Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Без пожарогасител
Свий
X
-
От: Без пожарогасител
Филипе, изкарай статистика колко деца са умрели при катастрофи заради липсата на детска седалка в колата, и колко от неразумно шофиране на колата в която са били...
То самото шофиране е опсано бе, защо не забранят и него? Преди няколко години в едно автомобилно предаване се изказваше някакъв експерт по безопасност на транспорта. Та човекът каза, че съвременните изисквания за безопасност са толкова строги, че ако досега не съществуваха автомобили, и някой представи един такъв за одобрение за производство-нямаше да допуснат изобщо да се стигне до там... Ама щото се били наложили-не можело да се забранят.
Аз съм силно за либерализма. Ако имаме свободата, но и отговорностите-всеки ще кара така, че няма да се налага да се сключват застраховки, да се изискват жилетки т.н.
Ама това е по Томас Мор...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Искаш да ми дадеш идеята, че образованието в разумно шофиране е решението. Ами не, не е решението - то е само част от решението. А самото решение е комплекс от много мерки. Част от които силно рестриктивни, които ще останат задълго поне докато другите подействат.
Статистика за деца (сумирам графата от 0 до 14 години) загинали на пътя:
2011 - 10
2010 - 18
2009 - 30
2008 - 39
2007 - 30
2006 - 32
2005 - 28
2004 - 44
Ама умирате си от кеф когато нещо тамън е излязло от тинята или поне е дало някакви сигнали, че е проработило, и да го охрачите по най-грозния начин. Някой ще каже "ама това не се дължи на детските столчета, а на общото намаление на катастрофите". Може, да. Ама може и от детските столчета да е. Докато няма строго опровержение тезата остава, че са именно те. Не за друго, а защото статистиката потвърждава хипотезата, че те помагат. Поне засега. Потвърдила го е и в други държави (не сме измислили топлата вода), от което също сме се възползвали наготово. Смятам, че трябва да се даде шанс на тази хипотеза да се докаже. Не прави лошо, а напротив - засега е показала да помага. Ще дадете 100-150 лева на някоя фирма производител? Голям праз - влизат в оборот, което е добре за икономиката.
Това, което каза Ясен за съмнението в статистиката е вярно. Винаги трябва да има съмнение, в противен случай рискуваме да приемем за чиста монета неверни заключения. Но "съмнение" НЕ означава автоматично "отричане".Последно редактирано от Wattie; 26-01-12, 09:28.
Коментар
-
Всъщност с един (или половин) килограм пожарогасител няма как да изгасиш тенекето. Според мен има смисъл да гасиш човек, ако се е запалил. Тенекии се купуват. Някои са по-евтини, други - по-скъпи, но това не е толкова важно.Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение...ОК,имам пожарогасител,ти пламваш и излизаш от някакьв Скрапел изгнил на варел дето не си струва мьките.Аз паля цигара и не гася,ти какво правиш,ще ме сьдиш ли,че не си рискувам здравето за тенекето?Аз мойта кола не гася,а какво остава за скрапел.Ма го имам де,законен сьм...Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.
Коментар
-
Автоматично не. Просто аз се съмнявам до степен на отричане, защото съм задълбал в темата. Безопасността наистина е процес, включващ много мерки, но някои от тях са вкарани с много нечестни аргументи и са от полза за конкретни интереси и пряко срещу безопасността, в обществен план.Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнениеНо "съмнение" НЕ означава автоматично "отричане".
И после, безопасността не е всичко. Загинали деца - лошо, разбира се, а колко са пропуснали изобщо да се родят заради това? Казвам го фигуративно, разбира се.
Коментар
-
Да кажа за столчетата. Ефекта от задължаването е всеизвестен - от една страна. От друга - този водопад дрънкане за безопасност, е извънредна глупост.
А столчето си е много хубаво нещо!
Голямата, тази година ще стане на четиринайсет - значи, на толкова е и столчето. Сега с него се вози малката, а междувременно мина през две, или три чужди деца. Когато го купихме, не само че не беше задължително, ми и рядко някой изобщо беше чувал такова нещо, струваше къде шес`тин сегашни пари. Ма нЕма такова удобство - детето си стои в него много уютно и изобщо не се уморява от пътя - при това то докато е съвсем малко, само по себеси и не може да стои дори без столче. Не се петлярка по цялата кола Не се върти на всички страни (което е основната причина за неразположение и повръщане), даже и като става въпрос за цапане - цапа само него и съответно се чисти само то и какво ли не още.
С две думи накратко, столчето е много полезна вещ и удобно приспособление, а може би и е по-безопасно детето да седи в него...Последно редактирано от davc; 26-01-12, 19:00.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Ако трябва да съм откровен и честен, даже с лек разрез с предишните ми слова тук, трябва да кажа, че именно "водопада от дрънкане за безопасност" на този етап може би е най-ефективния метод, който докара гореспоменатия ефект. Ако се огледам сред "цивилните си колеги" (имам в предвид най-обикновени шофьори на леки коли) няма да намеря нито един, който да не е на мнение, че "шофьорите на пътя са идиоти", "всички карат много бързо и не спазват правилата", "джигите са навсякъде" и т.н. подобни. Което естествено НЕ е вярно, но:Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеОт друга - този водопад дрънкане за безопасност, е извънредна глупост.
1. Кара ги поне малко те самите да не са такива идиоти
2. Кара ги да карат поне една идея по-бавно и малко повече да спазват правилата
3. Кара ги поне малко те самите да не са джигити
За мен това е успех. За съжаление според мен е силно вероятно да е краткотраен. Не за друго, а ще стане като с криминалната хроника - свикваш с кръвта и вече кой-как е убит не ти прави впечатление.
Коментар
-
[QUOTE=davc;1748699
Голямата, тази година ще стане на четиринайсет.........[/QUOTE]
Ето го другият ми сват

... Хем със свата ще сме набори
Майтапа настрани, няма спор, че тези неща помагат, но самия факт, че ни ги налагат насила води до неподправена съпротива в някои индивиди. Аз съм от тях... Не търпя да ми вменяват нещо като задължително заради глупостта и неумението на другите. Знам как да се пазя, а заедно с мен-и пътниците в колата която карам. Разбира се има известен процент риск да ме тресне някой джигит, но има и процент вероятност Земята да я тресне някой по-голямшък метеорит...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Ваксините и имунизациите също са задължителни.
Детските седалки са задължителни защото има и (нямам думи какви хора) които рискуват живота на невинните си деца поради ниския си умствен капацитет да оценят реалната опасност."...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.
Коментар
-
Ваксините и имунизациите (на хора, специално) отдавна не са задължителни в България, и за добро. Повечето хора си ги правят, разбира се и това също е добро.Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнениеВаксините и имунизациите също са задължителни.
Детските седалки са задължителни защото има и (нямам думи какви хора) които рискуват живота на невинните си деца поради ниския си умствен капацитет да оценят реалната опасност.
Не бързай с оценките на другите хора и умствения им капацитет. Често се допускат сериозни грешки така.
Коментар
-
Абе че столчето е добро няма спор, обаче това задължение за деца до 12 години е пълна тъпня. Моя звяр /7 г./ вече абсолютно не мога да го накарам да стой в тоя стол друг е въпроса че няма и да влезе в него. Тя сега управлява на някои разходки пък на 12 сигурно ще кара сама
. Струва ми се много по добре че я уча да слага колана като се качи вместо да я напъвам за столче.
Хранилка си е това столче специално в България.088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Е в затвора няма да влезеш, но няма да ти вземат детето в детската градина или теб на определени видове работа ако ги нямаш, но и със столчето е така. А за умствения капацитет, досега грешка не съм правил. Под това понятие не поставям коефициента на интелигентност или степента на мозъка да решава сложни задачи, а да намира правилните решения в определени ситуации.Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеВаксините и имунизациите (на хора, специално) отдавна не са задължителни в България, и за добро. Повечето хора си ги правят, разбира се и това също е добро.
Не бързай с оценките на другите хора и умствения им капацитет. Често се допускат сериозни грешки така."...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.
Коментар
-
В България са задължителни следните ваксини:Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеВаксините и имунизациите (на хора, специално) отдавна не са задължителни в България, и за добро. Повечето хора си ги правят, разбира се и това също е добро.
- туберкулоза
- дифтерия
- тетанус
- коклюш
- полиомиелит
- морбили
- паротит
- рубеола
- хепатит В
Съгласно имунизационния календар те са безплатни. Родителите имат право на отказ, като подписват специална декларация, че знаят за евентуалните последствия от своето действие. При съмнения за разпространение на съответната болест в учебно заведение или детска градина неимунизираните деца се спират от училището/градината за неопределено време и това всъщност е най-малкото неудобство.
За родителите няма глоби и наказания, но недай си Боже на някой да се случи детето му да се разболее и да не е било ваксинирано - плащат като поп и то в змейски размери. Да чукаме на дърво да не се случва на никой.
Целевите (незадължителни и съответно платени с известна отстъпка, но все пак препоръчителни) са:
- бяс (само след ухапване от животно)
- Кримска хеморагична треска (при ухапване от кърлеж)
- коремен тиф (отива в "задължителен" режим при наличие на епидемия)
И незадължителните нецелеви (задължително платени) са:
- инфлуенца тип В (впрочем задължителна в доста други държави, при нас обикновено се слага в комплекс в обща противогрипна ваксина, а не отделно)
- заушка (по принцип опасна само при момчетата, но могат да се имунизират всички)
- пневмококова ваксина (само за хора претърпяли проблеми с дихателната система след прекаран грип)
- хепатит А
- противогрипни (двата подтипа A и тип C, заедно с B - ежегодно преди грипния сезон, като обикновено е само срещу очакваните щамове, а не всички)
Доколкото знам изпълнението на задължителния имунизационен календар в България е над 94%. Съответно много от споменатите болести не са срещани много отдавна.
Коментар
-
Знам всичко това за ваксините и то по никакъв начин не променя смисъла на което написах - не са задължителни, но почти всички си ги правят и в резултат никой не боледува от тези гадости. Само че, има една ПРИНЦИПНА разлика между ваксината и предпазния колан:
- Ако аз се ваксинирам, от това рисковете за мен намаляват и намаляват и рисковете за всички останали (това, разбира се, ако не са оплескали нещо с ваксините и не развия например тежко автоимунно заболяване, но такива случаи са редки). Така или иначе, успешното ваксиниране е win-win - не възниква игрови казус, не стои морален проблем.
- Ако аз си поставя колан, от това рисковете за мен намаляват, НО се увеличават рисковете за всички останали. Тук вече има игрови казус - след като коланът ми е подобрил рисковата експозиция (поне по възприемане), част от това подобрение аз ще компенсирам с по-агресивно използване на общия ресурс (човек е склонен да поддържа приблизително постоянно ниво за възприемания риск) и това повишава риска за околните. В обществен план, сумарната рискова експозиция се е повишила от това, че поставям колан. И ако коланът е маргинално полезен, то въздушната възглавница в това отношение е доста зле.
Разбира се, тези неща не си личат в статистика, организирана така, че да покаже резултатите от борбата за безопасност.
Любимото на сегашното правителство "рязко намаляване на жертвите" всъщност е пълен провал, ако се погледне в аспекта на намалената мобилност на населението и намалените разходи за развлечения и почивка. Ще излезе, че рискът за 1000км изминат път даже се е повишил и това при намален брой участници в движението. Отделно, че общият намален оптимизъм на населението донякъде се компенсира със съзнателно намаляване на рисковете там, където това е възможно - примерно в шофирането и това съвсем обърква изводите. А тази статистика ще се използва, за да се утвърдят взетите в периода мерки като "успешни".
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар