Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новинарската секция на OFFRoad-Bulgaria

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Не знам защо, ама веднага се сетих за онзи лаф "И я мо'eм, и тате мо'е, ама козата си сака пръч" ... Нямам претенции да разбирам от медии, но се опасявам, че "авторитетна медия" без сериозен екип, в т.ч. и сериозни журналисти (което не е задължително да означава хора с диплома от съответния факултет) няма да се получи. Също така не я виждам и без ясна концепция каква ще бъде въпросната медия и като насоченост, и като редакционна политика.

Авторитетните медии биват с различна насоченост - политически, спортни, за "светски" новини. Каква трябва да бъде новата медия? Може и да звучи добре читателите да са и журналисти, но ми се струва, че при този вариант има огромен риск да се изпада в хронично дребнотемие, а също така изобщо не е за пренебрегване опасността, че може да се използва за разпространяване на целенасочена дезинформация, с цел решаване на нечии лични, корпоративни или политически интереси.
    Може да е ласкаещо да се смятаме за някакъв елит, но ми се струва, че реалността е малко по-различна. Участниците във форума са по-скоро една представителна извадка на българското общество. А това ще рече - много разнородни във всяко едно отношение - и като образование, и като обществено и материално положение, и като политически възгледи, и като интереси.

Струва ми се, че да се очаква от това разнообразие да се пръкне качествена медия с ясна физиономия, ще е малко нещо като човек да се опитва да направи национален отбор по футбол с помощта на публиката на стадион "Васил Левски" ...
    Хммм, да ти кажа идеята за националният отбор не е лоша. При това никак.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

В нашата скъпа държава няма разследваща журналистика, има само обслужваща. Целта на новината е не само да осведоми, а да може да накара при необходимост някои институции да се раздвижат и да свършат задълженията си, които са поели към целокупния народ, наречен българи. Да правиш хроника на събития и то твърде неавтономно, нека не се обижда журналистическия апарат на форума, в днешно време е копи-пейст система. Няма го личния почерк, липсва душата и сърцето на известието. Никой не търси първопричината, а споделя само онова, което му е наредено да напише, без да подхваща щекотливите теми на ежедневието. Дано апаратът, журналистическият, от форума ме опровергае. Тогава ще стана най-верния му читател
      Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Нещо не мога да си обясня защо почти всички писали са твърдо против идеята. При все, че дори може да се филтрира и да не виждаш новинарския блок.

Коментар

Аз пък приветствам опити за разчупване на статуквото, особено когато то е нелицеприятно. Навсякъде из форума отношението към медиите е доста негативно.
          От казаното от Владимир Йончев и Венци разбирам че идеята за тази медия е нещо принципно различно от другите такива.
          Ако в зародиш сритаме нещата с думите нЕма 'а стане, то наистина няма да стане. Ако помагаме или поне не пречим.... няма гаранция но може и да стане. А никак няма да е зле. Пък и нищо не губим.

Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
          .......без да променяме нищо в сегашната форумна функционалност, трябва да направим опит да я надградим с нови възможности.......
          Последно редактирано от iiiopo; 29-11-11, 01:26.
          О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
            Не видя ли това?
            Ти как мислиш? Само че, освен него, видях и това:

Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
            ... С много усилия стигнахме до очевидния извод, че каквато и медия да се направи, ако авторите в нея са журналисти, накрая ще се получи пак новинарски сайт/радио/вестник като всички останали, които стремително губят своите читатели. Наложилият се в последните години стил в журналистиката се разминава със самият смисъл на медиите като такива.
            Единственият път за качествена журналистика е автори да бъдат читателите. Те да определят какво е интересно и какво не, как трябва да се напише и как да се коментира.
            ...
            Екипът на сайта вече има готовност с техническите средства за този нов тип медия, в който журналисти са самите читатели. Сега очакваме вашите предложения дали тази идея може да се реализира, нужна ли ни е изобщо и какво трябва да се направи, за да заработи. ...
            Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            ... За момента резултатите не са добри. Или по-точно са същите както навсякъде, а ние искаме нещо различно. ...

А то казва нещо друго.

Между другото, видях също и това:

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
            Важното е да има сеир. Има ли, има и кой да наднича.
            И, да ти кажа, жълта медия с пикантерийки като за сеирджии не би ме кефила! Но вкусове всякакви ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Чавдаре, подчертаните неща в цитатите ми изглеждат извадени от контекста. Аз по друг начин разбирам нещата, четени и в прав текст и между редовете.
              О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                ... Аз по друг начин разбирам нещата, четени и в прав текст и между редовете.
                Ами чудесно, че си имаш собствено мнение! Не сме на партийно или ОФ събрание, та да се очаква всички да пеем в един глас и само да ръкопляскаме.

Тази тема е най-подходящото място да споделиш твоето разбиране за това как да се направи сериозна и авторитетна медия, в която журналисти да са читателите (т.е. участниците във форума). Така че имаш думата!
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Медиата няма как да стане слугинска, понеже при такава тенденция ще бъде закрита от собствениците, това не се обсъжда.
                  Да стане "като всички" също не може, още в петък всички карти бяха сложени на масата. Т.е., с някакви напъни може, но няма смисъл, и тоя вариант също не се обсъжда.
                  Поради което и предложих технологията "форумът - репортер", така че критиките - към мене. Останалите забъркани не са виновни с нищо.
                  Темата е за ругаене на именно тая идея, за да се намерят слабите и места. Очевидно полезните не са интересни, и така са ясни.
                  Схемата е проверена, например по опита на научните списания. Няколко стотин години вярвам стигат. Остава да се изясни концепцията за филтрите и редколегията, в нашия конкретен случай.
                  Световния информационен поток видимо вече е ясен, грамотни коментатори на хонорар се намират. С кого спят силиконовите чучела ще прескочим, научно - популярната секция, също с грамотни коментатори, май не е въпрос. Някой вече пише софтуер за всеобщо досадния спорт, и той скоро ще отиде съвсем другаде.
                  Давайте за другото.
                  Последно редактирано от Стефан; 29-11-11, 03:12.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Ами чудесно, че си имаш собствено мнение! Не сме на партийно или ОФ събрание, та да се очаква всички да пеем в един глас и само да ръкопляскаме.

Тази тема е най-подходящото място да споделиш твоето разбиране за това как да се направи сериозна и авторитетна медия, в която журналисти да са читателите (т.е. участниците във форума). Така че имаш думата!
                    Ооо чакай, чакай. За тази идея други имат визия и разбирания.
                    Не съм капацитет нито да ги генерирам нито да ги развивам. Нито съм капацитет да ги отричам. Да съм полезен с нещо в тази насока, ами...според капацитета ми с каквото мога.
                    Та и аз като теб съм любопитен да разбера в подробности и анализирам. Но определено на "първо четене" ми изглеждат оптимистични.
                    И да, сега май разбирам резервите ти. Журналисти.... надали е най-точната дума. Репортери, очевидци, източници от първа ръка...... в някакъв такъв смисъл го разбирам.
                    Каквото и да става без критиката няма как да се получи, без оптимизъм също.
                    Последно редактирано от iiiopo; 29-11-11, 02:57.
                    О899 2б2 1З2

Коментар

Благодаря, особено за последното мнение! Наистина оптимизма и доброто желание вършат чудеса. Колкото до потенциалът, то съм сигурен, че го има. Най-вече, защото тук са събрани толкова интелектуален потенциал, колкото няма във всички останали информационни институции в България. Затова и съм сигурен, че накрая ще измислим заедно нещо, което няма да има еквивалент и ще бъде в полза на всички.
                      VPetrov.photography

Коментар

И да не забравя, че и критиката е точно толкова необходима, колкото и оптимизма!
                        VPetrov.photography

Коментар

Нека пуснем репортерска тема за месеца. Например за Декември "Чужбина през моя поглед".
                          И без това доста хора ще се разходят около празниците и промоциите в други държави.
                          Нека поснимат малко, да импровизират интервю с един двама местни жители, как е живота в сравнение с преди, какви очаквания имат, какви политически проблеми.
                          За разлика от аташираните репортери, обикновения пътник има шанс да чуе независимо мнение.

Някой например наясно ли е какви проблеми тресат Унгария ?
                          С лека професионална помощ, организирана софтуерно като затворен форум за автор и журналист, могат да се получат интересни статии.
                          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Благодаря, особено за последното мнение! Наистина оптимизма и доброто желание вършат чудеса. Колкото до потенциалът, то съм сигурен, че го има. Най-вече, защото тук са събрани толкова интелектуален потенциал, колкото няма във всички останали информационни институции в България. Затова и съм сигурен, че накрая ще измислим заедно нещо, което няма да има еквивалент и ще бъде в полза на всички.
                            Интелектуален потенциал има. Но намалява всеки ден. Оптимизмът също. Освен това, работата отива като на съборите. Много хора, а разделени на групички. Разделени по модел на возило, на състезатели и прости мераклий, на участници и семкаджий, на бедни и богати, на модератори и обикновенни простаци. И това е на място където уж сме се събрали да се опознаем и да си премерим карданите. Във форума е още по-зле. Има хора регистрирани САМО за да си продават боклуците. И се увеличават лавинообразно.Знаеш откога рева против това. Маса хора са на всяко гърне похлупак, а на практика не казват нищо ново или полезно. Много хора отричат всяка нова идея и гледат да я скапят още в зародиш. Естествено такива има и в реалния живот и не е за чудене. Ако Едисон ги беше слушал, още щяхме да я караме на свещи. Дали поради кризата, дали по друга причина общите мероприятия и еко инициативи намаляват. Доста от участниците на Въча са доста разочаровни. Щото и там се появили началници. Време е да се потърси контакт с някоя сериозна Екоорганизация и да се смисли някакъв общ проект. Да проумеят най после, че и ние милеем за природата. Имаше преди време инициатива за Еко патулите, но затихна някак си без никакъв реален резултат. Нека станем и медия, но с реалистични и проверени репортажи, снимки и коментари. Без поръчкови внушения. Само не знам откъде ще доидат тия ЧЕСТНИ журналисти и кой ще им плати? Щото идеализма си е хубаво нещо, но рядко се връзва с реалния живот. А става все по-трудно напоследък.

И да не забравя, че и критиката е точно толкова необходима, колкото и оптимизма!
                            Искрено ще се радвам, ако ФОРУМА успее да стане коректив на такива алчни лицемери като Бенатова и Ахчиева. Пожелавам успех. Наистина.
                            За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Медиата няма как да стане слугинска, понеже при такава тенденция ще бъде закрита от собствениците, това не се обсъжда.
                              .........
                              Стефане, няма медия която да не е слугинска. Ако не я закрият собствениците, някой ще закрие самите собственици. Тия които си позволяват да не се съобразяват с едни фактори, се подпират на други фактори.

Или както казва народа "Който плаща той поръчва музиката." другото е наивитет.
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                                Стефане, няма медия която да не е слугинска. Ако не я закрият собствениците, някой ще закрие самите собственици. Тия които си позволяват да не се съобразяват с едни фактори, се подпират на други фактори.

Или както казва народа "Който плаща той поръчва музиката." другото е наивитет.

И да и не! Мен, Владо или някой друг със сигурност някой лесно може да ни "закрие"... но портал от толкова хора обединени от нещо и готови да го отстояват не мисля...! И да, хората могат да намерят хиляди причини да се разделят и много малко да са заедно в нещо... Но мисля е достойно да опитаме нали? Защото да не се случи е повече от лесно. Аз бих желал да чета и се информирам от място което намирам за обективно. Място което се контролира от погледите и разума на толкова хора, че не може да се "изкриви" лесно... Ако си сложите ръка на сърце, ще трябва да признаете, че в океана от медийни глупости, точно тук се случват най-често макар и разгорещени, но истинни и смислени спорове..., по същество...!

И накрая, аз бих желал да чувам сериозни и аргументирани мнения и новини. Без значение дали ги споделям или не. Има хора тук, чието мнение по редица въпроси не споделям. Но ценя и уважавам, защото то ми дава опорна точка и осмисля моето собствено.
                                Ник, идеята ти е чудесна, при това има много сериозен потенциал и в други сфери.
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X