Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Написаха ми акт за неносене на предпазна каска

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Написаха ми акт за неносене на предпазна каска

Та историята е следната ... бях вчера вечерта по центъра на София и една приятелка ме помоли да я метна до Метрото. Оставих каската отзад на АТВ то и бавничко закретахме натам. И двамата без каски защото нямах втора.
    Отсечката е от мавзолея до СУ. Карам си кротко и ме спира патрулка.
    5то РУП. Идва и започва да се пули..." Ама ние за първи път спираме такова АТВ регистрирано!" Викам, това не е АТВ, а 4 колесно ПС кат L7e. А те ми к'во като е, що сте без каски? Ще пишем акт.

Отдалечи се единия и по GSM-а направи "консултация" с разбирач.
    Викам - ей не се излагайте има си закон четете!
    А те ми отговориха чисто полицейски - ние ти пишем АКТ, че си без каска, а ти като не си съгласен си обжалвай.
    Ти (вика единия) покажи къде в закона пише, че може да си без каска... Аз недоумявам какво да кажа.
    За 10 минути четене успя да намери член 137е от ЗДП. Писаха ми акт по този член "Чл. 137е. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите и пътниците на мотоциклети и
    мотопеди използват защитни каски."
    Отдолу написах във възражение - категорията на управляваното ПС е L7e и НЕ изисква каска. Това не е мотор или мотоциклет.

Днес внесох в КАТ и писмено възражение на АКТ-а.

Има ли някой от вас с писан акт за каска??
    Q7 S-line- 279 hp, 600Nm Steinbauer P-Box
    ATV Can-Am Outlander 800 EFI MAX XT - /Precision Damper/DuroRoad Wheels&RIMs/HFM Performance + HMF Optimizer/K&N Air/
    Suzuki GSR600A

От: Написаха ми акт за неносене на предпазна каска

Колега, може да не пиша съвсем по темата, ама тея катаджии повече от нас не знаят законите. Е не всички де, ама има случаи. Спират ни с колата - нощно време влезнали сме в насрещното - 10 минути търси в кодекса Члена и Алинеята, по която да ни напише акта. И уж нямат право да стоят на не осветено място, ама...
    Ако е машина, нека бъде немска!
    XJR 1200
    ETZ 150
    Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Каската не е за полицаите,тя си е за тебе и твойта глава.
      Polaris Magnum 500
      Mercedes ml320

Коментар

Първоначално публикуван от ivo Svoge Преглед на мнение
        Каската не е за полицаите,тя си е за тебе и твойта глава.
        А бе ясно е, ама нямат право да го глобяват или актуват...

Коментар

Аз без каска не излизам, но за 300 метра каране тип "мравка" и без наличие на втора каска, бе солидарно спрямо девойката зад мен да сме и двамата без каски. За справка карам с Араи и с протектори Аcerbis дори от нас до офиса.
          Въпроса е принципен и точно неправомерното вменяване на отговорност ме озадачава.
          Нали разбирате, че утре ще искат - колан, пожарогасител, триъгълник, жилетка и т.н. макар, че в закона не пише за това.
          Q7 S-line- 279 hp, 600Nm Steinbauer P-Box
          ATV Can-Am Outlander 800 EFI MAX XT - /Precision Damper/DuroRoad Wheels&RIMs/HFM Performance + HMF Optimizer/K&N Air/
          Suzuki GSR600A

Коментар

спирали са ме с регнато атв със и без каска и всеки път им обяснявам закона за 4колесно ПС, повечето са ок с това, но има и заядливци като тези, на които си попаднал и се караме. акта ти за каската ще отпадне. имаш късмет че не са се заяли за оборудване , щото там нямаше да отпадне. мисля че вече не на 1 или 2ма колеги писаха за каска + пожарогасител + аптечка и т.н. ...за каската отпада, но другите остават.

Коментар

Като няма нови закони, интерпретираме старите по нов начин, милиционера знае как.

Мисля че си 100% в правото си, АТВ-то е редовно, двуместно и се кара без каска.

При нормално изясняване на фактие от теб и свиделеля пред съдята няма как да не ти отмени акта.

Коментар

Без да съм АТВист, не виждам причина да не се носи пожарогасител и аптечка. Дори и да не е задължително.
                Аптечка, за 37г. на пътя, не ми се е налагало да ползвам, но гасители поне 5 пъти са влизали в употреба.
                За щастие не на мои возила.

Коментар

Според мен четириколесно ПС се кара с Б категория, сиреч не е мотор и от там може без каска.

Коментар

Първоначално публикуван от intruderzzz Преглед на мнение
                    Според мен четириколесно ПС се кара с Б категория, сиреч не е мотор и от там може без каска.
                    По-важното е, че и според закона е така, акта за каската ще отпадне, тъпото е че ти навличат главоболие за нищо, само да ти губят времето за да отчитат дейност.

Коментар

Казусът е интересен. Нека някой по-знаещ да го разнищи. Мен лично са ме глобявали за липса на пожарогасител на мотоциклет (във времето назад). Сега вече не ми пука,но преди Бобито извади правилник и зачете:мотоциклетът е МПС,т.е. трябва да има.

Коментар

Ако съм аз,след като ми отпадне акта ще заведа и дело срещу тях за некомпетентност и причинени ми неимуществени вреди.

Коментар

Каската е за безопасност и според мен трябва да се носи.

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                            Ако съм аз,след като ми отпадне акта ще заведа и дело срещу тях за некомпетентност и причинени ми неимуществени вреди.
                            Може едновремено - за да не се губи инерцията и ценно време
                            Стратегия за Национално оцеляване - Да си толкова прост, че никой да не иска да се занимава с теб.

Коментар

Акта,няма да отпадне .Четириколесните превозни средства от кат л-7 се управляват с каска.Във цяла Европа се управляват с предпазни средства.Дали е колан,каска или друго нещо ,нещата са принципни,това че ти караш като мравка,не значи че другия срещу теб кара също така бавно.В гората,няма катаджий но всички карат с каски,защото са за тяхна безопасност а не заради катаджийте.Единственото нередно нещо което виждам е че патрул на 5-то е бил пред СУ-или колега ти не ни представяш нещата каквито са.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X