Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

  Като гледам се отвори тема за бръсначи , ама както и ножовете и те си искат поддръжка.
  Та май няма да е лошо да спретнем една тема за разните му каманаци. Дано да се намира някой по-запознат да дава осветление .

  Аз от скоро се ровичкам и търся нещо подходящо за точене на ножове. До колкото разбрах, ровейки се из нета, има разлика в поддръжката на бръснач и нож от съвременна стомана.

  Има естествени камъни, който като цяло са редки, скъпи и са подходящи повече за бръсначи.

  Има разни ръчно правени, май повече японски , ама не съм задълбавал с четенето. Мисля, че са дори, но бързо се дълбаят/износват.

  И разбира се разни разни синтетични камъни, някои от който проектирани за определен кръг стомани, други са всеядни* и повечето са си скъпички.

  По щатско се намират на по-сносни цени, ама транспорта е половин камък .

  Като по известни марки:
  KING and SUN TIGER - имат сравнително добри качества и хубава полировка. Бързичко се износват, и се затрудняват със съвременните стомани. Водят ги бавни* камъни.
  Не съм много в час, така че поправяйте, ако някой знае повече.

  SUEHIRO and CERAX - до колкото съм разбрал, са по износоустойчиви от горните, но повече се дължи май на факта, че са по-агресивни, т.е. ядът по добре метала. Като също не се справят много добре със разни подобни на rwl 34 - примерно.

  SHAPTON Ha-no-kuromaku - за тези, до колкото разбрах, са предимно агресивни и бързи, като цяло доста добри, малко вода им трябва, износоустойчиви са и нямат проблем с твърди стомани.

  NANIWA - имат по-стара технология Super Stones и Chosera старата (super) е подходяща за по-меки стомани, докато chosera е по-модерна технология и има по-добри качества. Доста популярни са.

  IMANISHI Bester - също са бързи по съвременна технология. Има някакво объркване в имената Bester - Vester понеже на японски нямало такъв ... звук или нещо такова, та може да се срещнат и двете имена, като под Bester май се разпространява из Европа.

  SIGMA - разполагат с няколко вида, (то не че и за другите не се отнася, но както казах не съм навътре с нещата) като по-съвременните са Selekt II и мисля някакви Ceramic май бяха. Сравнително добри качества, бързоядни и може да се каже износоустойчиви.

  http://www.nortonstones.com/Waterstones.aspx Са американска марка, на пазара са от1823г, имат доста разнивидности, разни дето работят с масло (май са им доста старо производство), като цяло по-съвременните им изпълнения са с много добро качество и отзиви. Износоустойчиви, бързоработни и с добри камъни за финиш, като 8000 и т.н. Но из Европата не са много познати, поне сред търговците и няма голямо предлагане, както и цените им са доста височки (за тук).

  Ами аз от ровичкане това мога да споделя.
  Надявам се да има по в час хора и да добавят това онова.

  п.п. извинявам се за линковете, ако модераторите смятат за необходимо да ги разкарат, но ще помоля имената да се запазят.

  п.п.2 добавям едни тестчета от различни марки http://www.leevalley.com/us/newslett...4/article1.htm
  (не съм дочел цялата тема)
  Последно редактирано от mohera; 01-12-12, 14:53.
  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

 • #2
  От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

  Темата е повече от полезна, благодаря на колегата. Колкото до камъните за точене, също бих се радвал да чуя впечатления. Но бих се радвал, най-вече на лични такива, ревюта четем на разни езици... ;-)

  Имам лични впечатления от няколко различни камъни. Почнах със системите на Лански със спазване на ъгъла. Онези червени кутии с по няколко малки камъни с водачи и нещо като малко менгеме за закрепване на маса. Имам всичките такива на Лански, включително синтетичните и "луксозната" серия с естествени Арканзаски камъни... Доста бързо разбрах, че не е за мен това нещо. Точи се като за новобранци или такива с две леви ръце. Оттогава ги използвам понякога за малки корекции или нещо подобно, без системата за спазване на ъгъла. Купих и няколко Арканзаски камъни (големи, плоски) на Лански. Не стават. Вероятно ще са добри за ръждаеми стомани и са били добри на времето, сега за повечето съвременни, най-вече сгъваеми ножове не стават. На Лански, това което редовно ми влиза в употреба са големите им плоски диамантени камъни. Стават за първична обработка на острието. Лесно се повреждат при грешки, не са особено дълговечни, но пък са скъпи...
  От списъка по-горе използвам интензивно Shapton. Но не тази серия, която е посочена, а професионалната, т.н. glass stone. Много съм доволен от качеството, хомогенноста, работата и поддръжката. Проблем е, това че с 16 000 грит (0.92 размер на зърното) не може да се постигне наистина огледална повърхност. Но работят бързо, същевременно много контролируемо. Имат и серия за особено "твърди" стомани с над 62 по РокУел. Тях не съм пробвал. В процес на търсене съм на камък за краен финиш, който да е по-мек, и да има максимален грит...
  VPetrov.photography

  Коментар


  • #3
   От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

   Shapton glass stone 16 000 грит и не полира добре . Вярно, че от прочетеното за шаптон, повече се държът като диамантите, ама за серията glass stone . Да не би техниката нещо да куца, или пък се минава на много висок грит от доста по-нисък . Мисля, че разните пастички сякаш биха били по-добро решение в случая.

   Другото което ми идва наум е ако стоманата е много твърда, въпросния шаптон също и затова да се получава по-скоро драскане
   (ама това е само предположение, хич не съм наясно)
   Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
   И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
   вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

   Коментар


   • #4
    От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

    Венци (ако позволяваш ) намери някой стар шлайфист с какви камъни са работили на плоскошлайфовете виждал съм какви чудеса правят майсторите и другото което се сещам от тогава за краен финиш ползваха едни меки дискове (кечени пропити с някакъв абразив)
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

    Коментар


    • #5
     От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

     Вижте сега, като казвам, че не е повърхността съвсем огледална, точно това имам предвид. Т.е. не е идеално огледало. Иначе за оглеждане си е ОК. Но на слънце и под ъгъл, определено се забелязват леки следи... И на други места съм срещал същото мнение за 16 000 камък на Shapton. Явно е прекалено твърд. За полиране, са добра идея по-меки камъни, много се хвалят Naniwa, но нямам личен опит. По отношение на шлайфистите, имам всичко горе долу, с което е работено навремето, като се почне от камъни и се стигне до пастите... Но те са за меки железа... За никой шлайфист не нормално да работи с детайли от метали с твърдост 60 и повече по Рокуел...
     VPetrov.photography

     Коментар


     • #6
      От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

      С 60 по Рокуел отиваме в технологиите за полиране на камъни, не на метали. тука имам известни знания, но се ползват диамантени прахове и пасти, хромови оксиди върху сукно за финално полиране и прочие, Темата е безкрайна, резултата също, сигурно сте виждали полиран ахат как изглежда, а е бая твърд, ако приравним отива над 70 по рокуел( камъните се мерят с друга скала, по Моос)
      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
      www.ADV-Bulgaria.com

      Коментар


      • #7
       От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

       Нещо няма особен интерес

       Аз си поръчах CERAX 1000/6000 комбиниран. Мислех да е Sigma Select II ама не ми се видя много разумно, ... нямам нищо толкова твърдо и трудно за точене, пък и финиша на сигмата не бил особено гладък, т.е. Cerax-а го докарва по-добре. Понеделник са го пуснали по DHL надявам се до края на седмицата да пристигне.
       Ще направя разни опити и ще спретна едно ревю (пък ако има време, може и видео)
       Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
       И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
       вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

       Коментар


       • #8
        От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

        Така, камъка пристигна миналата седмица, ама почти нямах време да се занимавам.
        Вчера така набързо трябваше да заточа два кухненски ножа pirge, първо опитах на ръка без помощни средства, ама нещо резултата беше зле. След това взех една малка щипка за пари да я ползвам за водач, по метода на сгъната хартия определих, че градуса е някъде 22.5, т.е. доволно, щипнах барабар с острието и целуфан (такъв от стек цигари) за да не се търка самата щипка по камъка или поне да сведа това нещо колкото е възможно . Първо минах и двата ножа на диамантината (средна - 600), след това по 30 пъти на страна на 1к и 6к, резултата не бях ги точил тея ножчета толко остро. Вярно че в повечето случай не им задявам колко добре са наточени, даже съм ги минавал само на диамантината и после на кожа с ГОИ средна, колко да пообера косъма.

        Малкото Томи на Ханкала си беше наточено, но реших да го мина и на 1к и на 6к, ами има разлика, доста по мазно взе да реже касова бИляжка, и дяла косъма. Повече не съм си играл, че имам и други неща за вършене, но определено съм доволен . Днес минах и Викториноксчето, стана оса.
        Но определено си иска тренировка, усещам, че ще ми трябва още време докато нещатата си дойдат на място.
        Съжалявам, ама и снимки няма . То в последно време фотото седи при жената, че дебне малката с разни интересни моменти. Отделно на работа процеса ща-неща е понакъсан, че не се знае кога ще дойде някой клиент, у нас като се прибера поемам с малката и общо взето мир и спокойствие - няма

        ей тук има още едно ревю: https://www.google.bg/#hl=bg&tbo=d&o...w=1024&bih=649 (давам го в търсачката, че да не съм в разрез с правилата)

        Туй от мен. Весели празници
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

        Коментар


        • #9
         От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

         Хубава придобивха,браво! Със здраве да си я ползваш!
         Вмъкни между 1 и 6 поне едно 3000 обаче
         Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
         Най-добрият ром е студеният ром!
         Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

         Коментар


         • #10
          От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

          Браво с повече експерименти и повече успехи ще имаш.

          Коментар


          • #11
           От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

           Ето този мъник , докарва няколко вида остриета на които сам го пробвал до бръснеща острота, и то без големи усилияНатиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_20130419_016[1].jpg
Прегледи:1
Размер:86.4 КБ
ID:5473292

           Коментар


           • #12
            От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

            Да покажа един комбиниран камък NORTON IB8, който точи широк спектър от стомани. По фината страна от АО т.нар. India запазва много дълго време равна повърхност и няма нужда от подравняване. Това е камък, който даже и при не особено внимателно използване ще изтрае съзнателната част от човешки живот. Дори и по грубата карборундова страна е доста трайна откъм издълбаване.

            Коментар


            • #13
             От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

             Моят съвет е, редовно да ги подравнявате, нищо че се изтрива бавно. Един камък, колкото е по-равен, толкова по-добре. Направете му и хубава поставка, ако нямате, за да Ви е удобно като точите.
             VPetrov.photography

             Коментар


             • #14
              От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

              Как подравнявате камъните?
              "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

              Коментар


              • #15
               От: Заточващи камъни, видове, марки, предимства и недостатъци

               С помощта на електрокорундов прах за подравняване на естествени и водни камъни върху стъкло.

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 4,385 в 20:28 на 18-02-20.

               Зареждам...
               X