Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да подобрим точността на GPS приемник?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да подобрим точността на GPS приемник?

Един единствен приемник е безполезен за открадване. Ако от криптографията са си написали домашното, той ще е некопируем - толкова, колкото примерно картата за електронен подпис. А и копирането ще е полезно кратко време - до следващото раздаване на новия код (примерно утре, защото кражбата е докладвана).

Коментар

Пак откриваме топлата вода и спамил ли спамим... Комбинираното използване на двете системи е възможно и повишава точността - не съм го измислил аз. Има хиляди статии по този въпрос в нета. Ето една примерна: http://www.gpsworld.com/gnss-system/...o-malaise-7056
      ето и още една, макар и старичка, но подробна:
      http://webone.novatel.ca/assets/Docu...SSOverview.pdf

Oт 2007г руснаците даже са "нагласили" референтния си елипсоид да се различава на не повече от 40см от WGS84 във всяка точка на Земята. Всички системи, работещи и планирани(като Галилео) вървят към възможности за съвместна работа за цивилна употреба. Това е настоящето и бъдещето. Чудесна новина за нас потребителите.

Ето и една интересна статия за това как теорията на относителността се прилага при ГПС:
      http://www.astronomy.ohio-state.edu/...Unit5/gps.html
      Последно редактирано от gadev; 02-11-10, 02:41.
      последна версия на спийд камерите и засадите: http://paralax.org/garmin/

Коментар

Така и не разбрах колко искате да я подобрите тази прословута точност? Не ви устройват 5 метра, или дори 3?! Пука ли ви за 10 метра разлика?! Това форум на геодезисти ли е?!
        Спомням си каква дива радост ме обзе през далечната 1995 година, когато с първия си GPS, Garmin 8, се разходих от Бургас до Шумен. Нямаше карти, имаше само трак и точки... а да, и точен часовник. Най-невероятното беше, че на връщане, следата ми се различаваше от предната с 3-4 метра, т.е. дори отчиташе двете ленти за движение. Да, тогава го имаше и митичния шум, "разработка на военните".

Колко искате да подобрите точността и за какво ви е?
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Отговора за размера на зоната се крие в размера на петното, което всеки сателит формира.
          Доколкото ми е известно на един такъв сателит имаш няколко (може до няколко десетки) теснолъчеви транспондера, които формират петното на земната повърхност (т.нар spot-beams). В случая трябва да се разбере какъв е диаметъра на един такъв spot-beam в L-банда. Предполагам, че е няколкостотоин км, едва ли по-малко. Точно тая информация вероятно едва ли ще намериш, че това са военни работи ;-)

Както може да ти подскаже горното описание, SA-то (това е времевата корекция за деградиране на GPS-сигнала) може да се дозира в spot-beam -овете в един сателит, или в групата сателити, които покриват желаното петно в даден момент. Примерно ако сателити номера 1, 7, 9, 12 и 22 покриват района, който трябва да се замаже със SA, лесно може да се изчисли кои номера spot-beam -ове за всеки сателит покриват желания район.

Т.е. за примера горе сат 1/beam 3, сат 7/beam 15, сат 9/beam 45, сат 12/beam 23 и сат 22/beam 11 покриват желаното петно и само на тях се активира SA-то. Останалите биймове бичат без корекция и там сигнала е ок. В цялата тая схема разбира се трябва да включиш и движението на beam-spot -овете по земята при движението на сателита по орбитата му (не са геостационарни). Т.е. spot-beam - номерата трябва да се изчисляват и променят динамично.

Схемата е яко сложна, предполагам шапкарите само избират петното, което трябва да се замаже, останалото е работа на компютрите :-)

Коментар

Първоначално публикуван от dido2 Преглед на мнение
            Отговора за размера на зоната се крие в размера на петното, което всеки сателит формира.
            ...
            Точно тая информация вероятно едва ли ще намериш, че това са военни работи ;-)
            Тая работа се вижда горе-долу от тука:

http://www.n2yo.com/whats-up/?c=20

Select All -> Track selected satellites ->

Следва нещо подобно:
            http://www.n2yo.com/?s=34661|32384|2...33|23027|22657

Според вида на орбитата смяташ на ум конкретен сателит какво петно покрива. Лесно става..
            Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
              Така и не разбрах колко искате да я подобрите тази прословута точност? Не ви устройват 5 метра, или дори 3?! Пука ли ви за 10 метра разлика?! Това форум на геодезисти ли е?!....
              Колко искате да подобрите точността и за какво ви е?
              И аз това се питам.... Какво значение има за ежедневието дали си се отклонил с три метра от хипотетична точка на земното кълбо....
              На практика точност до 3-4 метра е абсолютно достатъчна, за да не се "изгубиш"....
              Ако и с такава точност се затриеш и не можеш да се ориентираш - по-добре придвижването да е с гидове и шерпи... Иначе жална майка....
              Таралежчето е "птица" упорита, не го ли ритнеш - не излита !

Кто-то из Великих и Мудрых сказал, что когда меняют пастуха, только стадо считает, что меняется хозяин.

Коментар

отговора е прост - не се търси по-висока точност от 2-3м , а повече сателити над хоризонта, които ще повишат надежността на тези 3м точност по всяко време и на всяко място(не само в България).

Първоначално публикуван от kihi Преглед на мнение
                И аз това се питам.... Какво значение има за ежедневието дали си се отклонил с три метра от хипотетична точка на земното кълбо....
                На практика точност до 3-4 метра е абсолютно достатъчна, за да не се "изгубиш"....
                Ако и с такава точност се затриеш и не можеш да се ориентираш - по-добре придвижването да е с гидове и шерпи... Иначе жална майка....
                последна версия на спийд камерите и засадите: http://paralax.org/garmin/

Коментар

Груба сметка: съзвездие от 24 спътника. Минимално необходим брой видими спътници във всяка точка - 4 => Всеки спътник трябва да облъчва поне 1/6 от земната повърхност. Доста голямо петно

... Доколкото ми е известно на един такъв сателит имаш няколко (може до няколко десетки) теснолъчеви транспондера, които формират петното на земната повърхност (т.нар spot-beams). В случая трябва да се разбере какъв е диаметъра на един такъв spot-beam в L-банда ....
                  На мен това до сега не ми е било известно, пък и никъде не намирам нещо дори загатнато в тази посока. Даже да не кажа, че не ми се вярва да е така.

На професионалистите им е известно колко голям проблем е местоположението на фазовия център на антените в зависимост от азимута на приемане (предаване). Не случайно, всяка професионална антена идва с доста голям калибрационен фаил за положението на фазовите центрове (за L1, L2 ако е двучестотна) с mm точност в зависимост от азимута на приемане. Та да се бориш не с един а десетки такива проблеми на борда на спътника ми се струва тъпо. Отделно за всеки "beam" (ако го има) трябва да имаш отделни ефемериди и отгоре на всичко да се бориш да го поддържаш непрекъснато насочен към "петното" дето си избрал да лъжеш - все пак това не са геостационарни спътници.

Теоретично идеята работи, особенно ако се използват фазирани антенни решетки, ама като гледам USAF как се жалва, че доста от спътниците му са на 20+ години ... (колко ли щаха да да happy руснаците ако техните спутници караха поне половината)

Та за засега си мисля, че тази възможност - селективно деградиране на точността в отделен малък район - ми се струва мит. Ама може и да не съм прав де.

Коментар

В крайна сметка, на който му трябва си плаща
                    Код:
                    http://www.naviteq.net/bg/detailed/5.html
                    Тук мисля много добре е описан принципът на приемане на корекционни данни през интернет чрез NTRIP протокола:
                    Код:
                    http://www.gisdevelopment.net/technology/gps/ma06_102pf.htm
                    NTRIP (Networked Transport of RTCM via Internet Protocol) е унифициран протокол за предаване на данни от перманентните станции през интернет.

RTCM (Radio Technical Commission for Maritime Services) е стандарт за предаване на диференциални корекции при GNSS и GPS системи.

Разбира се за навигация 3м е напълно достатъчно и такива работи не трябват. А който търси нещо със сантиметрова точност с GPS+ГЛОНAС+GSM и не знам си още какво си купува примерно това:
                    Код:
                    http://stakemill.wordpress.com/2010/07/19/ashtech-mobile-mapper-100-supports-esri-arcpad-10-0/
                    Яка играчка нали?
                    Последно редактирано от asterix85; 02-11-10, 22:44.

Коментар

А, стигнахте ли до началото?
                      Двусистемните приемници повишават надеждността, не точността. Вече не е малко.
                      А виж устойчива точност под половин метър, е принципиално важно нещо, но не съм сигурен че си струва да се търси в тази идеология на средновисочинните (20 000 ... 30 000 км) спътници. Струва много, устойчивостта на системата е никаква.
                      Обсервацията на движещи се обекти с точност единици - десетки сантиметри, би променила идеологията на транспорта изобщо. По всяко време на денонощието, и при всякакви МТУ.
                      Но това е друга приказка, с други принцове. Те от малки са учили ФИЗИКА, не интернет пустословие.

Коментар

Първоначално публикуван от stav Преглед на мнение
                        Груба сметка: съзвездие от 24 спътника. Минимално необходим брой видими спътници във всяка точка - 4 => Всеки спътник трябва да облъчва поне 1/6 от земната повърхност. Доста голямо петно

На мен това до сега не ми е било известно, пък и никъде не намирам нещо дори загатнато в тази посока. Даже да не кажа, че не ми се вярва да е така.

На професионалистите им е известно колко голям проблем е местоположението на фазовия център на антените в зависимост от азимута на приемане (предаване). Не случайно, всяка професионална антена идва с доста голям калибрационен фаил за положението на фазовите центрове (за L1, L2 ако е двучестотна) с mm точност в зависимост от азимута на приемане. Та да се бориш не с един а десетки такива проблеми на борда на спътника ми се струва тъпо. Отделно за всеки "beam" (ако го има) трябва да имаш отделни ефемериди и отгоре на всичко да се бориш да го поддържаш непрекъснато насочен към "петното" дето си избрал да лъжеш - все пак това не са геостационарни спътници.

Теоретично идеята работи, особенно ако се използват фазирани антенни решетки, ама като гледам USAF как се жалва, че доста от спътниците му са на 20+ години ... (колко ли щаха да да happy руснаците ако техните спутници караха поне половината)

Та за засега си мисля, че тази възможност - селективно деградиране на точността в отделен малък район - ми се струва мит. Ама може и да не съм прав де.
                        Виж http://en.wikipedia.org/wiki/Inmarsat, в частта му Operations. Говорят за "Each satellite is equipped with a global beam, 19 regional spot beams, and over 200 narrow spot beams.", в Ка-банда.

Фазираните решетки едва ли са им неизвестни, при условие, че и БГ-фирми се мъчат да разработват подобни решения за масовия пазар (навремето работих за тая фирма, и изкарахме работещ прототип :-) )

Коментар

Опитай се да промениш мнението си руските и американските спътници, поне за времето, когато американските космонавти са просто повръщащи досадници в руските кораби.
                          Забрави за биймовете си, поне докато не научиш за статистическите методи във вълновата физика. Геометричната оптика е приближение за седми клас, все пак.
                          Фазовите решетки не са работа за джобни приемници. А синтезираните апертури не са работа за наземни скорости. Това вече е съвсем досадно, понеже го пише в учебника по специални функции, а не по анализ.

Коментар

Виж http://en.wikipedia.org/wiki/Inmarsat, в частта му Operations. Говорят за "Each satellite is equipped with a global beam, 19 regional spot beams, and over 200 narrow spot beams.", в Ка-банда.
                            "Inmarsat .... eleven _geostationary_ telecommunications satellites." - геостационарни и комуникационни. Даже и при най-модерните спътници от тоя вид, диаграмите на насоченост обикновенно се формират от общ рефлектор и множество облъчватели - нищо общо с изисканията за милиметрова точност, камо ли "tracking" на конкретна област от земната повърхност.

Абе интересно ще е ако някой даде линк към горе-долу достоверна информация за възможност за селективно деградиране на точността на GPS система в ограничен район.

Коментар

А, stav, спор няма - в случая аз не говоря за тракинг-функция въобще, затова и няма нужда от трансмитер с фазирана решетка (не че не могат да направят такава хамериканците, при условие, че ние българчетат също я умеем тая работа ;-))

В случая онва мое предишно описание на биймовете беше за антена с фиксирана апертура, която е съставена от няколко бийма, формирани от отделни транспондери. С подобна антена и компютризирана методика за синхронизация между сателитите, не е проблем да се вкара SA-корекция. Дали го правят така хамериканците, дали сателитите са оборудвани с много транспондери или само с 1-2, колко широк е лъча и прочее - тази информация според мен няма как да се намери. Затова давам пример с инмарсата - че е възможна такава конфигурация в комерсиален сателит, камо ли военен.

Та ето пак описанието - когато имаме 3 или повече движещи се сателита, във всеки даден момент желаната за SA област се припокрива от определени номера на биймовете за всеки сателит. Ако точно тези биймове преточват фалшифицирано време, имаш активно SA. След 30 минути да речем областта ще попадне под други номера биймовете на същите сателити, или ще се намеси съвсем друг сателит, а някои от първите ще отпадне.

Коментар

Попаднах на една статия, която описва между другото с какво ще заменят изключената SA-опция.

http://www.mil-embedded.com/articles/holm/

Наричат го regional denial (jamming). По-долу се споменава за spoofing на цивилния сигнал, което предполагам значи, че могат да вкарат фалшиви данни директно в стрийма. С какви излъчватели става това (все пак са 1.5 GHz), не знам. Но явно го могат, щом щатските шапкари смятат, че това успешно замества SA-концепцията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X