но има и четири зелени непознати икони (едната е в Сандански) която поразително прилича на иконата на Garmin Online в SYG/MAL/CHN/IN фърмуера. Би ли уточнил какво означава тази икона?

Коментар

И аз успях да се запиша с четирки - само и хвана снега. Успех на всички...
                      [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                        Ето и моя кеш: http://www.geocaching.com/seek/cache...4-438679bdf8de
                        Забавлявайте се
                        Аз имам 2 - единия предлага приятно изкачване с джип по стръмния път към хълна на парапланеристите след Бистрица:
                        http://www.geocaching.com/seek/cache...a-e7e024581c21

Другия също не е за изпъскане заради хубавите Лещен и Ковачевица, но най-вече заради страхотната кръчма в Лещен - препоръчвам ви я (колкото и да е странно) сутрин след препиване!

http://www.geocaching.com/seek/cache...a-f4dedce1ef69
                        "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                        Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Искам да препоръчам на всички кеша GC1CA2A Night in the Woods

Страхотен замисъл и изпълнение.
                          За съжаление не можах да го открия след повече от час лутане на крайната точка. Но въпреки това си заслужаваше нощната разходка из Борисовата градина в търсене на светлоотразителни маркери
                          Този го минах - много ме изкефи! Всъщност от втория път го открих, щото първия имаше много народ (демек, мугъли) там, откъде трябваше да започна и аз се отказах.

Аз пък препоръчвам следния кеш. Малко повече трябва да се смята, отколкото е необходимо, но иначе е супер!

http://www.geocaching.com/seek/cache...4-dab9648af7eb
                          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

От: Geocachе в България - играта започна

Вчера открих първия си кеш В градската градина в Пловдив.
                            Прави ми впечатление че в региона на Стара Загора почти няма кешове, а месността дава големи възможности. Ще сложа няколко когато мога...

Коментар

Здравейте!
                              Хубаво е, че играта набира все по-голяма популярност. Реално и аз започнах сравнително скоро, до сега съм със 6 открити кеша, утре надявам се ще открия още три или четири (завсиси дали ще имам време). Прави ми впечатление, че кешовете стават все повече (което е добре), но някак си се "претупват" може би от към ззамисъл. Идеята ми е следната - нека всеки, който прави кеш да не го прави само за бройакта, а да вложи някаква по-интересна идея в него. Добро попадение са кешовете, които са на интересни места (музеи, природни забележителности, красиви места от природата, които си струва човек да види и т.н.), друг вариант са кешовете със загадка или пъзел, като според мен е добре те да са от типа "Multi" и да са оригинално измислени. Гледам в чужбина как са и в САЩ, където е най-разпространена играта - там повечето имат много добри идеи, някои са много завъртяни и предполагам удоволствието от постигането на целта е много по-голямо, надявам се да покажем, че и ние можем да бъдем изобретателни и да вложим повече фантазия. Също така ми прави впечатление, че в кешовете има много неща, които реално не мисля, че са за там - календарчета, карти за игра, талони - нищо което да е уникално или с някаква стойност. Вярно, че предметите е хубаво да имат емоционална стойност за поставилия ги, но не мисля, че 3 жокаера от карти за игра са това... По-добре по-малко неща, но качествени.

Стига с критиките, нека малко да похваля геокешърите у нас. Все по-често (макар и все още рядко) се правят събирания на геокешърите - добра идея за прекарване на един ден с хора, които имат общи интереси, добра възможност за създаване на нови контакти също така. Все повече кешове се слагат, като се влага и идея в тях, подбират се предметите, както и местата.

Стига с приказките, ще се радвам на по-голямо участие (не само в София, но и в другите градове и туристически забележителнсоти), също така и на бъдещи срещи с геокешърите.

Поздрави!

Коментар

Съгласен съм че кешовете не трябва да се слагат кой където му падне. Даже хората в сайта използват един термин "гъстота" на кешовете - минимум 200 метра от кеш до кеш, за да не се препълва района. Но още по-добре на 25 квадратни километра да има 2 кеша, но стойностни, от колкото 20 за бройката.
                                Онзи ден ходих в София в Южния парк да търся. Там има 4-5 броя. Не намерих нито един. Местата все са в някакви джунгли и треви. Ходихме три дни след като беше валяло и имаше такава гъста кал, че няколко пъти се изсипах по г*з Тревата ми беше до кръста. Съмнява ме че някога я косят. Хората, които са слагали тези кешове възнамерявали ли са да бъдат намерени? Грешката на GPS-a е 5-10 метра. Като съберем грешките на моето устройство и на този, който е слагал кеша излиза грешка от 10-20 метра. Сериозно - в тази трева, ако не знаеш точно къде търсиш до метър - няма начин да намериш каквото и да е.
                                Имаше и няколко кеша, които по описание са закопани, а ми се струва че това е забранено от условията...
                                Ясно че кеш се крие трудно в населено място, но има варианти - хралупи, под камъни в разни кухини...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X