Обява

Свий
Няма добавени обяви.

... и пак за политкоректността - в Индия, астрологията вече е наука.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ... и пак за политкоректността - в Индия, астрологията вече е наука.

Да, и при това винаги е субективна. Тоест не може да се твърди, че е "истинна". Ще се завъртим в кръг, казвам ти

Коментар

Удоволствие е да следиш спор между умни мъже. Започва да ми се струва, че наука е това, което кажем, че е наука. Що се отнася до безкритичността, то и аксиомите трябва да се приемат безкритично, иначе след това не върви.

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
        1 => Започва да ми се струва, че наука е това, което кажем, че е наука.
        2 => Що се отнася до безкритичността, то и аксиомите трябва да се приемат безкритично, иначе след това не върви.
        1. Общо взето е така, но има, чисто практически, по-успешни и по-малко успешни определения и представи за наука. Онова най-горе, е придобило доста гражданственост.

2. Аксиомите се приемат на доверие само за целите на конкретното изложение. Временно. После, ако ти хареса резултата, ти се напомня - това хубаво нещо се получи от ей тези аксиоми. Вземаш ли ги за твои аксиоми, може и не за цял живот? И ти, или се отказваш от хубавото нещо, или приемаш и аксиомите.

Как да не обичаш например евклидовите аксиоми - без тях няма геодезия, архитектура, всякакви инженерства и какво ли още не. Даже тоалетна хартия няма без тях. Човек свиква да стъпва на тях без да се замисля, дали ще издържат тежестта му. И, разбира се, като нагази с двата крака в блатото на относителността, същите тези аксиоми ще го изоставят предателски. Такива са те аксиомите, затова не бива да им се вярва съвсем безрезервно.

Коментар

Re: От: ... и пак за политкоректността - в Индия, астрологията вече е наука.

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
          Започва да ми се струва, че наука е това, което кажем, че е наука.
          Абсолютно правилно заключение. Това е кохерентната теория за истината и тя е най-демократичната от всички. Има много допирни точки с действащата в момента в политиката и бита - прагматичната. Разликите обаче най-вероятно ще убият последната. Ще поживеем и ще видим. В момента научните среди са определено "кохерентни", а практическите - "прагматични".

Ясен вътрешно е приел рационалистичната теория на истината - тя вече май никъде по света не се използва практически. Мисля, че спря да се развива след смъртта на Ленин и така постепенно след него угасна в соц. блока. Той май е последният философ, който я е защитавал всячески. Попър и особено Витгенщайн я разпиляват на малки парченца.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          1. Общо взето е така, но има, чисто практически, по-успешни и по-малко успешни определения и представи за наука. Онова най-горе, е придобило доста гражданственост.
          Дефинирай "успех". Пожелавам ти успех!

П.С. Току що и ти пое по пътя на прагматизма
          Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 08-02-11, 10:49.

Коментар

Никога не съм слизал от него. Единствения ми жест към останалите е, че зная за съществуването им.

Коментар

Re: ... и пак за политкоректността - в Индия, астрологията вече е наука.

Аз пък не съм прагматик и никак не желая да бъда. Тамън хубави теми за маса ще има. Единомислието е скука!

Коментар

Пенка, можеш да заповядаш!

Коментар

Благодаря за поканата! Много обичам отнесени и напоителни разговори на маса)) Лошото е, че сте ми на едни 400 км.
                  P.S. Като гледам, май има шанс и за "моите" торсионни полета.)

Коментар

Ти пък. Допускането на жена в спора е предизвестник на неговата смърт в зародиш. Те винаги имат такива аргументи, които никой никога не може да обори.

Коментар

Не, не. Пенка искаше да слуша, а ние ще си спорим. Вино ще си вземем.

Пенке, с торсионните полета пробвай при Филип. Моето торсионно поле вчера го кастрираха във ветеринарния кабинет, защото беше събрало струвитни камъни.

Коментар

Аз имам торсионна "Нива", а не "Поле"!

Коментар

Правилно си преценил - само ще пия и ще слушам, и от време на време по някое подмятане, колкото да не замира дуела А за торсионните полета и моите наблюдения са, че някъде след втората бутилка, ще стигнем до едно и също мнение с Филип.

Коментар

От: Re: ... и пак за политкоректността - в Индия, астрологията вече е наука.

Първоначално публикуван от Filthy@JvruceR Преглед на мнение
                            Аз имам торсионна "Нива", а не "Поле"!
                            ВЕрно? Е те таков дзвер още не съм виждал.
                            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X