Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АТV за селскостопанска дейност?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: АТV за селскостопанска дейност?!

Бе кубици, конски сили. Нали си има бавни предавки,начи става и за оран. М/у другото, в новия каталог на Warn около 1/3 от аксесоарите за ATV са точно със земеделска насоченост.
    М/у другото имам роднина с лозя, той сериозно се е замислил за четириколки, щото са му по-евтини от минитракторите и са ок за лозите, че там между редовете е тясно. И проучва въпроса старателно. При резултат - ще докладвам...

Коментар

Да питам нещо не е по темата много много ама все пак.
      За същите пари + малко отгоре и ако ти трябва за оране и друг прикачен инвентар , не ли по добре да разгледаш некой Кейс или Катпилар от джобните им серии?
      Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
      М/у другото имам роднина с лозя, той сериозно се е замислил за четириколки, щото са му по-евтини от минитракторите и са ок за лозите, че там между редовете е тясно. И проучва въпроса старателно. При резултат - ще докладвам...
      за работа с това 20 на 100 ще му дойде малко неизгодно , ако е за кеф некой беше казал и нещо за цената му
      Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Днес клиент си купи китайче ATV 500 сс 4х4, точно с такава цел да обработва почва включително и оран до седмица резултата ще е налице и ще докладвам как се справя.

Коментар

Ми, то и с Ферари можеш да влачиш автоплатформа...

Всеки влекач има една конструктивна особеност - надлъжна рама, на която се разполагат силовите агрегати и за която се хваща прикачния инвентар. Идеята е, че въртящият момент от колелата се превръща в сила, която черз мостовете се предава на рамата и е надлъжна на машинтата. В момента, в който силовите агрегати са накачулят в обемна рама, съпротивителната сила от тегленето натоварва всичко с огъващи моменти, т.е. конструкцията освен на опън ще е натоварена на огъване. За да издържи тези излишни натоварвания, трябва да се уякчи, а следователно и да натежи.

ATVто е мотор и има пространествена рама, която е много "разхвърляна", спрямо евентуалната точка на зацепване, особено във вертикално направление. Пространствената рама има само едно предимство, на за спортните машини то е задължително - устойчивост на усукване и на огъване от сили идващи от окачването.

Казвам го за последен път - ATV за оран е извръщение. Пък наличието на селскостопански инвернтар не доказва нищо. Колко станоци и фрезови инструменти има по магазините за бормашини? Нищо, че да се ползва бормашина за фрезоване е абсолютно недопустимо...

Коментар

Оре братя оре, дискова и пее. Само не жъне.

Ма иначе "Пей жътварко"

Но важното е кой го язди.
            only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              Обер в грешка си.Тези машинки са създадени точно със
              селскостопанска идея.Оре си без никакъв проблем,даже
              по-добре от малките култиватори.А къде го това работно
              АТВ със скорост над 100?

74 mili/h х 1.609 км/ч сам си ги сметни вдигал съм ги лично

Коментар

Може и да прикачите плуг на АТВ-то, но да ви припомня че предаването на движението от двигателя към трансмисията става с ремъчна предавка и вместо скоростна кутия има вариатор. Знаете ли колко ще издържи ремъка преди да се запали Преценете сами А дори и да издържи ремъка, да ви припомня, че тези АТВ-та са около 300 кг. Виждал съм Булгар ТК 80 /без предно предаване/, който тежи около 3.5 тона какъв зор вижда с плуг с четири лемежа. Т.е. оранта ще я извършвате с боксуващите гуми на АТВ-то преди да ви се запали ремъка.
                Така мисля аз, с двугодишния ми опит с работни машини.
                Както казва Антим: "за всичко друго, но не и за оран"

Коментар

Не мога да се изкажа дали става за оран, предвид че никога не съм орал и хабер си нямам какво е нужно за целта. Ще споделя малко личен опит за някои приложения на атв-то, и малко коментари по горните мнения:

- 150км/ч Аутлендъра не вдига. Не защото не може, а защото конструктивно не е направен да ги вдига, и защото производителите са достатъчно умни да знаят че такъв тип атв е прекалено нестабилно и такива скорости биха били самоубийство.

- Съществуването на прикачен инвентар означава че някъде този инвентар се ползва и върши работа.

Ползваме атв на плажа, за изтегляне на джетовете от водата. Колесарите са гадни плац-колесари с обикновени автомобилни гуми. Брегът не винаги е равен като на снимките, често в късният следобед излиза бая "ръб" на пясъка. Джетовете тежат 330кг без бензин. Колесарите не знам колко тежат но не са перце. Атв-то на снимката от самото начало си беше с почти изтрити гуми (или поне - изтрити за такъв тип гума), което не беше особено добре за типа работа за който го ползвахме.

На следващите снимки горе-долу се вижда как в първия момент атв-то се окопава. Не успях достатъчно добре да снимам какви гейзери пясък хвърчат. След около половин секунда яко буксуване цялата композиция тръгва, и от там няма спиране.

Когато имат време момчетата помагат с бутане в първия един метър, но не е задължително. И без тях става. Виж, пилота за сметка на това трябва да е категория "бирен чичко" и нагоре, като колегата на снимката. С категория петел не става.

Крайният резултат е културно свършена работа без изцепки. Не казвам че няма и други начини да се свърши, но по този начин се върши приятно и относително бързо.

Другата весела черта е че машинката става и за други работи. След работата е хубаво човек да може да разпусне малко

Тук малко по-отблизо съм снимал колко са изтрити грайферите.

ГРАЙФЕРИТЕ КАЗАХ

Та идеята ми каква е - тази машинка сутрин става със стопанина, отива на водопой (така де, бензиностанция), връща се от там с ремаркето с 20 туби бензин, прекарва ги по плажа до другите машини. От там - една по една вкарва машините във водата, през деня е незаменима за спринт до храсталака, когато знаеш че пеша няма да стигнеш на време след всичкото газирано което си изпил. Вечер изкарва машините обратно (както писах по-горе - 330кг джет, какъвто бензин е останал в резервоара, при 60 литра резервоар, колесара идея нямам колко тежи). Тегленето се извършва на къса предавка, на 4х4, с блокиран преден диференциал. По-горе имаше коментар за ремъка - ремъка изкара около 150 часа. На края на сезона машинката я взе едно момче което я кара една година (снимките са от лято - 2006), без да му даде грам проблем. До колкото знам я продаде преди месец.

Не знам дали тази експлоатация може да се сравни с (лека) оран. Но е много добър пример за това какво може и какво не може едно атв. Има по-добри влекачи за джетове, с 4х4 фургон сигурно могат да се закарат 20 туби на плажа... Та предполагам и при селскостопанската работа е така. Ако атв-то пасва - ще върши супер работа, и ще служи за много други неща. Но не трябва да се допуска грешката да се взима САМО за селскостопанска работа. Няма да я върши като хората. За тази работа по-скоро Mule дизел ще върши работа.
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Е ГРАЙФЕРИТЕ,ДЕ.
                    B+

Коментар

хм. интересни грайфери обли

Коментар

Изтъркани изтъркани, ама си ги бива "грайферите"
                        Гоблин, другия път снимай и грайферите на "предните гуми"
                        Hristo Draganov
                        http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Не, предните гуми не стават за снимка - всеки път като пробвам да ги снимам обектива получава ерекция и става на телеобектив...

Коментар

И сега е ред на "цървула с гайдата.."

Хубави неща видях, но отново не виждам плуг на АТV!
                            А днес от близнаците чух, че хората ги ползвали и за такива нужди!

Оре ли АТV -то или не?!

Който пръв покаже снимка и марка на АТV, което оре и фирма доставчик на плуга , да даде и адрес за получаване на 5 броя Тюламор Дю, с някой от куриерите...

Коментар

http://www.cabelas.com/ssubcat-1/cat20151.shtml

http://www.arkansasduckhunter.com/atvfarmimplements.asp

http://www.buytack.com/products-ranch/ke/543.htm

http://www.sportsmansguide.com/net/c...ex.aspx?cid=46

Марка на атв-то - всякаква, стига да има къси предавки.

Адрес - дръж ги да отлежават, като отскоча до Бг ще ги изпием

Коментар

Душата ми се успокои, като чаша уиски с лед от полярния кръг, замръзнал по време на динозаврите, пред пращяща камина...

Бингото е при теб, пусни адрес за доставка...
                                Какво е днес света - едно село...

Уазик също е в бройката...

Знаех си, че една гореща вълна ще раздвижи душите!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X