Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Руската граматика и баса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Руската граматика и баса

Здравейте!

Първо, още веднъж извинявайте, че заради мен се беше поразмазала актуалната и интересна тема за посещението на Путин. Тя, без съмнение, има още да расте.

Второ, специално благодаря на модератора, че обособи тази тема. Давам си сметка колко играчка е било да вземе мненията едно по една и перфектно да ги прехвърли тук. Съжалявам, че му създадох толкова работа.

(Е, темата би могла да е в научно-образователния раздел, но от друга страна същината на въпроса е в трите бутилки, с които ще трябва да се преборя, така че и тук си е баш на място. )

Трето, държа да уточня, че никъде и ни най-малко не съм поставял под въпрос знанията на колегите п-к Моралес, Симеон, Злой и Куадра. Много вероятно е моят руски да е далеч по-слаб от техния. Просто става дума за една конкретна особеност - множество такива басове са възможни и за българския език, и то между българи, отлично знаещи същия.

В четвъртото ще се изразя кратко, за да не се повтарям. Баса ще спечеля аз. Убедително при това! Аха.

Петото се отнася до четвъртата бутилка. Ако колегите вече търсят арбитър, нека да е компетентен. Иначе рискува да попадне в техния отбор и също да загуби и да сложи шише. А от това, че някак си знам една граматическа подробност още не следва, че трябва да се впиянчвам.

Продължението следва.

Поздрави!
    Искам България чиста!

Коментар

Аз, като човек по нюансите (вж. подписа ми), залагам на "чего".
      Последно редактирано от Pacific; 18-01-08, 17:52.
      LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Добър избор!
        Искам България чиста!

Коментар

Ами "избор"......трябваше да си припомня някои неща
          LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

На что хитер, а и то ошибся.

Чего хотите вы, болтливые созданья?"
            only 4 x 4,sim AWD

Коментар

вопросительные местоимения: кто, что

ВОПРОСИТЕЛЬНЫЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ: Чего ждет ...........
              only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Последно два примера:

Чего ожидать крупным заемщикам?

Что ожидать от кандидатов в президенты США
                only 4 x 4,sim AWD

Коментар

"Чего ждет Болгария" не е ли " Какво очаква България"?.
                  А пък "Что ждет Болгарию" - "Какво я очаква България"?
                  Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                  A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение

+6
                    only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Първоначално публикуван от uazik Преглед на мнение
                      +6

Точно толкова са и моите познания по руски. Само че, заглавието на онази тема беше: Что ждет Болгария... - и сега някой трябва да брои бутилките!
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Точно така е, Цвети. Но по тази линия спор няма; предполагам, че с това са съгласни и уважаемите ми опоненти.

Спорът е около израза "что ждет Болгария от визита...". (Макар че имаше един странен опит да се пъхне едно Ю, отсъстващо в оригинала... )

Спор, надявам се, няма и по една друга точка. Падежът на въпросителното местоимение във въпроса, трябва да е като падежа на допълнението в отговора. Това е, така да се каже само собой...

Дискусионните синтактични и логически въпроси идват след това.

Струва ми се, впрочем, че п-к Моралес, който е в най-подходящата за изясняването им информационна среда, вече е разбрал малката си грешка.

Той обаче нещо не се обажда. Може би el coronel no tiene quien lo escribe... .

Поздрави!
                        Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          ... Само гледайте да не изкарате неграмотен Моралес, щото се явява малко отдалечен.

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                          Точно така е, Цвети. Но по тази линия спор няма; предполагам, че с това са съгласни и уважаемите ми опоненти.

Спорът е около израза "что ждет Болгария от визита...". (Макар че имаше един странен опит да се пъхне едно Ю, отсъстващо в оригинала... )

Спор, надявам се, няма и по една друга точка. Падежът на въпросителното местоимение във въпроса, трябва да е като падежа на допълнението в отговора. Това е, така да се каже само собой...

Дискусионните синтактични и логически въпроси идват след това.

Струва ми се, впрочем, че п-к Моралес, който е в най-подходящата за изясняването им информационна среда, вече е разбрал малката си грешка.

Той обаче нещо не се обажда. Може би el coronel no tiene quien lo escribe... .

Поздрави!

М-дам, в този бас, се включиха: един журналист, който отдавна е доказал филоложките си познания /поне в моите очи/; двама души, за които руският е "майчин" език и един инжинер с руско образование, а повод беше написаното от един руснак от Русия.
                          През цялото време, моята скромна особа подозираше мотивите на Spas55, но предвид настроенията във форума предпочете да си трае.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            ...През цялото време, моята скромна особа подозираше мотивите на Spas55, но предвид настроенията във форума предпочете да си трае.

Spas55 изведнъж е озадачен за трима . К'ви мотиви, k'ви настроения, к'ви пет лева!?

Честна дума, нямам никакви подозрителни мотиви. Имам обаче сериозни доводи, които смятам да разкажа утре и делото на граматиката ще спечели, а пък аз ще трябва да пия.

Поздрави!
                            Искам България чиста!

Коментар

Оле-мале, нищо превратно не искам да кажа!
                              "Твоите мотиви" - са мотивите, по които изобщо поде приказката. Настроенията - са тези, поради които аз не се включвам.
                              Не се съмнявам в наличието на доводи, дори съм сигурен в това.
                              Наздраве!!! Пий! Ред ти е и ти се пада.

Коментар

До: что ждёт Болгария от визита российского президента?

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                                Спассе, мъжки поставяш въпроса! Остава да определим сериозен секундант. Т.е. човек с руска филология. Защото "просто руснак" не е достатъчно в случая! Условията са фиксирани достатъчно точно.
                                Да си вадя ли дипломата дето пише "Магистър. Специалност Руска филология" Май не си струва като гледам как върви спора след втората страница изгубих интерес да чета - темата се оспами и зе загуби смисъла окончателно. А davc май не разбра че не оспорвам това което е написал Моралез а точно обратното
                                Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X