Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Урбанизиране на земеделска земя с намерения за строеж на нов дом - много неясноти?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #76
  За триене...
  Последно редактирано от BatGeorgeone; 12-05-21, 12:08.
  Бъдете живи и здрави

  Коментар


  • #77
   Днес ми пристигна одобрения ПУП за Добрич, следваща стъпка там освен довършване на процеса по уреголиране е прекарване на ток и вода на база одобрен ПУП.

   В София Област обаче се закучиха нещата и никой не иска или не може да помогне от Плевен
   Бъдете живи и здрави

   Коментар


   • #78
    Бих желал да поискам съдействие и съвет за точно конкретен въпрос - каква е практиката и нормативната база в България за ползване на стоманобетонни плочи с кухини или т.н. "voided concrete slabs"?

    След любезната помощ на Николов, открих техническия термин на това за което питам "безгредова стоманобетонна плоча с вградени на подходящи места в нея кухинообразуватели".

    Ето какво означава това -> ЛИНК и това ЛИНК
    1. Позволени ли са в съвременното строителство в България?
    2. Има ли някаква масова практика и какво се предпочита за оформяне на кухини, сферични елементи или готови панели с надлъжни хоризонтални кухини или други?
    3. Искам да ползвам такава практика за плочи между етажите на еднофамилна монолитна сграда изпълнена предимно със стоманобетон, целта е намаляне на общото тегло на сградата, не толкова но все пак търсено е и намаляване на цената(обема бетон), също търся и подобрена звуко и виброизолация. Има ли хора ползвали такива плочи?
    4. Може ли да се посочат конкретни документи където се обсъждат този вид плочи, разрешаващи или ограничаващи ползването им и т.н. за да се самоограмотя в конкретната материя?
    Работя с два архитекта за двата обекта, но искам да си сверя часовника преди да им "предложа или наложа" тези ми намерения. Пипам деликатно защото не искам да се скарам с иначе добри професионалисти, които обаче се стремят понякога да наложат собствени мнения или да се повлияват прекомерно от вижданията на местните "строители" в общината.
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 13-05-21, 11:37.
    Бъдете живи и здрави

    Коментар


    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     Благодаря за последния коментар с още един вариант за олекотяване на плочата. Имах до скоро един апартамент където заради липсата на звукоизолация си съкратих живота с поне пет-десет години. Там местни строители бяха направили някакво решение с бетон и метал и резултата беше като кихне някой в кухнята в спалните подскачат от страх защото се усеща все едно динозавър е пръднал наблизо, звука се усилваше и пренасяше във всички стаи и съседни апартаменти, няма такъв ужас.

     В настоящата къща, пак мъдри строители така са направили ремонт, че има едни кухини незапълнени с нищо между етажите и когато щерката примерно ходи из стаята ние от долу залягаме да не падне тавана, пак някакво усилване на звука се получава.

     Ето от къде произлиза мега силното ми желание да наблегна на звукоизолацията особено в монолитна сграда.

     А имам и желанието първия етаж да е с максимално отворен план, без колони и трегери ето от къде идва и другото изискване за олекотяване на плочите между етажите.

    • Nikolov61
     Nikolov61 коментира
     Редактиране на коментар
     "...мега силното ми желание да наблегна на звукоизолацията особено в монолитна сграда..."
     В такъв случай ще си позволя да Ви предложа, ако разбира се все още не сте се интересували, следните страници (моля да не се възприемат като реклама), които са свързани със строителната физика и по-точно със защитата от ударен шум:
     https://isomatech-bg.com/kakvo-e-udaren-shum/
     https://napravisam.net/?p=8878
     https://www.knaufinsulation.bg/%D0%B...a-konstrukciya
     https://www.decibel.bg/%D0%B7%D0%B2%...8%D1%89%D0%B0/
     Общо взето се обясняват едни и същи явления и начини за туширане на проблема.

    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     Благодаря много Николов, почвам да чета и тези линкове, задължен съм ти, всичко най-хубаво желая, весел и спокоен уикенд

     П.П. След като прочетох статиите, си мисля, че съм на прав път. Планирам плаващи подове на втория етаж и шумоизолация в мазето/работилницата.
     Последно редактирано от BatGeorgeone; 14-05-21, 10:55.

   • #79
    Има някакво движение по регистрацията на кладенец в БД, обадиха ми се да поискат заявлението да е ръчно подписано и сканирано и после те пак го разпечатват, малко примитивно но много мили и любезни хора са в Плевен, дано скоро имам позитивна развръзка.

    Следващия проблем с който искам да се преборя е в София Област, например в Добрич мога да пусна ток в незастроен имот, Енергопро имат такава опция официално разписана. В ЧЕЗ обаче не виждам такива варианти и за София Област нещата не изгледат добре, защото реално за да се електрозахрани имот искат започнат реален строеж с всичките тонове документации, което е мега тъпо.

    Бих желал да попитам дали някой знае от опит с ЧЕЗ, възможно ли е захранване на електроконсуматор в незастроен имот, ето как примерно е описано в Енергопро => "Електроразпределение Север АД >>Присъединяване на обекти към електроразпределителната мрежа 10. За електроснабдяване на приемници на електрическа енергия в незастроен имот (напр. помпа за кладенец, косачка, парково осветление)" ?
    Бъдете живи и здрави

    Коментар


    • IvanIvanovi
     IvanIvanovi коментира
     Редактиране на коментар
     може и да те огрее, явно има някаква акция по преразглеждане на заявленията, защото моите 2 ги бяха отхвърлили миналата година поради запълнен капацитет, а миналия месец изненадващо получих нови писма с регистрация.

   • #80
    Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    Бих желал да попитам дали някой знае от опит с ЧЕЗ, възможно ли е захранване на електроконсуматор в незастроен имот ?
    Възможно е

    Коментар


    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     И Янко това твърди, но не мога да намеря официална форма или на нещо официално от ЧЕЗ на което да се позова, за това търся някой да сподели документ или да обясни с думи ЧЕЗки как точно става и как да оформя искането, ти знаеш ли?

    • mishomishev
     mishomishev коментира
     Редактиране на коментар
     аз пък мисля че не може! и затова и няма официално.
     Въпреки това се среща - ние също имаме - на лозе което е незастроено имаме ток!
     Всички тези случаи са отпреди ЧЕЗ и Енерго Про в смисъл са от комунизма при съвсем други наредби и просто са заварено положение при открита партида.
     Сега за да ти пуснат ток - искат нотариален акт документи на имота акт 16 и още- накрая когато имаш всичко - може да се окаже че до теб няма близък трафопост или пък има стълб(при вилна зона) но няма достатъчна мощност(кабелите са тънки) и те са длъжни да те захранят ноооо
     но ако преценят че нямат икономически интерес - няма да го направят! Имаме такъв случай.Човека си плати и ... още чака...2 години вече чака да го присъединят...
     Това според мен е по лошо - не казват открито "няма да стане" ами казват "работи се" и дотам...

    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     Градски, ти не си ми чел темата, виж стълбовете на електропровода ВЪТРЕ в моя имот , съседите ми също нямат постройка но имат ток и не е от преди комунизма.

     Преди десетина години имах имот в Ихтиман и без постройка си вкарах ток, за поливни нужди, тогава обаче имах връзки и в София и в Ихтиман, сега нямам.

     Приятел от селата около Ихтиман също си вкара на гола поляна, пак по параграфа както в Енергопро но ми е тъпо защо в ЧЕЗ сайтовете не го намирам този документ/форма за заявление?

   • #81
    При мен, където коли и беси ЧЕЗ, виждам ел табла и проводници в съвършено незастроени, но оградени имоти, та явно може. Не зная каква е процедурата, но е въможно.
    АКо засека собствениците на тези имоти ще питам, защото таблата са отскоро.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

    Коментар


    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     Мерси предварително!

   • #82
    Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    ... В ЧЕЗ обаче не виждам такива варианти и за София Област нещата не изгледат добре, защото реално за да се електрозахрани имот искат започнат реален строеж с всичките тонове документации, което е мега тъпо... ?
    Според мен няма нормативно регламентиранио основание за такова искане, защото:
    <Съгласно НАРЕДБА No 6 от 24.02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, издадена от Държавната комисия за енергийно и воднорегулиране, обн., ДВ, бр. 31 от 4.04.2014 г., в сила от 4.04.2014г., изм. и доп., бр. 36 от 13.05.2016 г., в сила от 13.05.2016 г., изм., бр. 77 от 4.10.2016 г., в сила от 4.10.2016 г., изм. и доп., бр. 76 от 27.09.2019г., в сила от 27.09.2019 г.:
    ...Чл. 2.

    (4) Проучването за присъединяване и издаването на становище за условията и начина наприсъединяване се извършва след представяне на валидна виза за проектиране или влязъл в сила ПУП,
    когато издаването им е задължително съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Предварителният договор за присъединяване се сключва преди изготвянето наинвестиционния проект за изграждане или преустройство на присъединявания обект.

    Чл. 4. (1) За проучване на условията за присъединяване на обект на клиент към електрическата мрежа се подава писмено искане до съответния мрежови оператор по местонахождение на обекта в случаите:

    …9. за електроснабдяване на приемници на електрическа енергия в незастроен имот;…

    (3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) Искането по ал. 1 се подава от лице, което:
    2. е собственик, ползвател или наемател – за случаите по ал. 1, т. 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11 и 12;

    (4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) Когато нивото на напрежението за eлектроснабдяване на обекта е определено, искането по ал. 1 се подава към оператора на преносната мрежа или към оператора на съответната разпределителна мрежа по местонахождение на обекта, а когато нивото не е определено – към оператора на разпределителна мрежа.

    Чл. 5. (1) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) Искането за проучване на условията за присъединяване на обект към електрическата мрежа се подава по образец, предоставен от съответния мрежови оператор, с изключение на случаите, когато е подадено пореда на чл. 140а от ЗУТ.
    (2) Към искането по ал. 1 се прилагат копия на:
    1. (доп. - ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) виза за проектиране на присъединявания обект или влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), когато издаванетоим е задължително съгласно разпоредбите по ЗУТ - в случаите по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2 и 7, с изключение на случаите по чл. 140а от ЗУТ;
    2. документ, удостоверяващ вещното право върху обекта/имота или нотариално заверен договор за наем - в случаите по чл. 4, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 , 11 и 12;>


    Вашия случай според мен:
    1. Няма никаква връзка със ЗУТ по отношение на Вашия проблем;
    2. Напълно се припокрива с Чл. 4, ал. (1), т. 9 от горецитираната, действаща към настоящия момент наредба.
    Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

    Коментар


    • BatGeorgeone
     BatGeorgeone коментира
     Редактиране на коментар
     Благодаря много!

     След малко ще инструктирам пълномощниците ми да действат.

     Аз така или иначе работя по въпроса за строителство но нещата не изглеждат да се случат в близките 12 месеца ако не и повече.

     Ток ми е нужен за да почна да облагородявам(поливане, сонда, осветление, интернет, видеонаблюдение и т.н.) имотите плюс когато дойда с караваната да има къде да си пусна като бял човек нужните електроуреди.

     Ясно осъзнавам, че после ще ме цакат с увеличаване на мощност но Се Ла Ви

   • #83
    Помолих в Добрич да започват процедурите по прекарване на ток и вода, ще докладвам ако/когато има интересни новини.

    Интересно ми е дали за водата ще се направят на интересни и важни като поискат строителна документация
    Бъдете живи и здрави

    Коментар


    • #84
     Дойде ми регистрацията на кладенеца в Софийска Област, сега архитектката ми надявам се да подаде ПУПа за гласуване в Общината.

     В Добрич, хората на които възложих ми се запъват за ток и вода, карат ме да чакам новата скица с УПИ тъпо е когато упълномощените не следват изрично поръченията, но не искам да влизам в конфликти на финала, ще се чака решение на Комисията по Земеделските Земи, което е последната стъпка преди регулацията.
     Бъдете живи и здрави

     Коментар

     Активност за темата

     Свий

     В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

     Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

     Зареждам...
     X