Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Камина с водна риза - схеми,цени и направа.

Я кажи за разликите в отворената и затворена системи и разпределението на топлината,че ми стана интересно.
    Няма страшно в умирачката...
    Страшното е да си жив!...

Коментар

Моята схема е точно както илюстрираната в поста на колегата по-горе.
      Два радиатора горе. По един за всяка стая
      Едната стаичка е около 8-9 квадрата, а другата около 16. На височина 2,30.
      Айде, евентуално и едно малко радиаторче да топли коридорчето...
      За захранването, казах че не ми се занимава с помпи, ЮПС-и и чудесии.
      Гравитачно ще е .

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Scan-131110-0002.jpg
Прегледи:2
Размер:107.2 КБ
ID:5551671

П.С. Бойлер засега не е предвиден, щото вода няма.
      В бъдеще евентуално ще се мисли...
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
        Я кажи за разликите в отворената и затворена системи и разпределението на топлината,че ми стана интересно.
        Ами не съм ги правил, аз лично, не съм и много навътре, но разликата от преди и сега е огромна Преди нямаше бойлер и беше по-студено, била е нормална температура, но сега е доста по-висока, сега с 2 бойлера, е баня, дето се казва, вярно, че сега печката е с по-голяма сила...
        Ами отворената система е с разширителен съд, който се слага, възможно най-горе, следиш дали има вода и доливаш, пък сега е вързана директно ,към водопровода с един кран, отваряш крана и на най-горната точка, в нашия случай бойлер, е направен въздушен клапан за обезвъздушаване, има го и на 2та бойлера и водата се върти в затворен кръговрат, постоянно една и съща Отваряш крана пълни се, де, що има, после минаваш пак по радиаторите да обезвъздушиш, там където е останало малко въздух и сте готови
        Пак казвам, не съм им толкова веж, но като гледам инсталацията е такава
        За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
        Honda Dominator 650
        088ЧЧ93979-->Борис
        0878956Ч38-->Борис

Коментар

В ГОряховица фма Прити прави доста сполучливи печки и камини с водни ризи.В чичо Г има доста писано както и схемите за свързване/отворена и затворена/.От личен опит- наличието на помпа в системата е в пъти по ефективно особено ако има и бойлер със серпентина.
          0888 50 13 35

Коментар

Аз не съм убеден, че "затворената" система има по-добро топлоотдаване ( КПД ), от отворената. Има ли достатъчно високо място за монтиране на отворен разширителен съд винаги я предпочитам. У нас от 10 години ползване на парно само първата бях със затворена система, после минах на "отворена", по този начин работи и лятото със слънчеви колектори. Отделно при "завиране" на котела със "затворена" система пораженията са по-сериозни...
            Казано е:
            -"Обичай ближния",
            щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Далаверата при отворената система като начало е че обезвъздушители не трябват.Говорим за гравитачно изпълнение.Там наклоните си оправят работата.
              При другият тип обезвъздушаването си е еднократно както и при затворената система т.е. разлики при добре изпълнена инсталация няма.
              Относно следенето и при двата варианта трябва да се следи нивото при спад в системата.Дали чрез манометър или чрез нивомер няма значение.
              Допълването и при двете системи е според кой как му харесва и както си го направи.
              При наличието на бойлер/и се налага почти винаги да се добави и циркулационна помпа тъй като по гравитачен път водата се върти прекалено бавно през серпентината или въобще не иска да се завърти.ЮПС-а при затворена система не е пожелателен,а задължителен тъй като могат да станат големи бели при спиране на тока в неправилният момент.При отворената система разширенията се поемат по-лесно и избива обикновенно през преливника.
              При затворената обаче се случва предпазният клапан да не сработи и да избие от там където си намери което може да доведе до фатални последици не дай боже.
              А относно разпределянето на топлината то всичко си е според зависи как се направи инсталацията и кадърността на изпълнителя.Та така.
              Няма страшно в умирачката...
              Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                Два радиатора горе. По един за всяка стая
                Едната стаичка е около 8-9 квадрата, а другата около 16. На височина 2,30.
                Айде, евентуално и едно малко радиаторче да топли коридорчето...
                За захранването, казах че не ми се занимава с помпи, ЮПС-и и чудесии.
                Гравитачно ще е .

[ATTACH=CONFIG]668003[/ATTACH]

П.С. Бойлер засега не е предвиден, щото вода няма.
                В бъдеще евентуално ще се мисли...
                Разширителния съд се връзва на входа към камината, т.е. на "студената вода".
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

В къщи съм с 24кв. котел,елементарна отворена система,работи 15 г. без проблеми с алуминиева вложка-направи си я от 20мм.Системата е от 8 точки + бойлер 80 литра ,но ще взимам 140л. с 2 серпентини ,едната е за панелен колектор.Всичко е просто ,котел изход 2м.метална 1цол тръба ,завършваща с колектор разпределител на всеки изход качествен кран,като на изхода от камината веднага предпазен клапан за слънчеви системи /деянат на по-висока течпература/ ,груб филтър помпа циркулационна за 11метра Вило/на топлата качваща вода ,за проба по немска система за първа година,те слагат на качващата и реших да пробвам и съм по-доволен/ ,следват всички топлинни точки ,успоредно свързани на горен етаж ,като от всяка точка надолу към котела минимален наклон за да си работи без помпа ,досега няма проблеми,разширител на тавана ,вързан първа точка от разпределитела на качващата вода,обратен път нищо особенно,към котела отново 2м.метална тръба 1 цол започва отново с разпределител /колектор/
                  от всички точки отново с кранове1крановете оскъпяват ,но вършат работа ,сложил съм навсякъде и няма проблеми дори да се наложат ремонти ,се източва само ,авариралата точка и всичко става за нула време.Пълнене на системата,входа на връщащата вода към котела е с тетка ,директно захранена от водопровода с алуминиева вложка с два крана единия при камината ,единия при водопровода/осигурителен/,през тая вложка пълня за 15 минути и през същата изтакам за малко повече,оставил съм я по дълга накрая и изтака директно в канал.Радиаторите са ми панелни ,от новите и съм дтрашно доволен,за мене са по-добри от алуминиевите които съм монтирал на познати и по обекти,в момента съм до единия контактния търмометър показва42 градуса ,а на радиатора не можеш да се подпреш отгоре топлият въздух излиза като от калорифер,при алуминиевите ,този ефект го няма и изтиват много бързо.Затворените системи под налягане са препоръчителни за големи парни инсталации с автоматично допълване на вода или пропилен гликол ,но от пълначка-резервоар с монтирана на него нагнетателна помпа!Домашното парно ,от гореспоменатата система го изпълних абсолютно сам за 3дни от нула и на 4ден проби,децата и жена ми отидоха на ексурзия от даскалото за 3 дни и си вандалствах на воля с минимални поражения и леки въстановителни дейности.Всички тръби са с външен монтаж и скоби пре50см.!На някой ако нещо от това му свърши работа ,пожелавам успех!
                  Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Два радиатора горе. По един за всяка стая...
                    Миналата година на Нови Искър есента гледах подобно изпълнение на виличката на Коце-то от Нови Искър. На първия етаж някакво правено котле, предполагам, че е отворена система, няма помпа ( щото няма и захранване ). Евентуално можеш да го потърсиш за консултация...
                    Казано е:
                    -"Обичай ближния",
                    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Такаааа...
                      Понеже си поработвам по стаята, а дойде ред да правя стената с радиатора, имам въпрос към знаещите.
                      Предстои ми да пускам тръби. Спрял съм се на 20мм с алуминиева вложка, с уговорката че никъде в стените няма да има връзки и фитинги.
                      Радиатора ще е панелен 60см и мисля да го закупя предварително, за да напасна всичко.
                      Интересува ме, за стаичка 3,5 на 4м, с височина около 2,2м , каква дължина радиатор да взема, за да грее достатъчно?

Коментар

Зависи от изолацията на стаята, но смятам че около 1,5-2 киловата мощност ще са достатъчни. Панелните не отдават голяма мощност. Алуминиев или чугунен е по-добрия вариант. Едно ребро от алуминиевите има по 200 вата, така че 10 ребра ще са достатъчни. Ако има голям прозорец стаята, може панелния да се сложи под прозореца.
                        В стаята в която спя имам 14 ребра чугунен стар радиатор. Около 1 киловат, но стаята ми е средна, 4х5х2,5м са и размерите. Имаме хол краен 4х4х2,5м и там имаме нов чугунен радиатор с по 135 вата на ребро. 30 ребра е радиатора около 4 киловата мощност. В студените дни хола е около 20 градуса понеже е крайна и има 2 големи прозореца.

Коментар

Ами, в зависимост от изолацията, дават от 150 с много добра изолация, до 210 вата с никаква и стара дограма.
                          При мен изолацията е вътрешна от 2см стиропор, но стените са газобетон отвътре.
                          На тавана ще е гипскартон с 5см минерална вата.
                          Отгоре е тераса, а отдолу всекидневна.
                          Смятам ги средно по 180 вата на метър квадратен, като за средна изолация. Обаче височината ми е по-малка от стандартната.
                          Излиза ми 2,7 киловата (при стандартна височина), което е 600/1200 радиатор.
                          При 600/1000, ми дава 2,2 киловата.
                          Двоумя се...
                          Прозореца е 1,05 м, а не ми се ще да ми надстърча много в страни радиатора, поради причини свързани с обзавеждането.
                          Калкулациите са за панелни радиатори, каквито мисла да слагам.

Коментар

Ами, в зависимост от изолацията, дават от 150 с много добра изолация, до 210 вата с никаква и стара дограма.
                            При мен изолацията е вътрешна от 2см стиропор, но стените са газобетон отвътре.
                            На тавана ще е гипскартон с 5см минерална вата.
                            Отгоре е тераса, а отдолу всекидневна.
                            Смятам ги средно по 180 вата на метър квадратен, като за средна изолация. Обаче височината ми е по-малка от стандартната.
                            Излиза ми 2,7 киловата (при стандартна височина), което е 600/1200 радиатор.
                            При 600/1000, ми дава 2,2 киловата.
                            Двоумя се...
                            Прозореца е 1,05 м, а не ми се ще да ми надстърча много в страни радиатора, поради причини свързани с обзавеждането.
                            Калкулациите са за панелни радиатори, каквито мисла да слагам.
                            Даже и 2 киловата са ти много.
                            Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                              Разширителния съд се връзва на входа към камината, т.е. на "студената вода".
                              A какво става става ако по една или друга причина системата заври и в место горещата пара при разширител на топлата избълбука и исфиряса при дяда господя а с разширител на студената изхвърли половината от системата,недай си боже да е антифтиз???
                              Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                              Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

И още един въпрос.
                                Задължително ли е, да свързвам радиаторите на диагонал, или може едно под друго с обезвъздушител в другия горен край?
                                За гравитачна система става дума.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X