Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кои са най-проходимите обикновени (без 4х4) леки коли?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Кои са най-проходимите обикновени (без 4х4) леки коли?

Колеги, темата въобще не ми се вижда глупава.

Мисля че става въпрос не само за просвет, но и за липса на буксуване при гадни условия - има си разлика.

При предните предавки, мисля че всяка кола с повече висящо тегло пред предните гуми (демек - каква част от теглото е окачена пред предната ос) има повече шансове. Хващала ме е снежна буря с митсубиши диаманте 2002ра година (щатски модел, чат пат се мярка и в някои други държави), с нормални летни гуми - останах изумен от начина по който си цепеше през снега, а ситуацията беше бедствена. Говоря за неразчиестен път, не за оффроуд разбира се.

Аналогично - в България съм виждал мицубиши галант на незнайни години, май 1987ма, от тия ръбестите, турбодизел, което с добри зимни гуми цепеше зимата през неподлежащи на описание места.

Предполагам че старо ауди 100 примерно ще има същия тип поведение.

На този вид талиги мога да противопоставя коли от типа "четирите гуми - в четирите ъгъла", стил хонда сивик, която е кола която обожавам, но на сняг е абсолютно невъзможна за подкарване без супер гуми (или някой юначага който да легне на капака докато се измъкнеш).

Мисля че това се имаше предвид във въпроса.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Жигула с бетонен блок в багажника...
      Служебните са много проходими. Като излупа някъде отдолу, поглеждаш лампата на маслото и ако не свети викаш - ааа нищо и нема....

Аз пак не разбрах, за какво ти е лека кола и то не 4х4 за да я караш по калта? И след като гледаш след 2000г. значи и бюджета ти не е 1000 лева например а може би не харесваш джипове?

Коментар

ЗАЗ! Който е карал такава машина знае за какво иде реч. Голямо преимущество и дават задно разположения двигател със задно предаване.

Коментар

Имах Фиятче 126. Никога и никъде не съм закъсвал!
          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Аз пък имам наблюдения за ТИКО. Е малко е може би за работна кола, но именно понеже е с късо междуосие е доста проходимо въпреки неголемия просвет. А зимата на задна е като малък снегорин по неразчистени пътища.
            А иначе с голям просвет е Форд Фюжън (Европейския), като жипка ама без 4х4. Но незнам дали има такива преди 2002г. А ако е въпрос на просвет, може би не е проблем да се лифтне каквато и да е кола дето си харесаш.
            ТИ си Уникален! Както и всеки друг!
            lre-bulgaria.org

Коментар

Първоначално публикуван от Echo7 Преглед на мнение
              Ясно... Задал съм темата неподходящо.

Да поясня. Трябва ми работна кола за черни пътища. Няма да се използва офроуд но пътищата са лоши - с дълбоки коловози, дупки, бабуни, въобще както си трябва, а при дъжд и сняг става и по-зле. Леки коли минават но доста често се удрят отдолу. Досега ползвах едни раздрънкани Форд Ескорт96 и Голф3 но вече се скапаха. Та съм решил да купя работна кола на старо. Понеже разхода, цената по придобиването и подържането са ми важни не търся 4х4 в този случай. А и няма нужда защото както казах хората си карат там с обикновени коли но прежалени. Да ама аз смятам да взема нещо около и след 2000г та не ми се троши съвсем. Затова право при специалистите в проходимостта с въпроса - кои модели са с по-голям просвет?
              Голф 3,викаш се е скапал.Ми,така е,като не си го наджипил...Помисли за вариянт Синхро,или ако искаш 4-ка,там е 4-motion-с Haldex.Може да се повдигне.Моят има малко повече от...30см отдолу...А на асфалта е перфектен...
              0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Някой някъде, из форума беше казал - уж сме най-проходимите, а като се качим горе все има по някоя Жигула. Подкрепям с 2 ръце, виждал съм жигули за непонятни за мен места...
                Последно редактирано от jkolarov; 11-11-08, 10:13. Причина: правописна грешка

Коментар

Незнам за най-проходим,но доста проходим с евтина поддръжка и лесно обслужване е Голф 2.С него съм минавал през невъзможни на пръв поглед места.
                  Друг вариант може би е някой от старите ситроени с хидравлика-нопомпваш я и газ.Пък и ако закъсаш не ти трябва крик за да я вдигнеш.
                  Аз знам че нищо не знам,но други и това не знаят.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
                    ЗАЗ! Който е карал такава машина знае за какво иде реч. Голямо преимущество и дават задно разположения двигател със задно предаване.
                    Сватът ми, който псуваше всички съветско, със ЗАЗ превози по немислими пътища и баири всички материали за вилата си. Той боготвореше ЗАЗ-а.

Коментар

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
                      Да де. Има и снимки.
                      Соти е с синхро

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                        Сватът ми, който псуваше всички съветско, със ЗАЗ превози по немислими пътища и баири всички материали за вилата си. Той боготвореше ЗАЗ-а.
                        Това ми беше първата кола която си купих и вервайте ми макар и пред тотален разпад накрая след всички мои издевателства тва жуотно още се държеше на краката(Колелата) си.И вървеше на пушка,докато накрая потъна в една махленска рекичка и докато намеря с какво да го изтегля се беше разпаднал

Гласувам с 10+ за Зази

Коментар

Фият панда, /има ги и с 4х4/ но и без са много проходими, Сеат Марабела, Рено 5.
                          Освен това са много леки и можеш сам да има помогнеш без лебедка при кофти ситуация
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Някога карах Шкоди, Лади, Москвичи.
                            За кола, която да блъскаш по камъните, без да ти пука - Москвич
                            За сняг, кал и друга гняс - Шкода. Зимата излизаше отвсякъде, без особен драматизъм. Веднъж попаднах в Силистренско зимата при бедствено положение и това беше от малкото коли, които се движеха.
                            Силно обледенена и с огромен за нея разход, но ме прибра...
                            Добри думи в тази връзка мога да кажа и за Самара 1.5 седан, с 14" зимни гуми.
                            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Преди 25 години с Варшавата минавах навсякъде Даже веднъж организирахме един кален дуел между Лада седмица и Варшава и естествено аз победих. Преди това собственика на новата Лада закупена от Кореком ми казваше- ти къде си тръгнал касетофона в Ладата ми струва колкото твоята Варшава а след това плачеше
                              ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
                              Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Нека да поразсъждавам малко наглас:

Проходимостта се обуславя от различни фактори.

Много важен е просвета на колата. Лошото е че последните 10 години всички коли станаха твърде ниски. Но освен просвета, колкото по-къса е колата, толкова по-малко ще опира отдолу (при една и съща височина).
                                Друго важно нещо е двигателят. Трябва да има сила във ниските обороти. Да ама напоследък такива двигатели не останаха. Всъщност дизелите са добре в ниските. Но новите бензинови - разни 16 клапанови, все искат обороти за да се движат.
                                Няма как един автомобил да го караш само почерни пътища и той да не се амортизира. Дори и прословутия Голф 3 се е скапал.

Старите коли са наистина по-подходящи. Обаче Echo7 се цели в автомобил около и след 2000 година и нагоре. Там е проблема. Те все са за асфалт.

Гледах рекламите на новия Фюжън - бил по-висок. Също има и Фолксваген Поло-Крос. Ама май идват доста нови и цените ще са високи.
                                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X