Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новини от СОЦКОМА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новини от СОЦКОМА

Изчаках да видя на някой ще му направи ли впечатление.
    При най-малкия косвен намек да ти казват какво да правиш - с право ми се направи забележка.
    Обаче сме ОК всяка година по близо 1 месец да те карат насила да работиш. Реална, безспорна принуда. Където и каквото ти кажат. Условията и храната - също каквито ти кажат.
    Абсолютно вече не закачам темата какви са били условията. Факт е, че е принудително, и не само за това, което говорим. ОК сме някой да има силна и реална власт над личния ти живот? Темата е за Соцкома по принцип, колко е било хубаво...
    Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 22:36.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Търпеливо изчаках да видя на някой ще му направи ли впечатление.
      При най-малкия косвен намек да ти казват какво да правиш - с право ми се направи забележка.
      Обаче сме ОК всяка година по близо 1 месец да те карат насила да работиш. Реална, безспорна принуда.
      Абсолютно не закачам темата какви са били условията. Факт е, че е принудително, и не само за това, което говорим.
      Чакай сега, че хептен я омазахме темата.
      Никой не казва, че е ходил доброволно, а не по график - всеки казва, че сме намирали на работата лекото и на хляба мекото и упоменатите от теб фитнеси в лагера в Бъзовец не ги е и чувал, камо ли да ги е усетил на гърба си.
      Не виждам причина/повод да спориш с живи участници в бригадите преди '89 с инфо от Гугъл - предполагам да предполагаш резултата.
      А, никой не казва, че е било върха, намирахме си връхчета.
      Но да ни слагаш под общ говежди знаменател, щото са ни тикали зад бодлива тел месец годишно, според теб - тц!
      Изобщо не ме кефи времето, в което порастнах - тона ти, с който ми обяснаяваш какво е било, без да си бил свидетел на това време - също.

...дори за Ботев версиите са няколко как е умрял, в Гугъл - също.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
        ...
        Но да ни слагаш под общ говежди знаменател, щото са ни тикали зад бодлива тел месец годишно, според теб - тц!
        Изобщо не ме кефи времето, в което порастнах - тона ти, с който ми обяснаяваш какво е било, без да си бил свидетел на това време - също.
        ...
        Говорих за мен си. Мои преживявания и мои тълкувания. И тези на близките ми. Признавам, и малко емоция.
        За вашите преживявания не съм спорил. Сякаш лека полека започваме да говорим за едно и също нещо.
        Да не трупам постове, че гледам пак започнахме конкретно...
        Вече говоря за принудата. Добра или лоша - аз вече не коментирам, че ще зациклим.
        Последно редактирано от Rabin; 04-06-11, 22:58.

Коментар

Рабин или си много млад или ..... 81 г . бях в консервна фабрика Петрич. Един месец - хубаво беше. 82 г. бях в Чехословакия. 15 дни работих в град Жилина и ми платиха 900 крони ( 90 лева ) . Работих в стрителството ; правихме парова централа в нов квартал. Другите 15 дни ексурзия в страната - Прага ; Бърно ; Братислава . Хубави времена и бяхме млади !!!
          На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

"Доброто старо време"!

Защо винаги го наричаме "добро"?

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
              "Доброто старо време"!

Защо винаги го наричаме "добро"?
              Защото е именно "старо", затова. И защото с времето лошотиите се забравят и паметта човешка запомня само хубавото. За да се грее на старини и да стоплят душата.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey
                Даа, с напредване на ЕГН-то спомените избледняват и остава само романтиката да свети в нашите очи.
                Мдаа, четох, четох темата и стигнах до същия извод!
                Младостта винаги е хубаво нещо! Като се замисля сигурно и старите роби в Римската империя са казвали на младите - ех как хубаво беше когато ние бяхме млади, а сега!!
                П.С. Бил съм на бригада - 1979,80,81! Не беше хубаво! Т.е. беше, ама само защото бяхме на 15-16 години и си го правехме хубавато "въпреки"! Ама това хубавото си го правехме много по-добре и без бригади!
                יעבור
                «И това ще мине»

Коментар

Не става дума за хубаво и лошо. Нещо ни е събирало, нещо ни е обединявало, усещането за цяло, за сигурност, приятелство...
                  А сега?
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                    Не става дума за хубаво и лошо. Нещо ни е събирало, нещо ни е обединявало, усещането за цяло, за сигурност, приятелство...
                    А сега?
                    На бригади ни събираше партийната повеля . Задължително .
                    Пред сегашното езеро "Ариана" хората се събираха доброволно , за да спорят за футбол . Пред очите ми са се разбягвали като ги погне милицията !
                    С други думи : събирания без партийна повеля не се допускаха в СоцКома . Защото Другарите се страхуваха от организирана съпротива като от сянката си . Затова и сега се тюхкаме как нямаме народни водачи . ... а от тогава ни е останал и навика някой друг да се изтъпани и да води . Ние да се снишиме в това време , щото ако не стане номера - да не заминат и наш`те глави . А ако пък стане - лесно ше изпълзиме от храстите , биейки се в гърдите , че и ний нещо сме дали ....

... абе , народопсихология на българина !
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      На бригади ни събираше партийната повеля . Задължително .
                      Пред сегашното езеро "Ариана" хората се събираха доброволно , за да спорят за футбол . Пред очите ми са се разбягвали като ги погне милицията !
                      С други думи : събирания без партийна повеля не се допускаха в СоцКома . Защото Другарите се страхуваха от организирана съпротива като от сянката си . Затова и сега се тюхкаме как нямаме народни водачи . ... а от тогава ни е останал и навика някой друг да се изтъпани и да води . Ние да се снишиме в това време , щото ако не стане номера - да не заминат и наш`те глави . А ако пък стане - лесно ше изпълзиме от храстите , биейки се в гърдите , че и ний нещо сме дали ....

... абе , народопсихология на българина !
                      Събирания без разрешение и преди соца, и сега са се разгонвали и продължават да се разгонват. А навика на българина да се снишава и да чака "някой друг да се изтъпани и да води" съвсем не е оттогава, а от векове преди това, може би от самото създаване на България. От свинаря Ивайло или от още по-рано - от болярите Асен и Петър. Или от петте века турско владичество. Но със сигурност не е от соца, само и единствено от него. Всеки период от съществуването ни е носил и трупал частица по частица за да станем това, което сега сме - страхлива и "снишаваща се" нация. Така че не бива всички злини на света да се хвърлят на соца и с него да оправдаваме вроденото си малодушие.

...абе, народопсихология на българина!
                      Анджък.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                        ...... Така че не бива всички злини на света да се хвърлят на соца и с него да оправдаваме вроденото си малодушие. .....
                        Дори и през ум не ми е минавало , че народното овчедушие е патент на комунистите !
                        Факт е обаче , че тези забиха последния пирон в ковчега . Виждаме го и днес .

Факт е също така , че в резултат на изродената си управленческа психика , основана на принципа : "Или ние ше управляваме , или след нас - потоп " , докараха народа до трета национална катастрофа - и то без война !

И знаеш ли кое ме накара да намразя Комунизма още по тяхно време ? - Демагогията им !
                        Принципът им "не ме гледай какво правя , а ме слушай какво ти говоря !" . И двойния аршин . Щото като не слушаш какво ти говорят , бият през пръстите . А същевременно , като ги гледам какво правят съм безсилен .

Та във връзка с темата мога да направя следното обобщение :
                        В зависимост от това кой от коя страна е на барикада , имаше хора които живеят добре , имаше и такива , които живеят зле .
                        По-лошото обаче е друго : Както споменах вече във връзка с един абзац на Стария : Мислехме си че живеем райски , щото Другарите ревностно пазеха лагера с бодлива тел и минни полета ( не бригадирския лагер , а държавния ) , та докато разберем , че има и друг рай ...младостта ни утече .
                        И освен това : когато тарикатски си мислехме , че мамим държавата ( я с две торби цимент , я с туба бензин , или клинчене от работа ) , всъщност не можахме да осъзнаем , че мамим себе си . И днес виждаме резултатите .

За последно във връзка с бригадите :

Тук доста хора изказаха мнение , че ако може да се върне времето , пак ше ходят на бригади . А нека си сложат ръка на сърцето и да отговорят на следния ми въпрос :

-Колеги , бихте ли отишли пак на бригада с дневна норма 200 кила домати , плюс товарене и извозване ( а после обяд , или направо вечеря ) , ама при условие че като се върне времето назад , да не ви върне и войнишкия ?

Ей тогава ше си отговорите и на въпроса : дали беше хубаво при комунизма , щото комунизма беше хубав , или щото бяхме млади
                        Последно редактирано от Vlado_Ts; 05-06-11, 11:52.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                          Дори и през ум не ми е минавало , че народното овчедушие е патент на комунистите !
                          Факт е обаче , че тези забиха последния пирон в ковчега . Виждаме го и днес .

Факт е също така , че в резултат на изродената си управленческа психика , основана на принципа : "Или ние ше управляваме , или след нас - потоп " , докараха народа до трета национална катастрофа - и то без война !

И знаеш ли кое ме накара да намразя Комунизма още по тяхно време ? - Демагогията им !
                          Принципът им "не ме гледай какво правя , а ме слушай какво ти говоря !" . И двойния аршин . Щото като не слушаш какво ти говорят , бият през пръстите . А същевременно , като ги гледам какво правят съм безсилен .

Та във връзка с темата мога да направя следното обобщение :
                          В зависимост от това кой от коя страна е на барикада , имаше хора които живеят добре , имаше и такива , които живеят зле .
                          По-лошото обаче е друго : Както споменах вече във връзка с един абзац на Стария : Мислехме си че живеем райски , щото Другарите ревностно пазеха лагера с бодлива тел и минни полета ( не бригадирския лагер , а държавния ) , та докато разберем , че има и друг рай ...младостта ни утече .
                          И освен това : когато тарикатски си мислехме , че мамим държавата ( я с две торби цимент , я с туба бензин , или клинчене от работа ) , всъщност не можахме да осъзнаем , че мамим себе си . И днес виждаме резултатите .

За последно във връзка с бригадите :

Тук доста хора изказаха мнение , че ако може да се върне времето , пак ше ходят на бригади . А нека си сложат ръка на сърцето и да отговорят на следния ми въпрос :

-Колеги , бихте ли отишли пак на бригада с дневна норма 200 кила домати , плюс товарене и извозване ( а после обяд , или направо вечеря ) , ама при условие че като се върне времето назад , да не ви върне и войнишкия ?

Ей тогава ше си отговорите и на въпроса : дали беше хубаво при комунизма , щото комунизма беше хубав , или щото бяхме млади
                          А нима днешните не са същите демагози? И съвсем не те докараха България до трета икономическа катастрофа, а тези след тях. С унищожаването на селското стопанство, с продажбата на вся и всьо от което можеха да изкарат някой лев за себе си и за приятелските си кръжоци. Сега е почти същото с малки вариации - пускат те да протестираш(малко) , но застрашиш ли ги ще те смачкат теб и цялата ти рода ако трябва.

Казваш, при соца живеели добре тия които били от правилната страна на барикадата, тоест от властта. Е, няма нищо такова. 1975-та баща ми без да е комунист, обикновен шофьор на Зил в Мостстрой имаше малка фермичка с около 200 до 400 прасета, бачкаше без да се срамува и имаше пари да те зарови с тях без значение от коя страна на барикадата си. През 1977-ма си купи първия джип, който аз попилях следващото лято и бачках цялата ваканция за да изкарам кинти за ново купе. И да знаеш - не съм бил комунист. Та с две думи - живееха добре тези, които си скъсваха гъза от бач и не се срамуваха от мръсната и непрестижна работа. Тези, които ги мързеше само мрънкаха и завиждаха както тогава, така и сега. Без промяна и без значение на някаква си барикада.
                          Соца беше, мина и замина. Тогава тъй мряха и тъй ги ровеха, ама като гледам със сега няма особени разлики. Само дето държавата наистина умря, народът мизерства, а младите се чудят кой път да хващат.
                          Имам принцип да не съжалявам за нищо минало. С изключение на две неща го спазвам и соца не е едно от тях. Но не мога да стоя безучастен и да гледам как всички лайна се хвърлят нататък за щяло и не щяло. Имало концлагери, вярно е. Сега няма щото не е "хуманно", но за сметка на това има къде-къде по-рафинирани начини за разправа с неудобните. А и всеки вече предпочита да избяга, да се махне оттука отколкото да се бори със силните на деня. По-лесно, и по-безопасно е.
                          Крайно време е според мен тоя национален нихилизъм да си отиде. Иначе няма да станем по-добри и по-добре.

За бригадите. Значи да се върнело времето с нормата от кила домати , ама ние да сме си настоящите старчуги, тъй ли? Хах, много хитро. Ама не върви някак.

Докато не променим себе си, докато не спрем да се мразим, да си завиждаме, да се топим и пречим един на друг, докато не си простим и не заровим томахавката на войната всеки срещу всеки ще продължаваме да сме така. На дъното, и на края на съществуването си като нация. ИМХО.

Коментар

Избягвам да контактувам много-много с пенсионери, защото все едно и също разправят. Вие, младите, нищо не знаете, ако знаете ние... и прословутия насочен обвинително пръст, като Петко Бочаров.
                            Всеки опит за несъгласие се смята най-малкото за излизане от добрия тон. Директно се обиждат.
                            Като е било хубаво - защо е било задължително почти всичко? Кой бяга от хубаво?
                            Задължения, забрани и празни магазини.
                            Нито тогавашната оправия искам, нито днешната.
                            Но като вземат да хвалят оня човеконенавистен режим - извинявам се предварително. Нещем!
                            http://www.litclub.bg/library/bg/gmarkov/brigadi.html
                            За какъв вид гражданска честност говорят партийните агитатори, същите, които качваха хората в камионите на два пъти - за да копаят, и да зариват? Нямаше ли в Целия Централен комитет една честна душа да стане и да запита открито: "Кой ще плати сметката?" За какво комунистическо верую ми скандират дузина парчета, когато въздуха звънтеше от тази подигравка с цял народ?
                            А може би всички те нито знаят, нито помнят, защото никой от тях не бе ходил нито да копае, нито да зарива "Софийско море".
                            Пускал съм го и друг път. Хубавинята, систематизирана в няколко странички.
                            Последно редактирано от Rabin; 05-06-11, 14:09.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Избягвам да контактувам много-много с пенсионери, защото все едно и също разправят. Вие, младите, нищо не знаете, ако знаете ние... и прословутия насочен обвинително пръст, като Петко Бочаров.
                              Всеки опит за опозиция се смята най-малкото за излизане от добрия тон.
                              Нито тогавашната оправия искам, нито днешната.
                              Но като вземат да хвалят оня човеконенавистен режим - извинявам се предварително. Нещем!
                              Е, рано ми е още за пенсионер ама щом казваш пък кой съм аз за да споря. Не щем.

Явно нищо не си разбрал и както гледам няма и шанс да разбереш. Ти си точно това, което каза по-горе някой "щом не си с нас значи си против нас!" В "човеконенавистния режим" половината свят живя близо 50 години и колкото да ти се иска това няма как да бъде заличено от историята. Може да не е бил кой знае какво, но тя и "демокрацията" също не е.

Хвалят викаш. Щом за тебе казването на някои неудобни истини е хвалба, значи наистина имаме разминаване в оценките.

Което не налага излизане от добрия тон обаче. Ако съм те обидил или засегнал моля да бъда извинен. Както и всички останали. Поне на това ме научи мръсния соц - на малко култура, а то последните 20 години се уча предимно на злъч.

П.П. А ти пак извади чужди спомени и отстояваш позицията си с чужди думи. Това е защото нямаш свои спомени.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                                Е, рано ми е още за пенсионер ама щом казваш пък кой съм аз за да споря. Не щем.
                                ...
                                Не сме се виждали, не знам кой на каква възраст е. И не лепя етикети, не ми преиначавайте думите отново, моля ви! Просто споделям виждане. Форумите са за това.

Споделих, че мнозинството, които познавам са така. Едно от най-погрешните неща е да се обобщава.
                                Относно чуждите спомени - имам малко мои. Не можете да ми ги отнемете. И както казва Стефан - "не ме е газил влак, но знам че е гадно".
                                Което не налага излизане от добрия тон обаче. Ако съм те обидил или засегнал моля да бъда извинен. Както и всички останали.
                                Нито съм обиждал някого, нито се чувствам обиден. Ако ми се сърди за начина на мислене - проблемът не е при мен.
                                Последно редактирано от Rabin; 05-06-11, 14:37.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X