Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

    Чета внимателно всички мнения. Опитвам се да извадя полезните и работещи идеи. Но трябва да призная, че в много от случаите има принципно неразбиране на нещо, което според мен е важно и искам да го кажа в прав текст: Ние почваме от нулата и зад нас не стоят бали с пари. Това е голяма ценност, защото не сме зависими от олигарси, но и голям проблем, защото се опитваме да изпилваме всички разходи.
    Екип се гради в момента. За някои основни ресори все още не са намерени подходящите хора. Как се назначават звездни имена с много пари и работеща медия зад гърба ти, аз знам добре. А как хората изоставят предишната си работа, за да се впуснат в нещо непознато, е съвсем друг сценарий.
    Идеологията на медията е нова и непозната за България. Всички досегашни медии работят на следния принцип - пращат свои репортери на събития. Репортерите в една редакция са 15-20, хайде 50 да са. Във форума са хиляди. Естествено, че не очаквам някой да иде на Тристранка за пенсиите- това ще го свърши човек от редакцията и ще е получи дописка като във всички други медии. Но големият проблем на другите медии е именно това, че освен коловозните събития нямат технология, с която да "хванат" другите неща.
    Аз много добре разбирам недоверието към журналистите. Да, тази професия е срината, точно както още десетки други професии, които много честни хора са си избрали като призвание, а сега ги разпъват на кръст. Това е причината да напусна предишната си авторитетна и добре платена работа - за да създам среда, в която медиите работят и изпълняват основната си функция - да свързват гражданина с властта, да идентифицират проблемите, да ги изваждат на бял свят, да ги поставят на общественото внимание. Нямам спомени в последните години някой да се е успял да направи такова нещо. Няма обучени хора за това. Аз самият нямам готова рецепта. Това, което се опитвам е да създам обратната връзка с читателите. А новините от информационния поток не могат да се изхвърлят. Как са написани е друг въпрос, но когато поредна родилка умира в столично АГ и цял народ говори за това, е твърде екзотично да го пропуснеш. Една медия е длъжна да даде картина на деня - даже и със скучните хроники. Това е достатъчно само за "среден 3", но без него не може. А когато в този информационен поток извадиш уникални новини и то такива, от които читателите ти имат нужда, тогава ще се получи качеството. Не знам дали можете да си представите колко е трудно това. Правени са малко опити да се получи, повечето са били неуспешни. А са били неуспешни, защото целта на собствениците никога не е била такава. Затова в досегашните медии читателите почти нямат участие. Ние искаме точно обратното - медия, която изпълнява "поръчките" на читателите си. Знам, че веднага ще ми приведете контрапримери. Знам, че нямате основание и да повярвате в добрите ми намерения. Знам също така, че едно е да искаш, а друго да можеш и нищо не гарантира, че аз съм човекът, който може да осъществи тези идеи.
    След дълги обсъждания в тесен кръг, решихме, че най-разумното е да се създадат подфоруми, в които освен ресорния журналист, да има и компетентен човек от Форума, който да дава съвети, да му помага и най-вече да подсказва кое от неговия ресор наистина вълнува форума. Венци ще реши как точно ще бъдат оформени тези подфоруми (или секции, или теми). В тях освен всичко останало, ще е и мястото да дискутираме заглавията, възможностите за проверка на новината, възможностите за допълнителен принос към новината.
    Налага ми се да изляза и в следващите 2 часа няма да мога да отговарям на коментарите. Ще се включа след това.
    www.offnews.bg

    Коментар


    • #47
      От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

      В България има свободна медия. Свободна доколкото не зависи от външни олигарси и се самоиздържа. Няма да кажа коя е, защото и без това изтрихте няколко теми, свързани с нея.
      Владимир Йончев, само с това не бях съгласен. Иначе се чудех как да кажа няколко добри думи за това, което правите, без да си навлека ураганен огън от колегите. Написал си го добре. Просто се присъединявам, +1 както се казва.

      Коментар


      • #48
        От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

        Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
        .....
        .....- за да създам среда, в която медиите работят и изпълняват основната си функция - да свързват гражданина с властта, да идентифицират проблемите, да ги изваждат на бял свят, ...................................................................................................................................................... .. А когато в този информационен поток извадиш уникални новини и то такива, от които читателите ти имат нужда, тогава ще се получи качеството. ....
        Последно - каква е целта? Новини или обратна връзка?

        Ако е до това кой първи ще съобщи "новината", това с читателите-репортери би имало смисъл - все пак са повече от 20-50 репортери в другите редакции. Как се вадят обаче "уникални" новини от които читателите имат нужда, може би знаят тези, които ги наричат такива в репортажите си.

        За обратната връзка - не намирам логика читателят-репортер да е по-успешен от "обикновен" репортер. Че и по-различен. Справка - опита по изборите и отговорите на действащия и настоящ кмет, не на кандидатите

        Коментар


        • #49
          От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

          Успешната медия , дава точна и полезна информация и като екстра интересна! Например репортажите на Майкъл .

          Влиятелната медия, освен горното, поставя земни идеали, които са публични и постижими, и е последователна в преследването им. Също така стимулира читателите си да мислят и да моделират светът около тях.

          Ако ще събирате на място новини, то няма да е нещо ново. С radar.bg например се припокривате и в момента.

          Виж другото ще ми е интересно, ако стане.

          P.S
          ако в рамките на 10-20мин. не можете да мигрирате форума в чужбина, то сайта е доста лесен за закриване, било законно или незаконно.
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

          Коментар


          • #50
            От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

            Хубава е идеята; ще помагаме да се осъществи. Какво имам предвид- аз пътувам почти всеки ден в целия Благоевградски окръг и половин Кюстендилски. Случки и ситуации има и добри и лоши. Ако обявите един или два стационарни телефона на които да предаваме : новините : ще ги имате първи. Желая Ви успех !
            На нас клиренс ни трябва , не скорост

            Коментар


            • #51
              От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

              Е, най-накрая един да разбере откъде трябва да се разплита кълбото.
              Благодаря за което!
              Телефони сигурно ще има до края на седмицата. Ще има и безплатен за обаждащите се.

              Коментар


              • #52
                От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                Успешната медия , дава точна и полезна информация и като екстра интересна!
                Влиятелната медия, освен горното, поставя земни идеали, които са публични и постижими, и е последователна в преследването им. Също така стимулира читателите си да мислят и да моделират светът около тях.
                Ако ще събирате на място новини, то няма да е нещо ново.
                Едва ли вече, в 21 век някой може да направи нещо много различно и много ново...
                Но ако искаме да го има нашето място, в което да срещаме съмишленици, да намираме приятели и да си помагаме, трябва да допринесем с нещо, да го пазим и защитаваме. И да мислим позитивно...
                Show must go on!
                LZ1VES

                Коментар


                • #53
                  От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                  Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                  ... или да се случи нещо изключително, което хем да запази каквото е градено, хем да го развие, хем да не го убие, хем да запази всичко добро... Това последното се появи изненадващо и без да го очакваме.
                  Което, мисля, всички ни може само да радва За втори път тези дни ще цитирам древната поговорка, че когато човек знае какво иска, целият свят му помага. Поздравления на Братя Петрови и всички, замесени в откриването на възможности Форумът да продължи да съществува и да се развива!
                  Оттук нататък се надявам посоката на развитие да съвпада с идеите, които прочетох тук, и желая успех!

                  Коментар


                  • #54
                    От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                    Tова обяснява много неща. Ако беше написано в правилата - нямаше да има сърдити. Само че аз по тази логика виждам всички медии - свободни. Зависят само от собственика си.
                    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Правим "свободна" само в смисъла на "независима" медия. На такова едно начинание, демокрацията е доказано вредна. Но ние и по принцип не сме и големи фенове.
                    http://www.offroad-bulgaria.com/show...=133608&page=3
                    Последно редактирано от ikirov; 04-12-11, 12:27.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                      Колега, трябва да си припомним произхода на думата "демокрация" и откъде е дошла. Безплатна демокрация няма.
                      Show must go on!
                      LZ1VES

                      Коментар


                      • #56
                        От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                        изтрито
                        променено:
                        davc ми написа едни неща. Въпреки старите ми спорове с него - тук не мога да отрека, че е прав. Изводът е, че форумът е правен oт и за offroad-ъри. Не бях мислил над това.
                        Ще се замисля от колегата, с който имах най-разгорещен спор. Казвам го без капка ирония.
                        Последно редактирано от ikirov; 04-12-11, 15:27.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                          Затова сме всички тук - защото ни е приятно заедно. Да, случвало се е да ме подразнят даже най-добрите приятели, но освен тактичното и обоснованото ми несъгласие, друго не е било и не е необходимо. Но уважавам много мнението на другите и винаги съм готов да изслушам и коригирам позицията си, когато разбера, че не съм прав.

                          В този момент, нека забравим критиките и егото и се насочим, където може да сме полезни - с идеи, ентусиазъм, подкрепа и все позитивни неща. И за форума,и за радиото и най-вече за всички нас.
                          Show must go on!
                          LZ1VES

                          Коментар


                          • #58
                            От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

                            Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
                            ...ние сме изправени пред избор - дали тези ценности да останат затворени в интимното пространство на Нашия Форум, в който за час-два заедно с други сродни души, да избягаме от окръжаващата ни действителност или да се опитаме да променяме нещата, срещу които недоволстваме. Журналистиката, разбира се не е панацея. Но е най-близкото до Форума оръжие, с което гласът на потребителите му да бъде чут. Досега медиите не са успявали да сторят това, защото малко или много, журналистиката винаги води след себе си своите изкривявания. Мисля, че всички се уверихте в това.
                            Екипът на сайта вече има готовност с техническите средства за този нов тип медия, в който журналисти са самите читатели. Сега очакваме вашите предложения дали тази идея може да се реализира, нужна ли ни е изобщо и какво трябва да се направи, за да заработи.
                            Понеже тръгна вече новинарския сайт, може ли пак разяснение "за този нов тип медия" ? Още ли се работи по въпроса? Наистина ми е интересно реализирането на тази идея и начина, по който ще се осъществи. Дотук - нищо ново. Или просто аз не го виждам.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X