Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ринг свободен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ринг свободен

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение

"УчителЯТ извика ученикА"
    "ТОЙ извика НЕГО"
    Хубаво, да приемем че има смисъл от пълен член, понеже инак ще се чудим дали пък ученикА не е този, дето вика. Тогава би трябвало да го напишем така "Учителя извика ученикът". После се почесваме малко, помисляме и решаваме дали постройката на изречението във втория вариант не куца нещо. Ако не ни куца - значи пълниЯ член е незаменим с непълен в дадениЯ пример.

Коментар

Където и да сложиш пълния член, все учителят вика ученика (в това изречение). Но ако напишеш: "Учителя извика ученикът", някакси наблягаш - даваш приоритет - на персоната на ученика. Това, между другото, е един от аргументите на сторонниците за "плаващ пълен член" - да може да се обръща вниманието върху съществително по избор от изречението, а не единствено на подлога. И от гледна точка стилистика, си имат рационалните аргументи, но засега граматиката си е каквато я знем (доколкото я знем ). Защото по сегашните правила, ако искаме да наблегнем върху ученика, конструкцията на изречението би следвало да е: "Ученикът беше извикан от учителя" (т. е. казваме същото, но подлог е ученикът), което е малко - как да кажа - "тромаво", та едва ли не и превзето (поне в нечии очи/възприятия).
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Където и да сложиш пълния член, все учителят вика ученика (в това изречение). ....
        Тъй де, примерА не доказва необходимост от пълен член, а аз се надявах някой да ме убеди в такава не заради правилата само.

Коментар

Пълният член, ситуира - обръща/насочва вниманието върху себеси (и носителя му респективно). Именно това е смисълът му, презумпцията е, че подлогът е в центърът на изречението. Въпросът е, дали такъв (център) не би могло да е и друг обект - за целите на стилистиката.

Коментар

Мъжа с тирантите е обрал циганина с каруцата. Ае, ся! Кой кого?
            Последно редактирано от Тропчо; 13-06-17, 19:37.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Тропчо, вЪртиш-сУчеш, не казваш как се разкодират тия вносните номерации бе човек!

Коментар

Много труден въпрос задаваш ще се разпростря, но не от телефона

Коментар

...

Коментар

Ей голяма простотия тоя тапаталк

Коментар

ИУма някъде настройка да не си показва тъпия(по Ясен) подпис.
                      Разрови малко, ще я намериш.

А я кажи кое те кара да ползваш тапаталк? Не съм го ползвал, и не знам какви предимства дава в сравнение с обикновения интерфейс(к'ви думички знам само, а).
                      А не съм го ползвал от страх да не би след някое мнение което понеча да напиша от телефона(веднъж-дваж годишно) да си покаже тъпия.
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Тропчо, вЪртиш-сУчеш, не казваш как се разкодират тия вносните номерации бе човек!
                        Много ти е сложен въпросът. Всъщност, 43/44 е вратната обиколка в см. Което, обаче, в торса се превръща в доста сложно приръстяване.
                        № 48 ако го умножиш по 2 и извадиш 10, би трябвало да ти даде талията (колана на панталона в закопчано положение) но и това е от № 46 до № 56. Над и под тези номера, нещата стават сложни. Там и фигурите придобиват странни пропорции.
                        Нещата бяха сравнително ясни, докато се работеше по БДС от '76 г. С опитите за хармонизация с европейските норми- БДС EN.... нещата станаха пълна боза. Предполагам се сещаш, че антропологията не се съобразява с това, дали си в ЕС, дали ползуваш Еврото за платежно средство, или живееш в сламена колиба. Естествено, имам ги стандартите, закупени съвсем легално от БИС, но не ми помагат особено, вервай ми. Абе... пиши още една точка от дневния ред, когато седнем на масата.

Коментар

Това е щот имате тамагочита, а не телефони.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            ИУма някъде настройка да не си показва тъпия(по Ясен) подпис.
                            Разрови малко, ще я намериш.

А я кажи кое те кара да ползваш тапаталк? Не съм го ползвал, и не знам какви предимства дава в сравнение с обикновения интерфейс(к'ви думички знам само, а).
                            А не съм го ползвал от страх да не би след някое мнение което понеча да напиша от телефона(веднъж-дваж годишно) да си покаже тъпия.
                            От комютъра става много лесно да си махнеш тъпия подпис.
                            Емииииии, що го ползувам? Привърженик съм на аргументираното отрицание. Трябва да пробвам, за да кажа, че е тъпо. Е, пробвам го. За спелчека, да не говорим.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                              ...№ 48 ако го умножиш по 2 и извадиш 10, би трябвало да ти даде талията...
                              И-иба-ага-а, ми правилно - що трябва да е просто, като може да е сложно...

Коментар

И-иба-ага-а, ми правилно - що трябва да е просто, като може да е сложно...
                                Съгласен съм. Имаше времена, когато номерът на панталона беше 1/2 талията. Има и номерации, производни на ханша. Всичко отива по дяволите, ако решиш да се запашеш над пъпа и имаш добре оформено шкембе (не като Ясен, в начална фаза) стремейки се да докараш визията на Карлсон. Тогава отиваш в ателие по поръчка и европейските норми не те бригат.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X