Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Преди да почнем да си правим хляб вкъщи, купувахме един от търновска фирма, на която фабриката и май е във Варна. Повечето хлябове (като едновременно с това, те са и заслужаващите си да се купят) са опаковани и се возят на стотици километри за пласмент. Деветдесетте, със десетките гаражни фурни, а и хлябът на село със "кооперативни купони" и аз ги помня, но говоря за по-близко време.

    пп
    Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
    ...удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.
    Като се случи така, става и клисав. Жената много внимава със маята, но ако все-пак се получи - леко го цепва да се "поспихне".

    Остави коментар:


  • maxxx
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    В месенето има две фази, като помежду им има почивка. Тогава се нагрява леко за да се активира маята. След тази почивка-по време на второто месене, и после-докато втасва не е добре да се отваря капака защото температурата пада, а това не е добре.

    Друго което е възможно-да е смесила продуктите така, че още в началото маята да е в контакт със солта. Така тя се "убива" и не може да си свърши работата.

    В нашата хлебопекарна хляба става много приятен за ядене, но само докато не е изсъхнал. Ако трябва да ям сух хляб-предпочитам този от магазина. Домашният като изсъхне става много ронлив и не е приятно.
    Може и от рецептата да е, но сме си натъкмили една, и ползваме само нея.
    За отварянето, не се отваря, след първото забъркване обирахме тестото по стените, но няма смисъл, тя си го прибира.
    Мая, сол и захар отделно, а за сух хляб - не знам какво брашно ползвате, вкъщи и на третия ден да остане, както кутията за хляб е в кухнята, където е и камината и е жега, няма проблеми, в една кърпа и найлонова торбичка го държим, удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Всъщност, купешкият хляб, напрактика се купува поне 3-4 дни след като е произведен.
    Не съм съвсем съгласен, ама карай.


    В началото на демокрацията имах магазинче в гаража, и сами ходехме да вземаме хляба от хлебозавода. Почти всеки ден го вземахме почти направо от лентата, по спомен беше много вкусен. Ама то всеки хляб докато е топъл е вкусен де.
    Като дете живях на село, и там се печеше хляб в селската фурна. Когато се случеше да има топъл хляб до нас пристигаше половин хляб по-малко. Ядяхме го така направо, без никакви добавки като масло или поне шарена сол. Ама вече от фурната стои само сградата, и тя е пред срутване.

    По БДС хляба трябва да престои няколко часа след изваждане от пещта, и чак тогава е годен за консумация.
    Ама кой да ти чака 5-6 часа...

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ааа, той рядко изсъхва, в големия процент от случаите си го изяждаме още докато е мек.

    @ Чичо-сухата мая е хубава, ама е по-скъпа. С обикновена става същото. Жената си разтегля на кантарчето предварително маята за по един хляб, увива я във фолио, и в камерата. На всяко печене слага по едно "пакетче". Размива се във вода, но тя трябва да е от общото количество в рецептата.
    И солта да няма предварителен контакт с водния разтвор на маята.

    Съвет към всички-ако имате възможност-слагайте по малко сусам в тестото. Резултата е много приятен за ядене хляб. Това за който обича сусам де.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    Дръж го във фурната, увит в кърпа. Изкарва няколко дни без да изсъхва.
    Ние го държим в найлонов плик. Признаци изобщо да остарява се появяват след седмица, а да мухляса досега не се е случвало. Всъщност, купешкият хляб, напрактика се купува поне 3-4 дни след като е произведен.

    Остави коментар:


  • NovemberCharlie
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    В месенето има две фази, като помежду им има почивка. Тогава се нагрява леко за да се активира маята. След тази почивка-по време на второто месене, и после-докато втасва не е добре да се отваря капака защото температурата пада, а това не е добре.

    Друго което е възможно-да е смесила продуктите така, че още в началото маята да е в контакт със солта. Така тя се "убива" и не може да си свърши работата.

    В нашата хлебопекарна хляба става много приятен за ядене, но само докато не е изсъхнал. Ако трябва да ям сух хляб-предпочитам този от магазина. Домашният като изсъхне става много ронлив и не е приятно.
    Може и от рецептата да е, но сме си натъкмили една, и ползваме само нея.
    Дръж го във фурната, увит в кърпа. Изкарва няколко дни без да изсъхва.

    Остави коментар:


  • Chicho1
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
    Бих се радвал да споделиш горчивия си опит. За сега не сме попадали на брашно и мая които не стават, освен че за типов хляб си има особености при 100% чисто типово брашно. Е, ако ще се приема за антиреклама може и на ЛС.
    А, вината май си беше наша. Първо се хвърлихме на една сравнително сложна рецепта от книжката към машината, маята я разтворихме във вода и това май сбърка пропорцията на водата - в крайна сметка се получи едно недопечено нещо което не ставаше за ядене. Нашата машина няма програма за допичане. На другия ден се оплаках на мойта магазинерка при която си пазарувам и тя набързо ми изнесе една лекция и ми даде мая на прах в пликчета за по едно печене и "специално" брашно. Ползвам най- бързата програма № 5 за 58 минути и сравнително елементарни продукти. Много е хубав топъл с масълце и шарена сол. За следващото ядене го препичам на филийки и пак с масълце. Колко холестерол вкарах...ма пък е вкусно и чувстваш някаква гордост и независимост от това дали си забравил да купиш хляб или се е свършил твоя тип.

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    В месенето има две фази, като помежду им има почивка. Тогава се нагрява леко за да се активира маята. След тази почивка-по време на второто месене, и после-докато втасва не е добре да се отваря капака защото температурата пада, а това не е добре.

    Друго което е възможно-да е смесила продуктите така, че още в началото маята да е в контакт със солта. Така тя се "убива" и не може да си свърши работата.

    В нашата хлебопекарна хляба става много приятен за ядене, но само докато не е изсъхнал. Ако трябва да ям сух хляб-предпочитам този от магазина. Домашният като изсъхне става много ронлив и не е приятно.
    Може и от рецептата да е, но сме си натъкмили една, и ползваме само нея.

    Остави коментар:


  • Sibirski
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Вчера еднофамилицата, видя че на мен се дава много да правя хляб опитала се и тя. Равносметка 3:0 за мен. Не знам кво правила тя, но не станалооооо... Тестото не е втасало, и това е. Може би щото тя, Тома невярващ, сто пъти отваряла капака и пипала тестото?

    Остави коментар:


  • agogov
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Бих се радвал да споделиш горчивия си опит. За сега не сме попадали на брашно и мая които не стават, освен че за типов хляб си има особености при 100% чисто типово брашно. Е, ако ще се приема за антиреклама може и на ЛС.

    Остави коментар:


  • Chicho1
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    От два месеца и ние /аз/ сме в отбора. Подариха я на жената за рожденния й ден. Първия път беше провал. Веднага издирих хора с опит в начинанието и се оказа, че от всяко брашно и всяка мая - не става. И стриктно спазване на пропорциите в рецептата, особено водата. Сега си имам запас от брашно и мая и през вечер печем, предимно аз.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Sibirski
    У нас пък само аз засега правя хляб.
    Добре дошъл в отбора, и да знаеш не си единствения!
    Ако имаш въпроси насреща съм.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    И ние сме вече във вашият отбор. Два пъти правих хляб в домашната фурна и сега се чудя, какво правят тези нещастници в хлебопекарни че така развалят вкуса на истински хляб?! Повече няма да купувам хляб от магазините!
    От една година сме купували хляб от магазин само докато кухнята беше в ремонт и нямаше къде да поставя уреда ...

    Остави коментар:


  • Sibirski
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    У нас пък само аз засега правя хляб.

    Остави коментар:


  • alex_serviz
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    И ние сме вече във вашият отбор. Два пъти правих хляб в домашната фурна и сега се чудя, какво правят тези нещастници в хлебопекарни че така развалят вкуса на истински хляб?! Повече няма да купувам хляб от магазините!
    У нас по същата причина от няколко години хляб от магазина почти не се купува! С тази разлика, че на мен не ми се удава правенето на хляб в хлебопекарната. Е, все още не съм се и пробвал, де! За сега само жената се справя с хлебопекарната.

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X