Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнение за пистолет за самозащита?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Мнение за пистолет за самозащита?

Всичко зависи от противника. Дрогирани хлапета можеш да уплашиш с "голем пищов" и да се разминат нещата. Ако са професионалисти, вероятно са те следили поне месец и може да ти знаят и серийния номер на пистолета и елементът изненада отпада. Може да ти звучи смешно, но през 87-88 г. в Кърджали "новите българи" трепереха пред РВГЛ-а, който си е само една по- модерна прашка. Съгласен съм, че психологическият момент далеч не изчерпва темата, но просто предлагам поглед върху самоотбраната под един по- различен ъгъл. Не на последно място и от собствен опит. Юридическите последствия са друга тема и се обезсмислят, ако ги наблюдаваш от отвъдното.... С най- добри чувства към всички пишещи да не забравяме, че оръжието освен предимство, е преди всичко отговорност, а освен това те превръща и в обект на нападение. И май има нещо вярно в един предишен пост тука, че "...обикновено пищова си го носиш първите 5-6 години, после ти стои в касата...", ама го избих на морал, пък далеч не съм такъв пацифист
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
      Ще поразваля сладките препирни с отговор по темата.
      1. При самоотбрана извадиш ли оръжие, трябва да е респектиращо и внушително. Това е единственият ти шанс да избегнеш употребата му. В този момент от "разпрата" всякакви балистични, механични и прочие фактори отиват на кино.
      2. Ако си стигнал до вадене на оръжие "много важен психологичен момент" и то прилича на газова играчка, задължително трябва да е в последния момент и да се употреби по най- бързия и болезнен начин. Видът на гърчещият се хашлак, прострелян в коляното би стреснал останалите. Ако го убиеш, обаче, нещата отиват в друга полоса. Зависи колко са дрогирани останалите.
      Извод : Малкият пистолет го носиш, за да го използуваш !! С големия можеш да охладиш мераците на нападателите в начална фаза и нещата да се разминат без кръв. Оттук нататък следват особености по лентоването на пълнителя (примерно два стоп- патрона и оттам нататък бойни), това е въпрос на личен избор. Ако, обаче, някъде в стратегията се предвиждат газови патрони, спорът револвер или пистолет са в полза на пистолета, определено.
      Пожелавам ти да си купиш нещо, което да те кефи, да ти дава вътрешно спокойствие и чувство за алтернатива. Това последното е много важно в сложна ситуация. Пожелавам ти и никога да не го ползуваш в реална обстановка.
      Четох , четох ... па и аз да се включа :

Аз не бих носил оръжие заради грешното чувство на сигурност и превъзходство което получаваш от това !! Но ....
      аз съм стрелял 15 години ( тренирал ) стрелба с пистолет и ... ми е минал мерака !!! Като съвет към всички които искат да имат ,да носят и да използват оръжието Пистолет - вземете си
      Малокалибрен ,калибър 22 LR, 5.56 мм !!
      1. Защото ще си стреляте на воля и само така ще се сраснете с верния си приятел . (1 патрон е 10-15 ст )
      2. Защото ще разберете ,че и малкия калибър УБИВА при желание на стрелеца (в крайната нужда )
      3. Защото никой не може да прецени какъв е калибъра на оръжието , когато е насочено срещу него (пробвайте ,преценката на калибъра е последната ви мисъл )
      4. Защото е удоволствие да усетите ТОЧНАТА стрелба на 20 ,30 ,40 м
      Това си мисля , но може прсто да съм предубеден ???

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        2. Защото ще разберете ,че и малкия калибър УБИВА при желание на стрелеца (в крайната нужда )
        Убива, ако уцелиш където трябва. Което пък предполага, че имаш време да се прицелиш... а такова можеш да нямаш, ако не си гуро на динамичната стрелба. Иначе без попадение във важен орган, противника с вдигнат адреналин може и да не разбере, че е улучен... за разлика от големите калибри с подходящ патрон, където шока си е шок, където и да го уцелиш с чисто интуитивна стрелба.

За всичко друго си прав, ако оръжието ще се взима заради удоволствието да ходиш по стрелбища. Въпреки че някои се кефят на моща на по-големите и им е скучно да стрелят с .22. Въпрос на вкус.

Иначе личното ми мнение е, че у нас пистолета(и револвера) е доста безполезна вещ, ако идеята е само самоотбрана.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Всичко зависи от противника. Дрогирани хлапета можеш да уплашиш с "голем пищов" и да се разминат нещата. Ако са професионалисти, вероятно са те следили поне месец и може да ти знаят и серийния номер на пистолета и елементът изненада отпада. Може да ти звучи смешно, но през 87-88 г. в Кърджали "новите българи" трепереха пред РВГЛ-а, който си е само една по- модерна прашка. Съгласен съм, че психологическият момент далеч не изчерпва темата, но просто предлагам поглед върху самоотбраната под един по- различен ъгъл. Не на последно място и от собствен опит. Юридическите последствия са друга тема и се обезсмислят, ако ги наблюдаваш от отвъдното.... С най- добри чувства към всички пишещи да не забравяме, че оръжието освен предимство, е преди всичко отговорност, а освен това те превръща и в обект на нападение. И май има нещо вярно в един предишен пост тука, че "...обикновено пищова си го носиш първите 5-6 години, после ти стои в касата...", ама го избих на морал, пък далеч не съм такъв пацифист
          Дрогираното хлапе, въобще не го знаеш колко е дрогирано. По-лошо, някои дори можеш да си сигурен, че химията ще ги накара, да ти налетят, ако ще и РПГ да извадиш. Какво правим, ако вместо да побегне, се опита да ти го вземе от ръцете? Стрелба по невъоражен човек, който всъщност наистина не е бил заплаха за живота ти, преди да извадиш пистолета? Струва ли си? Тук дори лафа със съденето и носенето не е актуален.

Юридическите последици са важни, ако и стрелба в коляното и стрелба в корема, биха могли да те защитят, но едното ще ти донесе повече проблеми после. Всъщност наистина ли мислиш, че при реална опасност за живота ти ще имаш време да се прицелиш в коляното?
          Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 21-01-09, 14:24.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
            Дрогираното хлапе, въобще не го знаеш колко е дрогирано. По-лошо, някои дори можеш да си сигурен, че химията ще ги накара, да ти налетят, ако ще и РПГ да извадиш. Какво правим, ако вместо да побегне, се опита да ти го вземе от ръцете? Стрелба по невъоражен човек, който всъщност наистина не е бил заплаха за живота ти, преди да извадиш пистолета? Струва ли си? Тук дори лафа със съденето и носенето не е актуален.

Юридическите последици са важни, ако и стрелба в коляното и стрелба в корема, биха могли да те защитят, но едното ще ти донесе повече проблеми после. Всъщност наистина ли мислиш, че при реална опасност за живота ти ще имаш време да се прицелиш в коляното?
            Ако тръгнеш да стреляш по невъоръжен човек, този който ти е дал разрешителното е за съд. Не се хващай за думите ми, постарай се да вникнеш в смисъла им.

Коментар

Ще споделя нещо в подкрепа на мнението на bgbul. В последно време ме кефи да стрелям по попарите с 22-ри калибър. Те не падат от един изстрел, падат само при дублет и то с подходящото темпо. Ако не сте пробвали, опитайте, ще ви хареса.
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Ако тръгнеш да стреляш по невъоръжен човек, този който ти е дал разрешителното е за съд. Не се хващай за думите ми, постарай се да вникнеш в смисъла им.
                Това се опитвам, но ми убягва. Казваш, че с големия пистолет можеш да респектираш дрогирани хлапета? Да, ама има бая дроги, след които по-скоро ще ти налетят да ти го вземат от ръката. И какво правиш тогава? Пистолета ти е в ръката, а някой го е хванал за цевта и се опитва да ти го вземе? За това и бих доуточнил - Ако тръгнеш да размахваш оръжие за респект, този който ти е дал разрешителното е за съд. Оръжие не се вади, ако нямаш намерение да го използваш.

Коментар

Зависи що за стрелец си, а и коляното не е единствената част по краката която бих целил. Реално ако не искаш да убиваш освен по крайниците /при подадение в бедрата има опасност за живота, но са лесни за целене/ няма много възможни цели. Коремът също крие риск от смъртоносен изстрел. Раменните попадения са добра идея, но крият риско от попадения из бял дроб и сърце при по-неопитен стрелец или голямо разстояние. Та по тази логика попадение в коляното не е изключено при стрелва в краката при дистанция до 2-3 метра... За под метър е много вероятно попадение, защото когато си движим краката коляното се повдига, скрива долната част и е най-близката точка изложена на показ. Аз не бих носил халостни, предпочитам да имам 2-3 стоп патрона за начало, ако има време за изтрел във въздуха и после по краката, ако не директно в краката. Позволява и стрелба по торса.
                  Скоро прочетох нещо за самоотбраната от един български сайт за Бинг Чун. Който иска да научи нещо за самоотбрана, да не тренира Винг Чун, който е смъртоносно-ориентиран, а изкуството на невидимостта. За огнестрелните оръжия важи с пълна сила същото.
                  Има и едно но. Не малко приятели са ми разказвали, как благодарение на газов пищов са се отървали от набезите на групи цигани. Понякога е полезно човек да има желязо. Работата е там, че трябва да е съобразено с условията. Ако живееш в опасен квартал примерно или чеосто се вреш на опасни места не е лоша идея да има човек нещо под ръка. Бърза реакция трябва. Аз не си представям, че накой апаш ще реагира различно ако му насочиш оръжие и му креснеш да си вдигне ръцете. Погрешно е да се мисли, че просто си вадиш пищова и всички умират от страх. Важното е какво правиш с него. Ако си уверен и съпроводиш ваденето и насочването с правилната команда, произведеш истрел ако трябва за сплашване, в голяма част ще свърши работа за ежедневните опасности на големия град. Ако се очаква да си под постоянна атака на въоражени гагстери то нещата определено са други. Правилото, че насилието поражда само още насилие е напълно действащо, та имайте едно на ум преди да употребите насилие, с каквато и да е цел.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение

Защо смятате ,че имате работа с дрогирани !!!
                    Ако не сте в бранша ( дрогата ), светът е много по хубаво място ,отколкото ни го показват по телевизията !!!
                    Ако сте на пътя на дрогираните хлапета кое ще е по- разумното ???:
                    1. Да се оттървете с разума си ( дори и бягството )
                    2. или да докажете ,че сте въоръжен и опасен ( кой ще ви оцени ,дрогирания ли ?).

В първия случай - след 5 мин ще си пиете питието и ще се кефите на собствения живот !!!
                    Във втория случай има два варианта :
                    - вариянт едно -стреляте ,ранявате или убивате ( или само вдигате шум) и после доста време ще живеете на тръни от последствията ( съдилища , полиция , родата на дрогираните ,вашата съвест ( щом се колебаете значи я имате )
                    - вариант две -вадите Големия ... пищов ,стреляте и .......ви удря паве или бухалка (това е лошия сценарии, но е възможен). Каква е ползата от това , че сте взели акъла на единия .... Чакат ви-в добрия случай много писане,лечение ,нерви и главоболия !!!
                    Изобщо май е по-добре да си използваме разума !!! Няма да ни падне самочуствието от това !!! Поне на мен !!!
                    Греша ли ???

Коментар

1. Напомням, че според нашите закони, дори употребявайки оръжие при неизбежна самоотбрана, отбраняващия се е длъжен да щади максимално живота и здравето на противника! Та от тая гледна точка, не се знае дали съда няма да погледне по-благосклонно на прострелване в кракъ, отколкото на няколко изстрела в гърдите на нападателя!
                      2. Пак според нашите закони, употребата на оръжие трябва да бъде прекратена веднага след отминаването на непосредствената заплаха за живота и здравето на отбраняващия се! Ами ако се докаже че още първия изстрел в тялото на нападателя е бил достатъчен за да прекрати нападението, т.е. засегнат е жизненоважен орган, как ще се оправдаят следващите изстрели? Няма ли да се възприемат от съда като доказателство, че стрелеца е желаел непременно смъртта на нападателя, а не просто прекратяване на нападението срещу себе си?
                      3. Според мене, ако някой употребил оръжие при самоотбрана, вземе да разправя пред съда че се е паникьосал и под влияние на стреса е гърмял на провала в посока на нападателя без да се цели, просто ще си вкара автогол! Т.е. с думите си пред съда ще докаже няколко неща: 1) Че не е заслужавал да издържи психотеста за носене на оръжие; 2) Че стреляйки без да се прицелва, е застрашил живота и здравето на намиращите се наоколо невинни (почти винаги има такива, било по улицата, било в жилищата наоколо, било в преминаващите МПС-а).

П.П. А междувпрочем патроните за газовите пистолети (газови и халостни) се различават от патроните за бойните пистолети (халостни). Не може да се разчита че патрони за газов пистолет, дори и ръчно могат да се презареждат винаги в боен пистолет (пробвано, въпреки че продавача в магазина дълго ме убеждава че не стават газови патрони за боен пистолет).
                      "Do not correct a fool, for he will hate you;
                      Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                        Зависи що за стрелец си, а и коляното не е единствената част по краката която бих целил. Реално ако не искаш да убиваш освен по крайниците /при подадение в бедрата има опасност за живота, но са лесни за целене/ няма много възможни цели. Коремът също крие риск от смъртоносен изстрел. Раменните попадения са добра идея, но крият риско от попадения из бял дроб и сърце при по-неопитен стрелец или голямо разстояние. Та по тази логика попадение в коляното не е изключено при стрелва в краката при дистанция до 2-3 метра... За под метър е много вероятно попадение, защото когато си движим краката коляното се повдига, скрива долната част и е най-близката точка изложена на показ. Аз не бих носил халостни, предпочитам да имам 2-3 стоп патрона за начало, ако има време за изтрел във въздуха и после по краката, ако не директно в краката. Позволява и стрелба по торса.
                        Скоро прочетох нещо за самоотбраната от един български сайт за Бинг Чун. Който иска да научи нещо за самоотбрана, да не тренира Винг Чун, който е смъртоносно-ориентиран, а изкуството на невидимостта. За огнестрелните оръжия важи с пълна сила същото.
                        Има и едно но. Не малко приятели са ми разказвали, как благодарение на газов пищов са се отървали от набезите на групи цигани. Понякога е полезно човек да има желязо. Работата е там, че трябва да е съобразено с условията. Ако живееш в опасен квартал примерно или чеосто се вреш на опасни места не е лоша идея да има човек нещо под ръка. Бърза реакция трябва. Аз не си представям, че накой апаш ще реагира различно ако му насочиш оръжие и му креснеш да си вдигне ръцете. Погрешно е да се мисли, че просто си вадиш пищова и всички умират от страх. Важното е какво правиш с него. Ако си уверен и съпроводиш ваденето и насочването с правилната команда, произведеш истрел ако трябва за сплашване, в голяма част ще свърши работа за ежедневните опасности на големия град. Ако се очаква да си под постоянна атака на въоражени гагстери то нещата определено са други. Правилото, че насилието поражда само още насилие е напълно действащо, та имайте едно на ум преди да употребите насилие, с каквато и да е цел.
                        Първо в крайниците има достатъчно артерии, за да можеш да утрепеш човек стреляки в тях. Второ подходящите за самоотбрана патрони се сплескват на палачинка и не проникват много дълбоко. Примерно реброто ги спира с цената на сериозни фрактури. Трето, ако се стигнало до оръжие искаш да се защитиш, дали ще е смъртоносно или не, не е на дневен ред. Това е и един много сериозен аргумент в съда - щом си имал време да мислиш как да не утрепеш човека, значи въобще не си бил толкова заплащен. И на практика вместо просто да му дадеш потфейла си с няколко лева, му плащаш доста сериозни обезщетения, оставаш без разрешително и с условна или ефективна присъда. Напрактика, ако той е въоражен(за да можеш въобще да използваш оръжието) и на близко разстояние, ако въобще успееш да стреляш, едва ли ще имаш време да се целиш... по вероятно обаче да нямаш, а само да му дадеш повод да използва своето.

Стоп патроните сме ги дискутирали достатъчно. Те са за масови безредици, да стреляш по тълпата, която е далеч от теб. На близко разстояние са дори по-смъртоносни от обикновените. А не си представям в какви филми трябва да се вкараш, за да водиш престрелка с хора на 15-20 метра от теб. Тогава проблема не би бил в оръжието, а в начина на живот.

Също така "2-3 предупредителни изстрела, после истинския" не звучи никак сериозно, ако става дума за самозащита. Това е много време и могат да се случат много неща.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                          . Правилото, че насилието поражда само още насилие е напълно действащо, та имайте едно на ум преди да употребите насилие, с каквато и да е цел.
                          Дано да не обидя някой , но според мен САМО страх в съчетание със неопитност ще те накара да натиснеш спусъка в напечена ситуация !!!
                          Бил съм на губещата страна ( човек с оръжие с/у мен ). С малко приказки и гъдел по себелюбието на Въоръжения и ...... влюбен в своято надмощие и превъзходство се оказа .....че оръжието не е сила и не ти осигурява победата ( ако сметнем такава ситуация за битка ). Дано не ми се случва втори път , но и аз бая страх събрах ...
                          От тогава разбрах , че ако си УМЕН и хладнокръвен в такава ситуация - все едно че си въоръжен ( с оръжието на противника ).
                          Ако знаете що писане исписа "Копелето " за отнетото оръжие .
                          В комбина с Полицията го изпотихме мнооого ,мнооого !!!После чак стигнахме до усмивки и почерпки .... ама това вече е друго !!!

Коментар

Аз съм до тук. Човекът питаше Глок или НК, пък ние я откарахме другаде. И понеже не са ми познати и двата цитирани модела, не смятам да предлагам трети, четвърти и т.н. Успех в избора.

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                              1. Напомням, че според нашите закони, дори употребявайки оръжие при неизбежна самоотбрана, отбраняващия се е длъжен да щади максимално живота и здравето на противника! Та от тая гледна точка, не се знае дали съда няма да погледне по-благосклонно на прострелване в кракъ, отколкото на няколко изстрела в гърдите на нападателя!
                              Тук възниква въпроса, кое е по-смъртоносно - храшок в ребрата или хирдашок в бедрото?... Не съм експерт, но си мисля, че един такъв партон би спрял в ребрата без да засегне важните органи зад тях... а в бедрото би разкъсал де що има артерии и кръвоносни съдове.. и ситуацията няма да е особено приятна...

А за стрелба в коляното, говорим за доказване на това дали въобще е имало нужда да се стреля, а не къде е стреляно.

Коментар

Според мен правилната позиция е:
                                Вземете оръжие с което да се сраснете , т.е. много да стреляте с него .
                                Стреляйте точно , стреляйте бърза стрелба , стреляйте динамична стрелба , стреляйте интуитивно ( на тъмно или със вързани очи ) !!!
                                Само така ще придобиете самочуствието да ..... НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ОРЪЖИЕТО СРЕЩУ ЧОВЕК !!!
                                Ако не дай боже се наложи и го използвате - бъдете сигурни ,че е било неизбежно !!! Щом вие ( с многото опит ) не сте могли да го избегнете , то и в съда така ще отсъдят !!! Но трябва да докажете многото опит !!!
                                Затова купете си Малокалибрен ,настреляйте се на воля и когато придобиете многото опит ..... преценете дали ви е нужен по-голям калибър !!!
                                Аз съм сигурен в отговора , който ще дадете като натрупате самочуствието на опитен стрелец ( стара пушка ) !!! А вие ???
                                Последно редактирано от bgbul; 21-01-09, 15:32.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X