Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За парите и цените преди и след 10-ти ноември

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    ...
    Фактите опровергават твърденията ти.
    1. В Русия , която 'губи само 4%' според теб - китайските автомобили струват много по-скъпо от същия този автомобил в Европа.
    2. Китай държи най-големите валутни резерви в Света В ДОЛАРИ
    3. Китайски учени, инженери и работници емигрират в САЩ, а не обратното.

Топ 0,01% - да една стотна от процента - от населението са тези, които правят възможни - SpaceX, StarLink, Patriot, F-35, USS Gerald R. Ford (CVN-7 ........
    Китай ги няма и никога няма да ги има.
    ЗАЩО - защото най-гениалната част от хората по света предпочитат да живеят и работят в САЩ, а не в Китай.
    СЪЩ) - най-инициативните 1 - 2 % от хората в Света работят в или със САЩ.
    Тази тенденция няма изгледи да се промени.

Иначе всички добре знаем, че в Русия е най-добре, ама защо никой не ще да емигрира там? Освен таджики, туркмени, узбеки и други жители на ХХХХстан?
    Знаеш ли колко точно елитни РУСКИ учени емигрираха в 'гнилия Запад' последните две години ?
    Предатели? Най-образованите и интелигентни да са предатели???
    По-логично е останалите да са ......... - нали?

Коментар

• mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Виж u_bo аз не искам нито да се карам нито да убеждавам в нещо.Отминаха времената когато се опитвах. Сега просто казвам фактите и гледам отстрани...
      1. Русия наистина губи само 4% приблизително(около 2% такси от двете страни) - причината е директното плащане.Което ние великите европейци нямаме..трябва да се молим. Защо? Защо рублата е конвертируема и се приема а еврото не го искат? Излиза че ние сме по долу ?? що така? Китайските автомобили наистина струват много - заради митата..
      2. Абсолютно си прав - наистина е така - но вече размислиха и всички страни по света вече намалят тези резерви - защото видяха какво се случва и долара вече не е абсолютната резервна валута... Аз също съм в процес на преоринтиране на директни плащания... сега друг е въпроса дали ще успеем
      3. Наистина беше така - но от няколко години вече не е... В момента университетите в САЩ се борят. Засега на първо място излизат университетите в Кантон област (града на електрониката Шенжен и други). Причината е много проста - ако учиш там и си отличник постъпваш на работа ВЕДНАГА още в последния курс в водещи фирми производители. Нивото им е световно признато вече - големия проблем който спъва кандидатите е че се преподава на китайски език.Докато английския е световен език - това е много много сериозно предимство... Но... живота е пред нас
      За Русия няма да коментирам защото темата ще се политизира...
      Според мен - времето ще покаже - ако съм прав това ще стане до година две...

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      По повод университетите - на фона на резкия упадък на унитата в Англия и САЩ се наблюдава тих възход на места като Политехниката в Цюрих и Техническия университет в Делфт...

• u_bo
      u_bo коментира
      Редактиране на коментар
      Това къде точно в Руzzия се намира: "се наблюдава тих възход на места като Политехниката в Цюрих и Техническия университет в Делфт..."
      Нима твърдиш, че гейропата прави нещо по-добро и по-качествено от педерусия?
      Забравяш МГУ, ГРУ , ФСБ и другите поводи за гордост

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение

Свобода, без отговорност:
    Имаш правописна грешка - пише се "послушание".

Не можеш да си Свободен ако не си отговорен.
    А ти имаш предвид - послушание, господар, батя путя.

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Малък си още, но имаш време да разбереш какво имам предвид. Ако не на теория, то на практика.

1. Има данни, че си по-малък от мен.
    2. Качваш някаква снимка , на някакъв паметник и това трябва да ме убеди, че какво?? Че ти предпочиташ да имаш НЯКОЙ да се грижи за теб - вервам ти , не се напиняй.
    3. Термина роб е опростенно предаване на същността на хора с несилна увереност и независимост.
    Определено нямам предвид юридическия термин.

България е демократична държава и хората с ниско национално самочувствие, желаещи някой голям и силен да ги покровителствува също са българи, макар и почитатели на авторитаривма, тоталитаризма и отричащи Свободата.

все пак всички знаем какъв процент българи са участвали в Априлското въстание... А и не само в него.

Та тези с ниско национално самочувствие, правещи в душата си метани на поредния силен лидер са ясни - дали ще е Сталин, или Путин , или Бойко - важното е да излъчва сила и да внушава СТРАХ

Свободата не е за всеки, а САМО за този , който се бори за нея!

Свобода, без отговорност:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20190606160603_23852.jpg
Прегледи:371
Размер:308.2 КБ
ID:6956685

Коментар

u_bo коментира
      Днес, 00:48

Спарки, извинявай но срещал ли си сентенцията:
      "Ако спориш с глупак, най-вероятно и той прави същото". Не мога да намеря кой е автора й?

Самюъл Клемънс

Коментар

• MFr
        MFr коментира
        Редактиране на коментар
        @ Sparky, като гледам напоследък тук си се четат и си отговарят има-няма 4-5 чугуна, така че едва ли имат кой знае какъв успех с пропагандата.
        ПС мерси, че им отговори вместо мен по-напред, нямам собствена добавена стойност да се занимавам с 3-4-ма безнадеждни.

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Цели четирима все още се занимават с така подредената ви групичка? Не мoже да бъде 😀
        Последно редактирано от ezhko; 22-02-24, 07:10.

• u_bo
        u_bo коментира
        Редактиране на коментар
        отговорите на 'чугуните' обикновено са лични нападки, обиди и 'умни' мисли подплатени с визуална стимулация. Предполагат, че примитивното първично въздействие чрез което са били програмирани ще действа и на нормалните хора, които разчитат на морал и логика.
        Реално всеки от 'чугуните' е като копие на другите - едни и същи мантри , картинки и дори личностни качества - доста безинтересна е комуникацията с тях.
        Като си общувал с един - знаеш какво ще кажат всички останали.... скука.

По повод няколкото чугуна както казва MFr --- наистина тука пишат няколко човека само...
      И обикновенно гледната точка е в зависимост тяхното обкръжение и тяхната среда...Ако може за момент да погледнат с други очи - ще си сменят мнението...
      За много хора е останало в главите че европейско е синоним на качество а времената са динамични и това което е било в миналото сега не е...
      Давам конкретен пример - който (очаквам да нашуми тепърва) се сблъскваме сега...
      Всички знаете газовите котли Висман(Viessmann) нали ?? Много клиенти има с такива котли...
      И долу горе работят - къде прилично къде не...но работят...
      Е да - ама новите модели не са така. Долу горе на 10-20 монтирани 2-3 се обаждат - няма запалване...причината е в електронната платка.
      И в зависимост кой я монтирал - понякога уважават гаранцията понякога не... според зависи...
      И с течение на времето се установява че има почти производствен дефект (винаги един и същ-няма искра от електрониката) - и това вносителя не иска да го признай (да реши този проблем).
      Засега го решават чрез смяна на цялата платка - която обаче е доста скъпа (1000 лв) и освен новата платка също страда от този дефект, тоест рано или късно - пак ще се случи...
      Е какво европейско качество говорим? Това не са дребни пари??

Според мен - в платката има дребен проблем който винаги е един и същ - подозирам прекъснала връзка между двете страни на платката - просто отворите са калпави и корозира..
      Като се опиташ да говориш с вносителя - ехеееей това е германско бе случило се е давай 1000 лв и си свиркай...
      Сиреч германската практика била : сменяй и плащай...
      Че то така като изпищят 20% от клиентите как ще стане??
      Ремонтирал съм сигурно повече от 500 платки на Висман през годините - старите модели. Отваряш сменяш релетата сменяш кондензаторите оправяш малко спойки и котела отново е в играта...Цена на ремонта 50-60-80 лв и това е качествено направено
      Сега какво ще правим с новите? Ще хвърляме ли? Вносителя не желае да съдейства по никакъв начин - той само продава платки...(ама и новите не издържат)

Викаш европейско ли??
      Много такива примери мога да дам....

Затова казвам - времената са динамични - ако някъде нещо е имало и е било - вече не е така!

Коментар

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Мише, зададох прост въпрос. Даже 2 въпроса. Кое в тия 2 въпроса е караница?

Европейски платкаджийници не е като да няма, но там не можеш да се вредиш с маллки поръчки, а е и по-скъпо. Viessmann като нищо може да си правят платките в Китай, може и да ги асемблират там - цените са смешни на фона на европейските.

И не на последно място, проблемът може да не е в платката а в схемата или в някой компонент, дето не си отговаря на параметрите. Такива неща се случват, не от сега - например заваръчни машини на френаска фирма масово сдаваха по един и същ начин, пак неремонтопригодни. Машини на ESAB още от преди 20+ години, пак така.

На тия котли гаранцията им колко е? Прави извънгаранционни платки, дето нямат тоя проблем. Ще направиш гушка - китайците ще ти ги произведат за смешни пари.

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        В платката е проблема защото инсталатора вече яде бой от мутра клиент.. Инсталатора дойде при нас и ние се опитахме да ремонтираме - но две платки на двама различни клиента не успяхме. Няма повредено нищо smd елементите изглеждат наред ... завършва с високоволтова бобина.. не открихме нищо... Платките със сигурност са правени в Китай - това не е проблем проблема е друг
        1.Взети са пари не като за китайско ами ЗА ЕВРОПЕЙСКО.
        2.Постъпва се глупаво - вносителя трябва да обърне внимание на тези симтоми може лесно да реши проблема-Примерно ВНОСИТЕЛЯ дава работеща платка и две дефектни на Спарки например (щото му е наблизо) Плаща едни яки пари примерно 2-3 000лв Спарки за два три дни мъка и псуване намира проблема и му връща доклад - така и така... Оттук нататък всички останали платки - по този начин като цената на ремонта ще бъде 50-80 лв за 30 минути работа ... Когато клиент изреве на умряло - вносителя веднага му изпраща ремонтирана платка за 200-300 лв примерно сменя се на секундата и повредената се връща на вносителя за ремонт и следващия...
        По този начин - първи клиента доволен - за 300 лв оправено и НЕ ЧАКА... Вносителя реализира също печалба от тия 300 лв и така...
        Защото като продаде 1000 лв ... пак ще спечели 300 ама с много псуване много викане...
        какво му е европейското тук?

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        "Връзките" са много... не е лесно ще отнеме време... И няма гаранция...
        Най умно и лесно е със съдействието на вносителя... Със сравнение между работеща и неработеща платка - с инсталатор под ръка...
        Тогава ще стане най бързо и качествено... Според мен - и схема има или може да се получи.
        Аз си имам достатъчно моя работа - не искам да поемам странични неща. Но когато дойде наш колега в затруднение как ще намериш очи да го върнеш? Нали утре ние ще имаме нужда от помощ?

...Викаш европейско ли??
      Естествено. Ти да не искаш да купуваме китайска спрап?

Като сме на тема китайски отпадъци - профи аудио джаджа. Някакъв ефект. Захванва се с адептерче 6 волта. Напрежението от адаптерчето ходи където ходи, но отива и до два чипа с които чайниците са реализирали някакъв сиромашки DC-DC конвертор. Максимално захранващо напрежение на чиповете е 6 волта. Абсолютно максимално допустимо напрежение е 7 волта.
      Няма защита от пренапрежение. Няма защита и от обратно включване.
      За втори път при мен идва такъв отпадък с дупка в единия чип, а другия само е изгорел.
      Адаптерът също е неземна скрап. А що не е върте в устройството също е интересен въпрос...

Та, уважаеми фенове на китайската скрап, моля уважавайте желанието на останалата част на човечеството да не притежава такива отпадъци и спрете с безсмислената пропаганда.
      Кофите за смет са препълнени с китайски боклуци. Не могат да поемат повече. Смилете се и спрете да рекламирате и продавате китайски боклуци.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        Ицо тук си прав !
        И аз като тебе се изнервям на такива глупости - скапано скапано и се чудиш откъде да го похванеш....
        Но това не е моя стандарт да го кажа - като видя такова - да си го прави който го е продал... аз не искам да си тровя живота...
        За пореден път казвам:
        Китаеца не го е решил това - ТОВА ГО РЕШАВА ВНОСИТЕЛЯ...
        Тоест когато се поръчва това нещо не съществува - и вносителя казва дай ми там нещо за 10$ примерно - и китаеца му произвежда този боклук.
        Но може и да поръчаш на китаеца следното:
        Искам това и това с такива кондензатори по тази схема с такива елементи с такива работи по този и този начин - а сега сборувай ми това което искам аз и ми направи цена... И тогава фабриката изготвя това изделие съгласно изискванията на клиента- и то ще струва примерно 13 долара...

И двете са китайско - и двете (обикновенно) се произвеждат в един завод . Но единия клиент е гашник и търси евтиното...Фабриката не обича такива клиенти - тя предпочита по скъпо по качествено - защото реноме прави и печалбата от 13 долара е по голяма...
        Това е... Фабриката прави каквото клиента каже а не каквото си иска... Защо не го разбирате не знам...
        Както и да е... Не ми се спори

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Естествено. Ти да не искаш да купуваме китайска спрап?

Като сме на тема китайски отпадъци - профи аудио джаджа. Някакъв ефект. Захванва се с адептерче 6 волта. Напрежението от адаптерчето ходи където ходи, но отива и до два чипа с които чайниците са реализирали някакъв сиромашки DC-DC конвертор. Максимално захранващо напрежение на чиповете е 6 волта. Абсолютно максимално допустимо напрежение е 7 волта.
      Няма защита от пренапрежение. Няма защита и от обратно включване.
      За втори път при мен идва такъв отпадък с дупка в единия чип, а другия само е изгорел.
      Адаптерът също е неземна скрап. А що не е върте в устройството също е интересен въпрос...

Та, уважаеми фенове на китайската скрап, моля уважавайте желанието на останалата част на човечеството да не притежава такива отпадъци и спрете с безсмислената пропаганда.
      Кофите за смет са препълнени с китайски боклуци. Не могат да поемат повече. Смилете се и спрете да рекламирате и продавате китайски боклуци.
      Ицо, ти или се правиш на улав или обичаш да се гъбаркаш с нас - човека ти казва, и аз пригласям, продават масово китайска скраб на цени за сделано в Швейцария и после гаранцията е Франция и крайния ефект е клиента ДГД щото е повярвал, че като плати за европейско качество ще му бъде предоставено такова.

Аз си купувам средна цена скраб и знам, че като се строши купувам следващата пак чисто нова и пак съм по-добре от купилите позлатена Макита или Милуоки примерно и след малкоо сериозна употреба да се размаже докато средна класа китаеца даяни и даже не се "изпотява".
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        Ицо, ти или се правиш на улав или обичаш да се гъбаркаш с нас...
        Кои сте вие в ти?
        Много те моля, ако в "ти" сте повече от една личност, да ме информираш своевременно, за да прекратя незабавно всякаква комуникасия с теб (вас).

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          Кои сте вие в ти?
          Много те моля, ако в "ти" сте повече от една личност, да ме информираш своевременно, за да прекратя незабавно всякаква комуникасия с теб (вас).
          Хората, които пишат в тази тема са повече от един, информирам те своевременно да се държиш подобаващо.
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
            Макита или Милуоки...
            1. Част от тях се правят е Китай.
            2. Тръгнах от Einhell и Parkside, сега всичко ми е Milwaukee. И хич не съжалявам. Отварял съм и едното и другото - то не е ракетна технология. Само дето например батерията на Parkside ми се разпадна в ръцете без да види НИКАКЪВ зор, а патронника на Milwaukee 2-3 години по-късно бие по-малко от тоя на чисто новив Parkside. Корпуса на единия Einhell се спука и мърдаше, без да съм му давал никакъв велик зор. И прочие неща.

Не знам какво си опитвал, но на Makita е фрашкано с ментета. За Milwaukee не знам, но когато ги пазарувах реално скъпото бяха батериите, а не толкова машините. Важното за мен е - напъвам ги колкото дойде, особено една ъглова тресчотка на 1/4, до степен да усещам как ми се криви в ръката. И от това нищо не произлиза.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Ми върни им го. При 3 години общоевропейска гаранция, разширяема до 5, къде по-точно е пролема?

Аз имам пробивна ударна машина на над 3-4 години вече. Нула проблем. При 135Nm въртящ момент, избираем електронно, практически няма какво да и се счупи. Най-ползваната и най-тормозената машина от всички. Изхабявал съм 3-4 батерии от по 5Ah последопвателно, докато си чистих шасито на тераното, до степен корпуса да не може да се държи от жега (дръжката беше ОК). Нула проблем.

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Няма такива филми тук като три години гаранция, а острова не е европа от известно време. Гаранцията не значи, отиваш в магазина с касовата бележка и ти дават ново, това само в първите 14 дни имаш право, после носиш го в сервиз, седиш известно време без техника и може и да ти го поправят или да ти го заменят, но може и да ти покажат от трите пръста най-дългия според нещо от ситния шрифт в договора.

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Половината ми машини са купени от UK. Гаранцията е за всички, независимо от къде ги купиш, щом ти позволят регистрация на инструмента в сайта им. Моделите за Европа и UK са едни и същи. Нашка дето и части могат да се купуват от всеки сервизиращ - купувал съм като си преработвах едната машина от impact driver в гайковерт.

Сори, ама ми е малко трудно да повярвам че в UK гаранционните условия са по-зле от тук. Ако пък са, значи са надминати и най-песимистичните ми мнения за там.

А аз те информирам, че не си упълномощен да се вклюваш в дискусията и да изказваш мнение от името на другите участници.
            Тоест, индиректно те информирах да се държиш адекватно.

И коментаторите...

Коментар

По повод няколкото чугуна както казва MFr ...
              Русия не е Европа , нито пък Китай е Европа ЗАЩОТО когато има проблеми има права за протести, има граждански организации
              има Свобода на Словото и по инжинерному - ИМА ОБРАТНА ВРЪЗКА.
              Ти казваш - Европа не е това което беше - това важи за всичко не само за Еуропата

НО начина да живеем по-добре не е да се взима пример от сатрапии, дето ги управляват несменяеми 'гениални' диктаторчета.
              ТАМ очеизвадно хората живеят много по-зле:
              - виж колко руснаци загинаха поради 'умното' решение на несменяемия да започне война
              АКО на власт беше някой като Немцов или Навални - Украйна със сигурност щеше да е в силна кооперация с Рф и щяха да са сериозна икономическа сила

- колко руснаци са сакати заради липсата на отговорност от управлението

- колко пътища и болници можеха да си построят вместо да похарчат стотици милиарди $ за война ?

- виж каква инфлация и мизерия докара Ердо на турците - знаеш ли колко им е инфлацията заради него?

Има много недостатъци в Европа, в САЩ - но начина да стане по-добре не е като взимаш пример от страни където е тотална мизерия.
              Колко руснаци избягаха в гадната Европа и САЩ за последните 10 години?
              И ЕДНО ДВЕ семейства в обратната посока. Съотношение 1 : 1 000 000
              По-очевидно кое е по-добрата система , имаш ли?

Коментар

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                По бай-тошово време беше по-добре ПЪК! Щото ТАКА! И по-сигурно и т.н.

Ерго, трябва да се върнем там.

@mishomishev: Мита трябват, не само на автомобилите, ами на всичко, дето сметнем че ще се произвежда в Европа, и то такива че да покрият разликата в цената на труда тук и в Китай. Щото алтернативата е да взимаме китайски заплати и да живеем като китайци. А на такова не вярвам даже и ти да си навит. И ще се стигне до това, за всичките производства, дето се върнат в САЩ и Европа.

А по отношение на най-голямата икономика, не знам кой какво признава, ама редно е да обясниш като как икономика със 17 трилиона БВП е по-голяма от такава с 23 трилиона БВП. И не ми намесвай PPP, щото аз не съм китаец, нито средностатистическия китаец живее по-добре от средностатистически българин.

• u_bo
                u_bo коментира
                Редактиране на коментар
                По бай Тошово време нищо не ме болеше и клатех по цяла нощ , а на сутринта бях свеж и бодър.... Та по-хубаво от Бай Тошово време НЯМА

Първоначално публикуван от u_bo Преглед на мнение

Русия не е Европа , нито пък Китай е Европа ЗАЩОТО когато има проблеми има права за протести, има граждански организации
              има Свобода на Словото и по инжинерному - ИМА ОБРАТНА ВРЪЗКА.

- колко пътища и болници можеха да си построят вместо да похарчат стотици милиарди $ за война ?
              САЩ харчат за война колкото следващите 10 взети заедно, че и отгоре. Колко пътища и болници... И как "обратната връзка" е помогнала по въпроса?

Първоначално публикуван от u_bo Преглед на мнение
              Колко руснаци избягаха в гадната Европа и САЩ за последните 10 години?
              И ЕДНО ДВЕ семейства в обратната посока. Съотношение 1 : 1 000 000
              По-очевидно кое е по-добрата система , имаш ли?
              Може би има връзка с това, колко Европа и САЩ са харчили за война, а и от кога са започнали? Щото едвам напоследък почнаха да огребват дъното на кацата с награбеното. И вече проличава по хората, които не бързат вече толкова да емигрират натам...(особено квалифицираните)

Първоначално публикуван от sparky
              Мита трябват, не само на автомобилите, ами на всичко, дето сметнем че ще се произвежда в Европа, и то такива че да покрият разликата в цената на труда тук и в Китай. Щото алтернативата е да взимаме китайски заплати и да живеем като китайци.
              A пазарната икономика де отиде?
              А иначе да вземаме китайски заплати и да живеем като китайци не е алтернатива, а целта. Иначе нямаше да се изнасят цели производства натам.

А сега по темата:
              Първоначално публикуван от sparky
              По бай-тошово време беше по-добре ПЪК! Щото ТАКА! И по-сигурно и т.н.
              По бай-тошово време беше по-добре. Иначе раждаемостта нямаше да се е удавила като сега. И да, беше очевадно много по-сигурно.

Коментар

A пазарната икономика де отиде?
                Ясни правила за всички не нарушават пазарната икономика, а тъкмо обратното. Искаш да продаваш в Европа? Заповядай - или ще си плащаш за това че продаваш евтино, или ще построиш заводи в Европа и ще плащаш европейски заплати. Европа няма нужда от производства с ниска добавена стойност - там Китай е силен. Точно поради което никога няма да е нещо повече от.... Китай.

За другото - да, знаем - щото ТАКА! И за сигурното и за "хубавото". Затова ни и пазеха по границите с автомати - да не избягаме от хубавото и сигурното. И после дойдоха Ран и Ът и ебаха мамата на всичко. To преди тях външния ни дълг нарастнал от 7 на 100% за 8 години, ма това са някакви си подробности - течаха реки от мед и масло и икономиката бълваше.... компоти за СССР, от заводи, в които кипеше безплатен труд от 10-токласници на бригади.
                Последно редактирано от sparkybg; 22-02-24, 13:01.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Искрено ме разсмя - само заводи някакви си се мотали там, на това не било индистрия! Къртиш, чистиш и извозваш направо!

Ти сериозно ли?!?!

Сега, то има и Tatra и разни други такива, ма и те ще да са индустрия само ако не ги е купил някой чужденец.
                  Последно редактирано от sparkybg; 22-02-24, 15:42.

• ezhko
                  ezhko коментира
                  Редактиране на коментар
                  Купил, сдъвкал и изплюл. Надяват се да са произвели 2000 единици миналата година. Цели 400% ръст от 2013, когато са фалирали, след като са били смукани първо от американци (Тетрекс, а после от европейски консорциум).
                  А заводите днес са там, а утре ги няма. И съдейки по развитието на немската автомобилна индустрия, утре е скоро.

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Автомобилния сектор е 20% от износа и 10% от БВП. Няма да се затрият, нито от утре ще спре да има нужда от коли, та немския автомобилен сектор да умре и да си затвори заводите в Чехия. А тях ще затвори последни, по простата причина че работят хем най-качествено, хем най-евтино.

Впрочем изнасят фармацевтични продукти за 4 милиарда долара годишно, ние само за един. Явно се сертифицират по-добре от нас.

Спарки - вече на няколко пъти казваш че китайците работели за шепи ориз и затова продуктите биле евтини...
                Да споделя за заплатите - ако имаш съмнения - ще те свържа с колегите да ти го кажат лично...
                Заплатите в Китай са много различни и затова давам няколко примера...
                По принцип най евтино е във вътрешноста на Китай - навътре към границите на Монголия Тибет и прочие...Бедните райони са там.Допускам че там заплатите са около 1000-2000-3000 юана(нямам наблюдения)
                Най скъпо е по крайбрежието.. където знаят различни езици имат лиценз за износ и прочие...
                Сега отиваме на заплатите:
                В Нингбо (близо до Шайнхай) работници - 500-800 долара...Бели якички- по високия клас примерно инженери с английски,момичетата на първа линия - около 900-1200 долара...
                По нагоре вече са доктори началници и ...прочие...
                Това нещо с ориза.... това са глупости... Няма вече евтина работна ръка...
                Сега по отношение на евтините фирмени продукти - ти непрекъснато ги ги плюеш и тях и комунистическия им строй...
                Евтинията идва от евтините първични суровини - оттам е голяма работа...електроенергия вода метали желязо и прочие съчетано с малко администрация.
                В завод в Енпинг - 3.8 киловата тороидален траф - 160 юана - това е около 22 долара - чиста мед с екслузивна гаранция -(аз повече пари ще му взема на вторични бе)

Та да се върнем на шепите с ориз...
                Днес е 22 февруари - някои още не могат да почнат работа - още са на пътешествие някъде-- от китайската нова година...за обикновенни работници говоря...
                Специално "моя" човек е в Макао - инженер на ниска позиция - парите му стигат да обикаля малаазия...
                Повярвай - китайските работници(не всички) са тръгнали по света - просто не са в Европа но обикалят яко... А за това трябват кинти.
                Към днешна дата средностатически китайски работник получава повече от средностатически българин. Гаранция...
                Причина за пътешествията за тази нова година - 2024 е година на дървения дракон съгласно митологията - това е година на пари и паричен просперитет

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Когато нещо по веригата е евтино, или някой работи за 2 шепи ориз, или има държавни дотации, или е пълно мазало откъм екология и подобни неща, а най-често комбинация от трите. И сме гледали филма как завършва това от първо лице.

Отделно, през 2022г активното население е намаляло с 16 милиона (от общо грубо 750 милиона). Това са 2% по-малко работещи и 2% повече пенсионери, само за година, ако приемем тезата че не са се изнсели в чужбина, ами си стоят в Китай. Тая хурка тепърва ще я ядат, и хич не вярвам да се справят като японците и корейците, а и те не се справят цветущо.

И да, псувам им строя. Строй, в който трябва да си нечий човек за да просперираш, не ми го хвали хич. Света не се движи напред от партийни лидери, а от такива, на които не им пука от партийните лидери.

Че западът се самозабрави в мързела и свободията си - факт, и съм последния, дето ще отрече това. Само че това не променя що е това Китай. Китайския дълг е 250% от БВП и е по-голям от американския. И от 2009-та насам расте особено интензивно, много повече от на развитите западни дръжави. На Китай му свършва времето, и това се вижда все по-отчетливо от поведението му. И те поне го осъзнават, но не съм много сигурен че има твърде какво да направят освен да продължат да се заиграват с всеки с пари, готов да инвестира, докато минава номера.

ПП: И понеже се поинтересувах - в два от земеделско-миньорските райони на Китай средните заплати са под 300 евро. Средната заплата в Мини Мартица Изток е около 2800лв. Ми няма как да стане.

ППП: А немския бизнес миналата година е с рекордни инвестиции в.... САЩ.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X