Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Опесъчаване?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Опесъчаване?

Не съм сигурен че е за тука , ама модератори има.

От доста време ме ядосва това. Оня ден вечерта тествах. На пресно навалял необработен около 5 см. сняг покарах по София. И понеже беше вечер и движение нямаше си позволих да направя малко тестове. Съвсем спокойно си се движех с 60+ км/ч. При това карам CRX и само предните гуми са ми зимни в не много добро състояние.

Аз съм убеден , но ме интересува дали има и други мнения по въпроса. Опесъчаването с тази гадост която се ползва в момента и в количествата в които се ползва е гадно, вредно, ненужно и скъпо.

Доколкото знам по белия свят много рядко се ползват смески като нашите тук. Май сипват нещо от типа на мозайките. Тук се ползва някаква гад , която само каля и дере по челното стъкло. А като изсъхне става на прах и никой не я чисти естествено. Отделно от това на прав равен участък - кому е нужно да се опесъчава. Примерно на улици с наклон , по кръстовища, на завои - добре. Ама не навсякъде. Достатъчно е да се изгребе снега. Ако заледи нека опесъчават. Но като не е - защо?
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

От: Опесъчаване?

Щото трябва да се усвоят едни пари І а те са сладки І. А и на последък има много оплаквания от гражданите. Пример- аз живея на края на града на стръмна улица. Като падне сняг само аз и един самурай се качваме. Тая зима доживяхме да видим как опесъчават нашата улица. Даже на стръмното има пластмасова кофа с надпис СОЛ. Европа!!!
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от aldr Преглед на мнение
      Щото трябва да се усвоят едни пари І а те са сладки І. А и на последък има много оплаквания от гражданите...Европа!!!

Да де ама тия пари не са ли от нашите?

Аз това се опитвам - да разбера доколко реални са "оплакванията"? Ама то в тоя форум май не е реална картинката :-)

Някой да знае някой пенсионерски форум?
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Аз се занимавам със снегопочистване и имам доста наблюдение върху почистване на пътя.Опесъчаването върху сняг не помага много,но в пясъка има и сол която разтопява твърдия отъпкан сняг.Който не може да се премахне с гребло,всички гребла са с гуми отдолу за да не разрушават пътната настилка.И когато колите намачкат снега няма друг избор,а нама какда се избегне при снеговалеж отъпкването на сняг.Неможе пред всеки автомобил да върви гребло,а като мине греблото и снега е отъпкан зад греблото става истинска пързалка.
        0885719173-Красимир

Коментар

Пръскат с някаква химия-незнам тично каква,но има хора които се оплакват от разлепени обувки.И то не от ефтините.За това е задължително след като се приберете да си почистите обувките.Мнението ми е за София за другите градове незнам.

Коментар

Много ми е интересно кой хвърля пясък в/у неутъпкан сняг?Най-малкото може да го почисти с греблото и отзад да опесъчи.Или Аз не съм разбрал нещо?
            0887284106-Митко
            http://www.youtube.com/watch?v=6Fdg05yHhKk&NR=1
            http://www.youtube.com/watch?v=wnMy5yek-ks&feature=more_related

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Канев Преглед на мнение
              Неможе пред всеки автомобил да върви гребло,а като мине греблото и снега е отъпкан зад греблото става истинска пързалка.
              Ясно. Но пък зависи когато вали какви са температурите. Ако е много студено снега не се утъпква а остава пръхкав. Когато пък е по-топло си става на киша под гумите. Само в определен температурен диапазон се утъпква на лед. И в такива ситуации се е случвало да попадам на опесъчен път на петна. Е това е чиста отврат. Като лунен пейзаж става.

Хубаво е , че си имаме +вода от кладенеца". Винаги ми е било интересно как ви дават задачите. Съвсем точно или действате по собствена преценка как да обработвате?
              0888932647

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                Ясно. Но пък зависи когато вали какви са температурите. Ако е много студено снега не се утъпква а остава пръхкав. Когато пък е по-топло си става на киша под гумите. Само в определен температурен диапазон се утъпква на лед. И в такива ситуации се е случвало да попадам на опесъчен път на петна. Е това е чиста отврат. Като лунен пейзаж става.

Хубаво е , че си имаме +вода от кладенеца". Винаги ми е било интересно как ви дават задачите. Съвсем точно или действате по собствена преценка как да обработвате?
                До скоро работех във фирма занимаваща се със снегопочистване и ще ви кажа как стоят нещата.На пунктовете към Пътно подържане има дежурни,те следят обстановката и по нареждане от по горна инстанция се започва почистване на снега.Всеки пункт разполага с пясък и сол на депо(за магистралите само сол ) техника - багер или фадрома и машина за почистване(трактор с гребло,в идеалния случай песъкар оборудван с гребло и устройство за разпръскване на пясък отзад).Та завалява снега,байното от пътното поглежда навън и вика рано е още,по някое време казва давай и песъкара тръгва да чисти.Греблото е настроено на около 5 см от асвалта,пуска се разпръсвача отзад и газ - пясъка стига за около десетина километра(зависи с какви обороти си пуснал разпръсквача),свършва пясъка и се връщаш в базата ,там фадромата пълни коша (около 20 тона) и се повтаря цялата процедура.Така се прави снегопочистване в БГ ,с техника от западна Европа-изхвърлена от употреба поради това че работи с пясък(там отдавна използват химикали с които разтопяват снега и леда,доста скъпи затова рядко се ползват тук) .Пясъка е речен и е доста кален(за да не замръзва го объркват със сол) и затова по улиците е такава кал след като се разтопи снега.
                VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

За съжаление за България "опесъчаването" е единственото работещо решение. Проблемът е, че студовете ни не се задържат дълго. Ако снегът беше много и си оставаше за постоянно, тогава наистина това чистене не е нужно - снегът се отъпква, а колите си се движат с вериги. Виждал съм го в "Западна Германия" - тогава като дете много се впечатлих.

Ако обаче както е при нас снегът е малко и тръгне да се топи, то през нощта замръзва водата и... на сутринта улиците са ледена пързалка и хиляди счупени коли, ръце и крака на граждани.

Е, би било хубаво да имаме нова, модерна техника, която пръска с химикалите X, Y и Z, а не със "сол, пясък и луга"... Но и това са едни пари, за които бихте отваряли сходни, та ако не и по-злословни теми.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                    ... Но и това са едни пари, за които бихте отваряли сходни, та ако не и по-злословни теми.
                    Е точно в това не съм съвсем сигурен. За това пускам тема. Намирисва ми на поредната българска организация. Като знам какво е в мойта служба - сигурен съм че и тук има какво да се дялка. Любопитно е впрочем да се изровят данни за пари на километър за Германия и за тука. Защо ли си мисля , че ще са близки цифричките.
                    0888932647

Коментар

Да, бе - те немците, французите, изобщо "западняците" са толкова чисти, некорумпирани душици и въобще "не правят така като нас". Ама реалността е съвсем друга - те просто си имат колонии (нас) от които си цицат предостатъчно, за да няма нужда от корупция на дребно. Пък и да има - никой не я забелязва, защото всичко си е наред. Просто, но факт - кражбите се забелязват чак тогава, когато станат същински проблем. Докато Хелмут няма проблем да купи хляб за Хелга и децата - той въобще няма и да забелязва кой къде и как е гепил от тук или от там.

Моето наблюдение върху американците е точно такова - всеки гледа да щипне кой откъдето може. Ако ще долар да е, но файда да е. Краде се поголовно на дребно, но понеже парите тъй или иначе са много - всъщност не им пука.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                        ... При това карам CRX и само предните гуми са ми зимни ...
                        Жоро, а да си карал нещо друго по хлъзгав път напоследък? На Рекса предницата му е тежка и върви изненадващо добре на сняг. Пробвай при същите условия едно Балено комби примерно и веднага ще разбереш що опесъчават.
                        ... уф, спирам, че тая малка, бясна играчка ми е ужасно болна тема...

Иначе съм бил свидетел на следния цирк: Минава камиона с пясъка и ръси. На 5-6 метра след него върви снегорина и ... чисти! Това на околовръстното в Стара Загора, засякох ди близо до изхода за Бургас. Ако някой може да ми обясни логиката...
                        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Колеги Аз съм за опесъчаването навсякъде колкото и скъпо да излиза.Ще Ви кажа и защо.Ами представете си какъв е спирачния път на неопесъчен участък на един лек автомобил с маса от 0.85т-1.3т и един камион с маса 40т.Не вярвам никой да има желание да е в лека кола спираща доста по-бързо от камиона зад нея.При опесъчен участък стоиностите на спирачния път до някъде се изравняват и управляемоста на тежката машина се повишава така че да може и да избегне ПТП.Така че предпочитам да плащам за опесъчаване дори там където изглежда на пръв поглед ненужно от колкото да плащам по болници и недай си Боже траурни агенций.Опесъчаването излиза по-евтино.
                          0887284106-Митко
                          http://www.youtube.com/watch?v=6Fdg05yHhKk&NR=1
                          http://www.youtube.com/watch?v=wnMy5yek-ks&feature=more_related

Коментар

Re: От: Опесъчаване?

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Иначе съм бил свидетел на следния цирк: Минава камиона с пясъка и ръси. На 5-6 метра след него върви снегорина и ... чисти! Това на околовръстното в Стара Загора, засякох ди близо до изхода за Бургас. Ако някой може да ми обясни логиката...
                            Посипването на снега със сол само отгоре не е най-ефективно. Най-добре е ако се умеша всичко и да стане хомогенна каша, която да се разтопи максимално бързо.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                              Жоро, а да си карал нещо друго по хлъзгав път напоследък? На Рекса предницата му е тежка и върви изненадващо добре на сняг. Пробвай при същите условия едно Балено комби примерно и веднага ще разбереш що опесъчават.
                              ... уф, спирам, че тая малка, бясна играчка ми е ужасно болна тема...
                              Всъщност точно това ме интересува - дали с натрупания опит в каране и подбор на МПС не довиждам проблемите на останалите. Много гадно се чисти тая гад от пода на гаража бе. И от колата също. На мене ми е по добре да карам със "съобразена скорост" на непочистено. Ама това на мене . А другите???
                              0888932647

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X