Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Опесъчаване?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Опесъчаване?

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    Посипването на снега със сол само отгоре не е най-ефективно. Най-добре е ако се умеша всичко и да стане хомогенна каша, която да се разтопи максимално бързо.
    Филипе, съгласен съм, но ситуацията не беше такава. Просто единия ръси, а тоя след него изрива всичко, и снега и пясъка, отстрани на банкета. А отдолу остава чиста, добре загладена пързалка. Аз бях с Шатъла, пука ми, ама не всички карат 4х4, а това все пак си е натоварен участък.

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
    Всъщност точно това ме интересува - дали с натрупания опит в каране и подбор на МПС не довиждам проблемите на останалите. Много гадно се чисти тая гад от пода на гаража бе. И от колата също. На мене ми е по добре да карам със "съобразена скорост" на непочистено. Ама това на мене . А другите???
    И друго - не забравяй, че една голяма част от "останалите" и на сух асфалт не се оправят особено добре, камо ли на чист сняг. Това, което Дино412 посочва като причина, също никак не е за пренебрегване. Виждал съм как автобуса не може да прескочи гърбица ... не ме питай що има гърбица на автобусна спирка.
    И аз се кефя на снежеца, нооооо....
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Тя ще стане като с пушачите и непушачите май?

Въпреки това е добре да се чуят аргументи. Нали тежките машини ги карат професионални шофьори. На равно и право място не е редно снега да ги бърка. Не иде реч за лед , а за сняг.

И още нещо ме гложди- на кого пречат фабричните шипове по някои гуми и с какво?
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Доколкото знам, официалната версия е, че: а) къртят асфалта и б) ако те шибне излетял шип, когато гумата пребоксува ... жална ти майка. 15мм камъче, излетяло от гумата на Самурай ми е трошило предно стъкло, а за метален шип не ми се мисли. Виждал съм по Северна България да карат с шипове, но там верно има места, на които пътищата са си на утъпкан сняг по 3 месеца.

Не ме разбирай погрешно - не мен лично снега не ми пречи, даже понякога нарочно ходим да си търсим. Но гледам и околните, а тъкмо тая гледка не ме радва никак.

Коментар

Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
          Като падне сняг само аз и един самурай се качваме.
          Колега обиждаш ме, а едно Терано да си виждал. Даже съм първи като падне сняг, та да минете по коловоза
          Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            Филипе, съгласен съм, но ситуацията не беше такава. Просто единия ръси, а тоя след него изрива всичко, и снега и пясъка, отстрани на банкета. А отдолу остава чиста, добре загладена пързалка. Аз бях с Шатъла, пука ми, ама не всички карат 4х4, а това все пак си е натоварен участък.
            Това изгребаното отстрани да кажем, че ще се разтопи. А ти знаеш ли дали не са минали после втори път да хвърлят сол? Аз залагам на "да".

Коментар

Трябва да се опесъчава, дори и с по-кофти материали.Излишното опесъчаване,цапа колите, повишава корозията и др, ама пострадалите хора от него едва ли са повече от тези, пострадали заради липса на опесъчаване.А кога е необходимо и кога излишно не винаги може да се каже–ситуацийте и пътните условия се променят постоянно, водачите са различно опитни, превозните средства с различно характеристики и параметри.Затова се прави превантивно.
              Е вярно, може да има и по-добри материали и методи за "опесъчаване", но да припомня, че до скоро се оплаквахме предимно от липсата на опесъчаване въобще...Та може да доживеем и до по-съвременната техника и материали.

За камионите и подобни превозни средства въпроса за възможностите им на различните настилки не е съвсем еднозначен.(достатъчно е да се спомене, че на теория спирачният път не зависи от теглото на превозното средство, а само от коефициента на сцепление...но на практика има и малко подробности).Но като цяло опесъчаването е полезно и за тях.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Това изгребаното отстрани да кажем, че ще се разтопи. А ти знаеш ли дали не са минали после втори път да хвърлят сол? Аз залагам на "да".
                Знам и отговора е "не". Рано сутринта си беше все същата приятно загладена пързалка. Просто бяха идиоти някакви.

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                  Колега обиждаш ме, а едно Терано да си виждал. Даже съм първи като падне сняг, та да минете по коловоза
                  Ти не се бъркай нали си на долната улица.
                  На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                    Е вярно, може да има и по-добри материали и методи за "опесъчаване", но да припомня, че до скоро се оплаквахме предимно от липсата на опесъчаване въобще...Та може да доживеем и до по-съвременната техника и материали.

Прави ми впечатление , че западните демокрации, за които загатваш, най-често преминават от едно към друго решение на даден проблем когато се докаже , че е по-ефективен /ефтин, работещ, добър ..../. За това повдигнах въпроса. Да видиме как е при по-практичните от нас. Да се убедя , че точно това което имаме е оптималното решение за нашите условия. Щото още съм убеден , че не е!

Както впрочем и бордюрите. Не знам защо точно сега ми дойде на акъла и това. Някой замислял ли се е защо бордюра е с правоъгълен борд? Не е ли много по-смислено да ги изливат заоблени или трапецовидни - така че да няма прав ъгъл при прехода към тротоара? И по-малко цимент ще отива и няма да скапва гуми и джанти, и пак ще си върши работата.

Май ви занимавам с глупости? Ама то в дребните камъчета ....... човек си къса нервите постепенно.
                    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Сечението на бордюрите не е правоъгълник и видимата част си е тъкмо половин трапец. А тия, с правоъгълното сечение, не са за тротоари. Или аз не те разбирам правилно?

Коментар

Абе от пътното платно бордюра образува прав ъгъл нагоре и после под прав ъгъл кърши към тротоара. Може и да не е точно 90 градуса ама е някъде там. Та се питам какво пречи да го няма острия /90 гр./ ръб дето стърчи и да е поне заоблено. А най-добре под 45 градуса. Те това е.
                        0888932647

Коментар

Доколкото си спомням стандарта, ъгъла на бордюра е някъде към 120 грдуса и горе има закръгление, нещо от сорта на R20. По-голямо скосяване би намалило здравината, съответно бордюруте ще трябва да са по-широки, съответно - по-скъпи. Има и такива с голям радуис на закръгление, практически без плоска част от към улицата, но цената им е двойна, ако не и повече.
                          някой по-запознат с пътно сгроителство и проектиране може да каже повече подробност и кое къде и защо се слага. Имай предвид, че Европейската меодика за изпитване на бордюри е същата, за бордюри със същата форма. Явно има нещо.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Явно има нещо.
                            Явно ! Ама кво?
                            0888932647

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                              Тя ще стане като с пушачите и непушачите май?

Въпреки това е добре да се чуят аргументи. Нали тежките машини ги карат професионални шофьори. На равно и право място не е редно снега да ги бърка. Не иде реч за лед , а за сняг.

И още нещо ме гложди- на кого пречат фабричните шипове по някои гуми и с какво?
                              Колега (не искам да прозвучи като поредния спор)пред законите на физиката и най-добрия професионалист е безсилен.Имам доста наблюдения по въпроса но това е отделна тема.
                              А по въпроса с бордюрите мисля че са с тая форма точно да възпрепятстват качването на МПС-та на тротуарите защото те са за пешеходци.
                              0887284106-Митко
                              http://www.youtube.com/watch?v=6Fdg05yHhKk&NR=1
                              http://www.youtube.com/watch?v=wnMy5yek-ks&feature=more_related

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Bordiur.jpg
Прегледи:1
Размер:37.8 КБ
ID:5249248

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X