Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

(темата започна от дискусията за запояването в съседния раздел)

Двупроводната инсталация е поне толкова добра, колкото и трипроводната. Освен ако искаш диференциални защити. Въпросът е коя куха лейка е оставила незаземен/незанулен контакт. Всичко е по-добро от плаващ извод.
    Последно редактирано от Ясен; 23-01-09, 10:45.

До: Запояване за електротехнически и електронни цели - как се прави

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Двупроводната инсталация е поне толкова добра, колкото и трипроводната. Освен ако искаш диференциални защити. Въпросът е коя куха лейка е оставила незаземен/незанулен контакт. Всичко е по-добро от плаващ извод.
    Не само,че искам, ами имам.И тока не може да ни утрепе.Дори и да иска.

Коментар

Aз пък искам нормално Заземяване, вместо тъпото зануляване, но незнам как да накарам енергото или кой изобщо да го направи. Трафовете би следвало да са заземени. А конкретната случка е ясна, щом има разхлабена зема, поялникът прави проблеми...

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
        Aз пък искам нормално Заземяване, вместо тъпото зануляване, но незнам как да накарам енергото или кой изобщо да го направи. Трафовете би следвало да са заземени. А конкретната случка е ясна, щом има разхлабена зема, поялникът прави проблеми...
        Направи си го сам.

Коментар

Тя инсталацията е сменята и е трилинейна, но занулена. Предполагам до таблото, което май също е ок, трябва да се смени инсталацията, после остава да разбера от основното табло на блока какво следва. Уви аз сам бих могъл да се оправя само до някъде, най-вече поради липса на опит и увереност, не обичам да експериментирам насляпо с тоци.

Коментар

Тя инсталацията е сменята и е трилинейна, но занулена. Предполагам до таблото, което май също е ок, трябва да се смени инсталацията, после остава да разбера от основното табло на блока какво следва. Уви аз сам бих могъл да се оправя само до някъде, най-вече поради липса на опит и увереност, не обичам да експериментирам насляпо с тоци.
            Ако е трилинейна навсякъде в дома, слагай разнотокова (диференциална) защита в таблото и не мисли нататък. От отделно заземяване в домашна инсталация ползите практически свършват дотам. А разнотоковата защита е хубаво нещо. Спасява даже от сешоар във ваната.

п.с. не съм видял досега добре направена трипроводна инсталация. Навсякъде оправям несвързани маси, мостчета между нула и маса, ненапъхани в дупката контакти поради плетеницата зад тях и други подобни чудеса. Не ми е работа да го правя, но офисът ни се мести 4 пъти за 2 години и всеки път едно и също:
            (ръководството) Ясене, оттук ме полази фазата...
            (аз) Струва ти се
            (ръководството) пипни, ама с опакото
            (аз) хмммм,... УФ!
            (ръководството) сакатлъци не искам. Вземай някой да разглобява, ТИ сглобяваш и хамалите ще ги отложим докато свършите.

Коментар

До: Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

Познато, и аз не съм попадал на контакт с главно К. Тук ясно се вижда трижилен мостов около 2.5-3 квадрата. Естествено щедро занулен с допълнителна жичка 0-земя. Таблото е с автоматични бушони, вградени, не на винт. Основно ме бърка, че ако включа PA говорител, липсата на земя резултира в говорителите в директен и силен бръм. Дори мога да позная кога си палят телевизорите, миксерите и кой да е уред. Ако пък имам неблагоразумието да пусна 2 говорителя и пулт-а, че и да ги свържа с балансирани кабели, просто става нетърпимо. Студийните монитори не са като PA и работят без бръм, но пак всичката техника иска земя и така не работи добре, а ако стане сакатлък ще има бая поразии. Разнотоковата (диференциална) защита в таблото незнам дали ще ми реши този проблем изобщо не и разбирам, реално не съм и чувал за нея. Бих сложил обаче след краткото ти обяснение. Само да измъдрим дали ще е достатъчно да се оправи с наличието на ground loop ако мога така да се изразя. То предполагам няма да е много зор да заменя кабела от моето табло до основното, най много да се изпокъса пак домофона, щото кабелната телевизя ползва улеите за ток и е бая нагъчкано/мизерници са от класа/. От електромера до трафопоста обаче хмм, тъмна индия.

Коментар

Познато, и аз не съм попадал на контакт с главно К. Тук ясно се вижда трижилен мостов около 2.5-3 квадрата. Естествено щедро занулен с допълнителна жичка 0-земя. Таблото е с автоматични бушони, вградени, не на винт. Основно ме бърка, че ако включа PA говорител, липсата на земя резултира в говорителите в директен и силен бръм. Дори мога да позная кога си палят телевизорите, миксерите и кой да е уред. Ако пък имам неблагоразумието да пусна 2 говорителя и пулт-а, че и да ги свържа с балансирани кабели, просто става нетърпимо. Студийните монитори не са като PA и работят без бръм, но пак всичката техника иска земя и така не работи добре, а ако стане сакатлък ще има бая поразии. Разнотоковата (диференциална) защита в таблото незнам дали ще ми реши този проблем изобщо не и разбирам, реално не съм и чувал за нея. Бих сложил обаче след краткото ти обяснение. Само да измъдрим дали ще е достатъчно да се оправи с наличието на ground loop ако мога така да се изразя. То предполагам няма да е много зор да заменя кабела от моето табло до основното, най много да се изпокъса пак домофона, щото кабелната телевизя ползва улеите за ток и е бая нагъчкано/мизерници са от класа/. От електромера до трафопоста обаче хмм, тъмна индия.
                Историйката с ground loop и озвучителна техника звучи зле. Аз бих я преборил с отделен разклонител, на който да се включи всичко. Ако това не помогне, може би трябва да се направи сметка кои части от апаратурата да се отделят от земя и да се направи специален разклонител с такава способност.

Коментар

За да стане както трябва ти е необходимо твое си заземление (под 3-4 Ома)+ дефектнотокова защита + правилно изградена трипроводна инсталация

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    За да стане както трябва ти е необходимо твое си заземление (под 3-4 Ома)+ дефектнотокова защита + правилно изградена трипроводна инсталация
                    Всичко това е хубаво, но не е задължително да го оттърве от брума. Май не се бори от вчера, помня други теми по въпроса.

Коментар

Ами значи то всичко е в един разклонител. Ако искам да махам земята, то това се прави по звуковите кабели, а не токовите. Работата е там, че става същото като с откачената земя в почлник със заземяване. Уред произведен със и такъв без са различни. Перманентната работа без земя не е полезна. Ground loop като понятие от звукоинжинерска гледна точка се оправя с откачането на земята, примерно с небалансиран кабел или DI box, които имат ground lift опция. Обаче това няма нищо общо с занулена инсталация, която "върти" тоците на всичките ти съседи. Когато озвучавам виняги използвам заземена трифазна инсталация и никога нямам подобни проблеми, дори и да нахакам светлина в линията на звук-а/стига светлинята да няма закачени димери/. По къщите обаче е трагедия. На вилата ще копая тази година заземяване и ще си го направя сам. Обаче в блок-а уж траф-а трябва да е заземен. Ще ми се да се докопам някак до тази свещенна земя с някое директно кабелченце. За сега обаче съм се прежалил и просто не ползвам PA дома. Което е добре за съседите определно.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Така де, моето си заземяване през балкона ако си го прокарам и си изкопая трап зад блока, ще ме дигнат на куцо магаре, казвам ти. А земята просто не стига до таблото на апартамента, че да я закачи нормално, майсторчето, което си е играло с инсталацията. Прилично е направена де, но само занулена. А е сменена малко преди аз да се появя в апартамента. Работата е по и от таблото нататък. Реално не ми пречи, но ме дразни ужасно, а и е опасно.

Коментар

Ами значи то всичко е в един разклонител. Ако искам да махам земята, то това се прави по звуковите кабели, а не токовите. Работата е там, че става същото като с откачената земя в почлник със заземяване. Уред произведен със и такъв без са различни. Перманентната работа без земя не е полезна. Ground loop като понятие от звукоинжинерска гледна точка се оправя с откачането на земята, примерно с небалансиран кабел или DI box, които имат ground lift опция. Обаче това няма нищо общо с занулена инсталация, която "върти" тоците на всичките ти съседи. Когато озвучавам виняги използвам заземена трифазна инсталация и никога нямам подобни проблеми, дори и да нахакам светлина в линията на звук-а/стига светлинята да няма закачени димери/. По къщите обаче е трагедия. На вилата ще копая тази година заземяване и ще си го направя сам. Обаче в блок-а уж траф-а трябва да е заземен. Ще ми се да се докопам някак до тази свещенна земя с някое директно кабелченце. За сега обаче съм се прежалил и просто не ползвам PA дома. Което е добре за съседите определно.
                          Той трафопоста е заземен, но на какво разтояние си от него, и колко скапани инсталации има закачени на там?

Коментар

ground loop е много неща. По звуковите кабели е едно, по захранването - друго. Да, апаратурите, направени да работят със и без заземяване са различни, но разликите са по-малки, отколкото в поялниците. Освен това, заземяването могат да го получават от много места, а е уместно да го получават само от едно място. Нещата пак опират до различните земи - сигнална, защитна, екранна и силова.

Веднъж вече ти предложих помощ, остава.

Коментар

Това което предлагаш да направя, ще го правя на къща извън София. Чудя се възможно ли е тук да имам ок заземена инсталация? Така е по закон, а и аз имам интерес да се случва наистина заземяване у дома.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X