Обява

Свий
Няма добавени обяви.

X, Y координати/Трансформиране от 1970

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • X, Y координати/Трансформиране от 1970

  Колеги,

  Днес получих справка за едни точки в България, които са записани в следния формат:

  Х=4554157.50 Y=8513465.00

  Каква е тази система и мога ли да я преобразувам в нормални координати (градуси.минути и т.н.)

  Благодаря предварително

  Т.
  Good guys drive Land Rovers!

 • #2
  Ето координатите на твоята точка:

  42°15'09.3 23°30'15.3

  Това е к-с "1970" г. Ако дадеш повече подробности може да съм по-сигурен.
  Тази нещастна координатна система все още е официалната за България. В тази система се издават скици за имотите и други такива, но има начини да се конвертира в GPS система и да си търсим сами нивите.
  "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
  http://ftp.domainbg.com/tuono

  Коментар


  • #3
   Благодаря ти

   А как да я конвертирам? MapSourcе има ли тази функция?

   Т.
   Good guys drive Land Rovers!

   Коментар


   • #4
    Не, няма нито една "вносна" програма, която прави трансформацията.
    Писах подробно за 1970 в GPS клуба на dir.bg.
    Чисто практически всеки от клуба, които иска да му трансформирам някакви точки да ми изпрати данните на e-mail.
    Иначе вече знаеш къде да ме намериш...
    "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
    http://ftp.domainbg.com/tuono

    Коментар


    • #5
     Re: X, Y координати

     Първоначално публикуван от Turbozmej
     Колеги,

     Днес получих справка за едни точки в България, които са записани в следния формат:

     Х=4554157.50 Y=8513465.00

     Каква е тази система и мога ли да я преобразувам в нормални координати (градуси.минути и т.н.)

     Благодаря предварително

     Т.
     има една програмка която трансформира тези координати в GPS координати - GPS12 Transformation (или нещо такова беше). само,че трябва човек да има поне три точки с известни ХУ и GPS координати. Малко е сложно да обяснявам точно как се работи. Ако някой го интересува да ми прати лично съобщение.
     2010 CRF 250 R

     Коментар


     • #6
      През уикенда бях в гората да мерим един имот с фирма която това и е работата.Човека ми идва с GSP!!!Аз разбира се съм силно учуден от този факт и го питам как аджеба с това нещо ще ми измериш имота с абсолютна точност.Та-използва именно X,Y координати и твърди,че са едва ли не в пъти по точни от географските.Аз разбира се не съм спец макар и да имам мап 60cs и ми стана интересно.Каза ми че това са по някаква американска система и си има формула по която си ги конвертира(смята)и ставало перфектно.И той беше с някакъв Гармин(стар модел)
      За пример ми направи едно измерване на разстояние от около 25м. и по географския начин го измери около 14-15м а по неговия почти 25м.Каза,че във всеки квадрант на военната карта знае какво е отклонението и си мери точките перфектно.
      Каза,че формулата не е тайна.
      Дайте да обсъдим това ако за някой представлява интерес,защото ми е любопитно.Не можах на моя апарат да намеря тези другите "мерни единици"

      Коментар


      • #7
       вие за да измерите тази отсечка от 25 метра само 2 точки ли взехте. за българска военна карта ли говориш. колко са големи тези квадранти?

       Коментар


       • #8
        Точно за българска военна карта говоря.Не знам колко са големи квадрантите.Като служих съм ги виждал ама помни ли ти някой.От тях по-точни няма.Само някакви кръстове били изместени нарочно по онова време,но защо не ме питайте-незнам!
        Разстоянието го мерихме като заставаме в точка А и върим едиколко си метра и спираме и гледаме какво показва.

        Коментар


        • #9
         Здравей Яворе.
         Трасирането на имоти с GPS за навигация е незаконно. Има нормативна уредба за тая работа и там това го пише.
         Проблема обаче е че няма как с тоталната станция да се работи в гората. Затова почти всички фирми които поддържат кадастъра на горите мерят с GPS.
         Аз също от време на време "опреснявам" границите на горски имоти с GPS, но се стремя да го правя възможно най-точно. Даже да стоиш на точката 15 минути, точността която се постига е около 1 до 3 метра.
         Ако се ползват теренни форми, мерене на разстоянието на крачки точността става под 1 метър. Случвало ми се е да нацеля стара точка с точност до сантиметри, но това става май с повече опит.
         Виждал съм горски имоти трасирани от фирмата - някъф ужас нкъф ат Тия хора не могат да пуснат една права линия от 100 метра в гората а взимат пари за тая работа. Освен това е много важно времето да е слънчево! Иначе апарата не хваща сигнал от всички възможни спътници.
         А тва за военната карта изобщо не го разбрах.
         Имот се трасира с GPS като му се въведат предварително в апарата координатите на точките и се търсят по терена.
         Мога да напиша малък роман за тези неща но едва ли на някой ще му е чак толко интересно.
         2010 CRF 250 R

         Коментар


         • #10
          Военните обикновено работят в Х-У координати, много по-удобно е, особено за сухохътните. То друго всъщност трябва само на флота и на далечната авиация. Айде, и на големите ракети.
          Ако до довечера не се появят Иван Алексиев или Туоно ще напиша.

          Коментар


          • #11
           Координатите в градуси, минути и секунди са много неприятни за работа с имотите, винаги предпочитам UTM, която е е метри.

           В нашите закони има много недомислени неща. Верно е, че GPS-а създава проблеми при трасирането на имотите, но ако не бяха GPS-ите до ден днешен нямаше да е приключило трасирането. Съвсем друг е въпроса, че изобщо горите не трябваше да се връщат на частни лица, но на държавата и е по-лесно така да си измие ръцете, вместо да обезщети собствениците по друг начин.

           Когато ми се налага да трасирам гори в действие влиза всичко взето заедно - GPS, крачка от 1 метър, хартиени карти, компаси и т.н. Само с GPS не става.

           За координатните системи, няма оправия, само проблеми. С малките GPS-и както и да е, но когато трябва да трансформирам с точност няколко милиметра е някакъв ужас, все нещо не си идва.

           Яворе, незнам какви ти ги е разтягал този агент ама такава вълшебна формула няма, която за "закове" с обикновен GPS супер точност. Както вече съм писал има 3 типа приемници съответно с точности и цени:

           1-15 метра : 200 - 1200 лв
           0.3-0.6 метра : 4000 - 10 000 лв
           0.003-0.007 метра : 30 000 - 120 000 лв.

           Ако е изполвал средния клас - става, това е най-добрия вариант за гората. Относителната и абсолютната точност са понятия, които трябва да се разграничават.

           Досега не се е случвало да потърся някаква точка с малък GPS и да не я намеря, ако физически съществура, разбира се. Много от нашите точки са поставени върху могили. Глупавите иманяри си мислят, че има закопано нещо под тях и ги унищожават, без да знаят какви поразии нанасят. Защото под един камък, който стърчи над могилата има от 1 до 3 подземни центъра, които са много важни. Та ако е имало нещо в тази могила хората, които са поставили точката да са го намерили отдавна.
           "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
           http://ftp.domainbg.com/tuono

           Коментар


           • #12
            КООРДИНАТНИ СИТЕМИ И КАРТНИ ПРОЕКЦИИ, НОРМАТИВНА УРЕДБА В НР БЪЛГАРИЯ
            Към момента в България се използват две координатни системи условно наречени 1950г. и 1970г. .
            “Координатната система 1950г.” е свързана с референтния елипсоид на Красовски и картите изработени в нея използват Гаусова проекция. Чрез нея се определят два типа координатни зони 3 градусови и 6 градусови със съответни осови мередиани, 21 и 27 за 6 градусовата и 24 и 27 за триградусовата ивица. Тази система е единна за страната. Тя се използва се за целите на отбраната и геолого проучвателната дейност и не е достъпна за други граждански организации.
            “Кординатната ситема 1970г.” се състой от 4 зони с застъпване около 10 км. Изобразени чрез конична конформна проекция, със специално подбрани различни за всяка от зоните параметри за трансформация към координатна система 1950г. С решение на Народното събрание от 06.11.1992г. координатите в система 1970г. са извадени от списъка на фактите и данните, представляващи държавна тайна. С този нормативен акт е въведена публичност на системата но преходът между двете системи е със запазена секретност.
            “Българска геодезична система 2000” – с постановление №140 от 4 юни 2001г. Министерският съвет определи нова геодезична система за територията на Република България тя включва:
            - фундаментални геодезични параметри са определини в Геодезическата референтна система 1980 (GRS80)
            -геодезическа координатна система ETRF-89, реализирана чрез Европейската геодезическа мрежа EUREF
            - височинна система, реализирана чрез нивелачни репери от Държавната нивелация, определени във връзка с Единната европейска нивелационна мрежа (UELN)
            - система от равнинни координати, базирана на ETRF-89, и конформната конична проекция (Ламбертова проекция) с два стандартни паралела и един централен мередиан, която се използва за всички граждански приложения.
            - Международната система за разграфка и номенклатура на картните листове до мащаб 1:2000 включително.

            Постановлението е влязло в сила от първи март 2001 но в неговите преходни и заключителни разпоредби е включено, че до въвеждането на “Българска геодезична система 2000” кадастралната карта на страната се създава и поддържа в “Кординатната ситема 1970г.”


            На практика няма никакво значение каква е мерната единица която се показва на екрана на GPSа просто си подбираш тази която ти е необходима и съответства на другите материали (карти) с който трябва да съпоставиш измерените координати. При правилни настройки на приемника винаги с няколко натискания на копчетата преминаваш от една в друга. ВНИМАНИЕ ПРАВИЛНОТО КОНВЕНТИРАНЕ НА ИЗМЕРЕНИТЕ КООРДИНАТИ ПРИ РАЗТОВАРВАНЕ НА ФАЙЛ НЕ СЕ ПОДДЪРЖА ОТ ПО ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ СЪОТВЕТНО ПО РАЗПРОСТРАНЕНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗТОВАРВАНЕ НА ДАННИ ИЛИ ТЕ ИСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАСТРОЙКИ тогава ако не внимавате могат да станат големи каши с данни които в същност са измерени точно (според възможностите на уреда). Tuno много добре е поделил типовете приемници и е напрълно прав че вълшебни формули няма.
            Наскоро се зблъсках с един проблем на който въобще не ми е ясно как ще се намери решение. Всички картни материли последните 50 години са в координатна система 1950 =/1942/ (или на базата на нея) в момента работещите активно с високо точни GPS приемници въобще не се съобразяват че получават по-точни резултати за конвентиране на елипсоида WGS84 използван от GPS приемниците към този на Красовски използван от картните материали от тези които официално са приети според ГОСТ и БДС и по този начин затрудняват стиковката между двата типа данни. На всичкото отгоре всеки майстор си прави собствени трансформационни коефициенти подходящи за територията в която работи и по този начин убива обобщаването на информацията за цялата страна - ВНИМАВАЙТЕ С ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ НАСТРОЙКИ КОИТО ВЪВЕЖДАТЕ най-малкото задължително нещо което може да се направи ако давате тракове или точки на другарчето си задължително му казвайте с кави настройки са снети или ги описвайте в файл.

            Коментар


            • #13
             Аз също работя с UTM координати. Иначе ми е мъгла гардуси, минути...
             Координатната система я зарежи. Някои земеразделители така са мерили с оная си работа ... път който е землищна граница "бяга" на терена с 20 метра както и да е.

             Тоя дето е мерил на Явор имота ако е бил със среден клас GPS , аз ще си отрежа .... ноктите на краката Доколкото знам позиционирането на тия от среден и висок клас машини изисква доста време.

             А за това че не трябваше да се раздържавяват горите съм 100% убеден. Преди да ги върнат бях сигурен, а сега съм още по-сигурен. Работя като лесничей.

             Подозирам че tuono е правил програмката с която трансформирам X,Y в UTM координати, ама тва са само подозрения
             2010 CRF 250 R

             Коментар


             • #14
              Има режим на GPS-ите от висок клас, с който измерването става за няколко секунди, около 1-5 секунди обикновено. Така се правят заснемания на откритите рудници, иначе има да се въртиш със станцията...

              Писал съм две програми за трансформация на координати и почти всички гори съм трасирал с данни от тази програма. Има я в два варианта - за DOS и Windows. Казваше се GPSky и беше сглобена за няколко часа, защото се оказа, че програмата която ми дадоха изчислява доста грешно и нямах време да напиша по-добра.

              Има разли недомислици като това, че номера на точката неможе да бъде стринг а само число но както и да е. Програмата си я писах за лични цели, ама май излезе извън моя компютър. Поне съм сигурен, че смята вярно, стига да имаш няколко точки в двете системи.
              "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
              http://ftp.domainbg.com/tuono

              Коментар


              • #15
               Мда. Подозренията ми са били неверни. Програмката дето ползвам се казва GPS12 Transformation и работи под виндовс. Поне с това име е стигнала до мен

               Измерването на координати на точка с GPS от висок клас за 1-5 секунди не е ли с по малка точност? В смисъл +/- 1 метър Щото то на открития рудник за какво му е точност.
               2010 CRF 250 R

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 10:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X