Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да подобрим точността на GPS приемник?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да подобрим точността на GPS приемник?

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
    И каква е тази "грешка" в "гражданската" честота? Може би метър, или цели три...
    Доста смело изказване! Бихте ли споделили източника си, ако разбира се не е ЕЖК?
    Какво му е смелото на изказването? До 2000 г. си беше факт. Отмениха умишленото внасяне на грешка по времето на Клинтън:

Today, I am pleased to announce that the United States will stop the intentional degradation of the Global Positioning System (GPS) signals available to the public beginning at midnight tonight. We call this degradation feature Selective Availability (SA). This will mean that civilian users of GPS will be able to pinpoint locations up to ten times more accurately than they do now.
    http://clinton3.nara.gov/WH/EOP/OSTP/html/0053_2.html
    Няма да е учудващо ако и сега, според обстоятелствата, задействат системата за определени райони.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Странно е сегашното време...
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Ако бяха премахнали умишлената грешка по-рано - по време на бомбардировките в бивша Югославия ракетите нямаше да паднат в Горна баня/joke!/.
        Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
        ... turn on your A/С !

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
          Ако бяха премахнали умишлената грешка по-рано - по време на бомбардировките в бивша Югославия ракетите нямаше да паднат в Горна баня/joke!/.
          Една ракета грешка не прави... Едва ли "умишлено" някой ще направи неизползваема системата за цял регион, в случая Балкански полуостров... Ако нямя възможност за по-голяма прецизност... е*ати бъгавата система... Ама едвали е така...
          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
            Ракетата в Г. Баня няма нищо общо с грешката в гражданския GPS. Едно, че в конкретния случай ракетата беше за поразяване на радиолокационни станции и се води по техния сигнал и второ, че умишлена грешка в използваната от американските военни система не е имало.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Joke. колеги - пошегувах се!
              Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
              ... turn on your A/С !

Коментар

Дебил, който изстрелва дециметрова ракета по метров радар на подхода към осветен милионен град, може да улучи и ЦУМ, не само курник в Горна баня. Което няма нищо общо с никакъв ГПС.
                Цивилните и военните гпс-и имат все пак различни алгоритми вътре в себе си. Понеже и получават различни сигнали. Хич да не е, цивилните не са шумозащитени, по закон. Което значи че по принцип не работят в дерета, нито в каньоните на градските улици. Който се съмнява, може просто да изключи картата, да остави прибора да работи като курсограф, и да тръгне по ниското на тясното. Ще види толкова интересни неща, че повече няма да се мерне тъдява с приказки за точност 2 сантиметра. Нито за в движение. А то рекламните приказки са хубави, ама за другаде. Ако искате да пишете реклама - платете си, сайта има нужда от вашите пари.
                Не бъркайте стрелката, и правата която рисува по предварително зареденото с картата шосе, с истината. Едното е апроксимация. Другото - навигация. Тя вече не е работа за гпси.
                ГЛОНАССа е едно, ГПСа друго. Не съм сигурен че някога ще разрешат за цивилно приемници, които рисуват картинка по данните от двете едновременно. За европейския Галилей не мисля нищо, японското чудо също едва ли ще го бъде, какво ще направят китайците - сигурно скоро ще се чуе. Май ще изпреварят японците.

Коментар

Хм, пичове, а просветете лаика, как точно работи ГПС-то? Аз що се заблуждавах, че вътре има едни интересни АЦП-та, дето следят силата на сигнала от различните спътници и процесор, дето с тия дании и данните за положение на спътниците (които би трябвало да са в геостационарна?), ви казва "Ти си ей тук". Ако съм в дълбока заблуда, не е нужно да ми обяснявате цялата теория на ГПС, просто кажете, че съм в грешка.
                  Ако обаче не съм, всичко опира до качествата на хардуера. Всъщност, на мен досегашната точност от 2-3 метра си ми върши идеално работа, но пък аз ползувам ГПС само ако нямам никакъв друг избор. Предпочитам си картата от бензиностанцията и сметките на навигаторката

Друго, и да се внесе умишлена грешка - колко ще е? Достатъчна ли е да качи кораб на плажа? Съдейки по последия пост на Морските в една друга тема, май не е и необходима грешка в ГПС за тая работа, но това е друг въпрос
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Измерва се разстоянието до спътниците, а не силата на сигнала и с геометрична формула се определя позицията (знаейки предварително позицията на всеки спътник). И на мен ми стигат 2-3 метра точност, ама няма как да я постигна. Средно 10 метра, в най-добрите случаи - 5 метра. Колкото до грешката, която може да се внесе - еми може да е колкото си искат. Кораба сигурно и в София може да го закарат.
                    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      Не бъркайте стрелката, и правата която рисува по предварително зареденото с картата шосе, с истината. Едното е апроксимация. Другото - навигация. Тя вече не е работа за гпси.
                      ГЛОНАССа е едно, ГПСа друго. Не съм сигурен че някога ще разрешат за цивилно приемници, които рисуват картинка по данните от двете едновременно. За европейския Галилей не мисля нищо, японското чудо също едва ли ще го бъде, какво ще направят китайците - сигурно скоро ще се чуе. Май ще изпреварят японците.
                      И да разрешава някой, и да забранява, светът на технологиите вече не работи така. Първо, мога да ти покажа как се държи навигационен прибор, който не е захванат към картата - или съвсем без карта - и ти ще видиш интересни неща, не аз. ГЛОНАСС и ГПС са еднакви технологично неща, различават се само по параметри. В полза на ГЛОНАСС по всичко, освен по попълнено съзвездие. Комбинирани приемници вече има. Само дето на мен не ми се дават тези пари и не ми се заръчва отдалече, но те ще поевтинеят и ще дойдат тук. И да не бяха комбинирани, всеки може да обедини данните с малко софтуер.
                      Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                      Хм, пичове, а просветете лаика, как точно работи ГПС-то? Аз що се заблуждавах, че вътре има едни интересни АЦП-та, дето следят силата на сигнала от различните спътници и процесор, дето с тия дании и данните за положение на спътниците (които би трябвало да са в геостационарна?), ви казва "Ти си ей тук". Ако съм в дълбока заблуда, не е нужно да ми обяснявате цялата теория на ГПС, просто кажете, че съм в грешка.
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...31787&p=368655 ей тук съм си играл да го разписвам, с тази подробност, че не знаех как точно работи изкуствената грешка напоследък - след отпадането на лицензите за производство. И не, не са геостационарни спътниците, а много по-ниско.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        ... Не бъркайте стрелката, и правата която рисува по предварително зареденото с картата шосе, с истината. Едното е апроксимация. Другото - навигация. Тя вече не е работа за гпси.
                        ...

Да си дойдем на думата! Може и да ти повярва някой, но само ако не му се е случвало водейки се по GPS-а посред нощ, да намери в горния край на село, чието име дори не е чувал, нужния му черен път.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                          Ако обаче не съм, всичко опира до качествата на хардуера. Всъщност, на мен досегашната точност от 2-3 метра си ми върши идеално работа, но пък аз ползувам ГПС само ако нямам никакъв друг избор. Предпочитам си картата от бензиностанцията и сметките на навигаторката

Друго, и да се внесе умишлена грешка - колко ще е? Достатъчна ли е да качи кораб на плажа? Съдейки по последия пост на Морските в една друга тема, май не е и необходима грешка в ГПС за тая работа, но това е друг въпрос
                          В дълбока грешка си. На практика ГПСто е най-точния часовник. Мери време и от там разтояние до видимите в момента спътници. Не са геостационарни и за това са доста на брой.
                          Има много писано. Гугле нямаш ли?

Коментар

GNSS мрежата на NAVITEQ вече c 80% покритие на територията на България

Броят на активно работещите референтни станции в GNSS мрежата на NAVITEQ достигна 20. Така NAVITEQ мрежата вече покрива 80% от територията на страната.

След като успешно преминават през тестови режим, GNSS станциите в Оряхово, Плевен и Елхово вече активно предават корекционни данни.

Компанията има готовност да инсталира още 5 станции, с което ще се постигне покритие 100%. Така специалистите от цяла България, които имат нужда от високоточни измервания за своите проекти, могат да се възползват от двата типа услуги на NAVITEQ – RTK и DGNSS в реално време и Post Processing и Virtual Station за последваща обработка на данните. С GNSS услугите на NAVITEQ вие спестявате средства за специализирано оборудване; време, необходимо за измерванията и човешки ресурс.

Източник:
                            Код:
                            http://www.geomedia.bg/index.php/news:172?PHPSESSID=18ac0cbe2db33510ecffb47464e2ac69

Коментар

Това че в един корпус има два приемника, хич не значи че рисува курс, или определя място по двете системи от спътници едновременно.
                              Двете имат освен различни формати на сигналите, и различни системи уравнения.
                              Ти не си имал гпс без карта, а имам и до сега. Освен това твойта рекламна диплянка, по никой начин не отменя уравненията на Максуел, нито пречи на интерференцията и поляризацията. Тия работи ги разсекретиха преди стотина години, няма ядове да ги прочетете. Общата тема се казва статистическа радиофизика, и е инвариантна спрямо вярата във всемогъществото на джобните компютри.
                              Грешката може да се вкарва къде да е, и как да е. За пример - неотчитането на гравитационната поправка на скоростта на времето, прави възможно определянето на мястото с максимална точност 20 километра.

Коментар

Вкарването на грешка в GPS сигнала (гражданския в L1-банда) става с фалшификация на енкоднатото време. Възможно е също така да се фалшифицира ефемериса (позициите на сателитите в момента), ефекта ще е същия. В общи линии с като си играеш с времето можеш да дозираш доста добре каква точно грешка вкарваш.
                                Последно редактирано от dido2; 30-10-10, 02:50.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X