Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разход на масло-нормално ли е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разход на масло-нормално ли е?

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
    Заради маслата на тая велика фирма, си направих основен ремонт на двигателя и малко остана да направя втори и да се изпокарам с доставиците на резервни части, че са ми продали боклуци. Обаче за късмет по някое време из горите се наложи да долея с друга марка и разхода рязко падна. Веднага след прибирането в града смених маслото и - о, чудо, разхода на масло от 1/1000 падна на по-малко от 1/10000. И приключих с Мобил. В последствие, пробвано на друга кола, ефекта същия.
    Не ти е виновна марката-попаднал си на менте.
    много автомати-слаби резултати!

Коментар

Заради маслата на тая велика фирма, си направих основен ремонт на двигателя и малко остана да направя втори и да се изпокарам с доставиците на резервни части, че са ми продали боклуци. Обаче за късмет по някое време из горите се наложи да долея с друга марка и разхода рязко падна. Веднага след прибирането в града смених маслото и - о, чудо, разхода на масло от 1/1000 падна на по-малко от 1/10000. И приключих с Мобил. В последствие, пробвано на друга кола, ефекта същия.
      И кое е това масло?
      Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
        И кое е това масло?
        Mobil1. 10W40 и 15W40. И на двете коли - от една и съща масларница в СЗ. До колкото разбрах, маслото е внос от турския завод на Мобил, ако има значение. Интересното е, че преди това поне 2 години съм си сменял маслата само там и все с Мобил и не съм имал проблем, нито на моята, нито на служебната.
        В последствие изрева един приятел във Варна - същия ефект, макар и маслото да си е сменяно някъде из Варна.
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Mobil1. 10W40 и 15W40. И на двете коли - от една и съща масларница в СЗ. До колкото разбрах, маслото е внос от турския завод на Мобил, ако има значение. Интересното е, че преди това поне 2 години съм си сменял маслата само там и все с Мобил и не съм имал проблем, нито на моята, нито на служебната.
          В последствие изрева един приятел във Варна - същия ефект, макар и маслото да си е сменяно някъде из Варна.
          Аз за новото масло питах ...
          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
            Ако пък хванете един прост учебник за автомонтьори от преди 50г. вече няма да се учудите че пише: - "допустим разход на масло - 1% от разхода на гориво".
            Андро-твойто возило, ако гори толкова масло, колкото пише, че е допустимо в стар, прост, или сложен нов учебник ще си вярваш ли, че мотора е в добро здраве, и ще си го караш ли спокойно...?
            Лично за мен разход от литър масло на 1000км. е недопустим и говори за сериозен проблем(и) в двигателя-повтарям, само според мен!

Коментар

При 1/1000 то няма нужда от смяна на масло...

Коментар

Първоначално публикуван от sminkov Преглед на мнение
                При 1/1000 то няма нужда от смяна на масло...
                Ами да-сменяват се само филтрите

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                  Съвременния ДВГ е стария ДВГ. Съвременни са някой усложнения в конструкцията, като балансиращи валове при дизеловия ДВГ, 4 клапана на цилиндър, инжекционни гор. системи, принудителното пълнене, система EGR и т.н.
                  Съвременни са и олекотяванията в конструкцията - тук по нашата тема отношение имат олекотените бутала и наполовина по тънките сегменти.
                  Тия "съвременности" не целят по дълъг живот на ДВГ, нито по голяма надежност. Насочени са само към повишаване на икономичноста, мощноста и екологията на ДВГ и няма как да свалят разхода на масло, даже точно обратното.
                  Сега, това, което съм писал - "1% от разхода на гориво" значи, че това е допустим разход преди да се пристъпи към ремонт. Обикновенно този разход се получава на ДВГ на стотици хил. км., или водени в много тежки режими.
                  Иначе разхода на масло на старите ДВГ си е нормален, докато не остареят от каране.
                  Рaзликaтa стaр-нов е в мaтериaлите,не в принципa нa ДВГ,не че някои сa тотaлно особени кaто изпълнение!Достa екзотични мотори съм човъркaл ,aмa нaистинa сa си със стaрия принцип ,незвисимо с колко бутaлa ,клaпaни и вaлове!
                  Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                    Аз за новото масло питах ...
                    Усетих се, като долях с някакъв Valvoline май, само такова имаше на близката бензиностанция, дето да отговаря на изискванията. И след 2 дена обикаляне из Балкана, предимно на първа, се учудих, че маслото изведнъж спря да намаля. После минах на Q8, засега (2 години на 3 коли) нямам существени оплаквания. И за да бъда съвсем честен - след последната смяна на дребосъка, нещо започна да не ми харесва особено звука на двигателя, но засега това е чисто субективно усещане. Приемам препоръки.
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
                      Андро-твойто возило, ако гори толкова масло, колкото пише, че е допустимо в стар, прост, или сложен нов учебник ще си вярваш ли, че мотора е в добро здраве, и ще си го караш ли спокойно...?
                      Лично за мен разход от литър масло на 1000км. е недопустим и говори за сериозен проблем(и) в двигателя-повтарям, само според мен!
                      Пламене, какво разбираш "сериозен проблем" и "караш спокойно"? Имам приятел с вечната 124 250д - Наложи му се да пътува в продължение на няколко месеца всекидневно по 300 км. дневно магистрала и скорост 130-140 км/ч. През този период дава разход 1л/1000 км. масло. Разхода на гориво е под 10/100, тоест разхода на масло е над посочения по горе 1%. Колата пали, работи и върви перфектно в този период. След това и до сега продължава да пали, работи и върви перфектно. Е, какъв съвет да му дам: - "Извади си ДВГ, разглоби го и му направи основен ремонт"? И дай пари за този ремонт повече от колкото струва колата? Само заради това, че на 1000км. ще налее в ДВГ за 10лв. масло! Смятам, че ако му дам такъв съвет ще бъде голяма глупост.

Коментар

Разходът на масло не пречи, до много повече от 1 л за 1000 км. Смяташ си дали ти идва скъпо, и ако е по-евтино да се организира качествен ремонт - хвърляш се в забавлението. Важна е частта с "организира качествен ремонт".

Какъв сериозен проблем може да има? Бутало-цилиндровата група започва да прави проблеми заради ниска компресия, счупване на сегменти или нещо друго от тази степен на сериозност много след като разходът на масло стане 5 литра на 1000 км. Като дотогава колата си върви добре и надеждно. Дори пали достатъчно добре за да не е неудобно.
                        При турбо-колит еможе да е по-разично. Там може и да има заплаха от доразбиване на турбото, ако разходът е само от уплътненията на лагерите му. Към това са склонни малка част от моделите двигатели в масова употреба. Състоянието на турбото може са се провери. Достатъчно е да се погледне хлабината на оста.
                        Отделно от всичко това, разликите в разхода на масло за различните производители (на масло) и технологии е до десет (10) пъти! Една и съща кола може да гори по литър с едно масло, и по 0.1 с друго. Да се чудиш дали да си спокоен или не.
                        При разход на масло трябва да се изясни каква е причината и да се вземат мерки. В повечето случаи е достатъчно преместване от единия в другия крачол.
                        Има и по-неприятни двигатели за които горните обобщения не важат, но при тях разходът на масло се комбинира и с шум и други допълнения. Малките тойота бензин 2000 г например.

Коментар

На един мотор на хиляди километри при някакъв разход на масло първата диагноза е гумички на клапаните ,но преди това мерене на компресия.Мотор на много хиляди с прекалено висока компресия за пробега ,говори за първоначално запичане на маслени сегменти,като правиме разлика бензин -дизел.Не може мотор на 270 000 бензин да има компресия 15/16 .Следващият момент е разход на масло без маслени пушеци,ако с компресията всичко е наред ,сменяване на гумички на клапаните,след това нещата са ясни,но обикновенно ако гумичките са износени и се сменят всичко си идва на място!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X