Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да подобрим точността на GPS приемник?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да подобрим точността на GPS приемник?

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Не вярвам да могат да работят едновременно с двете. Косвеното потвърждение е, че в никоя реклама не се твърди такова нещо. ...

Твърди.

Первый российский навигатор Glospace SGK-70 с приёмниками ГЛОНАСС и GPS, работающими одновременно. Т.е. устройство может работать в одном из трёх режимов приёма сигнала: ГЛОНАСС, ГЛОНАСС+GPS и GPS.
    ...
    Glospace имеет два встроенных совмещённых спутниковых приемника: ГЛОНАСС и GPS, причем работать они могут одновременно. Это дает уникальную точность позиционирования, недоступную даже самым мощным GPS-приёмникам
    http://autosputnik.com/products/devices/glospace/sgk70/
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Да. Така и трябва да звучи истинската реклама. Не съм се интересувал, но винаги е ставало дума само за увеличаване на надеждността на приемането, и не за увеличаването на точността.
      От всички достъпни му спътници, приемникът избира четирите най-хубави, и се определя по тях. После поред изпуска твърде зенитните и твърде хоризонтните, и захваща да чете по-точни. Може да предпочете конфигурация от ГПС, може от ГЛОНАСС, и така - когато си поиска. Те ти и съвместна работа на двете системи, според разбирането на рекламистите.
      Цялата тая идеология е система от три или четири уравнения, описваща взаимното положение на някакви си точки. Т.е. на единна система. И няма как от нея да изхвърлиш някои точки, да ги замениш с точки от друга система, и да получиш каквото и да било, камо ли увеличаване на точността. Не може да вземеш числата от задачата за басейна с тръбите, да ги заместиш в уравнението от задачата за влаковете от т. А за т. Ц, през т. Б, и да получиш вярно решение за обема на пирамида. Това са глупости. Използването на обсервация от едната система, за повишаване на точността на обсервацията на същата точка в другата система, без външен, но общ за двете системи параметър, може да е и възможно, но не съм чувал и дума за нещо такова. Еле пък в реално време, и за движещи се обекти.
      Видимо ще трябва да се поинтересувам, но не виждам нищо сериозно.
      Благодарение на по-честата смяна на геометрично оптимални конфигурации, явно ще има някакво увеличение на относителната точност. Но това по никой начин не е съвместна работа на двете системи. Последователна - видимо, паралелна - възможно, с индикация на моментния резултат с по-малка относителна грешка, но получаване на общ резултат, при положение че часовниците-майки са два отделни ... Каквото и да е, ще иска неприемливо много ток от батериите. Явно за това има отделни режими за ГПС и ГЛОНАСС.
      Последно редактирано от Стефан; 31-10-10, 03:55.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        От всички достъпни му спътници, приемникът избира четирите най-хубави, и се определя по тях.
        Даже автомобилните тутурутки не правят така. Ползват се всички чуваеми спътници, определя се обем на вероятното местоположение, апроксимира се този обем с вертикален ротационен елипсоид (колкото и неуместно да е това понякога) и те ти вертикална и хоризонтална точност - радиусите на елипсоида. За gps и глонасс заедно - то имало сечения на обеми, ама кой да внимава в час.

Стефанейййй, по определение си учил повече математика от мене.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Конкретно аз - защото слабо ме бива в тая работа. И с GPS не ме бива твърде, но щом Стефан пише по темата, явно и аз мога.

Както е написал едно време Козма Прутков (или тези, които са се представяли от негово име):
          "Аз съм поет - поет ДАРОВИТ!!!! Убедих се в това четейки другите. Щом те са, защо и аз да не съм?
          Таралежчето е "птица" упорита, не го ли ритнеш - не излита !

Кто-то из Великих и Мудрых сказал, что когда меняют пастуха, только стадо считает, что меняется хозяин.

Коментар

Принципът на определяне на положението при ГЛОНАСС е същия като при GPS! Т.е. по метода на трилатерацията. Така, че няма никакъв проблем да се ползва ГЛОНАСС за подобряване на точността (увеличавайки броя на видимите спътници).
            Колкото и да е смотан приемника, вкарва в уравнението всички сигнали, които улавя. Нищо не избира и нищо не отхвърля.
            Най-големия консуматор на един средно статистически автомобилен GPS е дисплея. Антените, да не говорим часовника, който в такива случаи е обикновен кварцов, не харчат толкова значително количество енергия, че да се безпокоим за това.
            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
              Най-големия консуматор на един средно статистически автомобилен GPS е дисплея.
              Включи симулационен режим и измери колко време изкарва с една батерия. После пак ще си пишем.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Включи симулационен режим и измери колко време изкарва с една батерия. После пак ще си пишем.
                Ни моа Аз съм с Holux GPSlim 256 (т.е. мога, но няма да разбера нищо). Той с една малка батерийка и с работещ bluetooth изкарва повече от 8 часа. Имам и един Dunlop D-Navi 6000 с 3.5" дисплей, на който в момента батерията не работи, но и нов като беше изкарваше не повече от 2-3 часа.
                В единия случай имаме само GPS антена с bluetooth, която само подава сигнала и нищо не смята, а в другия случай го имаме същото, но с PDA и разлика в издържливостта на батериите почти 3 пъти, при положение, че батерията на Dunlop-a е по-голяма като капацитет.

Коментар

А нямате ли си USBта в запалките, за тая работа?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    А нямате ли си USBта в запалките, за тая работа?
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0624.jpg
Прегледи:1
Размер:66.4 КБ
ID:5222266

Радар детектора в запалката, iPod-a в USB-то на CD-то и антената увисва

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                      [ATTACH=CONFIG]264065[/ATTACH]

Радар детектора в запалката, iPod-a в USB-то на CD-то и антената увисва
                      Хи-хи! Аз съм със 3 допълнителни гнезда. Не през ключа.

Коментар

Стига глупости, бива ли?

Коментар

Ми, в тоз висок стил, щом даже тия хора разбират от балет, то и аз да попитам.
                          Дай да оставим засега тензорите настрана. ГПСа смята мястото по псевдодалекомерен метод, скоростта - по псевдодоплеров. Това са конуси, все пак. Какви елипсоиди, и с какво пълним? Защо решаваме преопределена система? С неоптимални входни преопределености? За да увеличим неопределеността още в началото?

Коментар

В юзърските GPS няма и намек за доплерови неща. Скоростта е диференчна от положението.

Когато приемникът ти даде вертикална и хоризонтална точност, в най-лош случай има предвид, от мен да мине, не елипсоида, а цилиндъра, където вероятно се намираш. Теоретично той е пресечен конус заради координатната система, но това с чиста съвест го пренебрегвам. Размерите му могат да се разглеждат и като стандартно отклонение на множеството точки, в които се пресичат хиперболоидите, определени от всеки два спътника. Ама какво ли разбирам аз от статистика...

Коментар

И фазов приемник няма, но методът си остава все този. Не бъркай проекционните елипси на наклонените конуси, с никакви елипсоиди. Те се намесват другаде.
                              Всички приемници четат само кодове от спътниците, те друго и не излъчват. Собствено значимите данни са корекциите на времето, и те са или подранили, или остарели, по презумпция. Всеки две минути. През които спътникът казва името си, и че е "ей тука, тъдява". За две минути той минава колкото там километра. И изкълчва ъгълът, заедно с аркуса от синуса му, колкото може.
                              Кои от десетината възможни метода използва ГЛОНАСС не зная, не съм се интересувал. И същите да се - все тая - ако едновременно гледаш партитурите на Травиата и Лебедово езеро, каквато и цигулка да имаш - няма да излезе Дунавско хоро на тромпет.
                              Дойде ми до гуша. Вземете да прочетете коя да е книжка по радионавигация, и после публикувайте авторизирани преводи на рекламни брошури. Губите времето на публиката, че и моето.

Коментар

Абе така и така темата е порядъчно оспамена, та да попитам:

Като как така може да се въведе грешка само за определени райони, пък за други (дето на са интересни на гадните американци) да няма грешка?
                                Предполага се все пак, че и двата района се покриват от горе долу едни и същи спътници и разните деференциални корекции не се използват. Въпроса ми е само за гражданския канал на системата.

Благодоря предварително. (книжки по радионавигация мисля, че съм чел достатъчно)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X