Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Код "червено" или как сме оцеляли

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Код "червено" или как сме оцеляли

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
    Да. До 80-та беше тип командирски, ама през ваканцията го обърнах и му сменихме каросерията с текезарка. Водеше се на военен отчет.
    Ясно.

Коментар

Наистина нищо не обичайно за сезона,даже ни позабави.В различни райони на страната в различни години са падали различни количества снеговалежи,но както казват някои колеги преди мен еврогейщината ни налазва все по-яко.Кое време на годината е?Имам чувството,че почти всички водачи в тая държавица /с изключение на офроудърите/ искат да карат на гол асфалт през зимата защото няма пари за зимни гуми.Е ми не става.Става ама в Африка.Зимата била виновна,че вали хубав сняг,духал силен вятър,някъде пък проливен дъжд.Природа бе,кво да се прави.Почистването никога няма да е перфектно,но преди години нямаше толкова леки автомобили.Повечето искат да преодолеят дистанция от 300-400-метра с МПС за по-бързо.Може би да имат причина,но инфра структората ни не отговаря все още на пътникопотока.
      Сутринта станах в 7.00 ч. поринах си пред гаража,но видях че няма да стане с Астрата и запалих ТеКеЗето.Отидох си на работа с него и даже си джитках 1 час из Плевен с него.Кеф....голям кеф!Пътя Плевен-Ловеч е почистен в рамките на необходимото.Прибрах се и час и полувина фитнес с лопатата.Пак кеф.
      Зима е другари и има още един месец.А кода ако ще и да посинее вино и ракия има,има пържолки и тънка сланинка.Парното е на 8,какво му трябва на човека?
      088пет16пет3пет7

Коментар

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
        На 1.1.2000.г. по-малък ли беше от сега?
        Беше съизмерим. Натрупа по-бързо, и никой не чистеше. После стегна студ, и държа ледовете по улиците до март. В тая зима направих сериозна натренираност от мъкнене на 2бр. 75Аh акумулатори. Всяка сутрин надолу, и всяка вечер нагоре.

А по темата - в София-град няма нищо критично. Ама в София-град цял ден нямаше вятър. Ако беше духнало, щяхме да гледаме сериозен сеир. В Драгичево навяванията в двора на нашите са до нивото на прозорците на първия етаж, а мястото е на завет. Ама и там няма нищо кой-знае колко критично.

Обаче, едно съвсем невинно пътуване дори с подготвен автомобил може да се превърне в няколко часово седене в снега и студа, без да можеш да мръднеш ни напред, ни назад, колкото и да си подготвен.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          В тая зима направих сериозна натренираност от мъкнене на 2бр. 75Аh акумулатори. Всяка сутрин надолу, и всяка вечер нагоре.

.
          И защо така? Ментета ли бяха?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            И защо така? Ментета ли бяха?
            Не, дизелака беше сдухан. При -15 палеше с минута и половина непрекъснато въртене. След смяна на свещи започна да пали след 30 секунди. Какво чудо излизаше отзад през това време не е за приказка.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И аз това писах в другата тема. Не видях някакъв проблем. Е, освен летящите холандци с бусовете. Такива имаше много от Бургас до София. Ама си бяха дали и доста "Жертви" де. От 20-ната автомобили извън пътя, 10 бяха бусове разни. Този път състезателите с леки автомобили или джипки, бяха единици. Имахме "удоволствието" да присъстваме на една катастрофа лично и пак беше замесен микробус. За щастие само присъствахме, без да участваме. Едно малко БМВ-це захапа преспа с десните гуми и логично спря, окопавайки се професионално, за разлика на "Спринтера" зад него, който го фрасна, въпреки, че му осигурих достатъчно място за да мине в моето платно и да го заобиколи. Та. Зима си е. Не видях драматизъм никъде по пътищата. Не видях и двуметрови преспи.

Коментар

Аз пък никъде не видях никаква "еврогейщина". Ако говорите за "цветовите кодове" - в тях няма нищо лошо, пък не са никак само европейски, а са даже световни. Те са просто груба оценка на предполагаемите (ако е прогноза) или настоящите щети. При положение, че има множество населени места без ток, при положение, че има множество затворени пътища, при положение, че катастрофите са зачестили, при положение, че има бедстващи туристи - мисля, че код "оранжево" или "червено" е адекватен. И пак - няма нищо лошо в него.

Освен това тези кодове са субективни - те не оценяват бедствията по точен критерий (напр. натрупани сантиметри сняг), а оценяват щетите, които биха били или са причинени. Пример - не е задължително да има пороен дъжд в комбинация с ураганен вятър, за да обявите код "червено" във вашата къща. Достатъчно е просто да ди вали продължително и хубаво да ви тече покрива.

А това, че журналята ни търси сейр? Да, това е тъпо, но факт. Не смятам, че е дело на ЕС. По-скоро ние сме си ги моделирали такива.

Коментар

Филипе, еврогейщината се изразява в това, че 20-30 см сняг се превръща в супер бедствие. Поне така е според скалата която ти пусна.
                  Това е в главите на разните еврогейски възпитани чиновници, а всъщност за нормалните хора животът си върви. Е, по-трудно от нормалното на което сме свикнали, но няма трагедия и повод за обявяване на най-силната степен за опасност.
                  По скалата сме за степен жълто. Според мен.
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ти си на жълто, защото си си вкъщи, имаш ток, джипа ти е високопроходим и можеш да отидеш спокойно където си искаш в околност, магазините при теб са заредени.

Сега го обясни на шофьорите на камиони, които са ги накарали да отбият и да спят на студено. Обясни го на хората от 304-те населени места без електричество. Обясни го на хората в русенска област, които са блокирани и нямат никаква връзка между населените места. Обясни го на родителите с малки деца, които са закъсали в планината на хижа Чумерна. Или на онези в Елена. Или пък на онези 10 души в любимото на форума "Николаево".

Всъщност какво го дробя - ето тук си пише много подробно къде-какви проблеми има: http://offnews.offroad-bulgaria.com/...ya-i-tir-ovete

А това, че преди "и при по-сериозни снеговалежи сме се справяли по-добре" - да, правилно. Беше комунизъм. Имахме по-малко айФон в джоба и по-малко джип, но пък и повече инфраструктура, повече работеща държава. Знаем. Ама и онова било лошо. Поне по общото мнение на повечето хора тук.

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
                      .....
                      П.П. Понеже тия дни няма да имам работа да излизам, се запасих с 4л. ракия, 3кг. пържоли и 20 кюфтета.

А казват че:Приятел в нужда се познава. АЙДЕ сега слагай ги в една чанта и сутринта в 3.00ч. да си пред нас, Аз ще те возя на снегорина а ти ще ........черпиш

Относно за снегорините с вдигнати гребла бих казал че всеки от тях си има район за почистване от които зависи и с какво гребло е снегорина, за населени места се използват гребла с гума а извън населените е възможно и се използват и с железни ножове. Снегорин с железни ножове не му е позволено да се движи в населено място с пуснато гребло защото една надигната шахта при срещата и със снегорина изкача като тапа от бутилка шампанско. Днес имаше навявания между с. Звъничево и с.Ветрен дол на места с височина над метър(ако не вярвате питайте колегата с диското какво става при скорост от 50-55км. и преспа 1.50м.). Карах с 30км. когато ударих едно от навяванията по пътя и се прибрах с вдигнато гребло защото счупих две секций на греблото е как да обесня на хората които настойчиво ми махаха да пусна греблото че е счупено и се прибирам за ремонт.
                      Ако някой от колегите си мисли че само си чешем та......те по пътя да заповяда да го повозя едно смяна и след това да си каже мнението.
                      . LRE Bulgaria.
                      RRC SE V8 91г.

Коментар

Напълно подкрепям Бочо от Пазарджик.
                        Много разбирачи са се навъдили напоследък, а по-лошото е, че много повече хора им се вързват на писаниците.

@ Филип-в "онези" времена нямаше толкова лиготии, животът беше по-труден, но по-истински и хората бяха подготвени да посрещнат трудностите. И се справяха.
                        А как ли са оцелявали преди няколко хиляди години когато даже и телевизия не е имало, та да им обяви какъв код е в момента...
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                          @ Филип-в "онези" времена нямаше толкова лиготии, животът беше по-труден, но по-истински и хората бяха подготвени да посрещнат трудностите. И се справяха.
                          А как ли са оцелявали преди няколко хиляди години когато даже и телевизия не е имало, та да им обяви какъв код е в момента...
                          Така като гледам и сега оцеляват. Не виждам какво по-различно е станало. Хората си посрещат трудностите. И се справят.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
                            Така като гледам и сега оцеляват. Не виждам какво по-различно е станало. Хората си посрещат трудностите. И се справят.
                            Именно. Разликата е че към момента има повече кудкудякащи по телевизора. И повече източници, от които да чуеш това кудкудякане.

На местата, на които съм живял (Плевен, София, Нови искър) когато съм бил на възраст под 10 години, такъв сняг като днешния не беше нищо изключително и се случваше поне веднъж всяка зима. Просто никой не правеше сензация от това.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
                              Проблемът е, в медиите и в опита им да правят сензации, наблягам на "правят". Като прочетеш или чуеш 5 пъти "код червено, "код ултравиолетово" и прочие, пък обстановката не е чак толкова апокалиптична както бива описана, на шестия път може и да не обърнеш внимание. А тя да е и за над код червено...
                              Това нали си го чел като малък?
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Именно. Разликата е че към момента има повече кудкудякащи по телевизора. И повече източници, от които да чуеш това кудкудякане.

На местата, на които съм живял (Плевен, София, Нови искър) когато съм бил на възраст под 10 години, такъв сняг като днешния не беше нищо изключително и се случваше поне веднъж всяка зима. Просто никой не правеше сензация от това.
                                И още - производството на продукти и енергия не беше толкова окрупнено, съответно всеки можеше да оцелява сам за себе си. Сега сиренето и кашкавала е почти изцяло само по магазините, а не в тенекии в мазето. "Всяко зло за добро" както се казва. Едно оправиш - друго се разваля. Така е.

А за медиите - знам, така е. Търсят сензацийки, после притръпваме и ако случайно наистина се спънем в човешка глава пред входа може и да не ни направи впечатление. Обаче пак ще кажа и другото - ние сме виновни, че медиите са такива. Те следват парата, а тя е обвързана с нашите искания.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X