Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Най-българското ядене ?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Най-българското ядене ?!

Върл любител съм на Fiesta-tv и подобните на нея. В следващия живот ще гледам да стана готвач...
    Но действително виждам еквиваленти на всичките наши манджи и в чужбинските рецепти, представяни като изконно тяхни.
    Май по-скоро трябва да докажем, че началото на някоя рецепта е точно от тук.

Коментар

Не искам да влизам в спорове, но мусаката която описваш си е точно мусаката която се прави по света. Под името мусака.

А иначе трябва да видим за какво точно е темата - дали е "Кое е най-българското ястие", или накратко - "коя храна ние Българите считаме за най-традиционна", или "Кое ястие си е измислено/изобретено/подхванато в България и си остава български специалитет".

Това са две съвсем различни теми. Аз коментирах по втората. Защото ако задълбаем там си става точно "От къде идват имената на Лондон и Темза"
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Аз пък ще ви предложа североизточната рецепта на Курбан чорбата, не оная с доматите червения пипер и други там зарзавати това не е курбан чорба, а най вкусният курбан е бистър добре отпенен и само с малко чер пипер, дафинов лист и бахар. А за свинските ушички и крачета добре сварени с чесън и оцет и малко черван пипер- е неможе да е турско нали щото свинското месо е най мръсното в религията им.
        Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Остава да видим колко българска дума е "Курбан". И дали е трудно да се смени телешкото със свинско в една рецепта.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Остава да видим колко българска дума е "Курбан". И дали е трудно да се смени телешкото със свинско в една рецепта.
            Е по твоята логика, никоя страна си няма традиционни рецепти. Всеки ще каже че в еди коя си страна го е ял същото. Това с турските думи също не е показателно. Като ножа "каракулак"-а кажи че е турски .

Коментар

гласувах за пръжките с лук - защото не съм ги срещал никъде другаде по света.

таратора и шопската са отдавна експроприирани от гърци и турци.

Иначе аз мисля че кавармата е доста българска гозба също. В нета рецепти за нея има само в БГ сайтове.

Коментар

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
                кавармата
                Турска дума, също така.

Коментар

При месата има шанс/малък/ да си дойдем на думата-луканка,суджук,натурална пастърма.
                  Всичко друго е балкански обобщено или взаимствано,дори заглавието на конкретното ястие.Киселото мляко-ами Гърция и Турция са ни съседни по южна граница и адекватни по климат в северните си територии.
                  Слизаме на земята и говорим за местна специфика,а не за природни дадености при производство на каквото и да било.
                  Таратор/масов в Гърция/,мусака/Гърция,Турция/,боб с наденица/Сърбия/-доста сме омешани,дори на ниво национална кухня.Робството не прощава,дори при съхраняването на кулинарната идентичност!
                  Поне до кирилицата наша и производните й сме я докарали до сега/лошо,добро-на наш език/-поклон пред нашите баби и дядовци,именно за това!

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Киселото мляко-ами Гърция и Турция са ни съседни по южна граница и адекватни по климат в северните си територии.
                    То тъй де,ама що там не вирее лактум бактерикум булгарикум още не се знае..
                    [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
                    Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Първоначално публикуван от peterbg1 Преглед на мнение
                      То тъй де,ама що там не вирее лактум бактерикум булгарикум още не се знае..
                      Не знам,друже,но не мисля,че е следствие на териториални разновидности...
                      Нужната бактерия/за чисти химии по 0.500 не говоря/ не се въди само в Централния Балкан...
                      Предполагам по-скоро патенти/лицензи,отколкото невъзможност за производство.Може би не съм прав,но сравни климатичната обстановка и производството у нас-не трябва да има проблем при подобен производствен процес в близкия юг...

Коментар

Едва ли е до патенти и лицензи.Ако беше до тва нашите дупедавци да ги дават по 2 за лев.А пък по време на Студената война,то сега още по-малко даже,кой ще съобразява с някаква България за лицензчета за кисело мляко...Явно просто не става.

Коментар

Аз гласувам за шопската салата от изброените защото само тя е с истинско българско сирене а не с фета както го правят гърците.Друг е въпроса ,че както винаги лицензирането на сиренето го направиха гърците първи и бяло саламурено сирене се продава като гръцко в Европа
                          Jeep Гранд Чероки 3.1

Коментар

Ами липсва кумис и конска пастърма в анкетата. Макар това да са забравени храни, но са исконно български.
                            Иначе мисля за пръжки с лук. Защото таратор има и в турция примерно, нали е краставици с айрян.

Между другото гледах едно предаване, как са измислили шопската салата, ми салата като салата, ама са я кръстили шопска заради туризма, е малко била по-различна от сръбската. Баници има навсякъде. Бобът не може да е българско ядене тъй като е донесен от америка. И преди всичко го кльопат в западните държави, после и у нас.
                            Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                            Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

За сиренето..Например в Англия в момента се продава менте българско сирене.Във едновремешните метални кутии със зелените надписи и кравата.Ама е турско и го продават за българско,щото преди си се продаваше българско и го купуваха.Ама туй турското няма нищо общо с нашето.Иначе на кутиите си пише българско краве сирене.И понеже мангалите са неграмотни с много правописни грешки и тук-таме аканъ на турски..

Коментар

От посочените храни всички се ядат в цял свят. И всичките ги хапвам с удоволствие.
                                Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                                -----------------------------------------------
                                Питието определя съзнанието....
                                -----------------------------------------------
                                0887770735

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X