Обява

Свий
Няма добавени обяви.

БоГлук

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Бо

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
    Преди време,във фирмата,в която работех,докараха вещите от някакъв апартамент,който трябвало да се изчисти защото стопанката починала,а вече имал нови собственици(дори,май не и наследници).
    Та,интересно нещо са вещите.Гледаш,куп буклуци,а това е бил живота на човека.
    Купища снимки,доста и различни книги,стари списания,дрехи,грамофонни плочи,грамофон,стар радиоприемник,телевизор(разбира се стар),покривки,завивки,съдове,чаши,прибори...и не помня още какво...
    Гледаш всички тези "боклуци",с които е живял и за които се е борил човека и почваш да си мислиш,колко незначително е всичко и как времето заличава всяка суета,както казват в погребалните песни.
    Мен лично,тези стари вещи ме карат винаги да се замислям какво се крие зад тях.И по принцип нищо не е само образ и форма,всяко нещо си има история...
    Може да съм нещо повреден мечтател,ама често се улавям,как си съчинявам история за нещата.Дори не само за миналото,ами и за това какво би могло да бъде и бъдещето.
    Виждам двойка възрастни хора,които се държат за ръце в метрото и се опитвам да си представя тяхната младост,техния живот...Или пък двойка палави тийнейджъри,които се натискат в автобуса или просто си говорят(в етапа преди да са си станали близки) и си представям,как биха могли да се развият нещата,как биха създали щастливо семейство и как биха се радвали на внуци някой ден...Абе само хубави неща си мисля,а и въображението ми явно не се натоварва в правилната посока,та ще трябва да го центровам при психиатър,но засега се чувствам добре от такива хубави мисли...

Колко ли ценни антики са изчезнали завинаги,защото са сметнати за безполезни боклуци?!Явно всичко е въпрос на нагласа и гледна точка-както се казваше "...няма добро и зло..." и критерий за ценността на вещите и предметите няма общовалиден....

А бе колега,ти да не крадеш по някакъв начин моите мисли?!

Аз също пазя нещата,които "произвеждат" спомени.Имам едно радио,марка TULAN.Едно такова,голямо,като съвременен телевизор.Вътре е бъкано с лампи с марка филипс.Работеше до скоро,но нещо се повреди.Та това радио е било на дядо ми.Той е набор 1899,бог да го прости.Отстрани,там където са двете врътки за станции и звук още стои восъкът,с който са запечатвали радиата "приятелите" комуняги-да се слуша правилната станция...

Коментар

До: БоГлук

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
      За да ти дотрябва нещо истински, без да има от къде да го намериш - първо трябва да го изхвърлиш от гаража, където е стояло неупотребявано 20 години - II ЗАКОН на всемирната гадост.

Например - Маткап.
      Пази маткапа, ако решиш да го хвърляш - аз съм първия кандидат.

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
      Та,интересно нещо са вещите.Гледаш,куп буклуци,а това е бил живота на човека.

"...няма добро и зло..." и критерий за ценността на вещите и предметите няма общовалиден....
      перфектна оценка....

колко пъти, съм си откривал нещо, из материала, или из по-рядко използваните инструменти .
      брех, ами аз това го купих еди-кога си, и като го ползвах за първи път, еди-какво си си случи...
      Дали съм остарял чак толкова, че да се броя от "старото поколение"?

из законите на Мърфи
      " Всяко нещо, което сме съхранявали дълго и грижливо, рано или късно го изхвърляме "

два реда по-надолу

" Всяко изхвърлено от нещо, в момента, в който стане вече недостъпно за нас, ни става крайно необходимо "

и из нашия фолклор..
      Починал един възрастен габровец, известен със прибраността си.
      Синовете му разделили имотите, и останала къщата. Като отишли, взели да ровят в натурията, и в избата намерили един скрин, или долап ( кой както го знае ) с множество малки чекмедженца.
      Съдържанието било описано на малки етикетчета " опашката на котката, дето я отрязахме лани ", "кръгли речни камъчета " и други.

Синовете били стъписани от чекмедженцето с надпис " Къси връвчици, които за нищо не стават "

Впоследствие бил открит и критерия, по който връвчиците се оказвали точно в това чекмедже - това е такава връвчица, която не може да се увие около пръста...

да не ми се обиди някой габровец, де

Коментар

До: Бо

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
        Имам едно радио,марка TULAN
        Аз си запазвам ТULAN-а. Та ако решиш да го хвърляш, викай силно!
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Спомен ми е,Божич.Няма как да стане.Мисля да го ремонтирам някой ден.

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
            Спомен ми е,Божич.Няма как да стане.Мисля да го ремонтирам някой ден.
            Мога само да ти кажа че надали е някоя лампа. По-скоро разсъхнал/и се кондензатор/и. И аз имам едно дърто на тавана на село (или поне до скоро беше там) даже с грамофон от старите - със сменяеми стоманени иглички. Дори си имаше и кутия с резервни.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Симпатична тема

Ето нещо по въпроса:
              http://www.youtube.com/watch?v=MvgN5gCuLac

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                От скоро пребивавам в апартамента НИ, в който до скоро си седеше свекърва МИ. До преди да ми падне пердето нищо не пипах, че да не се обиди височайшата особа... Сега разбрах, че Плюшкин е блед символ, бледоумието- добър казус да изкараш до 99 години, персийските килими от Сърбия - най-сериозното депо за прах, секции на 90 % от жилищната площ - медал за интеграция в обзавеждането, а ретро фотото идеал за рамка от гипс. Надяваики се да не попадна на Рамзес 2-ри, започнах от терасата...Мама мия...да ви кажа ли каквo имаше там, освен какво нямаше...: гасена вар в бидон, наилонови чували на топка, стъкла по един метър , разкачени дървени щипки, праисторически моловки- изсъхнали- ама да стоят!, ластик от 10 чифта гащи, три парчета тротоарни плочки, керемида за подгряване на кръста, речен камък за зелето - около половин кубик, празен бидон, легени - 3 броя, тояга...къде метър, пръчки някакви 5-6 бая дебели, отрязано дъно на гума с пръст вътре, 4 метли, 3 от които само дръжки, кофа с незнайно съдържание, ръждясала тел на обръч. Черешка на тортата - скелет от антена, голяма колкото.....траверса до Варна. Какво ли ме чака, ако реша да вляза и отворя гардероба...Боже помилуй! Вие как се справяте с подобен проблем...Кажете, щото аз всичко хвърлих.
                Значи не е само у нас така.Само че ти си добре с един апартамент а представи си къща на два етажа с двор 400кв.м и две пристройки.Добре че имам самосвал с ремарке та като дойде времето поне от транспорта ще спеста.А при мен са двама старци.....
                0887284106-Митко
                http://www.youtube.com/watch?v=6Fdg05yHhKk&NR=1
                http://www.youtube.com/watch?v=wnMy5yek-ks&feature=more_related

Коментар

Първоначално публикуван от dino412 Преглед на мнение
                  Значи не е само у нас така.Само че ти си добре с един апартамент а представи си къща на два етажа с двор 400кв.м и две пристройки.Добре че имам самосвал с ремарке та като дойде времето поне от транспорта ще спеста.А при мен са двама старци.....
                  Само че в апартамента дойдох от къща, в която преди това също бе живяла ТЯ. И наистина позна - хвърлях с камион стародавни вехтории, трупани на купища по кьошетата, стотици торбички и пликченца с парцалки, копченца, пиронченца, ръждиви кабърченца, стари изрезки от вестниченца, шлиферченца, счупени рамки от очилца...Колкото и умиление да вкарам, не мога да не призная, че имаше момент, в който очаквах в някое парцалче да открия събрано от шкафа "ако" от мишки - що пък да се хвърля, може да се ползва за тор например! Ужас! Мебелите подарих, защото нямаха антикварна стойност, бяха грозен соц с изтъркан лак, продънени матраци и изобщо - БоГлук, на който някой се кланят с години. Казах да си прибере любимите неща и запазих естествено стойностните вещи като "портрета от стената", красиви прибори за хранене, газена лампа със синьо дъно, плетени на една кука покривки и тъкани от бабчето кенари. То не бяха клетви, то не беше чумосване! Аз обаче бях "пуснала пердето" и за пръв път не ми пукаше ни на тая ни на оная работа /да ме прощават модераторите/, защото човек не може цял живот да диша нафталин и да живее според кефа на другите. Когато къщата заприлича на дом, след години тя огледа и накрая каза "Добре, че беше непослушна..."

Коментар

Много повече от вещи :
                    Заравям се в килера.
                    Намирам футболна топка, кожена, чисто нова. Ако я изхвърля - това означава, че съм си признал - Никога вече няма да играя футбол, стар съм.
                    Намирам, новичък стик за хокей, чешки - дадоха ми го преди 30 години........... ?
                    Намирам брезентов Анурак и раница - Планина има ли планина, която все още мога да изкача ?
                    Намирам акордеон - ходих на първите три урока с голям ентусиазъм, за разлика от цигулката, която също е тук.
                    Жена ми се раздели с мен, но чайника, който си купихме от сватбеното пътешествие в Унгария стои. Стои и кубчето на Ерньо Рубик. Ще ги изхвърля ли ?
                    Никога !
                    И така........ .
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                      Много повече от вещи :
                      Заравям се в килера.
                      Намирам футболна топка, кожена, чисто нова. Ако я изхвърля - това означава, че съм си признал - Никога вече няма да играя футбол, стар съм.
                      Намирам, новичък стик за хокей, чешки - дадоха ми го преди 30 години........... ?
                      Намирам брезентов Анурак и раница - Планина има ли планина, която все още мога да изкача ?
                      Намирам акордеон - ходих на първите три урока с голям ентусиазъм, за разлика от цигулката, която също е тук.
                      Жена ми се раздели с мен, но чайника, който си купихме от сватбеното пътешествие в Унгария стои. Стои и кубчето на Ерньо Рубик. Ще ги изхвърля ли ?
                      Никога !
                      И така........ .
                      Аз също не бих хвърила неща с емоционална стойност, тромпета на баща ми стои в стаята на щерката, един стар зелен тиган с черно дъно от баба ми - още е в кухнята. Писалка и стъклена мастилница от дядото - също, и разни подобни, като например първата ми панделка и тефтерът на майка ми от студентските години. Но други неща, които са ми безлични и ненужни и ми пречат определено, просто ги махам или предлагам на този, който много си ги обича да си ги прибере, защото е вероятно да са важни за него.

Коментар

Същото ще е и след нас. Хайде, не в къщата, ама в гаража.....Ще влезе сина и ще каже-"кви са тия части, бе, кви са тия парчета от джипове. Я камиона и на вторични. Ама тва било настолен струг-я стига бе, има вече всичко по магазините. Пък и аз съм с 2 леви ръце....." Ежедневието колкото повече се забързва, толкова по-малко време за емоции ни остава-ядеш, спиш и бачкаш. Пари трябват, мечти се гонят. Кой да ти гледа и събира предмети със сантиментална стойност. Пък после ще се знае че си живял само ако се провери в регистъра-интересно кво ли ще остане след нас.

Коментар

Скоро имах подобно упражнение. Техниката е следната :
                          1. Преравят се внимателно всички джобове на дрехите, барабар с хастарите (през скъсания джоб да не е паднало нещо). Писма със сантиментална или историческа стойност, интересни монети и т.н.
                          2. Всички шкафчета и чекмедженца се преравят за същите интересни предмети.
                          3. Половин час по- късно ти пада пердето и всичко отива на купчината, без дори да отваряш чувала с вехториите, в очакване на клечката кибрит.
                          Не са малко случаите на унищожаване на ценни документи, интересни разписки за заем, нотариални актове и т.н.
                          А иначе пътят на всяка непотребна вещ е отдавна начертан. Първо отива в мазето за 10-15 години, после на село за още толкова и чак тогава на боклука. По- пряк път не са измислили нито Декарт, нито Евклид, нито Ломоносов. Мърфи само е констатирал последиците.
                          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Между другото, струва ми се, че това е проблем повече на жените. Ако се обади някой мъж или това му дойде до главата, то ще е щото жена му го е накарала, т.е. му е мрънкала. Каква е ситуацията в къщи-живея в къща на 2 етажа, напълно обзаведена от наще в соц стил, така е било на времето просто. Живеем си на втория етаж с жената, на първия са те. И кво става ся-почва да мрънка тя-хола не ми харесва, тия секции са демоде, това трябва да се изхвърли, онова...А тя не е донесла нищо в къщи, само куфар с дрехи. Техните нищо не са и дали. Ама иска. И забележете-не живея в София или в голям град , а в провинцията. А тука е беднотия, няма работа, парите кът.....И почват разправийте със старите-може да са грозни тези неща, но те си знаят-някога как са ги карали с москвича, от къде, как са се записвали да ги намерят..все такива неща. А са и здрави-ама.....грозни били. Говоря за секции,спални, холови гарнитури, разни такива работи, не за неработещи боклуци. Накрая приложих радикалното решение на проблема-казах на жената-щом искаш да сменяваш-ок, плащаш ти. И работата утихна. Щото с една нейна заплата от 350лв чисто....няма за мебели като приспадне разходите. И сега да видиш как живеем и така. Грозно-но здраво. А някои приятели купиха нови мебели и след 5 год ги смениха пак. Особено спалните. Живот....кво да прайш. Много хора във форума са така, ама......не казват.

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
                              Между другото, струва ми се, че това е проблем повече на жените. Ако се обади някой мъж или това му дойде до главата, то ще е щото жена му го е накарала, т.е. му е мрънкала. Каква е ситуацията в къщи-живея в къща на 2 етажа, напълно обзаведена от наще в соц стил, така е било на времето просто. Живеем си на втория етаж с жената, на първия са те. И кво става ся-почва да мрънка тя-хола не ми харесва, тия секции са демоде, това трябва да се изхвърли, онова...А тя не е донесла нищо в къщи, само куфар с дрехи. Техните нищо не са и дали. Ама иска. И забележете-не живея в София или в голям град , а в провинцията. А тука е беднотия, няма работа, парите кът.....И почват разправийте със старите-може да са грозни тези неща, но те си знаят-някога как са ги карали с москвича, от къде, как са се записвали да ги намерят..все такива неща. А са и здрави-ама.....грозни били. Говоря за секции,спални, холови гарнитури, разни такива работи, не за неработещи боклуци. Накрая приложих радикалното решение на проблема-казах на жената-щом искаш да сменяваш-ок, плащаш ти. И работата утихна. Щото с една нейна заплата от 350лв чисто....няма за мебели като приспадне разходите. И сега да видиш как живеем и така. Грозно-но здраво. А някои приятели купиха нови мебели и след 5 год ги смениха пак. Особено спалните. Живот....кво да прайш. Много хора във форума са така, ама......не казват.
                              ...едно време имаше един лаф:правено по руски тертип-грубо,но здраво!
                              Та,колега,ако не си повтория,или жена ти да е баят по-малка от тебе...я й ...почерпи едно шампанско "Искра"!
                              Аз лично,изхвърлям това,което вече не "служи".Приветствам те за това,че си запазил соца-с малко фантазия и "тунинг",дето викат нашите жипари,става мебел та дрънка!Може даже да й завидят на жена ти.Има из нета идеи.
                              Аз да кажа друго-ей така,РОВЕЙКИ,под едно вътрешно дървено стълбище на нашата къща пълно с невъобразими вехтории,набарах стара дамска чанта-ама стара,от 30-те години.Аз съм тогава 6-7 клас,когат става НАМИРАНЕТО.Пренебрежително прокарвам пръсти по дъното и......нещо като зарче....вадя го...ЗЛАТНА КОРОНКА ОТ КЪТНИК!!!Сцепена по средата от едната страна,тоест ми се стори/или после ми се наби/,че е изтръгната...
                              /щото баща ми ми е разправял,че срещу нас са живели на квартира двама немски войници-Ханс и...не помня другия.та си мисля-дали мойта баба Гица нещо,а?!и после-Коронка!
                              Та така,това е ЕДИНСТВИНИЯТ ПЪТ В ЖИВОТА МИ,КОГАТО НАМЕРИХ ЗЛАТО.Направихме халките за сватбата ми едно време от нея коронка.Сега не нося халка-не ми позволява ОФРОУДХАРАКТЕРА ми.-нещо да ме стяга по пръстите.
                              Сега със същата ми жена спим на спалнята на дядо ми-това е мебел,която...бе няма да изхвъля.
                              Айде стига.
                              Извод: ДОБРЕ СИ ПРОВЕРЯВАЙТЕ БОКЛУЦИТЕ ПРЕДИ ДА ГИ ДАДЕТЕ НА ПРОМЕТЕЙ.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X