Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Раздел Политика и икономика???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Моите 5 гроша по темата- раздел политика и икономика е доста щекотлив и къдрав.
    Както каза Даника- не е лош сам по себеси и в него могат да намерят място доста актуални теми, които вълнуват един или друг, както и да се използва за хора имащи време да дискутират.

Главния проблем на такъв раздел и темите му е езика и емоционалния характер на самите хора и участници. Ескалацията и нагоререщяването на страстите са предварително програмирани. Използването на обидни епитети, кваликфикации, неприемливи характеристики и обидно съдържание са в реда на нещата по презумция, а не трябва да е така. Това, че нечие мнение не съвпада с моето не е причина да го правя на пистил или да го обиждам.

Ако ще се въвежда отново такъв раздел, трябва да се приложат и определени, евентуални нови правилиа за да се държат нещата под контрол.
    Например да се забрани квалификациите, епитети и обидите по адрес на други участници, политици, държави. Да се спазва нормалния тон. Ако някой се провини- то той да бъде наказван индивидуално, а не да се затваря цялата тема.

Определено да се назначат модератори/ повече от 1. Този контрол няма да мине на самотек и от самосебеси.

Ясен отдавна не пише и почти не участва тука, тоест изхождам от това, че е абдикирал от функциите си, макар никой да не е свалял официално статуса му на модератор.
    Бенцбоса има модераторски функции до колкото знам само в определен раздел, а не универсален за целия форум.

Назначаването на евентуални модератори може да стане с гласуване на участниците, но тежката дума си остава на Венци или собственика на форума.
    Относно статута на модераторите- участниците да имат право под формата на комуникация с Венци или някой супермодератор да подадат оплакване и да представят аргументи защо не са съгласни с някое решение. Обективността не е гарантирана за никого и трябва да има начин за корекции и оценка дали е налична. Това поне докато се етаблира и стабилизира раздела.

На база моито досегашни наблюдения и преценка аз имам добри вчепатления и мнение за Спарки, който така или иначе вече е модератор- да, в доста случаи не сме на едно мнение с него, доста сме спорили. Но до сега той никога не си е позволил да обижда някой или да се държи като дървен шоп или магаре.

Раздела не трябва да има цензура! До колкото знам група участници са напуснали настоящия форум и са си направили собствен под предлога, че тука има цензура.
    Аз не мисля, че е било цензура, а по-скоро именно липсата на железен контрол и обективност по доста теми и използването на епитети, определения и характеристики, ескалация на страстите и езика, които са недопустими спрямо други хора.

Разберете- ние повечето сме хора 40+. На тея години надали някой е в състояние тепърва да ни изменя и моделира характерите и мненията. Всеки вече се е изградил и тепърва няма в форумна среда да се променя кардинално. Всеки може да каже каквото иска и мисли в рамките на добрия тон. Тази информация би могла да е полезна и интересна за доста хора. За други може да е глупост или несъвпадаща с неговото мнение. Това е. Ако се остане в тези рамки и с тази нагласа, може и да го бъде.
    Ако не- копчето "del" винаги е под ръка.
    Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Като гледам - регистрирал си се 2023 г. Аз - 2009 г. Пред очите ми форумът постепенно се съсипа от НЕАДЕКВАТНА МОДЕРАЦИЯ. И то първо замря в тъй ожалваната му техническа част. Обидени или баннати си тръгнаха хора, които наистина разбираха от 4х4 автомобили и сериозно, някои и професионално, се занимаваха с оффроуд.

• Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      Аз от 2001г. до сега съм присъствал на "погребението" на 3 форума. В смисъл не, че аз лично нещо съм повлиял или направил за това, а просто умряха пред очите ми през изминалите години. И да, прав си- и в трите случая беше най-вече заради модератори. И в трите имаше стотици/хиляди най-различни хора, като мнеия, компетентност, защитавани тези и позиции.

По мое лично мнение модераторите налагаха своето субективно и индивидуално мнение над всичко и всички, Обективноста и безпристрастието им изчезнаха и те игнорираха мнението на другите, а тези които им противоречаха директно бяха банвани или в най-добрия случай постоянно затривани. Модератора тотално нарушаваше собствените си правила и тези на форумите, за които се бяха заели да обслужват. Интересното е, че след време дори и хората от страната на идейните тези/мнения на самия модератор зачезнаха и в момента в тези форуми пишат, ако въобще, 4-5 човека, останали от стотици, може би и хиляди участници. Нещо като Левски и ЦСКА- може да се мразят и да са врагове, но един без друг не могат.

Аз рецепа за читава модерация нямам. Мисля си обаче, че модеаротора трябва да е безпристрастен, обективен, с равно отношение към всички и единствената му функция е да налага правилата и законите на форума спрямо всички еднакво, да не взима ничия страна, да държи изрядното му състояние, дисциплина и хигиена. В никакъв случай да не се изживява като последна меродавна инстанция. Неговото лично мнение и отношение по темите да е нищо повече или по-малко равно от това на всички останали. Например като съдия по наказателно право- като има рецидив или престъпление да съди виновните, но по всички останали въпроси в цивилния живот да е равен и еднакъв с останалите граждани.

Дали е възможно не знам. Вече споменах за други 3 форума. Виждам и в този форум, че нещата съвсем не са същите каквито са били да кажем между 2008-2020, нито като брой хора, нито като теми. До ден днешен намирам доста стари и интересни теми, които само чета, защото или вече са затворени, или не са актуални, или никой не е писал в тях от години и са самоумрели. Да си тръгне някой от форум обаче не винаги е свързано и с модераторите. Понякога може да е заради глупост, ината и нахалството на други участници, обида, липса на адекватна комуникация или ниво, лаишки и некомпетентни мнения на други участници, които ти убиват мерака да споделяш и пишеш. Тогава модератора е безсилен. ИЛИ с риск да се прояви като диктатор трябва да изгони някой. До колко това е морално, демократично и безпристрастно е един друг въпрос. Но човек седнал да пише във форум не се ли е заредил с великодушие, търпение, дебелокожие, толерантност и голяма доза непукизъм, по-добре да не сяда да пише. Да, ще има 5 диванета, коигто ще те дразнят и ще те изкарват извън нерви. Но ще има и 5 човека, на които ще помогнеш, те на тебе или ще ти е интересно да комуникираш с тях.
      Последно редактирано от Urko; Днес, 02:09.

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Аз пак предлагам ГЕРГИН - ник’ви страсти и мислене няма там,ЖЕЛЕЗЕН кат’ Чугун,ще се справи блестящо

Май вече ми се изясни защо Гергоне иска някои от участинците да са с права като на другите потребители. Защото модераторите и администраторите не ги "хваща" игнор листа...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Е това не го знаех 😎

Виж ти, виж ти, кой е разровил костите на форумния ми гроб.

Не знам какво да кажа по съществото на темата - може да съм "нов човек" от няколко седмици но "новият също пие" (който не се сеща за стария виц ще му го разкажа в друг раздел).

Това което не се е променило у мен е разбирането ми какво е България и убеждението, че между мнение и престъпление има разлика и тя е ясно разписана в НК. (да, това е лозунг от гей-парада, но това не го прави маловажно)

Обществото ни е поляризирано. Поляризирано е отвъд здравия разум, отвъд точката в която може да се води обществен дебат и със сигурност отвъд точката в която работят описаните в литературата рецепти. (В наше оправдание, не сме само ние. Така е целият що-годе цивилизован свят.)

Причината ви я казах преди 13 години

Затварянето на раздела "Политика" беше компромис. Не беше добър компромис.

Повторното му отваряне ще е... трудно.

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Жив е той жив е,очи сини,почти сиви,лице околчесто и изпито от непрестанната мисъл и бдение………

Ле’ски предай се……..къде се криеш бре ‘айдук

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Както е написал преди много години Марк Твен : Слуховете за моята смърт са силно преувеличени .

И ножа и хляба е в собствениците . Като видят че нещата не вървят на добре лесно пак могат да " дръпнат шалтера " .
    Последно редактирано от sek.1; Днес, 07:49.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Де тоя късмет . Знаеш ли колко им е лесен живота на простите аматьори ?

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Не ти е лесно

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Лесно само на тези които са на държавна хранилка .

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ...Не знам какво да кажа по съществото на темата - може да съм "нов човек" от няколко седмици но "новият също пие" (който не се сеща за стария виц ще му го разкажа в друг раздел)...
    Кажи вица?

И коментаторите...

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      В друг раздел го кажи,не им се връзвай,искат да те лизнат 😇……..в другия смисъл де

Като червена нишка пронизваше хвърлящия последни къчове умиращ кон, пърдон, форум, тезата, че заради вихрещия се раздел "политика" си тръгвали "отвратени", видиш ли, стойностните хора, щото всичко било обърнато на "бг мама", всеки пишел за всякакви глупости, и те - старите печени оффроудъри и автомеханици, не можели да понесат тази простотия, та се махали.

Е, видяхме как се оправи форумът със затварянето на "таз клоака - раздел политика", нали? Как разцъфтяха наново "техническите раздели" с теми тип "Самурай vs. Бентайга?", вследствие на което дори нормални поне на пръв поглед питания като напр. това, оставаха без отговор.
    Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      О има много вярно в това,че заради затварянето и цензурата много хора биха капа у земята,но форума си е частен и е го пак въпроса.

Виж как темата за Третата Световна си стои и това подсказва,че може да е капан - а наречеш Веонната операция в Украйна с друго има и хоп,чембер за плюене по другарче…….а трябват и нови модове,да се справят с Ясен,че той ни е Ясен на всички та предложих Гергин 3 пъти,теб не знам дали съм те предлагал ма е на……

Предлагам и Гагича за МОД,и без това е пенсия вече и друга работа освен да ги клати няма,даже без пари може да се навие

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Не съм пенсионер, уви. Почнах да взимам една инвалидна пенсия от две години, ама ще ми я спрат догодина.

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      А значи ги клатиш и пари не ти трябват……

ИДЕАЛЕН Е,помни,ще спазва правилата

Да живей

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    Колеги,

Наблюдавам как напоследък има проблясъци в като култура на комуникация по теми около и за политика и икономика... Виждам сериозни хора, които откриват такива теми и даже се случва диалог в тях... Едва ли сам бих върнал раздел Политика и икономика, но говорейки с Владо преди няколко дни той взе че ентусиазирано ме пита защо пък не го правя... Аз съм оптимист и вярвам в това, че доброто побеждава..., но не знам точно как...???

Е, откривам допитване, види ли ви се добра идея и ако да, какво и как да наредим, така че да се получат смислени и полезни дискусии... Аргументи срещу, не са ми необходими, аз има няколко милиона, едва ли ще добави някой нещо в повече...
    Не е по темата ама понеже не мога да я намеря . Докато чистех гаража намерих два високомощни съветски ЦК ключа . Мога да ти пратя единя ако още имаш нужда .

Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Факт е че нови с такива параметри няма или са едни пари . Вчера отворих да почистя една съветска ключ - маса а вътре посребрени повърхности с явно доста дебело покритие защото нямат и следа от работа а е работила поне 40 години .

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      😂 Глупости,няма у твоя гараж

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Вече няма . Прибрах Черокито вътре че грехота гараж пълен с боклуци пък джипа да ми седи в двора на завода между моята Нива и УАЗа на Стефан .

Като компормис, за да няма недоволни: Във форума да се създаде раздел "Кошче" който да е само за четене, и в него да се съхраняват изтритите теми, и в него да се създаде раздел, "политика".

И коментаторите...

Коментар

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Е на тоз раздел какво му е,а му виж заглавието, СПАМ какво е според теб………никакви сериозни политики и никовете с цветовете на дъгата

И как няма да има недоволни😳е на Гергин му пречи Ясен и цвета му,за мен дума да няма……а уж зеления цвят успокоявал

Хм. Колкото повече чета, толкова по-скептична ставам.
    Нова площадка за нови диссусии и нови конфронтации, по презумпция предполага загърбване на старите. А това май няма да го можем и ще пренесем старите гнойни бинтове на новата операционна маса.
    Повечето от нас претърпяха личен негатив и тролинг в стария раздел. Аз, включително. Мога да го прекрача, но защо, ако старото отново ще повлече крак?
    Рационалното, което написа BatGeorgeone е, че статута на модератор пречи за вкарването му в игнора и даде пример с конкретен участник - BENZBOSS. Това е технически въпрос. Постави и въпроса за липсата на справедливост у Ясен, но това вече е персонален въпрос.
    Ясен се включи коректно, BENZBOSS с обичайния си тон. Толкова.
    Но въпросите остават - игнор-листа и модерирането.
    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Май вече ми се изясни защо Гергоне иска някои от участинците да са с права като на другите потребители. Защото модераторите и администраторите не ги "хваща" игнор листа...
      Ицо,
      За пореден път не си прав - аз проблем с игнорирането нямам, отнема ми 3 до 4 секунди да добавя ключова дума/ник(дори Модератор/СуперМод и Администатор) във филтъра на бразузъра ми и всичко изчезва, ако не знаеш как бих могъл да ти обясня, не е сложно.
      Но, аз също съм над 40 години и осъзнавам, че скриване на мнения по този радикален начин, колкото и да са дебилни носи и негативи, но не за всеки и не винаги е възможно да филтрира дебилизма, все пак сме хора, за сега поне, тук повечето мнения не са на ботове.

Предложението ми е да се елиминира безнаказаноста и липсата на реални последствия у човека, поради неговата роля във форума, за това ако се раздели роля във форума и човек, този проблем изчезва.
      Последно редактирано от BatGeorgeone; Днес, 10:14.
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Ако и когато му дойде времето...

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Значи искаш да станеш модератор, за да не могат ДРУГИТЕ да те игнорират?

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Да настане групова безотговорност казваш. И къде по-точно това е проработило в посока да се случи нещо добро?

Абе, правите се на ощипани нещо, с изключение на някои, които ви го намекват.
      Разделите се затвориха, щото не отговаряха на неписаната права линия на форума. Разделите се затвориха, след началото на войната в Украйна, и главно поради различното отношение на хората към тази война. На практика, хора привържаници на страната агресор, не можаха нито да намерят оправдание за агресията, нито пък я признаваха като неправомерна такава, т.е. изпаднаха в когнитивен дисонанс, който в тези раздели им се напомняше постоянно. Може би това се прие като обида от страна на ръководството, което реши да им спести неудобството, и направо закри разделите. Дали защото е споделяло в някаква степен възгледите на същите тези хора, не мога да твърдя на 100%, но определено остави такива усещания и впечатления. Съответно, обективност, демократичност, официално бяха отречени, с оправданието, че тук е частен форум, и собственика решава. Естествено това отблъсна много от хората, както би ги отблъснала и частна медия, в която грубо се нарушава обективността. Ясно е и защо и кои хора останаха, и кои се махнаха. Затова и сега вече идва идеята да се върнат разделите, където да си пишат предимно хора с близки възгледи, без да им се налага да спорят по неудобни теми и да отговарят на неудобни въпроси. А и презумпцията за водене на "нормални" според ръководството дискусии, казва между редовете точно това - вече няма инакомислещи, можем да върнем разделите и да си пишем само от едната страна, пък ако дойдат други, и нещо стане неудобно, винаги можем пак да ги затворим. При липсата на демократичност и натъртването, че тук е частно място и диктатура, стойността на дискусиите в тези раздели е силно под въпрос, ще е като в някакъв партиен сайт, и ще е далеч от обективизма. Отделно, нищо не пречи да ви се демонстрира пак, с най-учтив тон, и без никакви нарушения на правилата на форума, как някои от "правите" политически възгледи тук, всъщност продължават да са в дисонанс с реалността и фактите. Тогава пак ще закривате раздели, или ще изключвате хора без реални нарушения на правилата, но белким тогава стане ясно и на някои от по-новите участници, какво и как се случва тук, и как да държи правата линия(незаписана във формалните правила), ако искат да пишат тук по някои от политическите и икономически теми.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Направете го като на стадиона - агитките разделени, темичка за едните, отделна темичка за другите, мир.

Коментар

Ето, това имах предвид. Конфронтацията от миналото долетя, дори преди да е създаден разделът.
          Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          Абе, правите се на ощипани ....
          Вече си формирах становището, Венци, няма смисъл да се отваря площадка за сцеждане на отрова.
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Готина дума - "сцеждане"...

Активност за темата

Свий

Тук са 7 потребители онлайн. 3 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
        X