Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Енергоспестяващи крушки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Енергоспестяващи крушки

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
    Малко, ще си отклоня от темата, досега го търсих статията, но без успех. Преди време прочетох ,че енергоспестяващите крушки са дали вече резултат на 100 % е ,че причиняват определен рак на кожата и увреждат зрението - глаукома. Не мога да си спомня, заради самия честотен диапазон на Живака в тях или на нещо друго, но от дружество в САЩ идваше идеята. Те знаете, че държат на здравето на хората. Според тях трябва да се въвеждат светодиодни крушки или да се върнат старите с нажежаема жичка. Но заради по-ниското потребление на енергия ги държат още и според мен ще е бая дълго време.
    Глупости са това. Пълни при това. Вече има достатъчно народ, дето цял живот е работил под живачни (старите тип "камбана" осветителни тела) и луминесцентни лампи. Няма никаква смислена статистика, дето да потвърди такива твърдения, хем едновремешните такива лампи имат в пъти повече UV излъчване от днешните. От едночасово седене под чадъра на плажа поемаш толкова, колкото не можеш да си набавиш от всички лампи вкъщи за седмица.

Разните му "дружества" в САЩ са имали твърдения че и вода за уста, съдържаща алкохол, предизвиква рак на устата. Има и още подобни твърдения, но никакви конкретни и потвърдени факти.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

не е точно това, което исках да покажа, но като търсех се натъкнах и на това http://news.data.bg/12/health/202637...B8%D1%80%D0%B0, както и това, човек все пак трябва да повярва и на специалиститеhttp://doctoronline.bg/articles/4083...80%D0%B0%D0%BA
      Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Лампите вкъщи са топли(жълти), не студени.

А първия линк не работи.

Ма все тая. Ликнове към жълтички странички. Това не е аргумент. Никакъв. Просто писания на журналюги.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Това се доближава много до статията, но не е тая. Аз лично работя цял ден на изкуствена светлина и вече и имам диоптър, но виж това, не искам темата да бъде копи пейст исках да чуя и други мнения,НО........ http://www.vesti.bg/?oid=2523751&tid=40

Коментар

Диоптър и глаукома не е едно и също.

100-те процента сигурност също не са 100. Няма напълно доказан научно и обективно такув факт. Диоптър имат и много хора, дето никога не са работили на луминесцентно осветление.

Коментар

Диоптърът идва от неправилни навици при гледането. Да, те могат да бъдат провокирани от лошо осветление, но там не са виновни крушките.

А в статията няма едно грамотно изречение.

Коментар

С две думи, абсолютно безвредни са ,определено не съм съгласен с Вас.
                !-во като почнем от тезата ,че е изкуствено осветление и трептят.
                2-ро Hg излъчва строго определен спектър на УВ лъчите, който причинява рак
                3-то основният недостатък е, че те съдържат живачни пари, приблизително 3 до 5 мг. Този елемент принадлежи към първи клас на опасност (изключително опасни химични вещества). Счупената у дома енергоспестяваща лампа може да доведе до отравяне с живак, тъй като превишаването на максимално допустимата концентрация на живак във въздуха достига 160 пъти. В резултат на това се поразява нервната система, черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт. Просто ,когато разглеждаш, даден продукт, трябва да знеш за предимствата ,но и за недостатъците, аз исках да наблегна на второто.
                Последно редактирано от белята; 12-04-11, 15:30.

Коментар

Пълна мешавица. Хем работят на 30-50 КИЛОХЕРЦА, хем пък от мигането ни боли глава.
                  Много журналя......

Коментар

!-во като почнем от тезата ,че е изкуствено осветление и трептят.
                    Трептят евтините noname боклуци. Вкъщи нито една лапа не трепти. Тряптяха едновремешните, с магнитни баласти, работещи на 100 херца. Добра сегашна лампа работи на 20-100 килохерца. Самия разряд вътре не е толкова бърз, за да може да трепти с такава честота. Просто физика.

2-ро Hg излъчва строго определен спектър на УВ лъчите, който причинява рак
                    През стъклото преминава много малък процент от това. При това през най-обикновено стъкло, от което са направени самите тръбички. Затова и когато се ползва именно UV светлината им, се правят от специален материал - кварцово стъкло. А малкото преминало количество на 20 сантиметра от лампата вече е тотално безвредно. Ако искаш може да се пробваш да хванеш тен от такива лампи, ама от сега ти казвам че няма да успееш. При това новите лампи излучват в пъти по-малко от старите такива, които се ползват от няколко десетилетия, и от които няма доказани такива ефекти. А същите тия UV лъчи на всичкото отгоре имат гадния навик да не искат да минават през дрехи. Както ти казах, едно излизане навън през облачно време ти дава много по-голяма доза UV, токолкото всичките лампи вкъщи, запалени заедно. Това са просто съвсем обективно измерими неща. Там няма никаква черна магия. Не знам някой да се е оплакал от седене навън.

3-то основният недостатък е, че те съдържат живачни пари, приблизително 3 до 5 мг. Този елемент принадлежи към първи клас на опасност (изключително опасни химични вещества). Счупената у дома енергоспестяваща лампа може да доведе до отравяне с живак, тъй като превишаването на максимално допустимата концентрация на живак във въздуха достига 160 пъти. В резултат на това се поразява нервната система, черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт.
                    Количеството, ако въобще го видиш, далеч не може да докара някакви отклонения при нормален здрав човек. В това отношение също днешните лампи използват десетки пъти пo-малко живак, отколкото тия едно време. Никой не се сети (тоест, сети се, ама след доста години) да забрани батериите с живак и домашните термоментри с живак. Дори куп народ все още си ги ползва. Не знам някой да е умрял от това, или ако има такъв, то е от незнание или глупост. Един счупен живачен термометър е хиляди пъти по-опасен от счупена такава лампа, и пак не е нищо особено пред възможността някое келешче да се размаже с беемвето си, докато пресичат съвсем безвредното близко кръстовище.

И да, не са абсолютно безвредни. Ама то и нищо друго не е. То ако знаеш в светодиодите какви гадости има, ще ти се отще. А ако знаеш и как смърдят като прегреят и изпушат - съвсем ще ти се отще.

За 10 години вкъщи няма счупена ни една крушка. Дай да не се правим на по-големи светци от папата. Животът сам по себе си е вреден. Води до смърт, при това неизбежна такава. Дай да го забраним, а?

ПП: А дали мигат или не, си има много лесен тест, базиран на стробоскопичния ефект. Често и съвсем обикновен домашен вентилатор е предостатъчен за да сравниш трептенето на лампа с нажежаема жичка с енергоспестяваща такава. А още по-лесно е като работиш на някаква машина с бързовъртящи се части. Луминесцентни лампи с електронни баласти (каквито са енергоспестяващи) се ползват без ограничения за осветяване на всякакви промишлени помещения, включително и с машини вътре. При старите магнитни баласти бяха забранени, или се взимаха специални мерки, като във всяко тяло всяка лампа се включваше към различна фаза.
                    Последно редактирано от sparkybg; 12-04-11, 15:39.

Коментар

хехе, живак.

Я си вижте пломбите в устата (до миналата година имах общо 1.5 грама живак) и после набеждавайте кроткия метал за всички злини.

Коментар

амалгамата е неотровна сплав,а й вече има фотополимери Но ние май мелим брашно в различни мелници. Аз говоря за вредата от тези лампи,която тепърва ще излиза на бял свят. А живака има чудесното свойство да се натрупва в костите и верно, никой не е умрял от счупен термометър. Но после е жестоко и спасия няма. Имам лошото чувство, че ще се повтори същата картина както с азбеста в САЩ. Но кой го е грижа нали плащаме 1-2лв. по-малко сметка. Съжалявам ,че разбуних духовете, но затова е форум, всеки има право на мнение

Коментар

амалгамата е неотровна сплав,а й вече има фотополимери Но ние май мелим брашно в различни мелници. Аз говоря за вредата от тези лампи,която тепърва ще излиза на бял свят. А живака има чудесното свойство да се натрупва в костите и верно, никой не е умрял от счупен термометър. Но после е жестоко и спасия няма. Имам лошото чувство, че ще се повтори същата картина както с азбеста в САЩ. Но кой го е грижа нали плащаме 1-2лв. по-малко сметка. Съжалявам ,че разбуних духовете, но затова е форум, всеки има право на мнение
                          То в мнението няма лошо. И ние си казахме мнението. Ти си убеден че тия лампи са вредни, аз не съм, и затова ги ползвам.

- Трептели - не е вярно. Собственоръчно съм се убедил в това.
                          - Синята светлина - мойте са жълти, 2700К, колкото от халогенка, примерно.
                          - Излъчвали UV - подлежи на измерване, съвсем обективно. Който твърди подобно нещо е длъжен да подплати твърдението си с данни от измервания.
                          - Имали живак - ако ги счупиш. През съзнателния си живот съм счупил само една. Друг е въпроса ако вкъщи чупиш по една всеки ден.

Стига глупости - това е технология от 30-те години на миналия век. За кога тепърва ще и откриваме вредностите? Още повече, в последните 10-20 години развитието е огромно, и то в несъмнено правилна посока - по-добър спектър (всъщност, набор от такива, на който какъвто му харесва), по-добра ефективност, по-малко живак, по-дълъг живот, без трептене и без бръмчене.

По-добро засега не е измислено, не и на същата цена и със същите качества едновременно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            хехе, живак.

От сребърно-живачната амалгама, използвана в стоматологията, до свободният живак, намиращ се във луминисцентните осветителни тръби, разликата е "от небето до земята". Всъщност, на теб това ти е пределно ясно, но явно, или си предубеден по отношение на т. нар. енергоспестяващи крушки, или те носи инерцията на някаква теза...
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Абе, там е тя, че разлика има, но не е чак от небето до земята. Добре, че пломбите вече не ги правят така. При втвърдяването си изпаряват доста, при това - право в устата, а не като лампата - някъде зад шкафа или в кофата. И пак - живеем си. Живакът е гадна отрова, но не и чак толкова.

Коментар

За Живака просто не мога да се съглася с Вас, ПРОЧЕТЕТЕ, вижте за какво иде реч и после пишете. Не знаеге за какно става реч, аз видях поражения от живак. И човек починал от това и загова скачам, МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ !!! Вижте ЧИЧКО ГУГЪЛ. Гледате на нещата страшно праволинейно, но медала има две страни.
                                Последно редактирано от белята; 13-04-11, 19:38.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X