Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ринг свободен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    Руската система - там изобщо няма обратна връзка, което адски устройва и Китай и 'Запада' "
    Абе не знам какво е обратна връзка но системата е повече ефективна от западната : издържа на санкции като не влошава стандарта на руснаците и в същото време водят война ама и не изостават от фундаменталните проекти - тоест те правят всичко това едновременно... Запада определено не го устройва...справка : Ланцет който реши контранастъплението и Орешник - който насра буквално Нато-то... Колко по ефективно да е??
    гледаш много къс хоризонт. Ланцет, катюша, .... Сталин също е супер доволен, когато с американските суровини и оръжие завзема Европа до Берлин.
    1956 - вече се налага да се гази с танкове, 1968 - пак се гази, 1981 г - пак военни положения.
    Междинни кланета като това 1962 в Новочеркаск са 'леки настинки'.

Колко е месечната инфлация в РФ от 2022 досега?
    Какво стана с парите и спестяванията на хората при тази инфлация ?

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    "Китайската система - там обратната връзка е САМО вътре в партията" - максимално просто ще го кажа...За толкова години интензивна работа с Китай - не съм чул или усетил или някой да ми е казал нещо за партия... изобщо и партия не се споменавало...
    Това за което говориш - е било преди години - отдавна не е така...
    Споменавано е друг път по темите :
    При еднакво производство и еднакви суровини и заплати - бюрократичната тежест в Китай е между 2-3 пъти по малка... което е драстично.Защо го пропускате? Пример:
    Усилвател произведен в Европа струва 100 лв от които производствени разходи 40 лв и 60 бюрократична тежест(данъци счетоводители правила регулации - тоест не се отразява нито на качество нито на количество..
    В Китай - производителя има 60-65% а бюрократичните разходи са 30-35% ...
    Абе инженерите и работниците хранят два пъти по малко чантаджии и офис планктон...
    Каква конкуренция??
    Кой ти сравнява с Европа ??? Виж в успешните демокрации - САЩ, Полша , Индия ... Тайван.

ЕС си е паразит върху успеха на общия пазар. Благодарение на РФ може и да просперира след години, защото всеки има нужда от опасност за да се стегне

Коментар

• Успешни Демокрации и САЩ 😳

Те такова животно нЕма
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
        Гаврил Груев Хлътев коментира
        Редактиране на коментар
        В смисъл, че САЩ не са успешна демокрация ли? Почти го докараха благодарение на обонго и мъртвеца... ама се оказА , че когато се гласува МАСОВО не може да се крадат избори

• Да попитам нещо икономистите . Каква е тази фиксация с еврозоната ? С валутния борд ние на практика сме приели всички ограничения и щем нещем ги спазваме вече почти 30 години . Година напред / назад толкова ли е важна че всички са се вторачили в нея ?
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
        Гаврил Груев Хлътев коментира
        Редактиране на коментар
        Това е разголената асистенка на илюзиониста, която отвлича вниманието , докато той ти взима портфейла, часовника, ключовете от колата и нотариалния акт за апартамента и другите имоти
        Това е еврозоната .... и като влезеш в еврозоната (асистенката) ... се оказва, че има херпер, спин, сифилис и си един от 20-те само за тази нощ

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      Да попитам нещо икономистите . Каква е тази фиксация с еврозоната ? С валутния борд ние на практика сме приели всички ограничения и щем нещем ги спазваме вече почти 30 години . Година напред / назад толкова ли е важна че всички са се вторачили в нея ?
      Валутният борд е един член (чл.29) от Закона за БНБ. Само гледай как рано или късно дупетатите ще го променят.

Да припомня "икономиката на дюнера" (прочее наскоро някакъв баш-икономист я беше възпроизвел) ?
      Много кратко - по Блян-Рибеново време 1 дюнер винаги струваше еквивалента на 1 DM. Днес марката е 500 лв. - дюнерът и той 500 лв. Утре 1 DM = 700 лв., дюнерът станал 700 лв. На следващия ден 800 лв. (всичко това преди деноминацията, де, старите левчета) и т.н. Сменя Църен Костов парите през 1999 г. и прави 1000 лв. стари на 1 лв. нови. Дюнерът обаче от левче за 15 години стана ... 7 (седем) лева. Сега ще се появи някой Бойкофен да обяснява, че имало малък, среден, голям и XXL-дюнер. Както и да е, нека да ми намери дюнер на цена 1 лев от новите ( 1 DM ) ?

Както казват руските другари: "Это не цены просто так растут - это рубль падает!"
      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Поне в България дюнера никога не е бил един лев или равностойността на една ДМ . Винаги е бил най малко 3 - 4 лева . За Германия е нормално все пак там дюнера се е появил заедно с турските гастебайтери някъде около 1950 година . Тук масово се появи с нашествието на тарамбуките в София след 1997 година . По един лев бяха прословутите триъгълни парчета пица или каквото там е . Сега читав дюнер под 10 лева няма а парчето пица под 2.50 - 3 лева трудно се намира даже и насред факултето .
        Последно редактирано от sek.1; 04-02-25, 08:29.

• Прочее, намерих го веднага: Поскъпването на дюнерите отразява състоянието на германската икономика

Коментар

• kbot
        kbot коментира
        Редактиране на коментар
        У нас, такъв показател е размерът на фафлите. В добри времена се увеличават. Напоследък са рекордно малки ...

• Нямайки армия, енергетика и население ни остава само да си траем на топло в булшита, че ако много чуруликаме ще ни замезят.

Коментар

• Първоначално публикуван от sek.1
        Поне в България дюнера никога не е бил един лев или равностойността на една ДМ . Винаги е бил най малко 3 - 4 лева . За Германия е нормално все пак там дюнера се е появил заедно с турските гастебайтери някъде около 1950 година . Тук масово се появи с нашествието на тарамбуките в София след 1997 година . По един лев бяха прословутите триъгълни парчета пица или каквото там е . Сега читав дюнер под 10 лева няма а парчето пица под 2.50 - 3 лева трудно се намира даже и насред факултето .
        Последно редактирано от sek.1; Днес, 09:29.
        Позволи ми да знам малко повече "по навапроса". Почнах да адвокатствУвам април 1994 г. и непрекъснато циркулирах по "Графа" между Съдебната палата на "Витошка" и тогавашната сграда на Районния съд срещу Римската стена. И си купувах дюнери от двете дюнерджийници (сега "Мимас1 и Мимас 2") - на кръстовището на бул."В.Левски" / "Патриарха" с "Граф Игнатиев" и на пресечката на "Любен Каравелов" с "Графа", които вече работеха на пълни обороти. Беше 10, после рязко стана 40 лв. лятото на 1994 г., после пак слезе надолу (марката "падна") и през 1996 като избуши и нема спиране - 200-300-500 лв. и т.н. Да не говорим, че по едно време работещи там ми бяха клиенти. ВИНАГИ 1 дюнер = 1 германска марка. И в края на всеки ден Шефа дава една торба с БГ-инфлационни пари на касиерката и я командва: "Знаешъ - сичко обрАщаш ле марки и УестЕрн Юнион - на Алеманя!"

Реалният курс в момента е 14 лв. за 1 евро.
        Има риск от изоставяне на валутния борд, алармират експертите

Показателно беше това предаване тази сутрин. Един от участниците си го каза - ЩЕ ВЛЕЗНЕМ В ЕВРОЗОНАТА ПРИ ОБМЕНЕН КУРС, КАКЪВТО ОТ ЕС НИ ПОСОЧАТ. 1,95583 ама... Петко Бочаров.

Коментар

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Сиреч, в момента дюнерът у нас струва пак 1 (една) ДМ, ако се ориентирам правилно в пространственовременния континиум. Просто, марката вече е 4,50 евро.
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение

Сиреч, в момента дюнерът у нас струва пак 1 (една) ДМ, ако се ориентирам правилно в пространственовременния континиум. Просто, марката вече е 4,50 евро.
            Пак се обРъкà. Освен ако не ми обмениш 10 000 лева (от мен) срещу 45 000 ойро (от теб). Тогава признавам одма(х), че правилно си разбрал.

Коментар

• Тропчо
              Тропчо коментира
              Редактиране на коментар
              И аз не се бях виждал да напиша нещо по- тъпо, но ако се замислиш малко, всъщност съм абсолютно прав. От теб се иска само да отидеш до Ньемачко, да купиш там един дюнер за 4.50 евра, да дойдеш до Пловдив и да ми го продадеш за 9.50 лъва. Навремето му викаха кроскурс, ама тук основата е 1 дюнер.
              А ти, мигар в ония смутни времена на твоето адвокатстване не си срещал договори (предимно за наем) вързани към цената на свинското?

• Bogoljub Gagic
              Bogoljub Gagic коментира
              Редактиране на коментар
              Не, но съм виждал към цената на кафето - дребна реститутка на част от кафене съм, та наемателката тогава поиска такава индексация. С долара стана безумно, основният лихвен процент (300 % при Блян Рибенов) също не я устройваше, както и минималната работна заплата (н`ам си колко хиляди процента увеличениение) нито индекса на инфлация, а ние реститутките не искахме да я губим в тези смутни времена.

• Освен дюнера - лесно проследима като съставни части стока от ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИ продукти (който не верва, нека да спори), може да се търсят и други индикатори, но там са намесени политици, разни дебели играчи, монополисти и т.н., съответно нещата са по-трудни за анализиране.
            Например защо мВтч ел. енергия в Швеция е 3 евроцента, а в КМБ е 30 евро?
            Причини "комплексни", но една от тях е, че в БГ тия 30 евро се смятат по курса на БНБ, а ако не се смятаха по него, а по "курса на дюнера" щяхме да видим, че разликата всъщност не е толкова брутална.

Коментар

Пак се обРъкà. Освен ако не ми обмениш 10 000 лева (от мен) срещу 45 000 ойро (от теб). Тогава признавам одма(х), че правилно си разбрал.
              Континиумът е пространственоВРЕМЕНЕН. Пропускаш втората част.

Коментар

• Тропчо
                Тропчо коментира
                Редактиране на коментар
                Не съм го чувал, а когато играя шах не ползвам помощни програми. Давай за тоя Хофстеде, не ме карай да го ровя в гуглата.

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Хофстеде е "моя приятел" на онзи участник.Оборима презумпция е, че той е чел нещо от него или за него повече от уЙкипедЯта. Необорима обаче е презумпцията, че почти никой не знае за него в днешно време - ето и ти я потвърждаваш.

• ezhko
                ezhko коментира
                Редактиране на коментар
                Холандската култура може и да се описва само с 5 параметъра...А скоро може и един да е достатъчен - цената на дюнера.

• ...континиумът е пространстеноВРЕМЕВИ...
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                ...континиумът е пространстеноВРЕМЕВИ...
                ... но се проявява отвреме- навреме, сиреч е и временен...

Коментар

• ezhko коментира
                      Днес, 19:04
                      Холандската култура може и да се описва само с 5 параметъра...А скоро може и един да е достатъчен - цената на дюнера.
                  За икономика идеше реч, не за култура. За култура требе да се обърнеш към соросоЙдните медиЙ. Имаше преди време в "Капитал" некъв "Шеф Трънчев" (името е илюстративно) който след твърдяно дългогодишно стажуване по haute-cuisine ресторанти, беше открил стра`отен бутиков ресторант в КМБ за истински, видиш ли, дюнери. Беше пространно излияние, как истинският дюнер (естествено с блек ангъс, чия, киноа, уакаме, нори, ленено семе, полят със свеж спирулина сос и каквото там е "must" за истинския умнокрасив клиент) няма нищо общо с арабските буламачи, пробутвани по софийските улици. И, естествено, не струва колкото тях. Но умнокрасивитетът изисква сериозни материални вложения, нали?

Коментар

• ezhko
                    ezhko коментира
                    Редактиране на коментар
                    Че тя, културата, е икономика от мнооого време? "Свободата, Санчо,..."
                    Ами безглутеновия хляб на Савина от класическата гимназия? За петдесет лева самунченцето, успешната плевенчанка, уловила своето ИТ пред топлата витрина на Била, може да се докосне до столичната цивилизация и да я интърналайзне.
                    Културата е двигателя на новата икономика. Културата определя цените и на дюнера и на еврото. Особено за придобитите я наскоро.
                    Последно редактирано от ezhko; 05-02-25, 04:32.

Позволи ми да знам малко повече "по навапроса". Почнах да адвокатствУвам април 1994 г. и непрекъснато циркулирах по "Графа" между Съдебната палата на "Витошка" и тогавашната сграда на Районния съд срещу Римската стена. И си купувах дюнери от двете дюнерджийници (сега "Мимас1 и Мимас 2") - на кръстовището на бул."В.Левски" / "Патриарха" с "Граф Игнатиев" и на пресечката на "Любен Каравелов" с "Графа", които вече работеха на пълни обороти. Беше 10, после рязко стана 40 лв. лятото на 1994 г., после пак слезе надолу (марката "падна") и през 1996 като избуши и нема спиране - 200-300-500 лв. и т.н. Да не говорим, че по едно време работещи там ми бяха клиенти. ВИНАГИ 1 дюнер = 1 германска марка. И в края на всеки ден Шефа дава една торба с БГ-инфлационни пари на касиерката и я командва: "Знаешъ - сичко обрАщаш ле марки и УестЕрн Юнион - на Алеманя!"

Реалният курс в момента е 14 лв. за 1 евро.
                  Има риск от изоставяне на валутния борд, алармират експертите

Показателно беше това предаване тази сутрин. Един от участниците си го каза - ЩЕ ВЛЕЗНЕМ В ЕВРОЗОНАТА ПРИ ОБМЕНЕН КУРС, КАКЪВТО ОТ ЕС НИ ПОСОЧАТ. 1,95583 ама... Петко Бочаров.
                  Ей , нали си експерт , аз като проЗ човек ти предлагам да изкараш едни лесни пари от мен.
                  На бас на 2 000 BGN , че курса при влизане ще е 1.95583 +/- 0.05 БГН ?

На другия ден след влизането на еврото - ти пращам 2 000 БГН където кажеш ако не е този курса.
                  А когато е този курса - ти ще си затраеш и няма да изпълниш баса ... или пък ще докажеш че си човек преди всичко и ще преведеш парите?
                  Не знам - за действията ти нямам прогноза

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X