Шкембе-чорба имат и сърбите и турците.
Турците,понеже са във всяко кътче на света,са я разпространили,макар и не баш като нашата.При тях е йогуртпача-със кубчета или накъсано овнешко месо и е червено.Има и милк-йогурт-пача,която е същото,но със прясно мляко-вече с цвят и вкус почти като шкембе-чорбата...Сръбското е като нашето,само дето нашето е по-вкусно..
[SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|
Шкембе-чорба имат и сърбите и турците.
Турците,понеже са във всяко кътче на света,са я разпространили,макар и не баш като нашата.При тях е йогуртпача-със кубчета или накъсано овнешко месо и е червено.Има и милк-йогурт-пача,която е същото,но със прясно мляко-вече с цвят и вкус почти като шкембе-чорбата...Сръбското е като нашето,само дето нашето е по-вкусно..
Имат и румънците - чорба де бурта ако не се лъжа!! И си я сервират с люта чушка! Абе почти като нашата!
Колебах се между таратора и баницата, ама гласувах за баницата!
Привет!
За мен всички тези манджи са си български...
Забравихме свинската пача...хубава гореща...люта...или да е замръзнала в тавичка с чесънец и оцетец...
Май ще се окапя...
Пачица...
Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
.................................................................................................
Е. Абу
Не искам да разочаровам никой, но никое от изброените.
Ако някой все още яде сушено месо преседяло месеци под седло - може би. Всичко останало го делим със съседите.
Мусаката на запад се води гръцки специалитет, думата не знам дали е турска или гръцка но със сигурност не е българска.
Шопската салата по цял свят се продава като гръцка салата (само добавят маслини)
Тараторът също е хит по гръцките ресторанти, в един или друг вариант на специалитета tsatsiki, не знам как се произнася на гръцки.
Като казвам "в гръцките ресоранти" нямам предвид "пренесен от гръцките конспиратори/крадци на рецепти преди десет години". Имам предвид от време оно. Поне откакто има гръцки ресторанти по света, демек - откакто има гръцка емиграция. Значи го бройте поне 150 години.
Остава киселото мляко, което по принцип навън се води български специалитет. Но за разлика от нас, западнякът посмъртно не може да направи разлика между нашето кисело мляко и най-обикновено неподсладено и неароматизирано какво да е кисело мляко което може да намери в кварталната бакалия.
За сиренето - навсякъде се продава като "гръцко сирене фета". Ако си късметлия, като кажеш "дай ми фета" ще ти извадят българско. Онова в стандартната опаковка, със зеления етикет. Дето едно време беше в тенекии, сега е в пластмасови кофи. Продават го включително и в гръцките магазини.
Единственият продукт който никога не съм намирал представен като специалитет на друга държава са луканките и суджуците. Сигурен съм че имат някакъв бегъл екивалент при унгарските и при най-скъпите италиянски и френски колбаси, но не съм го намирал до сега. А не е като да не съм търсил.
За чушки, боб и прочее зарзавати - просто забравете да държим монопол над тях. Мексиканците хрупат чушки от кажи го осем хиляди години. Боб - от Колумб насам.
Tsatsiki-то е почти като нашата млечна салата,само че със стъргана краставица и йогурт,което не е кисело мляко и нашата пак си е по-вкусна ...е,никъде другаде няма КИСЕЛО МЛЯКО.
За луканки и суджуци съм чувал ,че чехите са ненадминати..мнооого отдавна
[SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|
Еее какви хора сте значи. Аз мусака наричам онова дето има една готина бяла заливка отгоре. Незнам дали е гръцка или турка или незнам каква, ама за мене си е българска. Напоследък продават разни боклуци наречени фикс маги малки тайни. Има едни такива и за мусака. Ама не изглежда като мусака ами като картофи с кайма и ужасно солен вкус. Това дето говорит ти, хич не е показателно. То ако става дума, повечето чужденци сигурно не са и чували за държавата България. Вика му се традиционна кухня. Супички, баници, салати.
Коментар