Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялник/станция за запояване. Какъв? Откъде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поялник/станция за запояване. Какъв? Откъде?

Поялника вече е "чипосан" според моя вкус. Сменен му е "мозъка" с такъв, дето не забравя какво си е мислил вчера, и са добавени няколко дребни екстри, като запаметяване и бърз достъп до 3 температури, избор на минути, след които да се самоизключи, и прочие дреболии. PID контрол. В момента загрява дори по-бързо от оригинална, при който освен друго, имаше и леко забавяне около исканата температура.

Поръчах си и още 5-6 човки.

ПП:AtTiny2313/4313 била силно дуракоустойчива гад! Някойлко пъти го обръщах в цокъла, при което като му пуснеш захранване се нагрява толкова, че почти се запоява за цокъла. Няколко пъти го размествах с една позиция в цокъла. Нищо му няма. Ама нищичко!
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да ви ъпна малко темата...

Велер с малко търсене в Ибей в момента има уникални попадения на поялници с ръчно регулиране на температурата.
      Поялниците се водят хоби китове (което е доста далече от истината), този който купихме за мой колега е 25 вата, човките поръчахме от Щатите.
      Ще пусна и модела, но по интересното е тези поялници се ползват в разни цехове и дори на години са доста по Професионални от който и да е Китайски поялник.

С две ръце дори за втора ръка Велер, а в момента има доста втора употреба на цена по малка от 180 лева.

Коментар

Първоначално публикуван от Vasil Botev Преглед на мнение
        Да ви ъпна малко темата...

Велер с малко търсене в Ибей в момента има уникални попадения на поялници с ръчно регулиране на температурата.
        Поялниците се водят хоби китове (което е доста далече от истината), този който купихме за мой колега е 25 вата, човките поръчахме от Щатите.
        Ще пусна и модела, но по интересното е тези поялници се ползват в разни цехове и дори на години са доста по Професионални от който и да е Китайски поялник.

С две ръце дори за втора ръка Велер, а в момента има доста втора употреба на цена по малка от 180 лева.
        Покажи ми поне 50 ватов модел за 180 лева, чиято човка да не е дебела колкото кубинска пура. Аз такъв си имам, даже 2 броя. Не Weller, но си вършат перфектно работата. А Weller-а, който би ми свършил същата работа е минимум 600 кинта.

Просто "данък марка" малко понагарча, поне за мен.

Конкретното в случая е копие на HAKKO. Оригиналът е доста по-скъп. Оригиналните човки са японски. Поръчал съм си пълния комплект от 36 боря + 2 дръжки.

Търсех нещо за фини неща. Намерих го и съм доволен. HAKKO също не е никак лошо решение, макар и по-скъпо. Отворих и едната човка, която прегрях по време на писане на софтуера и сдаде(трябваше и около минута на пълна мощност, за да качи сериозно над 600-700 градуса) Всичко е набутано в послединте 15мм от "пълнителя", а самата термодвойка е в основата на "върха".

Накратко, до тук от самия поялник, и като качество, и като концепция, съм напълно доволен. От което не бях доволен (софтуера) - коригирах го.

Пинсетите на Weller обаче са почти без аналог. От китайския вариант съм меко казано недоволен. Човките са с лошо качество, загрява бавно, и не отговаря на температурата, която пише на станцията. Освен това са груби и големи.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Покажи ми поне 50 ватов модел за 180 лева, чиято човка да не е дебела колкото кубинска пура...
          Има и такива с по-фина човка. Това което масово препоръчвам като поялник за обща употреба е 12 волтовата версия с магнестат. За в кола е перфектен, а с траф за лунички, бачка и на 220. Повтарям - трансформатор, а не импулсно ала-бала. Консумативите му са повече от прилични, ако някога все пак се наложи... Цената му в ново състояние е около 120 - 130лв. Това е цена тук. Някъде по света може и да са по-евтини.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Има и такива с по-фина човка. Това което масово препоръчвам като поялник за обща употреба е 12 волтовата версия с магнестат. За в кола е перфектен, а с траф за лунички, бачка и на 220. Повтарям - трансформатор, а не импулсно ала-бала. Консумативите му са повече от прилични, ако някога все пак се наложи... Цената му в ново състояние е около 120 - 130лв. Това е цена тук. Някъде по света може и да са по-евтини.
            Да, това е приемливо по отношение на цена решение. За обща употреба. А иначе - и мойта станция е с трансформатор. Няма нищо импулсно в нея.

И впрочем, поръчах си пълния набор човки, 39 на брой. С мито и ДДС ще дойдат до към 6-7 кинта парчето. + 2 резервни дръжки, за по 12 долата парчето. И понеже софтуера така и така съм го написал вече, ще стъкмя двойна станцийка, когато ми трябва да пипам с повече от един поялник.

...ама, кога ще стане тая, божа работа, както винаги.

Коментар

Ами, чакаме постижения за Нобел...
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                Ами, чакаме постижения за Нобел...
                Станцийката е елементарна и като електроника, и като софтуер. Щом всичкото се побира в 3 килобайта - смятай.

Дори съм на мнение че вместо да има копчета +/- ще е по-удобно да е с потенциометър, който да се чете през ADC. Много по-лесно и бързо ще се сменя температурата, когато ти потрябва, а и винаги ще си я помни, без излишни заигравки в софтуера за това. Ама китайците имат странен тертип на работа - просто копират, без особено замисляне. Даже общо взето смея да твърдя че големия им проблем е софтуера. Явно нямат достатъчно хора за това, или просто нивото е ниско. С хардуера се справят общо взето, или по-точно има и хубав, и лош. Софтуера обаче обикновено си има кусури, та чак да се чудиш защо по дяволите са го направили така.

Коментар

Хрдуера не го мислят те.
                  Що верно не вземеш да си боднеш един потенциометър, 100 пъти по-удобно е за работа?
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                    Хрдуера не го мислят те.
                    Що верно не вземеш да си боднеш един потенциометър, 100 пъти по-удобно е за работа?
                    Щото е същата работа като да си направя нова станция, което и смятам да направя.

А за улеснение, добавих си в софтуера да могат да се запомнят 3 температури, и само с 1-2 натискания на едно от копчетата си сетвам каквото ми трябва. Помни всичко "до гроб", включая и дали е пуснат SLEEP режим, и минутите му. Очовечих я, един вид. А сега и загрява по-бързо от оригиналното. Един контролер за 10 кинта върши чудеса.

Коментар

Щото е същата работа като да си направя нова станция, което и смятам да направя.

А за улеснение, добавих си в софтуера да могат да се запомнят 3 температури, и само с 1-2 натискания на едно от копчетата си сетвам каквото ми трябва. Помни всичко "до гроб", включая и дали е пуснат SLEEP режим, и минутите му. Очовечих я, един вид. А сега и загрява по-бързо от оригиналното. Един контролер за 10 кинта върши чудеса.
                      Направи го съвременно бре - с инкрементален енкодер. В зависимост от скоростта на въртене, сменяш през 1 или през 10 градуса.
                      Това за помненето "до гроб" да не се окаже, че е близко бъдеще или по-точно, като изчерпиш циклите за запис в паметта.
                      И много скъпи процесори слагаш в тия поялници бре. То за тия пари армове има...

И коментаторите...

Коментар

Само това беше краково съвместимо, а ми трябваше с повече от 2к, та поръчвах от фарнел.

Циклите официално са 100000 Това за 256 байта ЕЕПРОМ, ама, аз записвам всичко на всичко 8 байта, и то само при изключване, и въртя върху всичкте 256 байта. Това е последното, дето ще даде фира в тоя чип. Дори да приемем че реалните цикли са под 10% от пишещото в даташита, ще трябва да включа и изключа станцията 320000 пъти.

За инкременталния - точно това не искам. С потенциометър имаш графична скала за ориентир, а истинското, дето е прочел процесора се вижда на LED екрана. По-удобно ми е. Духалката ми е така.

ПП: Добре де, струва 5 кинта контролера. Ама взех 2 бройки, да има. А с някой PICльо ще е по-евтино. Няма да трябва външен ADC. Бе не знам що са го правили така китайчугите. Хем ще е по-евтино, хем по-добро ако е с контролер с всичко в него си. Освен ако не са имали в склада си 100 кашона АТ89C2051, дето да се чудят кво да ги правят, друго обяснение нямам.
                        Последно редактирано от sparkybg; 28-05-11, 01:34.

Коментар

... Освен ако не са имали в склада си 100 кашона АТ89C2051, дето да се чудят кво да ги правят, друго обяснение нямам.
                          Твърде вероятно. Неотдавна ми беше попаднало едно "зарядно", в което беше набит процесор като за среден клас GSM и още сума ти чаркалак, като в крайна сметка се използуваха точно 2 крака на процесора - един аналогов вход да следи напрежението и един цифров изход да "спира тока" при достигане на определено напрежение и то с реле, да не помислиш че има ШИМ или нещо друго
                          Единственото, което успях да измисля е, че просто са им останали един вагон вече готови платки са се чудили какво да ги правят...
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Дори да приемем че реалните цикли са под 10% от пишещото в даташита, ще трябва да включа и изключа станцията 320000 пъти.
                            Тези 100 000 цикъла ги гарантират и при 85* градуса. При стайна температура записите са 10 пъти повече: http://www.adafruit.com/blog/2011/05...rom-destroyer/ Подсигурил си се стократно. Имаш поне 32 000 000 включвания и изключвания. Това ти дава малко повече от година, ако всяка секунда включваш и изкючваш поялника.

Коментар

Човките вчера си ги взех. "От пиле мляко в строителството". Има всичко, за което човек може и не може да се сети. На всичкото отгоре са японски, а не китайски.

Сега остава да си стъкмя или втора станция, или двойна такава, че вече си имам 3 дръжки.

Коментар

Човките вчера си ги взех. "От пиле мляко в строителството". Има всичко, за което човек може и не може да се сети. На всичкото отгоре са японски, а не китайски.

Сега остава да си стъкмя или втора станция, или двойна такава, че вече си имам 3 дръжки.
                                Ти хубаво имаш 3 дръжки, ама в неврохирургията още имат проблем с трансплантацията на трета и четвърта ръка...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X