Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяяяях....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Смяяяях....

Ха, темата за учителските бисери ме подсети за един реален случай. Зрелия социализъм, нормална софийска руска гимназия, час по биология. Даскалицата - възрастна украинка (прякор Гонзо Велики, заради култова брадавица на носа, придаваща и неповторимо сходство с мъпета), живее в България от хмнайсе години, но така и не научила добре български. Важен детайл - поради напредналата възраст Гонзо е не съвсем в центъра, и леко глуха. Значи Гозно бръмчи урока монотонно, аудиторията се забавлява всеки както може - едни откровено дремят, на задните чинове цакат сварка, идилия. Изведнъж на вратата се чука.... веднъж... втори път... трети път (настойчиво)... Гонзо явно не чува и продължава да си дудне урока. Една инициативна съученичка се обажда "Моля другарко, на вратата се чука". Гонзо (явно изнервена че и прекъсват полета на мисълта) я срязва - Мълчи там, ма, тебя не чукают.
    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
      ... живее в България от хмнайсе години, но така и не научила добре български. ...
      Малко извън темата, но според мен рускините "на инат" не искат да проговорят български! Искат да се знае, още от първото изречение- те кои са и от къде идват. Няколко пъти ми се е случвало да се запознавам с омъжени у нас "женщини". Има нещо много много чаровно в изказът и старанието им и в същото време си личи проклетията им (по отношение на езика).

ПС: С най-голямо уважение към тях, просто не ги разбирам- защо го правят?!

Коментар

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
        ПС: С най-голямо уважение към тях, просто не ги разбирам- защо го правят?!
        Оффтопик: Великоруски шовинизъм. Курица не птица, Болгария не заграница. По онова време (а и сега) практически всички българи разбират руски, и доста голям процент го говорят сносно (е, изключая падежите) - що да си дават зор. Отново с цялото ми уважение към тях (имам прекрасни спомени от всичките ми, без изключение, учителки от бившия СССР).

П.С. Ползвам услугите на едно бижутерско дюкянче в центъра. Собственици са семейство арменци, ама не от нашите арменци, а явно емигранти от бившия СССР. Говорят изключително приличен български, но както казваш и ти - има нещо много чаровно в изказа им, от километри им личи че руския им е основен език.
        Последно редактирано от windwarrior; 11-04-14, 20:45.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Просто им е трудно. Познавам дами, които живеят тук от 40г. Направили са всичко възможно да говорят правилно, но почнат ли да правят сложни изречения, веднага си проличава словореда. За членуването е отделна тема...
          Същото съм наблюдавал и при две германки, едната от които е тук от 1962г. Не само че още ѝ личи акцента, но и граматиката куца.
          За разлика от тях, като че ли, мъжете-чужденци се справят доста по-добре.
          Може да е вярно това, което разправят, за сложността на българския език.

Коментар

Що се чудите бе хора!? Просто ние , мъжете сме по-умни и по-бързо схващаме , и явно рускините са на дъното на класацията по интелект!. Но е истина , че рускиня да говори свясно български си е казуистика!
            Б. Бонев
            0осем88две6шест71три

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              Отново с цялото ми уважение към тях (имам прекрасни спомени от всичките ми, без изключение, учителки от бившия СССР).
              Какви спомени бе
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Рускините не са ли повечето руси.............
                Grand Vitra ddis 2008
                SEAT Althea XL tsi 2010
                Mitsubishi Canter

Коментар

Познавам само една рускиня, която говори правилно български, но пък по никой начин не можеш да разбереш, че е рускиня, ако сама не ти каже. Дошла е да живее тук пълнолетна и българския го е учила в университета. За 5 години тук няма и помен от какъвто и да е акцент ... Една едничка е от десетките други, които познавам. Според нея, това поведение на останалите е съвсем нарочно и целенасочено. Не, че не могат, а не искат да говорят правилно български. За тях е важно всички да знаят, че са рускини. Това си е демонстрация на "превъзходство" според тях...
                  Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                  0888 315 794
                  LZ1UPI
                  A1 (Rh+)

Коментар

- Няма пък! Миенето на съдове накърнява мъжкото ми достойнство!
                    - Добре де миличко, мий ги с РЪЦЕ!
                    ;---

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                    Познавам само една ...
                    Аз познавам три, които говорят перфектен български ... добре де, едната е украинка. Лично мое мнение - въпрос на интелект. Голяма част от живеещите тук ... не, че са тъпи, но навремето са дошли .... хм ... по други причини
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Имаме съседи дошли от Армения преди 10-на год. Бедни хорица, успяха да си купят половин парцел до нашето лозе, вече 5 г строят нещо от подръчни материали. В началото се усещаше, че са пришълци, но вече нямат никакъв акцент.

Коментар

Работя от над 20г с руснаци. Не съм имал случай да не усетя акцента..
                        Баба ми имаше близка приятелка - истинска графиня, избягала със семейството си от Русия по време на октомврийската революция.
                        Изключително приятен и добър човек.
                        Цял живот живяла в България (била е на 8г когато бягат от Ст.Петербург), а доживя до над 80г. Акцента продължаваше да бъде ясен.
                        Основната причина според мен си е вътрешното желание да се отличаваш от тукашната тълпа (все пак си от велика империйка) ...

В същото време имах приятел - алжирец, който бе 3 години в България когато се запознах с него - НИКАКЪВ акцент (освен шопския, барабар с жаргона )...
                        Другите колеги от института още имаха някакъв акцент, но все пак бяха само с 1г езикова подготовка...
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                          Основната причина според мен си е вътрешното желание да се отличаваш от тукашната тълпа (все пак си от велика империйка) ...
                          Точно това е причината.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

В тоя дух един кратък виц:
                            Момче от смесен българо-руски брак влиза войник.
                            Получава писмо от майка си. Естествено старите да го дразнят взимат писмото четат го и се гаврят. Писмото отдолу завършва с нежните думи "Мама ти"
                            При което старите се скъсват от смях и не спират да му се подиграват.
                            Пише новобранеца писмо на майка си и и казва да не пише "мама ти" защото го скъсали от бъзик.
                            Получава ново писмо старите пак го взимат и пак четат, стигат до последния ред и там пише "Твойта мама"

Та толкова за рускините.
                            Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                            Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                              И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                              вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Последно редактирано от VULKAN; 15-04-14, 09:28.
                                Когато помагаш на другите, помагаш на себе си.
                                Стефан Арзатов

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X