Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Написаха ми акт за неносене на предпазна каска

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Написаха ми акт за неносене на предпазна каска

Значи аз също карам регистрирано АТВ из града.Аптечка,триъгълник,пожарогасител и жилетка са задължителни(макар че аз ги нямам в мен)и ако ме спрат съм си за глоба.За каската е малко труден въпрос.Карам винаги с каска ако не в името на закона то поне за моя безопасност.Возя си редовно втори човек отзад включително и детето си 9 годишно (АТВето се води 1+1) в града културно без "газиране"до сега не съм имал проблем.

Коментар

Леле Леле, триъгълници, аптечки, жилетки изписа се повече какво требе да си носиш у градо отколко в гората. Иначе са ти направили услуга като знаеш вече каква е разправията с куките ще си надеваш каската дори и за малко. Ей така за малко отук до там стават сакътлъците.

п.п. Погледнах пак леко за справка. ДА във оффроуд форума съм бил. Не съм го сбрЪкал. А бе хора коли немате ли си та маате с АТВ-тата из центъро не сме на 15, ами нормално е Милиционерите да се оядът голема работа написали са ти акт неПравомерно, годишно падат хиляди актове. Законите са ни точно такива по който начин се е справил вносителя или ти със тая регистрация.
      Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
        Единственото нередно нещо което виждам е че патрул на 5-то е бил пред СУ-или колега ти не ни представяш нещата каквито са.
        Точно до Александър Невски. Няма грешка.

Колеги. Аз имам както се вижда от подписа и кола и мотор и АТВ,. Карам си ги всички тях с удоволствие.
        Живеем в свободна страна и не виждам причина да не мога да си доставям удоволствие като си карам АТВ то където ми е приятно.
        Карам регистрирани АТВ-та в града от 2007 г. Първо като самоходна машина към КТЕ, сега и регистрирано в КАТ. Доставя ми удоволствие и не смятам да робувам на това как АТВ било само за гората и мотора само за немски пътища, а пък колата за сватби. Имам хиляди километри градско с АТВ и ще продължавам живот и здраве да имам.
        Въпроса в случая не е - с каска или без. Карам с каска и протектори в 99% от случаите и не го казвам за оправдание.

Да превърнем темата в нещо смислено! Въпросите които поставям за сериозно обсъждане са:
        Колко е законосъобразен акт за неносене на каска;
        Трябва ли задължително да имаме триъгълник, аптечка, жилетка и пожарогасител;
        Извънградско трябва ли винетка;
        С каква ГО се кара - за мотор или за кола;
        Техническите прегледи на АТВ кога ще се регламентират и в кои точно пунктове ще се правят?

Нека в темата не обсъждаме вредите и ползите от каски, както и колко са полезни пожарогасителите ако ще и на пистов мотор.
        Надявам се темата да стане поле за изява на хора сблъсквали се с тези конкретни проблеми и намерили (или не) решение и отговори в закони, институции или на практика.
        Ако съм пропуснал нещо от въпросите в "зоната на здрача" моля допълнете за да може да стане по-пълно.
        Q7 S-line- 279 hp, 600Nm Steinbauer P-Box
        ATV Can-Am Outlander 800 EFI MAX XT - /Precision Damper/DuroRoad Wheels&RIMs/HFM Performance + HMF Optimizer/K&N Air/
        Suzuki GSR600A

Коментар

Първоначално публикуван от intruderzzz Преглед на мнение
          Според мен четириколесно ПС се кара с Б категория, сиреч не е мотор и от там може без каска.
          Тогава ще потърсят колани
          877104344

Коментар

Ако законът казва , че в атв - то трябва да им аптечка , пожарогасител , триъгълник , то нетрябва ли те да се изискват при самата регистрация в КАТ ?
            [SIGPIC]http://www.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic68289_4.gif[/SIGPIC]

Коментар

Някой пререгистрирал да потвърди.
              Моето бе чисто ново и го регистрираха само по документи. Дадоха ми талоните и табелата в ръка без да гледат АТВ-то. Както при всички нови возила.
              ATV Can-Am Outlander 800 EFI MAX XT - /Precision Damper/DuroRoad Wheels&RIMs/HFM Performance + HMF Optimizer/K&N Air/
              Suzuki GSR600A

Коментар

Колеги съгласен съм че трябва да се кара с каски и аз без каска не се качвам на мотора а когата е жената с мен и за нея има каска(дал съм 800лв.за Нолан,специално за нея) но не смятам че трябва да ни налагат насила да си пазим главите и живота.И за съжаление ако се стигне до съд особенно ако е Варненски ще признаят акта най-вероятно, защото аз съм се съдил за един акт в който не бях виновен но не им дадох пари и в съда само ми намалиха наказанието с малко,но не падна изцяло защото не можело така,ако съдията ми беше отменил наказанието изцяло излизало че полицая лъжел че съм бил без колан,демек дори и да си прав става каквото каже шапката,това според съдията(познат)се правело за да се мотивират полицаите да работят или някаква такава глупост беше,а че аз казвам истината това за съда не е важно по-важно е полицая какво ще каже,на обикновенния човек майната му.Така че колега радвай се ако минеш с някоя глоба и няколко точки и за другия път да знаеш с полицай не се спори а направо се черпи защото полицая на пътя а и в съда е по важен от теб а ти по презумпция винаги си виновен,и твоите права са само да даваш пари и да не се правиш че разбираш повече от тях.

Коментар

Отговорил си си сам. Категорията ти е L - респективно каската е задължителна. Както и категорията в книжката. Аз също бях изпаднал в чуденки около трайка. Оказа се че и за него е задължителна /не че съм искал да карам без каска - по-удобно е с нея заради бръмбарите..../.
                  0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                    Отговорил си си сам. Категорията ти е L - респективно каската е задължителна...
                    Мисля че това изчерпва темата.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Не мисля колега Goblin...
                      Ако внимателно зачетем ДИРЕКТИВА 2006/126/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...06L0126:BG:PDF от 20 декември 2006 година относно свидетелства за управление на превозни средства ще видим на стр. 219 (иначе 4), определението за мотоциклет според EU:
                      „мотоциклет“ означава двуколесно превозно средство с кош или без кош, както е определено в член 1, параграф 2, буква б) от Директива 2002/24/ЕО"
                      Тук се вижда и, че четириколесно ПС не е в категорията мотоциклет и се управлява с категирия B1
                      „а) Категория В1:
                      — четириколесни превозни средства, както са определени в член 1, параграф 3, буква б) от Директива 2002/24/ЕО.“

Нека погледнем какво пише и в цитираната директива 2002/24/ЕО параграф 3 буква б http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/...02L0024:BG:PDF
                      страница 247 (иначе 3-та)
                      „четириколки, без тези, които се имат предвид в точка а), с маса в ненатоварено положение равна или по-малка от 400 kg (категория L7e) (550 kg за превозните средства, предназначени за транспорт на стоки), в която маса не се включва масата на акумулаторите за електрическите превозни средства и които имат максимална нетна мощност на двигателя, ненадхвърляща 15 kW. Тези превозни средства се считат за триколесни с двигател и отговарят на техническите изисквания, които се прилагат къМ триколките с двигател от категория L5e, освен ако не е предвидено друго в някоя от специалните разпоредби.“

в ППЗДП пише "Чл. 189. Водачите на мотоциклети и на мотопеди при движение са длъжни да поставят на главата си защитна каска, отговаряща на съответните изисквания."
                      Да речем, че това дори буквално прочетено са подкатегории от L1 до L4.
                      L5 (кара се с кат. А) вероятно минава все пак за мотоциклет и е редно да се носи каска.
                      Но L6 и L7 твърдо са приравнени на лека кола, карат се кат B1 (всеки който има B, все едно има и B1) и никой не може да изисква каска за тях.

Имам времето и парите да ги съдя до дупка. И ще го направя. Разбира се ще ви държа в течение.

Колега Goblin, ето това наистина изчерпва въпроса с каската, но моля който има становище и по другите поставени въпроси (винетка, пожарогасител и т.н.) да изкаже мнение. Важно е!
                      Suzuki GSR600A

Коментар

Добре де... четох четох и за каска нищо не видях да пише(може да съм го пропуснал)... ето извадка от "Закона за движение по пътищата"-
                        "...Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
                        1. технически изправни;
                        2. с размери, маса и натоварване на ос, които не надвишават нормите,
                        установени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и с товари,
                        които не представляват опасност за участниците в движението;
                        3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) обозначени със
                        съответните опознавателни знаци.
                        (2) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Движещите се по пътя три- и четириколесни
                        моторни превозни средства се оборудват и със:
                        1. обезопасителен триъгълник;
                        2. аптечка;
                        3. пожарогасител;
                        4. светлоотразителна жилетка
                        .... Ами за водача къде пише, че задължително трябва да е с каска?

П.П.-моля ако някой от по знаещите по въпроса открие грешки в поста ми да каже, за да ги поправя и също така да се поуча от тях! Поздрави!
                        [IMG]http://img.userbarz.com/18/3586.gif[/IMG]

Марин Маринов - 0885114702

Коментар

Споменавах го някъде другаде - сега е момента да се прави бизнес с надуваеми триъгълници, джобни пожарогасители (колкото запалка) и джобни аптечки (виждал съм някога военни такива)

Коментар

Акта падна в КАТ след 2 месеца чакане. Не се стигна до съд.
                            Сега се залавям да пиша жалба за некомпетентност на патрула.
                            Suzuki GSR600A

Коментар

Първоначално публикуван от kokonai Преглед на мнение
                              Акта падна в КАТ след 2 месеца чакане. Не се стигна до съд.
                              Сега се залавям да пиша жалба за некомпетентност на патрула.
                              Как падна, напиши малко повече.
                              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да,напиши подробности, ще бъде интересно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X