Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос от кандидат-студент ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос от кандидат-студент ?

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
    Айде още въпроси към миналите по този път.
    *Слушам от тук, от там, че специалността "транспортна техника и технологии" била една от най-сложните, а зад сложността стояли лоши преподаватели(преподаващи много малко от необходимото), дост остарял матерял и най-вече от университета почти нищо не се научавало всичко трябвало студента сам да си намира . Подготовката била доста ускъдна. Ако някой завършил инженер отиде да работи във сервиз, отвори собствен или нещо от сорта нямал подготовката и едва ли не трябвало сам след това да открива топлата вода.

Това така ли е или е само фишек ? Изучава ли се нещо което след това е полезно за бъдещия механик, техник, монтьор, инженер ?

Благодаря.
    1-ако твоя човек ще учи за да стане - цитирам- механик, техник, монтьор ....то фаида няма никаква.
    2- Навсякъде в унито се дава само основата , в университета с фуния не наливат в главата....разликата да речем с чуждестраните унита е че студентев там могат да идат до някоя фирма на практика и да видят нещо практическо и съответно да научат нещо.
    Специално тая специалност в Бг – от де да има нещо ново ... то в БГ сме се сцепили да развиаме транспортна техника и технологии.....
    3-моя препоръка -в немско направиха специалност с има МЕХАТРОНИКА – съвсем грубо –около 60 % електроника и 40% механика.Класическото ДВГ е вече в историята и е доста безпполезно –така че ако има мехатроника –това е бъдещето и там да се насочи.
    Откак се е появил първия мотор с вътрешно горене та досега няма нещо ултра ново по железата но например само за последните 10г се смениха 3 генераци управление за дизелови мотори....
    Аз имам щастието да работя по проект на изцяло електрическа кола и там ДВГ естествено няма но виж електроника е претъпкано даже....

Коментар

Абе и аз това му викам ама... По-добре а запише някаква специалност дето ще научи новите неща. Диагностициране и всякакви други ел. чаркове по автомобилите.
      В мехатрониката учат ли се такива неща, аз си мислех че се учат разна роботика и прочее ?, къде другаде, като специалност ?

Поздрави !

Коментар

Първоначално публикуван от brpi Преглед на мнение
        ......Класическото ДВГ е вече в историята и е доста безпполезно ....
        А недей така грубо през кокалчетата де! Още дълго време ще си караме старите бАнги и за тях все още ще има нужда от специалисти (нямам предвид само монтьори). Може след 20 или 30 години нещата да се променят, ама за сега действителността е друга. А за електроколите пуснах друга тема.
        Щом човека иска да учи това нека го направи. Тука се опитваме да му обясниме, че няма да му е лесно. Но все пак избора си е негов. Аз лично му стискам палци и му пожелавам успех.
        п.п.И все пак. Отново казвам, че там се учи основата. Всичко друго е самостоятелно надграждане.
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

А възможно ли е да научи тази основа сам (без изилишните работи), и да запише лаладжииска специалност в която ще му е по-лесно. В същото време от разните учебници да научи нещата учещи се в 'трудната" специалност ? или без лекции не става ?
          А как стоят нещата в разните транспортни училища ? - там има сходни специалности .

Поздрави !
          Последно редактирано от I.Stoyanov; 16-10-12, 14:38.

Коментар

Освен лекциите (теория), има и семинарни и лабораторни упражнения, в които се разбира практическата страна.
            Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Благодаря !

Коментар

Здравейте, времето за кандидатстване наближава, братчеда твърдо е решил да кандидатства я ТУ, специалност ТТТ -транспортна техника и технологии. Където и когото да попитам за мнение все изказва негативи. Дочух, че Ту филиал Пловдив има по-добра база - така ли е ?
                На друго място такава специалнос има ли ?
                Къде ще научат момчето на нещо ? Голям мераклия е, но му трябва добър учител

Поздрави !
                п.п. това е единствената специалност дето му е по мерак, идеята е живот и здраве да отвори собствен сервиз

Коментар

Като цяло материалната база в ТУ-София, филиал Пловдив е много добра. Доста колеги и приятели имам, които завършиха там, но малко по различни спец.
                  Освно от тях съм чувал, че имаш ли желание и мерак, то ще научиш нещо. Като цяло трудно се излиза предвид материята, която се изучава. Така, че моя съвет е: ако му се учи да кандидатства без да му мисли, но ако е решил просто да има висше... не е за него

Коментар

Благодаря ти ! На 6 април, ако не ме лъже паметта има ден на отворените врати в Пловдивския ТУ. Ще се разходим да видим как са нещата. Интересува ни точно тази специалност, материална база и условия. Аз имам наблюдения на ТУ София и мисля, че имат доста неща, дето ги няма на други места. Стендове и разни други, ама когото и да попитам, все едно чувам от специалност транспортна техника бЕгай с 200. Ако поддържаме идеята с желанието, то по-добре братчеда да запише нещо по-леко и в свободното време/ако има такова/ да се хване да бачка в някой сервиз, хем ще научи нещо хем пари ще изкарва. Пък специализирана информация колко щеш

Поздрави !

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                      ........., все едно чувам от специалност транспортна техника бЕгай с 200. ....
                      Хич, ама ХИЧ не съм съгласен с това!! Както казах това е моята специалност и точно в ТУ София. Ако някой иска лесно висше ДА, да бяга и с 300, ама ако някой иска да се научи на нещо, що па да бяга? ДА. Верно е, че е трудно. Верно е, че има бая чертане и смятане. Ама, ако някой мисли, че тази специалност се учи с бъркане в носа!? Е не е познал! Ама НИКАК не е познал! Та момчето, ако иска да научи що е то ДВГ и автомобил, като цяло (с всичките му агрегати) баш това е неговата специалност.
                      Успех му желая.

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
                        Хич, ама ХИЧ не съм съгласен с това!! Както казах това е моята специалност и точно в ТУ София. Ако някой иска лесно висше ДА, да бяга и с 300, ама ако някой иска да се научи на нещо, що па да бяга? ДА. Верно е, че е трудно. Верно е, че има бая чертане и смятане. Ама, ако някой мисли, че тази специалност се учи с бъркане в носа!? Е не е познал! Ама НИКАК не е познал! Та момчето, ако иска да научи що е то ДВГ и автомобил, като цяло (с всичките му агрегати) баш това е неговата специалност.
                        Успех му желая.
                        Благодаря от името на братчеда, все пак никой не можа да го разколебаее. Тая специалност та тая ! Та явно ще е тя, пък каквото излезне. Само да попитам има ли възможност да се премести след време, ако не му допадне. Примерно в КСТ или вече КСИ ?

Поздрави !
                        п.п. в събота има ден на отворените врати в ТУ филиал Пловдив, та сигурно ще се поразходим да видим базата как е. Макар,ч есе съмнявам точно за тази специалност да е по-добре оборудвана.
                        * Още нещо има ли специализация - смисъл пращат ли студентите по сервизи и разни други да се учат ?

Благодаря !

Коментар

В момента нямам представа дали може да се прехвърли, ама изхождайки от факта, че в началото е общо образование, мисля, че няма да е проблем. Относно специализацията (по сервизи), попитайте как се случват нещата сега. Примерно в ТУ София имаше (поне преди де, ама предполагам и сега) автосервиз в 9-блок (т.с. на Транспортен Факултет).

Коментар

Аз уча в ТУ София. Само че в МТФ факултет. Имам познати в транспортна техника и в КСТ. Може да се каже, че имам поглед над нещата
                            КСТ само си клатят краката и това е то. Не ги юркат много много. Ама пък търсенето в момента е такова, че работа има за всички(независимо колко (не)къдърни)
                            При нас(МТФ) и в транспортния е почти еднакво - има си гърч, ама ако целта ти е 3-ката и да минава и да заминава няма нужда да си даваш зор. Ще ти я пишат. Ама за повече(и знания и оценка) ще трябва да се потрудиш!! Понякога и с пот.
                            Като цяло аз съм доволен от образованието, което получавам!

Като минус виждам слабата практическа насоченост. В учебният план са залегнали задължителни стажове, които можеш да изкараш във външна фирма или в самият университет.

Ако имаш някакви по-конкретни въпроси ще отговарям, ако мога.
                            о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Благодаря, не аз, братовчед ми ще учи ама няма значение. Живот и здраве нека искара добри оценки пък ще реши къде
                              Поздрави!

Коментар

На предварителен изпит не се ли е явил?
                                о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X