Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Приеха ли закона Шофьор с под 1г стаж с ограничение до 1600кубика?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Приеха ли закона Шофьор с под 1г стаж с ограничение до 1600кубика?

На 16г. крадях ключовете на Москвича и карах нощем по улиците, майка ми участваше в женските ралита, редовно карах и най ме кефеха майсторските, преди да навърша 18 почнах курса, после вече не съм слизала от кола, камиьон и пр. Но нас ни учеха по три месеца а и доста сериозна подготовка ни прилагаха. Сега какво е то, вземат парите, пазят си колите от дупките, това паркиране полусъединител че даже и по остър завой нищо не се научава, пък за двайно амбриране да не говорим сигурно и тук половината незнаят какво е.
    Донякъде съм съгласна че шофьорите с малък стаж по дабре да управляват с добър навигатор, и по слаб двигател. Дъщеря ми когато взе книжка цял месец тренирахме майсторско управление, тръгване на полусъединител от баир,влизане в завой без спирачка и пр. После и купихме една бричка 1600кб. Мазда 323ф, имаше ефект леко я поужули но вече е добра, 5години и сега кара 2.5кбнемско возило а майка и нейната стара Мазда Така че не се сърдете деца животът ви е много по скъп от кубици и ефелъци а и на останалите учасници на пътя, дори вие да сте добри този отсреща не го знаеш колко счупени лагера има в главата си.
    Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Съгласна съм с donia, и ще добавя, че младият шофьор няма опита, който му помага да реагира адекватно в разни ситуации, а има ОГРОМНОТО ЖЕЛАНИЕ ДА ГО ПРИДОБИЕ

не закона решава проблема......

а ако това е опит за упражняване на контрол ..................... лошо -
      никой от нас не уважава контролните органи, а репутацията която имат са си я създали те самите ....

От друга страна много малко от нас спазват правилата за движение, това го виждат и бъдещите водачи на мпс-та, които после шофирайки продължават в същия дух, то вече си е станало манталитет .....

Мощната и стабилна кола изкушава да натискаш педала....

Повече ме плашат коментарите относно алкохола - не съм въздържател, но не карам пила

Относно как стоят нещата в чужбина, примери много и конкретно в Хамбург, не само, че застраховката е пряко свързана с кубатурата и модела на колата искам да Ви кажа, че ако книжката ви е от няколко дни нямат да Ви дадат дори кола под наем .........

примери още много, но са безпредметни

дори шофирането да не ти е силна страна, опита ти дава рутина (поне се престрояваш човешки)

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Точно така е! Само че, Законът трябва да пази не само теб, а и околните от твоята глупост. Да, ти можеш да се разбиеш със всичко, но пораженията, които нанасяш около себе си, силно зависят от това какво управляваш. Едно е да те връхлети Голф 1.3, съвсем, ама съвсем друго е BMW 3.0. Първото е заплаха главно за себе си и за пешеходците, а вероятно на първото произшествие ще имаме -1 идиот. Второто спокойно може да потроши 2-3 леки коли едновременно, или автобус със все пътници. И при това, шофьорът да оцелее, за да продължи с простотиите.

Много е гот да си егоист, ама законодателството има и други цели.

За детето си - не си неразумен, а може би безотговорен към околните.

Присадените двигатели са цяла една отделна тема, но то е, защото технически надзор не съществува. Съществува тайфа кърлежи с ръждиви стендове за спирачки и кочан лепенки. И пак не променя основния смисъл на ограничението - да се пребиеш, преди да пострадат невинни. Поне статистически.
        Много, много моля не корегирайте по този начин цитати. Мисля, че е допустимо да се съкрати цитата чрез многоточие.

За егоизма: Всеки е егоист, включително и законотворците /май най-големите/ Но по-добре младия водач да осъзнава, че това МПС, което управлява може да причини смърт, и увреждания на другите, отколкото да си мисли, че 1.6 е безопасно, затова са му го дали. И когато се качи на някой друг автомобил да знае че педала за газта има само 2 положения: 0 - 1.
        Аз съм прескочил началния стаж, така че не е егоизъм.

За детето ми: безотговорен съм, но към гората и планината, защото караме там. Моят имот граничи с река, гора и край на регулацията. Най-голямото изключение е по състезанията т.к. се слчва да се пресичат пътища или да се кара някои и друг метър/километър по асфалт. Мисля, че е премерен риск и то най-вече само за него, който риск е долу-горе еднакъв със симсон s51 enduro и kawasaki kfx 450.

Присадените двигатели: за това единствено сте много прав, че в Бг няма контрол и изградената с-ма за техн. прегледи е с-ма за корупция с реална полза само за упражняващите тази дейност.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
          ...Но по-добре младия водач да осъзнава, че това МПС, което управлява може да причини смърт, и увреждания на другите, отколкото да си мисли, че 1.6 е безопасно, затова са му го дали...
          Няма смисъл. За него самия е еднакво - може да се пребие. Въпроса е кого още. Това повечето хора не ги засяга.

Не случайно съществуват категории B, C и D - съществува спектър на отговорностите. По-горната не ти я дават веднага, а като посвикнеш. И не само с шофирането е така. И морски капитан не се става отведнъж, а ти ограничават правата. И пилот така.

Просто е дошло време B категорията да се раздели.

С Q7 (B категория) можеш да направиш много по-голяма касапница, отколкото с ГАЗ-53 (C категория). Защото имаш по-голяма мощност в ръцете си. Няма логика

Коментар

Днес депутатите са отхвърлили правителствения проект за промени в Закона за движението по пътищата, включително нелепото ограничение "до 1,6 V за млад водач".

Поздрави!
            Искам България чиста!

Коментар

Слушам по новините сега - МЛАД ШОФЬОР БЕЗ КНИЖКА ПРИЧИНИ ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА,7 РАНЕНИ................а те да си отхвьрлят каквото искат.Който залага на сьвеста на другите губи,закони трябват и то мислени закони.

под 25 годишна вьзраст тук е трудно да се наеме кола.Застраховката е друга бира - взел книжка и не се доказал сьвестен и тройна застраховка плаща на моята.Катастрофирал малко,хванали го в нарушение и продьлжава да плаща с години.Единствения начин да не плащаш големи застраховки е от млад да караш нормално.
              ЕЕЕЕ голяма работа ще каже някой.Ми голяма е - на кой да е в подписа ми застраховката за 6 месеца не е повече от 470 $ и то пьлна застраховка.Ако трябва да ги изплащам тия най-добрия е около 160$ на месец.Познавам хора които плащат над 500$ на месец застраховки или 3 коли на куп с все застраховките дето аз плащам.

Аз имам 3 сериозни / не много сериозни,но пак сериозни / катастрофи и сьм си баш у статистиката.И двете до 6 месеця след като взех книжка ако да можех да карам и третата 3 години след това.

Не е като да сьм се кротнал,но явно опита и трезвото мислене си казват думата.

Аз сьм ЗА здрав закон за младите карачи.
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                Днес депутатите са отхвърлили правителствения проект за промени в Закона за движението по пътищата, включително нелепото ограничение "до 1,6 V за млад водач".

Поздрави!
                Eто това е добра новина ,не казвах досега да няма закони ,но този просто не ми харесваше защото наскоро се сдобих с джип който е 2.4,и трябваше заради тях да сменям мпс-топо въпроса на колко години трябва да се кара сам аз вече съм ги минала вече 25 ,така че това не ме бърка,човек с каквато и кола да е винаги може да се блъсне в някой,или да го блъснат.Това е положението неизбежно е.
                http://lh6.ggpht.com/_nwJHDgN9VrQ/Si...128/suzuki.jpg

Коментар

Като цяло разграничението на шофьори със стаж под една година и над една година не е обективно. По документи можеш да имаш книжка от 5 години, но да ти е лежала в чекмеджето и никога да не си се качвал зад волана, но за теб ограниченията не важат. А има хора и с 2 месеца стаж, които карат много по-добре и много по-разумно и от половината стари шофьори. Ако има някакви ограничения наистина може би е по-добре да са за възраст, а не за стаж.

Добре, че не са приели промените в закона...според мен

Коментар

Първоначално публикуван от svetik Преглед на мнение
                    Като цяло разграничението на шофьори със стаж под една година и над една година не е обективно. По документи можеш да имаш книжка от 5 години, но да ти е лежала в чекмеджето и никога да не си се качвал зад волана, но за теб ограниченията не важат. А има хора и с 2 месеца стаж, които карат много по-добре и много по-разумно и от половината стари шофьори. Ако има някакви ограничения наистина може би е по-добре да са за възраст, а не за стаж.

Добре, че не са приели промените в закона...според мен
                    Въпрос на статистика. Щом са опрели до превантивната статистика, това показва явно административно безсилие. Което си го и знаем.

Извън мнението ми за практическите мерки по новите шофьори, мисля си че нашият парламент, колкото по-малко неща приема, толкова по-добре. Търтеи...

Коментар

Абе какво се тюхкаме, гледам новите цени на курсовете за кат.В и онемявам 720лв курс+130лв изпити + пари за книжката медицинско и снимки = сумата е към 1000лв. Явно смятат така да намалят шофьорите. Старите водачи ще се избият а новите ще са значително по малко. В Щатите книжката била 40$ ама цялата държава е на колела.Колко е тя България,като тръгнеи пеша и си на другия край има няма след седем дни.
                      Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                      Дий Снайдер

Коментар

Колеги на 16 години през далечната 1987година взех категория ,"М" 3,5 месеца курс вътрешен изпит пред шефа на ОСО , изпит пред КАТ от 40 човека курс взехме изпита 7 човека от първия път и т.н.
                        Напълно съм съгласен след такъв тест да купя мотопед на сина си , но кажете ми при днешната анархия какво да направя? Съгласен съм с ограниченията не може да се пускат шофьори които могат да карат само направо , ДА СЕ ВЪРНЕ УПРАЖНЕНИЕТО "ПОЛИГОН" , човек който не си знае габаритите на колата няма място на пътя. Ако сме толкова затъпяла нация която да не може да покрие тези нормативи, да си караме велосипеди и каруци и и да не се сърдим на никой ..............

Коментар

Днес окончателно не го приеха това.
                          http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
                          http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Аз имам книжка от 1.5 год.. През първите наколко месеца от като взех книжка винаги съм карал с баща ми, просто сам не ми я даваше и като прецени, че карам достатъчно добре и не много рисково взе да ми я дава. Полигон не съм карал на курсовете и от начало ми беше трудно на баири, на зад и паркирането за това мисля че трябва да се върне. Всички карат като царе на пътя и не се съобразяват с никой. Всичко е въпрос на манталитет и възпитание. А за младите шофиори тези които се блъскат са получили от бащите си коли още преди да вземат книжка се мислят за състезатели. Имам 1 познат който за половин година от както взе книжка имаше 2 катастрофи и 2 по-сериозни "чуквания", а баща му плаща ремонти без да му пука много.
                            Последно редактирано от Иван Жоров; 07-03-09, 16:38.
                            Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                            Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Няма смисъл. За него самия е еднакво - може да се пребие. Въпроса е кого още. Това повечето хора не ги засяга.

Не случайно съществуват категории B, C и D - съществува спектър на отговорностите. По-горната не ти я дават веднага, а като посвикнеш. И не само с шофирането е така. И морски капитан не се става отведнъж, а ти ограничават правата. И пилот така.

Просто е дошло време B категорията да се раздели.

С Q7 (B категория) можеш да направиш много по-голяма касапница, отколкото с ГАЗ-53 (C категория). Защото имаш по-голяма мощност в ръцете си. Няма логика
                              Колеги, трябва да има разграничение, между тези, които имат голям и малък стаж, но според мен "неделните" шофьори, които изкарват колата веднъж седмична, за да отидат до лозето, или до Витоша, вдигат чержгилото, или отварят гаража, зареждат за 10 лв. гориво, слагат очилата за "дълго виждане", стискат здраво кормилото и 4-5 км. карат на първа или на вторана 4-5000об/мин. са по-опасни на пътищата.
                              И като ги пиша тези редове зная, че млад водач никога вече няма да стана, но някой ден може да се присъединя към "неделните" шофьори, ако даде господ.

Трябва да има засилен контрол за това как протичат курсовете, и изпитите, но би трябвало и за старите шофьори да има на някакъв срок проверовъчен, и ако не се явим, или не го вземем да останем без "книжка", защото вЕрвайте ми сега ако седна да решавам листовки така здраво ще ме точкуват, че до края на дните си ще се возя на такси.
                              Не е правилно разделението според кубатура на двг., колегите доста примери написаха в тази насока-ванкелов двг, примерно.
                              Тоза за големите застраховки за младите водачи е по- логично, в зависимост от мощноста на МПС и направени нарушения да нарастват в геометрична прогресия, за да може всеки да сиима 1 на ум. А не да се кара с 1.6 куб. см, но оборотомер и скоростомер винаги в червения сектор.
                              А аз когато взех книжка макс. разрешена скорост беше 70 км/ч за новабранец и по стъклата трябваше да лепим удивителни, за да виждат другите водачи колко сме "зелени" още. Правилно е и да тръгват с по малко контролни точки, но не е правилно това за кубатурата, че в къщи примерно от 3 МПС-те най малолитражното е тойотата на жена ми 2000 куб.см. и би трябвало да купя на сина ми като изкара книжка още един автомобил отговарящ на ограниченията. Но ако не мога да си го позволя и той няма да кара кола, докато срока му с ограничение за кубатура не изтече и после ще се метне на джипа с 288 к.с. като за начало.
                              Е, правилно ли е?
                              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                                ... Но ако не мога да си го позволя и той няма да кара кола, докато срока му с ограничение за кубатура не изтече и после ще се метне на джипа с 288 к.с. като за начало.
                                Е, правилно ли е?
                                Статистически, да, правилно е. Искрено се надявам, конкретно за твоя син да няма значение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X